Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MINISTAR ERLIĆ U BENKOVCU: Pokreće se novi program za razvoj Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

Benkovac, 11. ožujka 2024. – Na sastanku s predstavnicima gradova i općina održanom u Benkovcu, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić predstavio je novi program podrške gospodarskoj i društvenoj revitalizaciji Ravnih kotara i Bukovice.

Novi Program pokrenut je kao dodatni iskorak u pružanju podrške koje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU pruža slabije razvijenim područjima Zadarske županije.

Novi Program objedinjuje područje Ravnih kotara i Bukovice u Zadarskoj županiji te na jugu Neretvansku dolinu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ukupno je za Program osigurano 5,5 milijuna eura kojim će se kroz 3 godine ulagati u gospodarsku, društvenu i komunalnu infrastrukturu na ovim područjima.

Ova ulaganja ključna su za postizanje održivog gospodarskog razvoja, poboljšanje kvalitete života i sprječavanje daljnjeg iseljavanja te poticanje razvoja ključnih gospodarskih sektora.  

„Uz postojeće programe za Slavoniju, Baranju i Srijem, Gorski kotar, Dalmatinsku zagoru, Liku, Banovinu i Karlovačku županiju, novim programom zaokružujemo ulaganja u demografsku i gospodarsku revitalizaciju područja koja se suočavaju sa demografskim i gospodarskim razvojnim izazovima, a s ciljem njihovog ujednačenog razvoja. Jutros smo na sastanku s gradonačelnicima i načelnicima te županom predstavili novi program koji se planira raspisati ovaj tjedan, nakon čega će se moći kandidirati projekti koji su od vitalne važnosti za razvoj Ravnih kotara i Bukovice. Time kao Ministarstvo i Vlada dajemo snažnu i trajnu podršku razvoju Ravnih kotara i Bukovice jer znamo koliko su oni važni za ukupni razvoj Zadarske županije“, poručio je ministar Erlić.

———

Novim Programom u Zadarskoj županiji obuhvaćeni su gradovi Benkovac i Obrovac te općine Lišane Ostrovičke, Stankovci, Galovac, Polača, Škabrnja, Zemunik Donji i Poličnik, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji grad Metković te općine Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje.

Kroz Program će se ulagati u gospodarsku infrastrukturu, uključujući poduzetničke zone, poljoprivredni sektor i promet, društvenu infrastrukturu, uključujući predškolske i školske građevine te građevine zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, kao i komunalnu infrastrukturu, uključujući sekundarnu vodovodnu mrežu te projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Javni poziv na iskaz interesa za financiranje projekata prema Programu za 2024. godinu bit će objavljen na internetskoj stranici Ministarstva razvoj.gov.hr.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

 1. Torcida Tinj

  11. ožujka 2024. at 21:15

  Nekoliko puta sam pročitao članak i ništa nisam razumio Samo fraze kao što su revitalizacija ovog i onog, održivost gospodarskog razvoja, novi izazovi i da ne nabrajam. Hvala Bogu da nam ne uvališ i “pametna sela”.
  Šime reci kada će sela u benkovačkom okružju dobiti vodu? Kada će biti geodetske izmjerena području Grada Benkovca? Kako zaštititi benkovačka sela od agresije energo zelene mafije Kad će Tinj dobiti ispraćajnicu?
  Ove fraze prodaji SSZ-a.
  Svi na izbore i za MOST!

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

By

 2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Objavljeno

-

By

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Požar u stanu na Pagu

Objavljeno

-

By

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.

 
Nastavi čitati

U trendu