Connect with us

Magazin

Šest najčešćih pokazatelja koji ukazuju na pretjeranu konzumaciju soli

Objavljeno

-

Teško je zamisliti da se u većinu jela ne dodaje sol, jedan od najpopularnijih i najčešćih začina koji se koriste diljem svijeta. Sol jelima daje bolji okus, ali važno je pripaziti da se ne pretjera s konzumacijom. Ako se sol previše konzumira, može uzrokovati probleme s radom bubrega i visokim krvnim tlakom, ali i uzrokovati manje probleme poput glavobolja.

Ovo su najčešći pokazatelji koji ukazuju na to da u svojoj prehrani konzumirate previše soli.

Visoki krvni tlak

Pretjerana i učestala konzumacija soli može uzrokovati visoki krvni tlak koji je jedan od glavnih uzročnika razvoja bolesti srca, moždanog udara i problema s bubrezima. Sol zadržava vodu u krvotoku, povećava volumen krvi i stvara veći pritisak na stijenke krvnih žila, prenosi Health Shots.

Često ste žedni

Konzumiranje previše soli može utjecati i izazvati osjećaj jake žeđi. Do ovoga dolazi zato što sol izvlači vodu iz stanica u krvotok kako bi razrijedila višak natrija, izazivajući tjelesnu reakciju na žeđ koja ponekad neće prestati ni nakon nekoliko čaša vode.

Problemi s bubrezima

Pretjerani unos soli može opteretiti bubrege koji igraju ključnu ulogu u filtriranju viška natrija iz krvi. S vremenom to može oslabiti funkciju bubrega i povećati rizik od bolesti bubrega, prenosi Health Shots.

Otekline u određenim dijelovima tijela

Oni koji pretjeruju s unosom soli mogli bi imati problema s oteklinama. Pretjerani unos soli može uzrokovati zadržavanje tekućine u tijelu, što dovodi do oticanja u rukama, nogama, gležnjevima ili trbuhu. Do oticanja dolazi zato što tijelo zadržava vodu kako bi imalo dovoljno tekućine zbog previše unesene soli. 

Pretjeran i nepravilan rad srca

Konzumiranje previše soli može uzrokovati nepravilan i pretjeran rad srca te poremetiti ravnotežu elektrolita u tijelu. Neravnoteža elektrolita poput natrija i kalija može dovesti do pretjeranog rada i jakog lupanja srca, što može uzrokovati nepravilne otkucaje, posebice kod osoba koje pate od srčanih bolesti. 

Jake glavobolje

Pretjerano konzumiranje soli može doprinijeti i uzrokovati dehidraciju te promjene u protoku krvi. Kod nekih ljudi to može izazvati jake glavobolje i migrene koje im onemogućuju normalno funkcioniranje, prenosi Health Shots.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Stiže veliki udar na najjaču kinesku marku u EU, uvode se brutalne carine

Objavljeno

-

Europska komisija najavila je uvođenje carina do 38,1 posto na uvoz kineskih električnih vozila, počevši od sljedećeg mjeseca. Ove carine predstavljaju dodatak na već postojećih 10 posto carina koje se primjenjuju na uvezena električna vozila. Iako će neki proizvođači biti tretirani blaže, s carinama od 17 posto, drugi će se suočiti s mnogo većim opterećenjem.

Kompanija SAIC, vlasnici brenda MG, bit će najteže pogođeni s maksimalnim porezom od 38,1 posto. Automobili marke Geely suočavat će se s carinom od 20 posto, dok će vozila BYD biti opterećena carinom od 17,4 posto. Europska komisija nije specificirala stopu carine za Teslu, čija se vozila proizvode u Šangaju, napominjući samo da će ovaj proizvođač automobila možda dobiti individualno izračunatu stopu carine u konačnoj fazi.

Proizvođači automobila koje Komisija nije posebno navela suočit će se s carinom od 21 posto. Međutim, imaju mogućnost podvrgnuti svoje poslovanje ispitivanju u nadi da će postići nižu stopu.

Ova odluka Europske unije dio je šire istrage o subvencijama koje kineski brendovi primaju od svoje vlade. Cilj istrage je utvrditi koliko te subvencije narušavaju tržišnu konkurenciju unutar Europske unije.

Nove carine stupaju na snagu 4. srpnja i mogle bi značajno utjecati na tržište električnih vozila u Europi, povećavajući troškove za uvoznike i potencijalno potičući lokalnu proizvodnju. Analitičari su različito predviđali razinu carina, ali nove mjere jasno pokazuju odlučnost EU da zaštiti svoje tržište od nepoštene konkurencije.

 
Nastavi čitati

Magazin

Kako pripremiti savršen umak od rajčice? Tajna je u samo jednom sastojku

Objavljeno

-

By

Svaki obožavatelj tjestenine sigurno želi znati trikove kojima se koriste Talijani. Ipak su oni pripremu ove namirnice doveli do savršenstva.

Gastro bloger Gieseppe Federici podijelio je s pratiteljima savjet koji je dobio od jedne 85-godišnje Talijanke.

Na ovaj način postiže se savršen okus, a najvažniji sastojci koji će ovo omogućiti su – šećer i soda bikarbona.

Soda bikarbona ublažava kiseli okus rajčice i prevenira pojavu žgaravice. Ipak, postoji kvaka. Ne treba pretjerivati s količinom sode bikarbone. Jedna četvrtina čajne žličice dovoljna je za količinu umaka od rajčice koja stane u dvije konzerve.

Šećer se dodaje kad je priprema umaka pri kraju. Jedna jušna žlica na isto količinu.

 
Nastavi čitati

Magazin

Spontani pobačaj: Uzrok, simptomi i što točno povećava rizik od ovog problema?

Objavljeno

-

By

Spontani pobačaj je najčešći u prvom tromjesečju trudnoće, a u većini slučajeva se događa zbog nepravilnog razvoja ploda. Jedan od glavnih simptoma spontanog pobačaja je krvarenje, ali se u jako ranim fazama trudnoće spontani pobačaj može dogoditi bez ikakvih simptoma.

Spontani pobačaj je gubitak trudnoće prije 20. tjedna, odnosno u prvih pet mjeseci trudnoće.

Spontani pobačaji su, zapravo, vrlo česti te se događaju u 10 do 20 posto trudnoća, a taj broj je najvjerojatnije i veći s obzirom na to da se pobačaj vrlo lako može dogoditi i u prvim tjednima kada žena niti ne zna da je trudna.

Većina spontanih pobačaja dogodi se u prvom tromjesečju, a jedan od najčešćih razloga je nepravilan razvoj embrija.

Simptomi spontanog pobačaja

Simptomi spontanog pobačaja razlikuju se ovisno o stadiju trudnoće, ali glavni simptom je vaginalno krvarenje koje je vrlo često popraćeno snažnim grčevima u maternici i donjem dijelu leđa.

Osim krvarenja i grčeva, simptomi spontanog pobačaja još uključuju:

– vaginalni iscjedak s komadima tkiva

– ubrzane otkucaje srca 

– gubitak tipičnih simptoma rane trudnoće poput mučnina, vrtoglavice i slično

Ovdje je važno naglasiti da, iako simptomi spontanog pobačaja uključuju i vaginalno krvarenje, to ne mora odmah značiti da je u pitanju spontani pobačaj jer je lagano, točkasto krvarenje normalna pojava u trudnoći. Osobito u prvim mjesecima, piše Healthline.

Što uzrokuje spontani pobačaj?

Kao što je već navedeno, većina, odnosno gotovo dvije trećine, spontanih pobačaja u prvom tromjesečju zapravo se događa zbog nepravilnog razvoja fetusa što je povezano s nedostatkom ili velikim brojem kromosoma i na to nitko ne može utjecati, piše Mayo Clinic.

No, u nekim slučajevima do spontanog pobačaja mogu dovesti i određena zdravstvena stanja kao što su:

– dijabetes koji nije pod kontrolom

– infekcije

– hormonalni problemi

– problemi s maternicom i grlićem maternice

– bolesti štitnjače

– pretilost

– dugotrajno visok tlak

– trovanje hranom

Vrste spontanog pobačaja

Ovisno o razdoblju trudnoće te simptomima koji prate spontani pobačaj, postoji nekoliko vrsta spontanog pobačaja.

Prva vrsta je potpuni spontani pobačaj u kojemu je tijelo u potpunosti izbacilo embrij i svo tkivo koje je oblagalo maternicu. Ako je tijelo izbacilo samo dio tkiva, tada se radi o nepotpunom spontanom pobačaju, piše Cleveland Clinic.

Spontani pobačaj često je neizbježan i trudnica će znati da on uskoro slijedi po tome što će osjećati snažne grčeve nalik onim menstrualnima, počet će krvariti i osjećati druge simptome spontanog pobačaja.

Do spontanog pobačaja može doći i ako u maternici postoji određena infekcija i tada se to naziva septični pobačaj.

Što povećava rizik od spontanog pobačaja?

Iako do spontanog pobačaja u većini slučajeva dolazi zbog stanja koja se ne mogu spriječiti niti se na njih ikako može utjecati, ipak postoje neki čimbenici koji značajno povećavaju rizik od spontanog pobačaja jer negativno utječu na razvoj ploda, a lako se mogu ukloniti ili popraviti, prenosi NHS.

Čimbenici koji povećavaju rizik od spontanog pobačaja su:

– pušenje

– konzumacija alkohola

– konzumacija droga

– pretjerano konzumiranje kofeina

– loša kvaliteta prehrane

– izloženost štetnim kemikalijama i zračenju

– tjelesna trauma poput udarca ili teške ozljede

Zaključak

Spontani pobačaj je gubitak trudnoće prije 20. tjedna, a jedan od najčešćih razloga je nepravilan razvoj embrija.

Osim toga, mogu ga uzrokovati i stanja poput dijabetesa koji nije pod kontrolom, pretilosti, bolesti štitnjače i slično. Dodatni rizik predstavljaju i faktori poput pušenja, konzumacije alkohola, loše prehrane.

Simptomi spontanog pobačaja razlikuju se ovisno o stadiju trudnoće, ali glavni simptom je vaginalno krvarenje koje je vrlo često popraćeno snažnim grčevima u maternici i donjem dijelu leđa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu