Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Ministar Erlić uručio ugovor, biogradska bolnica predstavila projekt zdravstvenog turizma

Objavljeno

-

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić uručio je Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu ugovor vrijedan 80 tisuća eura za ulaganje u infrastrukturu bolničkih zgrada. Tim sredstvima urediti će se dotrajale prostorije bolnice i opremiti novim krevetima.

Uz to, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd nedavno je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dobila 2,6 milijuna eura bespovratnih sredstava za projekt zdravstvenog turizma vrijedan 3,3 milijuna eura, kojeg je ravnatelj bolnice Mate Kutleša predstavio ministru Erliću i županu Božidaru Longinu sa suradnicima.

„Kroz ovaj projekt bolnica će dobiti 20 potpuno opremljenih soba za potrebe zdravstvenog turizma. Uz, to predviđeno je uređenje i opremanje restorana, nove recepcije, kafića, a izgradit će se i podzemni hodnik od glavne zgrade, gdje će biti korisnici zdravstvenog turizma, do susjedne zgrade fizikalne terapije. Uredit će se i hortikultura, a postavit će se fotonaponske ćelije na zgradi u kojoj će biti zdravstveni turizam, kao i dizalice topline. Svakako i dalje planiramo surađivati sa specijalnim bolnicama za medicinsku rehabilitaciju u korištenju njihovih iskustava. Naša bolnica je uz ortopediju i rehabilitacijski centar, a ovaj projekt će nam omogućiti da naplaćujemo usluge od pacijenata u zdravstvenom turizmu“, kazao je Kutleša.

Ministar Šime Erlić naglasio je kako se ovim projektom otvara novi razvojni put bolnice u vidu održivog financiranja i bolje i kvalitetnije usluge.

„Specijalna bolnica Biograd je bolnica s dugom tradicijom ortopedije, koja je prepoznatljiva u RH. Sretan sam i zadovoljan što ćemo ovim ugovorom pomoći bolnici da se uredi infrastrukturni dio i pripremi za ono što dolazi, a to je veliki projekt financiran iz NPOO-a vrijedan 3,3 milijuna eura kojim se bolnica okreće prema zdravstvenom turizmu. Ona će time dobiti mogućnost da osigura održivost svog financiranja u budućnosti, ali i da se usluga podigne na još višu razinu. To je jedan strateški zalog, fokus Vlade kojima se omogućuje da se ovakvi i drugi projekti realiziraju u RH u kontekstu zdravstvenog turizma putem Ministarstva turizma i NPOO-a“, poručio je Erlić.

Svoje zadovoljstvo postignutim izrazio je i župan Božidar Longin kazavši da svaka kuna uložena u zdravstvo vrijedi deseterostruko.

„Kao osnivač Specijalne bolnice za ortopediju podržavamo njezin iskorak, posebice onaj u smjeru zdravstvenog turizma te smo iznimno ponosni što su se uspješno prijavili za bespovratna sredstva iz NPOO-a. Projekt nam je danas predstavio ravnatelj bolnice i djeluje impresivno, a to je još jedan u nizu projekata u zdravstvu na području Zadarske županije koji su u najvećoj mjeri financirani iz europskih fondova, poput Dnevnih bolnica OB Zadar i energetske obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan. Što se tiče današnjeg posjeta ministra Erlića i uručenja ugovora, riječ je o sredstvima koja će se uložiti u poboljšanje bolničke infrastrukture. To je još jedan primjer sinergije države, županije i Grada Biograda i važno je osigurati što bolje uvjete pacijentima i djelatnicima bolnice“, istaknuo je župan Longin.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

By

 2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Objavljeno

-

By

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Požar u stanu na Pagu

Objavljeno

-

By

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.

 
Nastavi čitati

U trendu