Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Nadbiskup Zgrablić predvodio misu na blagdan Srca Isusova na Voštarnici

Objavljeno

-

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Svetkovina Presvetog Srca Isusova svečano je proslavljena u istoimenoj župi na Voštarnici u Zadru u petak, 7. lipnja. Koncelebrirano večernje misno slavlje u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

„Srce Isusovo daruje se za nas, Božja ljubav se za nas razapinje i u misi ponazočuje tajna Božjeg otkupljenja koje je Krist izvršio za nas. Kroz euharistiju Krist ponovno otvara svoje srce i daruje nam ljubav – ne da to promatramo izvana, da se tome divimo samo izvanjski, nego da u to Isusovo srce uđemo“, potaknuo je mons. Zgrablić. Iz Isusovog srca izlaze milosti, „sakramenti krštenja i euharistije po kojima se možemo sjediniti s tim srcem, ući u Božju bît, ući u ono što Bog jest, u mjesto koje nam je Krist došao pripraviti da bismo živjeli kao radosna djeca Božja“, rekao je nadbiskup. Potaknuo je da zahvalimo i pouzdajemo se u Presveto Srce Isusa koji svoju ljubav izlijeva na nas i na svijet kojeg je Bog svojom ljubavlju otkupio i spasio u svome sinu Isusu Kristu.

„Gospodin nas je izveo iz ropstva našeg grijeha. Božje milosrđe nam oprašta grijehe i slabosti, maknulo je od nas sve što nam priječi da Božja ljubav dođe do nas. Gospodin nas vodi za ruku, progovara nam svoju riječ, upućuje nas. Potiče nas svojom milošću, da njegova ljubav ne zaspe u našem biću“, rekao je nadbiskup, u duhu starozavjetne Božje riječi proroka Hošee kako nas Gospodin privlači k sebi konopcima svoje ljubavi. „To uže je dobro koje želimo, lijepo koje sanjamo, ljubav za kojom čeznemo, to je konop koji nas privlači k Bogu. Sve te naše želje koje nosimo u srcu su znak nade koja ne završava u ništavilu, nego je ta nada puna pouzdanja, jer iza te nade nam se pokazuje Bog“, rekao je nadbiskup, istaknuvši da je Isusova žarka ljubav prisutna u našem životu.

„Gospodin svim svojim žarom, svojom zauzetom ljubavlju viče u našoj nutrini, privlači nas, sav je uznemiren da bi u nama učinio dobro. Gospodin nas stalno privlači, govori nam u našoj nutrini, u našem srcu. A mi za to ne marimo. Mi smo  nezahvalni, kao da to ne čujemo, ne prihvaćamo“, upozorio je mons. Zgrablić, ohrabrivši da se Gospodin ne umara opraštati i ljubiti nas.

„Bog nas uvijek iznova ljubi u svom Presvetom srcu koje nam se očituje da bi Krist, Otkupitelj svijeta, na jedinstveni način prodro u misterij čovjeka, ušao u naše srce. Gospodin želi duboko prodrijeti poslanjem svoga sina Isusa u središte našeg bića, prodrijeti u srce čovjeka, da bi bilo ispunjeno puninom za koju je stvoreno, a stvoreno je da bude u Bogu, u njegovoj blizini i ljubavi“, poručio je mons. Zgrablić, rekavši da Bog prvi ljubi čovjeka. „Iz Božje ljubavi potječe naš život. Bog je život. Bog je sebe htio darovati nama. Mi ne bismo postojali bez Božje ljubavi i htijenja. Ako Bog nešto daruje, jer Bog je velik, svemoguć, onda on uvijek čini nešto veliko. Bog nam je blizu i to što nam daruje, daruje nam zauvijek i veliko je. Ako nam Bog daruje život iz ljubavi, tu ljubav nam nikad nije uskratio i neće je uskratiti“, poručio je nadbiskup. Podsjetio je kako je Isus sv. Mariji Margareti Alacoque objavio da proširi božansko srce ljudima da bi se obogatili tim dragocjenim blagom koje nosi posvetnu i spasenjsku milost. Ta riječ je već sadržana u Svetom pismu, ali pomaže da još dublje zaživimo što nam Božja riječ donosi i što nam je Krist objavio svojim životom, rekao je mons. Zgrablić.

U prigodnoj riječi na kraju mise, fra Bojan Rizvan, župnik Voštarnice, rekao je da smo svi mi proboli Krista našim grijesima i propustima. „Ali, zagledani u tu Božju ljubav, želimo biti vjerni učenici. Pa kada i nas netko probode u naše srce, odgovoriti onako kako je odgovorio Krist, a to je praštajući i živeći milosrđe. Zato je teško biti učenik Kristovog srca“, rekao je fra Bojan, istaknuvši: „U Kristovom srcu pronalazimo naš raj. Ima li ljepšeg mjesta gdje možemo biti, nego u sâmom Božjem srcu? Na to nas podsjeća svetkovina Srca Isusova. Neka nas nikad nijedan grijeh ne istjera iz Božjeg srca“.

U ime subraće fra Andrije Bilokapića i fra Pavla Ivića te redovnica milosrdnica koji djeluju u župi, s. Celine Gelo i s. Beatrice Bakić, fra Bojan je rekao da su oni u župi svjedoci kako je mnoge zahvatila ljubav Božjeg srca. Zahvalio je svima koji su svojim darovima i dobročinstvima uveličali blagdansko slavlje i svima koji tijekom godine franjevcima objavljuju blizinu Kristovog srca. Prisutnost dobročinitelja franjevce ohrabruje i potiče da rastu u vjernosti i ustrajnosti u služenju Gospodinu, rekao je fra Bojan. Župnu svetkovinu čestitali su i nekadašnji župnici, fra Veselko Grubišić iz Dubrovnika i fra Josip Peranić iz Argentine.

„Svećeništvo je dar ljubavi Kristovog srca. Zato svećenici na blagdan Srca Isusova slave dan svoje posvete“, rekao je fra Bojan, potaknuvši vjernike da mole za svećenike, da budu vjerni u poslanju koje im Krist i Crkva povjeravaju. Zahvalio je nadbiskupu Zgrabliću koji župu podržava svojim dolascima. Na kraju mise, nadbiskup Zgrablić je pred kipom Srca Isusova izmolio posvetnu molitvu Srcu Isusovom. Proslavi svetkovine prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je predvodio fra Ivan Hrkać, župni vikar župe sv. Jakova u Međugorju.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIPREMITE SE NA VRIJEME! U srijedu bez vode sedam ulica u Zadru…

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 24.07.2024. godine  (srijeda) u vremenu od 08:30 h pa do 12:30 h  biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u ulicama:

Ulica Petra Kasandrića,

Ulica Đure Sudete,

Ulica Vatroslava Jagića,

Ulica Denisa Špike do križanja s Ulicom Valerije De Ponte,

Ulica Ive Vojnića,

Ulica Josipa Runjanina,

te Ulica Dubravka Dujšina.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Đure Sudete kod kućnog broja 2.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

INTERVJU / Ante Mikulić/Trgovačko društvo Rogovo d.o.o. Sv. Filip i Jakov

Objavljeno

-

By

Poslušajte intervju s Antom Mikulićem, direktorom trgovačkog društva Rogovo d.o.o. iz Sv. Filip i Jakova o trenutnim i budućim planovima društva:

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ANKETA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA ZADRA / Gosti su zadovoljni ponudom u Zadru – najviše restoranima, najmanje smještajem

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka


Turistička zajednica grada Zadra, u suradnji s tvrtkom Feel IQM, nastavlja s provedbom projekta integralnog upravljanja kvalitetom pod nazivom IQM Destination Zadar. Ovaj projekt temeljen je na održivom razvoju i umrežavanju lokalnih dionika, te se njime mjeri online reputacija destinacije na osnovi recenzija, ocjena i komentara gostiju tijekom boravka u Zadru.

Na osnovi analize 22.682 recenzije u tekućoj godini, ukupan stupanj zadovoljstva gostiju turizmom u Zadru iznosi visokih 89,2/100. Svjesni važnosti zadovoljstva gostiju, rezultati online reputacije važan su pokazatelj daljnjeg razvoja turizma destinacije.

Rezultati analize zadovoljstva gostiju od 1. siječnja 2024. do danas su sljedeći:

· na osnovi 22.682 recenzije, ukupno zadovoljstvo gostiju turizmom u Zadru iznosi 89,2/100
· u hotelima je zadovoljstvo gostiju bilo na nivou 85,5/100, a odnosi se na 16 zadarskih hotela
· 11 hostela u Zadru gosti su ocijenili na razini 85/100
· zadovoljstvo gostiju atrakcijama dobilo je ocjenu 94/100
· kvaliteta i usluge na plažama imaju ocjenu 87/100
· gosti su izuzetno zadovoljni hranom i uslugom u restoranima koju su ocijenili s visokih 90,5/100, temeljeno na 8542 recenzija

U sklopu projekta, Turistička zajednica grada Zadra objavila je Javni poziv u koji želi uključiti sve lokalne lokalne pružatelje usluga u Zadru (privatne iznajmljivače, ugostitelje, hotele, hostele, turističke agencije i kulturne ustanove) s ciljem razvoja destinacijskih proizvoda, mjerenja kvalitete usluge i proizvoda u destinaciji te poticanja na izvrsnost. Time će svaki dionik u svom segmentu poslovanja imati nove mogućnosti za podizanje kvalitete i privlačenje novih gostiju.

IQM Destination Zadar nudi besplatan individualni pristup i edukaciju za svakog dionika koji se želi osobno uključiti u projekt. Kroz ovu inicijativu, svi sudionici mogu vidjeti kako stoje u odnosu na tržišni prosjek na osnovu realnih parametara i relevantnih podataka, što im omogućava precizno planiranje daljnjeg razvoja i poboljšanja kvalitete svojih usluga.

Apsolutni prioritet i cilj Turističke zajednice grada Zadra je održavanje visoke kvalitete u svakom segmentu turističkog poslovanja, s namjerom postizanja najmanje destinacijske ocjene kvalitete od 89/100.

Sudjelovati u projektu možete ispunjavanjem pristupnice na poveznici: PRISTUPNICA – IQM Destination ZADAR

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu