Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Zavod za povijesne znanosti u Zadru obilježio 70. obljetnicu

Objavljeno

-

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru svečanom akademijom obilježio je  70 godina od utemeljenja. Uz brojne uglednike iz znanstvenih krugova kao što su glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  Dario Vretenar i akademik Nenad Cambi, svečanosti su nazočili rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i nadbiskup msgr. Milan Zgrablić. 

Kako je više puta istaknuto riječ je o prvoj znanstvenoj instituciji osnovanoj u Zadru, čiji je glavni cilj istraživanje i proučavanje prošlosti Zadra i šire okolice.

Ističući da je povijest na našem području bila je itekako dinamična te da je zemljopisni položaj učinio  ovo područje vrlo zanimljivim za mnoge osvajače, župan Božidar Longin je rekao:

“Možda je i ta dinamičnost bila jedna od povoda da je HAZU baš u Zadru osnovao Zavod za povijesne znanosti davne 1954. godine. Tada se, nakon 2. svjetskog rata provodio program urbanističke, kulturne i znanstvene rehabilitacije Zadra, obnavljajući visokoškolsku tradiciju, samostane, crkve i crkvenu umjetničku baštinu grada.  U sklopu Zavoda 1966. godine osnovan je Pomorski muzej što je vrlo logično jer je upravo ovo područje oduvijek bilo okrenuto moru, a naši su stanovnici živjeli s morem, od mora i za more,” naveo je župan Longin podsjetivši da je  prvi spomen ribarstva u hrvatskoj povijesti darovnica  iz 995. godine kojom zadarski plemići ustupaju svoje pravo ribarenja samostanu sv. Krševana.

“Sjetimo se i zlatnog doba otoka Silbe koja je bila mjesto vrsnih pomoraca i vlasnika jedrenjaka, a na svim morima svijeta poznati su naši ribari, osobito oni kualjski.  Zadar već od 1957. godine ima Pomorsku školu iz koje izlaze generacije kvalitetnih pomoraca koji pronalaze poslove na svim međunarodnim brodarskim tvrtkama”, dodao je još župan Longin.

Znanstvena i kulturna djelatnosti Instituta odnosno Zavoda, rezultirala je velikim brojem objavljenih znanstvenih i stručnih radova, te samostalnih publikacija. U proteklih sedam desetljeća Zavod je bio organizator ili suorganizator brojnih znanstvenih i stručnih skupova, okruglih stolova, samostalnih javnih znanstveno-stručnih predavanja i raznih znanstveno-kulturnih događaja. Zavod se može pohvaliti i dobrom suradnjom s mnogim znanstvenim, društveno – kulturnim i crkvenim institucijama u Zadru, ali i šire.

Ravnatelj  Zavoda prof.dr. sc.Tado Oršolić na svečanosti se osvrnuo na protekli rad te rekao  kako promišlja budućnost Zavoda u čijem se sastavu nalazi i Pomorska zbirka utemeljena 1966. godine. Isto tako poznata je i inicijativa o osnivanju Hrvatskog muzeja maritimne kulture na toj lokaciji. U svojim govorima zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin jasno su poručili kako i dalje stoje iza te ideje čiji je začetnik poznati arhitekt  Nikola Bašić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U Galeriju Dom na žalu u Preku uplovit će “Barka mala” Jakova Vučića

Objavljeno

-

By

“Barka mala” treća je ovoljetna izložba u POU Dom na žalu u Preku, a svoj “šareni pogled na svijet” slikama će predstaviti Jakov Vučić.

Arheolog po struci, Jakov Vučić od rane mladosti crta i slika, a javnosti se dosad predstavio na jednoj samostalnoj i jednoj skupnoj izložbi u Zadru.

Rođen je 1974. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Sveučilištu u Zadru završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i arheologije.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je arheologiju. Proteklih trideset godina živi u Zadru, zaposlen je u Arheološkom muzeju Zadar kao kustos srednjovjekovnih zbirki. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Zadar.

Prema mišljenju povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nike Dobrić, “Vedro šarenilo poteklo iz kista Jakova Vučića mami svačiji pogled barem na tren. A to je sve što je i potrebno – samo jedan trenutak pažnje – kako bi njegove platnene figure oživjele…”

Otvorenje izložbe “Barka mala” Jakova Vučića bit će u nedjelju, 14. srpnja u 20.30 sati, a u programu će nastupiti Ženska klapa Lavandiere iz Preka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VOLONTERSKA BURZA / Traže se volonteri za dm millennium jump 2024. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

I ove godine dm Millennium Jump ponovno okuplja ljubitelje skokova u more i pozitivne energije!

Osim što je sinonim za dobru zabavu, projekt ima i humanitarnu notu budući da je dio prikupljenih sredstava namijenjen školi plivanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Ako želiš pomoći u organizaciji, a pritom si vedrog duha i voliš raditi s ljudima, prijavi se za volontiranje!

Za volontere su osigurani majica, piće, ručak i pokloni. Bonus: prilika za upoznavanje novih ljudi i uživanje u jedinstvenom događaju.

Link s detaljima: https://vczd.org/burza-346-volonter_na_dm_millennium_jumpu_2024.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2CN9lX1LnHzj95McHdla2bLzYZhiU1KJYT2LP-ujQM4E_G5prNdtRWoXU_aem_mMPQCHGmfXedfQYF-Bqwpw

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje sunčanih elektrana

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin uručio je danas 33 ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana.  Na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2024. godinu pristiglo je 56 prijava. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 33 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.

Obračajući se nazočnima župan Longin reko je da je Zadarska županija vodeća  u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz  obnovljivih izvora u prvom redu vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

“Već sada proizvodimo više energije nego li je potrebno da budemo samodostatni. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini. Korištenje solarnih panela svakako smanjuje troškove električne energije i smanjuje ovisnost o javnom elektroenergetskom sustavu te pruža neovisnost kod poskupljenja energenata.  Također, smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi, što pomaže u zaštiti okoliša, a sunčane elektrane zahtijevaju minimalno održavanje i imaju dugi vijek trajanja. Nije zanemarivo i to da sunčane elektrane povećavaju vrijednost vaše nekretnine i mogu biti atraktivna značajka za potencijalne kupce. Kada sve to zbrojimo, vi koji ste odlučili ući u solarnu priču radite nešto dobro ne samo za sebe, već i za okoliš.”, rekao je župan Božidar Longin.

Zadarska županija će sufinancirati radove u iznosu od 40% ukupnih prihvatljivih troškova iz dostavljenih računa o izvršenim radovima, ne više od iznosa koje je Povjerenstvo odobrilo po dostavljenim ponudama i prijavi na Javni poziv, a maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu