Connect with us

magazin

PREDSTAVA ZA STARIJE OD 18 / U četvrtak u HNK Zadar “Lolita”

Objavljeno

-

u četvrtak, 11. travnja  2024. u 20 sati održat će se druga ovosezonska premijera HNK Zadar, LOLITA. Riječ je o književnom  klasiku koji dosad u Hrvatskoj nije nikad postavljen na kazališnu scenu. Predstavu je prema motivima romana Vladimira Nabokova dramatizirao Patrik Gregurec, u režiji Vinka Radovčića. Igraju  Alen Liverić, Ivana Gulin, Damir Orlić, Žana Bumber, Dominik Karakašić i Rade Radolović.

RIJEČ DRAMATURGA

Pozicija gledatelja uvijek je najzanimljivija. Drugačija je od pozicije promatrača, promatrač je pasivan dok je gledatelj aktivan. A kod ove predstave… eh… Uvijek je teško gledatelja ili gledateljicu kao pojedinca odvojiti od mase ljudi koja sjedi u kazalištu. Svejedno, često se dogodi, iako je pojedini gledatelj ili gledateljica prožeta ideološkim i psihološkim kodovima različitih grupa, ipak se dogodi da gledatelji predstavu gledaju kao jedno. A sad, hoće li vas Lolita udružiti ili razdvojiti, vidjet ćemo. Do sada Lolitu nismo imali prilike gledati na hrvatskim daskama, ali tema je poznata, i provokativna. Ponegdje gnjusna, pogotovo ako prema Humbertu osjetimo suosjećanje, onda smo gnjusni sami sebi. Ne možemo protiv sebe, jer za Humberta se, kakav god bio – dakle ogavni pedofil – ovdje radi o ljubavi. A prema onima koji su nesretni u ljubavi, mi smo blagi. No ova će predstava staviti vašu selektivnu blagost na iskušenje. Nabokov vas je u romanu unatoč tematici zaveo divnim stilom, a mi vas, kako bi mogli ući u dijalog s onim temama kojih se klonimo jer su neugodne, zavodimo kazalištem samim. Iako se roman, a i predstava, zovu Lolita, glavni je lik ipak Humbert Humbert. Uvijek, u središtu kazališne predstave je lik, glavni lik, za kojeg navijamo. U ovom slučaju to je pedofil Humbert. Pred vama je još jedan izazov: kako pratiti predstavu s takvim glavnim likom? Hoćemo li navijati za Humberta? Ako vam se čini da vas na sjedalu označenom na vašoj ulaznici čeka puno gledateljskog posla, slažem se. Uostalom, rekao sam vam na početku, gledateljica nije promatračica. Gledateljica je aktivna. A Lolita poziva na aktivno gledanje, na zaoštravanje kritičkog oka koje svatko od nas posjeduje, te poziva na proširivanje korištenja aktivnog gledanja i izvan kazališta. Humbert jest glavni pokretač Doloresine sudbine, ali naša Lo nalazi se u društvu zahvaćenom truleži. Lolitina majka je zanemaruje dok se oko Lolite okupljaju predatori i strvinari. U svojoj truleži, društvo poseže za najmlađima kako bi ih iskoristilo, misleći da će mladost koju su ukrali i nasilno stopili u sebe zaustaviti njihovo raspadanje. Kakav bolestan način za provesti život, gledateljice moja i gledatelju moj! Sva sreća, pred vas na scenu dolaze likovi i oni su, kao i njihova priča, potpuno izmišljeni. Izmišljeni su, ali nažalost, moguće je zamisliti i da nisu: važno je biti gledatelj, a ne promatrač.Patrik Gregurec

RIJEČ REDATELJA

Bilo bi divno kad bi roditelji nakon pogledane predstave odlučili više vremena posvetiti svojoj djeci, razgovarati s njima o svim temama. U predstavi ćemo vidjeti zanemarenu djevojčicu, samoživu majku i slobodne duševne bolesnike; sve je to nažalost danas među nama puno više nego kada je Nabokov napisao Lolitu  jer tada nije postojao ovaj opasni virtualni svijet, svijet u kojem su djeca bez nadzora izložena mnogim anomalijama. I kako kaže John Ray, dr. phil.: “Lolita i nas sve – roditelje, socijalne radnike, pedagoge – morala potaknuti da budemo još budniji i pronicljiviji u odgajanju zdravijeg naraštaja u jednom pouzdanijem svijetu”. Vinko Radovčić

Napomena:  Predstava se ne preporučuje mlađima od 18 godina.  U predstavi se koristi glasna glazba i zvuk pucnjeva iz pištolja.

Ulaznice su u online prodaji za izvedbu, 12.travnja na  https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/lolita-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-638392/event.html i na blagajni HNK Zadar. Cijena ulaznice iznosi 12 eura.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

SUTRA JE BLAGDAN TIJELOVA / Znate li što slavimo?

Objavljeno

-

By

Katolički blagdan Tijelovo, odnosno u dužoj verziji Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Krist.

Ideja o blagdanu prvi put se javlja u 13. stoljeću na inicijativu augustinske redovnice sv. Julijane iz samostana kod Liegea u Belgiji koja je imala viđenje punog Mjeseca s mrljom na površini. Puni Mjesec protumačila je kao Crkvu, a mrlju kao upozorenje na nedostatak blagdana kojim bi se slavila euharistija odnosno sakrament koji je Krist utemeljio na posljednjoj večeri rekavši da kruh predstavlja njegovo tijelo, a vino njegovu krv.

Na molbu Julijane mjesni je biskup u svojoj biskupiji uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan euharistije. Belgijska redovnica i njeni suvremenici zdušno su promicali ideju blagdana i nastojali ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavio je 1264. godine bulu kojom je to pokušao učiniti, no spriječila ga je brza smrt. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi Tijelovo na cijelu Rimokatoličku Crkvu, odnosno na zapadno kršćanstvo.

Za Katoličku Crkvu, svetkovina je spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Prema katoličkom nauku tijelo i krv Kristova u euharistiji su ‘istinski, bitno i stvarni prisutni’, a misterij pretvorbe kruha i vina događa se po euharistijskoj molitvi koju izgovara svećenik. Pojednostavnjeno bi se moglo reći sljedeće: Ako je mana, hrana što ju je Bog dao Izraelu na putovanju kroz pustinju, kruh s neba i znak zajedništva s Bogom koje nikada ne prestaje, a euharistija spomen na Kristovo potpuno predavanje i žrtvovanje te sakrament u kojem je on stalno i potpuno prisutan, Tijelovo je blagdan kojim se slavi euharistija i misterij pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv. Tijelovo se slavi u četvrtak poslije Presvetog Trojstva, dakle, deveti četvrtak nakon Uskrsa, što ove godine pada 15. lipnja.

Dr. Tomislav Ivančić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, kaže da jednako kao što u objektivno spoznatim slovima neke pozivnice na gozbu prepoznaje nevidljivu ljubav i prijateljstvo onih koji ga pozivaju, tako u vidljivo spoznatim znakovima kruha i vina vidi poziv Boga na njegovu gozbu.

‘Kao što mi prijatelj može poslati pismo i u njemu poruku da se ne bojim u određenim krizama života, tako mi prijatelj Isus u kruhu i vinu, u tim euharistijskim znakovima, daruje poruku da se ne bojim, jer on je sa mnom’, poručuje Ivančić i navodi Kristove riječi: ‘Tko jede moje tijelo i pije moju krv, ostaje u meni i ja u njemu’.

Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima širom Hrvatske i neradni je dan. Blagdan se, među ostalim, obilježava tijelovskim procesijama u kojima se u povijesti tradicionalno prezentirala pobožnost, ali i važnost pojedinih osoba, udruga, crkvenih i svjetovnih dužnosnika, kao i običnog puka. Pravoslavna Crkva ne poznaje tijelovske procesije, a euharistiju tumači na ponešto drugačiji način.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 29. svibnja 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.05.2024.
LJUBAV: Vaš partner danas će biti posebno emotivan i nadahnut za ljubav. One koji su još sami mučit će čežnje.
KARIJERA: Dvojit ćete da li u ono što je stabilno i dobro unijeti dašak otkačenih zamisli koje još niste isprobali.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zanemarite sitnice.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.05.2024.
LJUBAV: Ako se nalazite u tajnoj ljubavnoj vezi, danas biste u istoj mogli doživjeti pravu ljubavnu ekstazu.
KARIJERA: Izgleda da vas kolege toliko vole, da su spremni sve učiniti za vas. Nemojte to zloupotrebljavati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Meditirajte.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.05.2024.
LJUBAV: Danas ćete u osobnim pitanima uspjeti povezati erotiku i ideale. Sve će postati jasnije, a vi mirniji.
KARIJERA: Kod nekih će doći do okrupnjavanja posjeda ili zarade koja će im se činiti kao pravo malo bogatstvo.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razbistrite misli u tišini.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.05.2024.
LJUBAV: U popodnevnim satima doći će do više otvorenosti između vas i voljene osobe. Ako se udvarate, postat ćete pričljiviji.
KARIJERA: Utjecaji su vrlo šareni. S jedne strane lijepo napredujete i imate podršku drugih, dok vas s druge strane, netko iritira.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki razmišljaju o dijeti.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.05.2024.
LJUBAV: Izgledan je dobar provod s prijateljima i voljenom osobom, a kroz sadržaje koji u sebi nose nešto mistično.
KARIJERA: Ne samo da ćete odlično funkcionirati u redovnim zadacima, nego ćete uspijevati i zabavljati sve oko sebe.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite još otvoreniji.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.05.2024.
LJUBAV: Saznat ćete da vas netko voli i to će vam osvježiti dan. I vi osjećate slično, pa možete u akciju.
KARIJERA: Danas ćete gledati da što više istaknete svoje zasluge u poslu. Zanemarit ćete što rade drugi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite na sunce i na svjež zrak.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.05.2024.
LJUBAV: Zanemarit ćete ozbiljnost i prepustiti se pričama ili tračeraju. Jedna tema bit će suvišna, a partner će vam prigovoriti.
KARIJERA: Danas ćete si dopustiti mali luksuz ili ćete dio radnog vremena provesti ljenčareći.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete lakomisleni.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.05.2024.
LJUBAV: Neki će zauzeti obrambeni stav kako bi imali predaha od partnerovih želja. Ipak, morat ćete se prilagođavati.
KARIJERA: Prepustit ćete se osjećajima i privatnom životu bez previše angažmana na poslu. Odradit ćete što morate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osnažite se šetnjom na zraku.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.05.2024.
LJUBAV: Sve se više okolnosti okreće u vašu korist, vi postajete dublji i osjećajniji, a druga strana to zna cjeniti.
KARIJERA: Na poslu stojite dobro, a većina vas danas će se posvetiti privatnom životu, hobijima i sportu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki obnavljaju hobije.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.05.2024.
LJUBAV: I dalje stoji da trebate biti maksimalno taktični i prilagodljivi. Oni koji su još sami neka puste drugoj strani da vodi.
KARIJERA: Trebalo bi zapeti, a vama se još uvijek ne da. Što dulje budete razvlačili, više će se zaostataka nakupiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Disciplinirajte se.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.05.2024.
LJUBAV: Emocije, ljepota, hedonizam i strasti danas će se spojiti u vrlo skladnu cjelinu na obostrano zadovoljstvo.
KARIJERA: Dobro ćete se snalaziti u novonastalim okolnostima. Čak ćete biti na usluzi drugima da ih uputite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s konzumacijama.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.05.2024.
LJUBAV: Danas bi moglo doći do iskrenih izljeva emocija od strane ili prema osobi s posla. Ostali će privatno biti dobro.
KARIJERA: U sitnijim poslovima vladat će mali kaos koji ćete trebati pobijediti dobrim planom i boljom organizacijom.
ZDRAVLJE&SAVJET: Na analizirajte previše.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Premijera predstave “Plan B”, by Gesta 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu