Connect with us

Hrvatska

Nije samo mediteranska prehrana zdrava: Ova dijeta je puna vitamina i štiti vaš mozak

Objavljeno

-

Mnogi ljudi su prešli s mediteranske prehrane jednu s drugog kraja svijeta koji dobija veliku pažnju zbog zdravstvenih prednosti. Japanska dijeta bogata ribom, čajem i sojom može zaštititi mozak i smanjiti rizik od demencije, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici iz japanskog Nacionalnog centra za gerijatriju i gerontologiju skenirali su mozak dvije grupe Japanaca koji su prakticirali različite prehrane.

Jedna grupa je konzumirala tradicionalnu japansku prehranu dok je druga imala zapadnjačku prehranu, punu masnih namirnica poput crvenog mesa, alkohola i tjestenina. Skeniranje je rađeno dva puta tijekom dvije godine s ciljem utvrđivanja koliko je moždanog tkiva svaka grupa izgubila tijekom vremena.

Otkrili su da su žene u grupi japanske dijete imale, u prosjeku, nižu razinu atrofije mozga ili skupljanja karakterističnog za demenciju od žena koje su jele zapadnjačku hranu.

Autori studije su istaknuli da je tradicionalna japanska prehrana zasnovana na ribi, školjkama, riži, soji, zelenom čaju, citrusima, kiselim krastavcima, gljivama i morskim algama. Usporedbe radi, zapadnjačka prehrana sadrži rafinirane ugljikohidrate kao što su rezanci, hrana s visokim udjelom masti, bezalkoholna pića i alkohol. Generalno se smatra da je japanska dijeta zaštitna jer je bogata vitaminima, polifenolima, fitokemikalijama i dobrim masnim kiselinama, a sve to može pomoći tijelu u borbama protiv upale.

Japanska dijeta je odlična za zdravlje

Posljednji i najvažniji aspekt njihovog proučavanja bila je redovna magnetna rezonanca (MR) mozga ispitanika. Pratili su gubitak moždanog tkiva svakog sudionika, klinički poznat kao atrofija mozga povezana s uzrastom jer je to znak demencije. Konačno, autori su otkrili da su žene koje su prakticirale japansku dijetu, imale značatno manje skupljanje mozga od onih koje su slijedile zapadnjačku prehranu. Nije bilo razlike između dvije grupe za muškarce.

“Zanimljivo je da je ova posljeidca bila očigledna samo kod žena”, primijetili su znanstvenici.

Autori su dali dva moguća objašnjenja za ovaj učinak. Prvo, da je japanska prehrana puna magnezija i fitoestrogena koji zaštitno djeluju, ali više na žene nego na muškarce.

Drugo, autori su otkrili da muškarci češće od žena odstupaju od tradicionalne japanske dijete. Zbog toga su konzumirali više zapadnjačke hrane, kao što su rezanci i sake, piše City Magazine.

“Ipak, postoje određeni dijelovi japanske prehrane koji su uobičajeni za druge dijete u plavim zonama i preporučljivo ih je uključiti u prehranu. To uključuje povećanje unosa povrća i ribe i smanjenje crvenog mesa”, zaključili su autori ovog istraživanja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pogledajte koliko su plaće rasle u državnom, a koliko u privatnom sektoru

Objavljeno

-

By

Najnoviji statistički podaci pokazuju ubrzanje trenda rasta neto plaća pod snažnim utjecajem povišica u javnom i državnom sektoru.

Prosječna neto plaća isplaćena u travnju za ožujak iznosila je 1326 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U ožujku su na snagu stupila dogovorena povećanja plaća u državnom i javnom sektoru pa je zabilježen snažan skok na mjesečnoj razini. Prosječna plaća je u odnosu na veljaču ojačala 6,3 posto nominalno, odnosno 5,4 posto realno.

U početku godine značajan utjecaj na snažan rast prosječnih plaća imao je rekordan skok minimalne plaće, koja je najzastupljenija u industriji i osobnim uslugama, a novo ubrzanje rasta potaknuto je povišicama u državnom i javnom sektoru, prenosi tportal.

Nakon što je Vlada uoči izbora odobrila najveće povećanje plaća u povijesti, vrijedno 1,63 milijarde eura, djelatnosti u kojima prevladava država bilježe nekoliko puta veću godišnju stopu rasta u odnosu na djelatnosti u kojima dominira privatni sektor.

Najveći skok dogodio se u zdravstvu i socijalnoj skrbi, gdje je prosječna plaća korigirana za inflaciju uzletjela 33,9 posto, dosegnuvši 1771 euro. Za usporedbu, realne plaće u prerađivačkoj industriji i trgovini, djelatnostima koje zapošljavaju najviše ljudi, porasle su 7,2 posto (na 1175 eura), odnosno 9,1 posto (na 1164 eura).

S godišnjim realnim rastom od 28,8 posto, prosječna plaća u javnoj upravi i obrani popela se na 1682 eura. U obrazovanju je zabilježena nešto niža stopa rasta (23,1 posto), uz prosjek od 1492 eura.

Ako izdvojimo dobrostojeće branše financija i ICT industrije, veći dio privatnog sektora sada znatno zaostaje u primanjima u odnosu na nacionalni prosjek. U većini djelatnosti u kojima prevladavaju privatne tvrtke prosjek plaća kreće se između 1000 i 1200 eura.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 1086 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Popodne nas očekuje grmljavinsko nevrijeme. DHMZ izdao upozorenja, oglasila se i Civilna zaštita

Objavljeno

-

By

Nestabilno s kišom i vjetrom, a ponegdje i olujno nevrijeme s tučom, tako bi se najbolje moglo opisati vrijeme kakvo će u utorak biti u Hrvatskoj.

DHMZ je za zagrebačku regiju i za istok zemlje objavio narančasto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, a i ostatak zemlje vjerojatno će biti izložen pljuskovima i grmljavini.

Upozorenje je stiglo i iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Pljuskove, grmljavinu i vjetar prognozirao je i meteorolog Bojan Lipovšćak.

“Glavnina nestabilne zračne mase nalazi se nad Istrom i sjevernim Jadranom. Prema mjerenjima mreže postaja pljusak.com od jutra je u Istri i na Kvarneru palo od 20 do 30 litara kiše na četvorni metar. Nad sjevernim Jadranom je pojačana grmljavinska aktivnost, linija nestabilnosti proteže se od Istre do obale Italije i premješta se prema srednjoj Dalmaciji, brzina premještanja je oko 45 km/h. Prema Slavoniji i Baranji premješta se oblačni sustav koji se brzo razvija nad planinama Bosne i Hercegovine. Grmljavinske aktivnosti bez značajnijih oborina ima i u Podravini”, kaže naš meteorolog Bojan Lipovšćak.

Što se tiče vremena u srijedu, DHMZ prognozira da će u većini krajeva biti djelomice sunčano, ali i dalje ne posve stabilno. Mjestimice malo kiše i pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne u unutrašnjosti, a navečer i na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na obali i otocima između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

U trendu