Connect with us

Svijet

OGROMNA STUDIJA: Pad plodnosti izazvat će tektonske promjene u svijetu

Objavljeno

-

Stanovništvo gotovo svake zemlje svijeta smanjit će se do kraja stoljeća, rezultati su velike studije objavljeni u srijedu, koji ukazuju na to da će procvat nataliteta u zemljama u razvoju i krah u bogatima potaknuti goleme društvene promjene. Stopa plodnosti ili stopa fertiliteta u polovini svih nacija svijeta već je preniska da bi se održala veličina njihovih populacija, objavio je u stručnome časopisu Lancet međunarodni tim koji je okupio više stotina znanstvenika.

Koristeći golemu količinu globalnih podataka o stopi nataliteta, mortaliteta i onome što pokreće fertilitet, istraživači su pokušali predvidjeti budućnost svjetske populacije. Do 2050. smanjit će se broj stanovnika u tri četvrtine svih zemalja svijeta, rezultati su studije američkog Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME).

Na kraju stoljeća to će vrijediti za 97 posto, odnosno 198 od 204 zemlje i teritorija, predviđaju istraživači.

Očekuje se da će samo Samoa, Somalija, Tonga, Niger, Čad i Tadžikistan imati stopu plodnosti iznad brojčane razine generacijske zamjene, odnosno veću od 2.1 rođene djece po ženi u 2100. godini, procjenjuje se u studiji.

U ovome stoljeću stopa plodnosti nastavit će se povećavati u zemljama u razvoju, posebno onima u subsaharskoj Africi, a u bogatijim, starijim nacijama i dalje će padati. “Svijet će se istodobno morati uhvatiti u koštac s ‘baby boomom’ u nekim zemljama i ‘baby bustom’ u drugima”, rekao je jedan od autora studije Stein Emil Vollset s IHME-a.

“Neizbježne posljedice slijeda događaja su goleme”

“Suočavamo se s iznenađujućim društvenim promjenama u 21. stoljeću”, kazao je, a njegova kolegica i istraživačica IHME-a Natalia Bhattacharjee kaže da su “implikacije goleme”.

“Ovakvi budući trendovi u stopi plodnosti i broju živorođene djece potpuno će rekonfigurirati globalno gospodarstvo i međunarodnu ravnotežu snaga te će zahtijevati i reorganizaciju društava”, rekla je. “Jednom kada se broj stanovnika gotovo svake zemlje bude smanjivao, oslanjanje na otvorenu imigraciju postat će neophodno za održanje gospodarskog rasta.”

No stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije pozivaju na oprez kada su projekcije posrijedi. Istaknuli su nekoliko ograničenja modela, posebice izostanak ili nedovoljno podataka iz brojnih zemalja u razvoju.

Objavljivanje podataka u brojkama “ne bi trebalo biti iskazano na senzacionalistički način, već nijansirano, tako da se balansira između turobnosti i optimizma”, napisali su stručnjaci WHO-a u Lancetu.

Istaknuli su i da smanjenje populacije može biti od koristi, primjerice za okoliš i sigurnost hrane. No uočili su nedostatke kada su posrijedi ponuda radne snage, socijalna sigurnost i pojava “nacionalističke geopolitike”.

Teresa Castro Martin, istraživačica u španjolskome Nacionalnom istraživačkom vijeću koja nije sudjelovala u studiji, istaknula je da je ipak riječ samo o projekcijama.

Kazala je i kako se po Lancetovoj studiji predviđa da će globalna stopa fertiliteta pasti ispod brojčane razine generacijske zamjene oko 2030. godine, “dok UN predviđa da će se to dogoditi oko 2050.”

Studija je ažurirano istraživanje IHME-a o globalnom teretu bolesti. Organizacija, koju je u sklopu Sveučilišta Washington osnovala Zaklada Billa i Melinde Gates, postala je globalna referenca za zdravstvenu statistiku.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

EK upozorava: Meta želi zarađivati od vaših osobnih podataka

Objavljeno

-

By

unsplash

Europska komisija u ponedjeljak je objavila upozorenje za građane EU-a kojim upozorava korisnike Facebooka i Instagrama na nepoštenu praksu kojom Meta želi “obmanuti” korisnike da daju pristup osobnim podacima.

“Korisnici Facebooka i Instagrama moraju odabrati hoće li se pretplatiti uz naknadu ili pristati da Meta koristi njihove osobne podatke — i od toga zarađivati.

Ova praksa može zavarati korisnike diljem EU-a.

#EU potrošači mogu donositi informirane odluke, a mi poduzimamo mjere kako bismo zaštitili to pravo”, objavila je Europska komisija na platformi X.

Što je poduzela Europska komisija?

U ponedjeljak je Mreža za suradnju u zaštiti potrošača (CPC) poslala pismo nakon zabrinutosti da bi Metin model ‘plati ili pristani’ mogao kršiti zakone EU-a o zaštiti potrošača.

Komisija je koordinirala akciju koju vodi francuska Glavna uprava za tržišno natjecanje, pitanja potrošača i sprječavanje prijevara.

Akcija je započela 2023., odmah nakon što je Meta preko noći zatražila od potrošača da se pretplate na korištenje Facebooka i Instagrama uz naknadu ili da pristanu da Meta koristi njihove osobne podatke kako bi im se prikazivali personalizirani oglasi, što je Meti omogućilo da od toga zaradi.

Ključni elementi akcije protiv Mete:

– Obmanjivanje potrošača upotrebom riječi “besplatno”, dok za korisnike koji se ne žele pretplatiti uz naknadu, Meta zahtijeva da prihvate da ta kompanija može zaraditi od upotrebe njihovih osobnih podataka kako bi im prikazivala prilagođene oglase

– Zbunjivanje korisnika zahtijevajući od njih da se kreću kroz različite zaslone u Facebook/Instagram aplikaciji ili webu i da kliknu na hiperveze koje ih potom preusmjeravaju na različite dijelove poput Uvjeta pružanja usluge ili Pravila privatnosti

– Korištenje nepreciznih izraza i jezika, kao što su “vaši podaci” za upućivanje na “osobne podatke” potrošača ili sugeriranje da potrošači koji odluče platiti uopće neće vidjeti oglase, dok bi mogli i dalje vidjeti oglase koji se bave sadržajem podijeljenim putem Facebooka ili Instagrama od strane drugih članova platforme;

– Vršenje pritiska na potrošače koji su uvijek besplatno koristili Facebook/Instagram do uvođenja novog poslovnog modela i za koje Facebook/Instagram često čini značajan dio njihovih društvenih života i interakcija da donesu trenutni izbor, bez prethodnog upozorenja ,dovoljno vremena i stvarne prilike za procjenu kako bi taj izbor mogao utjecati na njihov ugovorni odnos s Metom

Što je iduće?

Meta ima rok do 1. rujna 2024. odgovoriti na pismo CPC mreže i Komisije te predložiti rješenja.

Ako Meta ne poduzme potrebne korake za rješavanje postavljenih problema, CPC tijela mogu odlučiti poduzeti mjere, uključujući sankcije.

 
Nastavi čitati

Svijet

Zbog slabe procijepljenosti u BiH već drugi smrtni slučaj povezan s ospicama

Objavljeno

-

By

Pixabay

Još jedan smrtni slučaj povezan s ospicama zabilježen je u Bosni i Hercegovini, a preminuo je 18-godišnjak iz Zenice, potvrdili su iz ministarstva zdravstva Zeničko-dobojske županije.

Ranije ovog tjedna u Sarajevu je preminuo 17-godišnjak koji je također obolio od ospica pa je od tada proglašena epidemija u Sarajevskoj županiji, a sada i u Zeničko-dobojskoj.

Oba smrtna slučaja povezuju se s niskom stopom procijepljenosti djece, do čega je dovela kampanja na društvenim mrežama potaknuta neutemeljenim tvrdnjama o povezanosti cijepljenja protiv morbila s pojavom autizma kod male djece.

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojske županije Aida Salčinović kazala je lokalnim medijima kako je u toj županiji procijepljenost djece protiv ospica na razini od tek 37 posto, što pogoduje širenju zaraza. U toj je županiji do sada potvrđeno više od 1200 slučajeva zaraze ospicama.

“Ja jedino mogu apelirati na roditelje da cijepe svoju djecu i tako ih zaštite”, kazala je Salčinović.

Za učinkovito sprječavanje širenja zaraznih bolesti pa tako i ospica nužno je osigurati procijepljenost od barem 95 posto. Cijepljenje protiv zaraznih bolesti je u Federaciji BiH obveza regulirana zakonom koji je na snazi od 2005. godine no roditelji unatoč tome masovno odbijaju cijeliti djecu pod različitim izgovorima a kazne koje za to dobiju su novčane i to u simboličnim iznosima.

 
Nastavi čitati

Svijet

Biden ima koronu

Objavljeno

-

By

Predsjednik SAD-a Joe Biden pozitivan je na koronavirus, potvrdila je Bijela kuća nakon što je Biden nazočio događaju u Las Vegasu na kojem je trebao govoriti.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre objavila je pozitivan test za 81-godišnjeg Bidena nakon što je predsjednik UnidosUS-a, latinoameričke organizacije za građanska prava, rekao da Biden neće moći govoriti na zakazanom događaju u Las Vegasu zbog dijagnoze.

Bijela kuća tvrdi kako Biden ima blaže respiratorne smetnje te da se iz Las Vegasa vraća u Delaware, gdje će biti stavljen u samoizolaciju. “Cijepljen je i stimuliran te ima blage simptome, rekala je Jean-Pierre.

Američki predsjednik je primio i prvu dozu lijeka Paxlovida, kazao je Bidenov liječnik.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu