Connect with us

Magazin

Novo istraživanje otkriva što opća anestezija zapravo čini mozgu

Objavljeno

-

Svake godine u svijetu se izvede više od 350 milijuna bolničkih operacija, a mnogi se u nekom trenutku života podvrgnu zahvatima koji zahtijevaju opću anesteziju. Unatoč uobičajenoj upotrebi i sigurnosti, točni mehanizmi po kojima anestetici djeluju u mozgu nisu u potpunosti shvaćeni, ostajući uglavnom misterij od njihovog uvođenja, prije više od 180 godina.

U studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Neuroscience, Adam D. Hines, znanstveni suradnik na australskom Sveučilištu Queensland Technology i njegov tim, dali su nove uvide u taj složeni proces. Čini se da lijekovi za opću anesteziju ciljaju na određene dijelove mozga odgovorne za održavanje budnosti, prenosi Zimo.hr.

Otkrivanje potencijalnog mehanizma

Koristeći vinske mušice u svojim istraživanjima, Hines i njegov tim otkrili su potencijalni mehanizam pomoću kojeg anestetici stupaju u interakciju s određenim vrstama neurona putem proteina. Ljudski mozak sadrži oko 86 milijardi neurona, svaki od kojih je jedinstven, što doprinosi učinkovitosti opće anestezije.

Hines objašnjava da, iako su široki učinci anestetika poznati, posebice kako izazivaju brzu nesvjesticu, sitni detalji zahtijevaju bolji uvid u razlike između moždanih stanica. Neuroni općenito spadaju u dvije kategorije: Ekscitatorne neurone, koji nas održavaju budnima i inhibitorne neurone, koji reguliraju ekscitatorne. U svakodnevnom životu ti neuroni uravnotežuju jedni druge. Kad zaspimo, inhibitorni neuroni postupno utišavaju ekscitatorne, uzrokujući da se osjećamo umorno. Opći anestetici ubrzavaju ovaj proces izravnim utišavanjem ekscitacijskih neurona pa otuda i izraz da se “nekog uspava”.

Ključno pitanje koje ostaje

No pravo ključno pitanje zapravo glasi: Zašto spavamo tijekom operacije? U normalnim okolnostima, ako pojedinac spava i netko pokuša na njemu operirati, probudio bi ga. Međutim, opća anestezija sprječava to buđenje. Iako ne postoji jak konsenzus, mnogi se znanstvenici slažu da neuroni prestaju komunicirati kada su izloženi anesteticima. Ta komunikacija neophodna je za rad mozga i svijest o tijelu.

Hinesova studija otkrila je da opći anestetici zaustavljaju komunikaciju između ekscitatornih neurona, ali ne i inhibitornih. Iako taj koncept nije nov, studija je pružila uvjerljive dokaze o tome zašto su pogođeni samo ekscitacijski neuroni, prenosi Zimo.hr.

Uloga proteina

Da bi neuroni mogli komunicirati, proteini moraju olakšati otpuštanje neurotransmitera, odnosno kemijskih glasnika poput dopamina i serotonina. Studija je otkrila da opći anestetici smanjuju sposobnost tih proteina da otpuštaju neurotransmitere, ali samo u ekscitatornim neuronima. Koristeći vinske mušice Drosophila melanogaster i mikroskopiju visoke rezolucije, tim je promatrao molekularne učinke anestetika na te proteine.

Razlika između ekscitatornih i inhibicijskih neurona leži u vrstama proteina koje oni eksprimiraju, slično dvama automobilima iste marke i modela, ali s različitim značajkama. Oslobađanje neurotransmitera uključuje mnoge proteine, a svaka varijacija može utjecati na funkciju anestetika.

Hines napominje da je sljedeći korak istraživanja utvrđivanje koje razlike u proteinima uzrokuju da opći anestetici inhibiraju samo ekscitatornu komunikaciju. Studija isto tako sugerira da opći anestetici izazivaju opsežnu globalnu inhibiciju u mozgu, utišavajući razdražljivost na dva načina – uspavljujući nas i držeći nas u snu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

S ovom tehnikom ćete brzo i jednostavno ukloniti mrlje od alkohola s vaše odjeće

Objavljeno

-

By

Mrlje od alkohola najteže je ukloniti s odjeće, no postoji efikasan način da spasite svoju omiljenu odjeću koristeći jednostavnu tehniku prije pranja vaše odjeće.

Stručnjakinja za čišćenje doma Courtney Walsh objasnila je za Express kako mnoge mrlje od alkohola mogu uništiti odjeću, no ako ih brzo tretirate, možete ju spasiti.

Walsh napominje i kako je različite tipove tkanine potrebno tretirati drugačije.

Uklanjanje mrlja od alkohola s pamuka ili lana
Najbolji način da pamučnu ili lanenu odjeću spasite od alkoholnih mrlja je da ju što prije istrljate hladnom vodom.

“Brzo reagiranje najbolji je postupak s pamučnom i lanenom odjećom. Jednostavnim tapkanjem čistom krpom možete ukloniti sav višak alkohola na tkanini, nakon čega slijedi ispiranje hladnom vodom i još jedno tapkanje čistom krpom”, pojasnila je Walsh.

Ako tapkanje ne uspije, umrljanu odjeću ostavite u kadu napunjenu hladnom vodom najmanje 30 minuta i to bi trebalo pomoći.

Nakon što ste to učinili, ponovno napunite kadu čistom vodom i deterdžentom za pranje rublja, zatim nanesite deterdžent na mrlju.

Odjeću potom još jednom isperite u hladnoj vodi, pa ju zatim stavite u perilicu.

Uklanjanje mrlja od alkohola sa svile
Nakon što se mrlja pojavi, obrišite i utapkajte umrljanu tkaninu s malom količinom tople vode, a ako ju imate pri ruci i mineralna voda može pomoći. Pritom je bitno paziti na količinu mineralne vode koju koristite jer može oštetiti vašu tkaninu.

Potom objesite odjeću da se osuši nako čega ćete dodati malo glicerina na mrlju.

Kada se glicerin upije u mrlju, isperite odjeću hladnom vodom dok se sav glicerin ne ukloni, a zatim operite odjeću kao što biste inače.

Uklanjanje mrlja od alkohola s vune
Vuna je materijal koji lako upija tekućinu što znači da se lako prlja, a pritom se i zbog osjetljivih vlakana u vuni teško čisti.

Prvo tapkajte mrlju izvana prema unutra kako biste pokupili što više alkohola. Nakon toga ćete pripremiti jednostavnu otopinu za pranje odjeće koja se sastoji od bijelog octa i deterdženta za pranje vune.

Otopini ćete potom dodati hladnu vodu.

Možda se čini čudnim, ali bijeli ocat je kisel, što znači da može učinkovito razgraditi mrlje od alkohola, a istovremeno je siguran za upotrebu na vuni.

Sve što trebate učiniti je nanijeti otopinu za čišćenje na mrlju i trljati od vanjske strane mrlje prema unutra.

Ako nakon toga mrlja nije uklonjena, potopite odjeću u hladnu vodu s malo deterdženta i vrlo nježno trljajte dok deterdžent ne nestane.

Nakon toga ponovno isperite vunu u hladnoj vodi i malo bijelog octa, zatim nastavite ispirati dok se ocat u potpunosti ne ispere.

 
Nastavi čitati

Magazin

Digitalno oko: Evolucija praćenja mobilnih uređaja

Objavljeno

-

By

U eri gdje najnovije vijesti često vrve od priča o digitalnoj sigurnosti i privatnosti, tema praćenja mobilnih uređaja postaje sve aktualnija.

Ovaj članak istražuje svijet aplikacija za praćenje, njihove mogućnosti, etičke izazove i budućnost ove tehnologije.

Zašto pratimo svoje digitalne produžetke?
Mobilni uređaji postali su naši nerazdvojni pratitelji, spremišta osobnih podataka i prozori u digitalni svijet. Potreba za njihovim praćenjem proizlazi iz različitih situacija.

Roditelji žele osigurati sigurnost svoje djece, poslovni korisnici optimiziraju logistiku, pojedinci štite svoje uređaje od krađe, a parovi koordiniraju svoje aktivnosti. Ova raznolikost potreba stvorila je tržište za aplikacije koje nude mnogo više od jednostavnog lociranja uređaja.

Anatomija idealne aplikacije za praćenje
Što čini aplikaciju za praćenje izvrsnom? Nekoliko ključnih značajki se ističe. Preciznost u određivanju lokacije u različitim uvjetima je od presudne važnosti. Višeplatformska kompatibilnost koja omogućuje rad na iOS i Android uređajima čini aplikaciju univerzalno primjenjivom. Dodatne sigurnosne opcije poput daljinskog zaključavanja i brisanja podataka pružaju dodatnu zaštitu. Intuitivno sučelje osigurava jednostavnost korištenja za sve dobne skupine. Konačno, poštivanje privatnosti kroz transparentnost u prikupljanju i korištenju podataka gradi povjerenje korisnika.

Ugrađena rješenja: Skriveni aduti vašeg pametnog telefona
Prije nego što posegnemo za specijaliziranim aplikacijama, vrijedi istražiti mogućnosti koje nude sami proizvođači uređaja. Apple-ov integrirani “Find My iPhone” sustav nudi lociranje uređaja na karti, reprodukciju zvuka za pronalazak izgubljenog uređaja, opcije daljinskog zaključavanja i brisanja, te integraciju s drugim Apple uređajima za sveobuhvatno praćenje.

Google-ov “Find My Device” za Android korisnike pruža praćenje lokacije u realnom vremenu, opcije za zaključavanje i brisanje, te integraciju s Google računom za jednostavno korištenje. Samsung je otišao korak dalje s “Find My Mobile” uslugom, nudeći proširene opcije za daljinsko upravljanje, sigurnosno kopiranje podataka prije brisanja, te specifične funkcije za Samsung ekosustav.

Specijalizirane aplikacije: Kad trebate nešto više
Za korisnike kojima trebaju naprednije mogućnosti, specijalizirane aplikacije nude čitav niz dodatnih funkcija. Aplikacije za obiteljsko praćenje omogućuju stvaranje “krugova” za različite grupe, obavijesti o dolasku i odlasku s određenih lokacija te SOS funkcije za hitne slučajeve.

Poslovni korisnici mogu koristiti aplikacije koje nude praćenje flote vozila u realnom vremenu, optimizaciju ruta i potrošnje goriva, te analitiku za poboljšanje učinkovitosti. Za one koji traže najnaprednije opcije, postoje kontroverzne, ali moćne aplikacije koje nude praćenje komunikacije i aktivnosti na društvenim mrežama, nadzor tipkanja i korištenja aplikacija, te detaljne izvještaje o aktivnostima uređaja.

Etički labirint: Navigacija kroz pitanja privatnosti
S velikim mogućnostima dolaze i velike odgovornosti. Korištenje aplikacija za praćenje otvara brojna etička pitanja. Gdje povući crtu između sigurnosti i privatnosti? Kako osigurati transparentnost u korištenju ovih aplikacija? Kako spriječiti zlouporabu tehnologije praćenja? Ključno je uspostaviti jasna pravila i granice, posebno kada je riječ o praćenju drugih osoba. Otvorena komunikacija i pristanak svih uključenih strana trebali bi biti temelj korištenja bilo koje aplikacije za praćenje.

Budućnost praćenja: Što nas čeka iza digitalnog ugla?
Tehnologija praćenja mobilnih uređaja neprestano evoluira. U budućnosti možemo očekivati integraciju umjetne inteligencije za predviđanje kretanja i ponašanja, poboljšanu preciznost u zatvorenim prostorima korištenjem novih tehnologija, veću integraciju s IoT uređajima za sveobuhvatnije praćenje, te naprednije metode zaštite privatnosti i enkripcije podataka.

Kako odabrati pravu digitalnu pratnju?
Odabir idealne aplikacije za praćenje ovisi o vašim specifičnim potrebama. Važno je definirati primarnu svrhu praćenja, razmotriti kompatibilnost s vašim uređajima, procijeniti potrebnu razinu detalja i dodatnih funkcija, te uzeti u obzir budžet i dugoročne troškove. Proučavanje recenzija i usporedbi različitih aplikacija može pružiti vrijedne uvide. Nikako ne treba zanemariti aspekte privatnosti i sigurnosti podataka pri donošenju konačne odluke.

Balansiranje na digitalnoj žici
U svijetu gdje su vijesti iz svijeta tehnologije pune priča o narušavanju privatnosti, odgovorno korištenje aplikacija za praćenje postaje ključno. Ove aplikacije mogu pružiti sigurnost i mir uma, ali njihova upotreba treba biti promišljena i etična. Najbolja aplikacija za praćenje je ona koja pruža ravnotežu između funkcionalnosti i poštovanja privatnosti.

Kako tehnologija nastavlja napredovati, možemo očekivati još sofisticiranije opcije za praćenje mobilnih uređaja. No, bez obzira na tehnološki napredak, temeljna načela povjerenja, komunikacije i poštovanja ostaju ključna u našem digitalnom suživotu. Na kraju, idealna aplikacija za praćenje je ona koja nam pomaže da se osjećamo sigurnije i povezanije, a da pritom ne ugrozimo temeljne vrijednosti privatnosti i međusobnog povjerenja.

 
Nastavi čitati

Magazin

Ovo je zemlja u kojoj se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi

Objavljeno

-

By

Svi sanjamo o zemlji u kojoj ćemo raditi manje, zarađivati više i živjeti duže. Možda ovo mjesto djeluje kao zemlja iz snova, ali službena statistika kaže da postoji.Parametri koji su uzeti u obzir u okviru istraživanja Quality of Life na Sveučilištu Oxford prilikom rangiranja zemalja uključuju prosječan broj radnih sati tjedno, duljinu godišnjeg odmora, postotak stanovnika koji imaju neometan san tijekom noći, duljinu životnog vijeka i osjećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Na temelju zadanih kriterija, na vrhu je Luksemburg, između ostalog, i zahvaljujući sustavu u kojem poslodavci nagrađuju zaposlene s više godišnjeg odmora što su starije životne dobi.

Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u prosjeku 36 dana plaćenog godišnjeg odmora.

Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mjesto, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje, a pogledajte cijelu top 10 listu zemalja čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu:

– Luksemburg

– Austrija

– Danska

– Norveška

– Finska

– Švedska

– Francuska

– Bjelorusija

– Nizozemska

– Švicarska

Velika Britanija je na 17. mjestu zahvaljujući razumnom prosječnom radnom vremenu od 36 sati tjedno, relativno visokom životnom vijeku od 81,2 godine, a više od polovice ispitanika navelo je i da spavaju u prosjeku 7,5 sati tijekom noći, što je dobar rezultat.

Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na 87. mjestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopće nisu zajamčeni plaćeni dani godišnjeg odmora, a dio populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tijekom noći.

S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija su izuzetno loše rangirani, jer se u sve tri zemlje radi u prosjeku 46 sati tjedno. S obzirom da je radno vrijeme znatno dulje, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena.

Međutim, to uopće nije slučaj, jer se u Kini dobiva svega 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8, piše Nova.rs.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu