Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

DR. FRANCIŠKOVIĆ, OB ZADAR: “Prva 3D kranioplastika je protekla uspješno. Pacijent se dobro oporavlja!”

Objavljeno

-

„Pacijent se jako dobro oporavlja i kako sada stvari stoje, sutra će napustiti Opću bolnicu Zadar“, kazao nam je jutros neurokirurg dr.Ivica Francišković još vidno uzbuđen nakon što je medicinski tim, pod njegovim vodstvom, u petak izveo 3D kranioplastiku, operaciju kojom je pacijentu ugrađen nadomjestak kosti lubanje isprintan 3D printerom. Prvi je ovo takav zahvat izveden u našoj ustanovi, pa sasvim sigurno predstavlja velik iskorak. Pacijentu je rekonstruirano područje iznad lijevog uha, pa do vrha lubanje, naprijed do čela i iza do tjemene kvrge, priopćeno je iz OB Zadar.

Kandidati za 3D kranioplastiku su pacijenti s defektima iznad 5 cm, tzv.velikim defektima. U ovim je slučajevima iznimno teško oblikovati lubanju da bude u potpunosti simetrična. Važno je da se operacija izvodi nekih godinu dana nakon što se pacijentu ukloni kost. Dakle, kada se mozak oporavi.

„Pacijent je najprije odradio snimanje CT-om. Preoperativnu radiološku pripremu je radila dr.Iva Pavić. Ta snimka je potom poslana proizvođaču koji radi kompjutersku simulaciju. U toj se fazi mogu raditi korekcije, primjerice oko rubova, debljine kostiju… Kad se taj dio odradio i geometrija se potvrdila, isprintan je kalup u dva dijela koja su potom spojena. Pacijent je uspavan, a iz 3D printanog kalupa je napravljen odljev u koštanom cementu. Taj je implantant ugrađen u pacijenta, a postignuta je savršena preciznost. Dosada to nije bio slučaj jer se implantant oblikovao rukom“, istaknuo je dr.Francišković.

Mnogo je benefita ovog zahvata. U prvom redu to je brzina operacije, a samim tim se smanjuje mogućnost infekcije i bilo kakvih komplikacija. O estetskom aspektu ne treba niti govoriti budući da se napravi apsolutna simetrija.

Financijski gledano, jedan ovakav nadomjestak kosti lubanje isprintan 3D printerom stoji oko 6.200,00 eura. Opća bolnica Zadar s proizvođačem je potpisala ugovor za četiri ovakva zahvata, koja će se, napominje dr.Francišković, raditi u pacijenata s velikim defektima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U Galeriju Dom na žalu u Preku uplovit će “Barka mala” Jakova Vučića

Objavljeno

-

By

“Barka mala” treća je ovoljetna izložba u POU Dom na žalu u Preku, a svoj “šareni pogled na svijet” slikama će predstaviti Jakov Vučić.

Arheolog po struci, Jakov Vučić od rane mladosti crta i slika, a javnosti se dosad predstavio na jednoj samostalnoj i jednoj skupnoj izložbi u Zadru.

Rođen je 1974. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Sveučilištu u Zadru završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i arheologije.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je arheologiju. Proteklih trideset godina živi u Zadru, zaposlen je u Arheološkom muzeju Zadar kao kustos srednjovjekovnih zbirki. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Zadar.

Prema mišljenju povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nike Dobrić, “Vedro šarenilo poteklo iz kista Jakova Vučića mami svačiji pogled barem na tren. A to je sve što je i potrebno – samo jedan trenutak pažnje – kako bi njegove platnene figure oživjele…”

Otvorenje izložbe “Barka mala” Jakova Vučića bit će u nedjelju, 14. srpnja u 20.30 sati, a u programu će nastupiti Ženska klapa Lavandiere iz Preka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VOLONTERSKA BURZA / Traže se volonteri za dm millennium jump 2024. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

I ove godine dm Millennium Jump ponovno okuplja ljubitelje skokova u more i pozitivne energije!

Osim što je sinonim za dobru zabavu, projekt ima i humanitarnu notu budući da je dio prikupljenih sredstava namijenjen školi plivanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Ako želiš pomoći u organizaciji, a pritom si vedrog duha i voliš raditi s ljudima, prijavi se za volontiranje!

Za volontere su osigurani majica, piće, ručak i pokloni. Bonus: prilika za upoznavanje novih ljudi i uživanje u jedinstvenom događaju.

Link s detaljima: https://vczd.org/burza-346-volonter_na_dm_millennium_jumpu_2024.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2CN9lX1LnHzj95McHdla2bLzYZhiU1KJYT2LP-ujQM4E_G5prNdtRWoXU_aem_mMPQCHGmfXedfQYF-Bqwpw

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje sunčanih elektrana

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin uručio je danas 33 ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana.  Na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2024. godinu pristiglo je 56 prijava. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 33 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.

Obračajući se nazočnima župan Longin reko je da je Zadarska županija vodeća  u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz  obnovljivih izvora u prvom redu vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

“Već sada proizvodimo više energije nego li je potrebno da budemo samodostatni. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini. Korištenje solarnih panela svakako smanjuje troškove električne energije i smanjuje ovisnost o javnom elektroenergetskom sustavu te pruža neovisnost kod poskupljenja energenata.  Također, smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi, što pomaže u zaštiti okoliša, a sunčane elektrane zahtijevaju minimalno održavanje i imaju dugi vijek trajanja. Nije zanemarivo i to da sunčane elektrane povećavaju vrijednost vaše nekretnine i mogu biti atraktivna značajka za potencijalne kupce. Kada sve to zbrojimo, vi koji ste odlučili ući u solarnu priču radite nešto dobro ne samo za sebe, već i za okoliš.”, rekao je župan Božidar Longin.

Zadarska županija će sufinancirati radove u iznosu od 40% ukupnih prihvatljivih troškova iz dostavljenih računa o izvršenim radovima, ne više od iznosa koje je Povjerenstvo odobrilo po dostavljenim ponudama i prijavi na Javni poziv, a maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu