Connect with us

Hrvatska

Kreću prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća: Ovo su uvjeti

Objavljeno

-

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavit će 13. ožujka javni poziv građanima za energetsku obnovu obiteljskih kuća koju će država sufinancirati s rekordnih 120 milijuna eura radi poticanja mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Pojedine će kuće moći maksimalno dobiti i preko 62.000 eura za planirane zahvate na ovojnici te sustavima grijanja.

Ako je kuća oštećena u potresu moguće je dobiti 80 posto prihvatljivih troškova investicije, uz uvjet da se prvo provede konstruktivna, a zatim i energetska obnova.

Vlasnici ili suvlasnici čije kuće nisu oštećene potresom mogu računati na 60-postotno sufinanciranje, istaknuo je direktor Fonda Luka Balen.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić ističe kako će energetski obnovljene zgrade biti 15 posto vrijednije nego prije obnove. “Hrvatska sve manje ovisna o energentima koji dolaze iz uvoza i sve više je samodostatna u energetskom smislu.”

Ministar gospodarstva Damir Habijan istaknuo je kako je javni poziv dokaz konzistentne politike Vlade usmjerene ka ostvarenju zelene tranzicije i cilja da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent.

Pozvao je građane da se prijave u što je većoj mjeri kako bi se sredstva od 120 milijuna eura što prije iskoristila. Pretpostavlja se da će taj novac biti dovoljan za energetsku obnovu do 10.000 obiteljskih kuća.

Podnošenje prijava počet će 13. ožujka kada će građani moći s internetskih stranica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preuzeti prijavni obrazac i obrazac tehničkog proračuna. Prijave će se podnositi elektronički.

Fond je u proteklih 10 godina sufinancirao obnovu preko 25.000 obiteljskih kuća. Cilj programa je dodatno potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Na taj način smanjit će se i količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, osigurati financijske uštede te povećati udobnost i kvaliteta boravka u kućama.

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća. Da bi njihova kuća bila prihvatljiva za sufinanciranje, više od 50 posto njene površine mora služiti za stanovanje te mora imati do 600 četvornih metara bruto podne površine ili maksimalno tri stambene jedinice. Vlasnici ili suvlasnici u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je objekt u potpunosti legalan.

Bespovratna sredstva mogu se dobiti za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krovova te zamjenu vanjske stolarije. Sredstva se mogu dobiti i za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete.

Što se tiče ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju njih će Fond, kao i u već ranijim javnim pozivima, sufinancirati s 50 posto sredstava. Oni koji se odluče ugraditi solarnu elektranu, a imaju ili namjeravaju kupiti električno vozilo, moći će dobiti sredstva i za kućnu punionicu.

Obiteljske kuće čija će se energetska obnova poticati, osim u slučaju kad se traži samo sufinanciranje fotonaponske elektrane, moraju biti energetski certificirane.

Preko 3000 fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama

Energetska učinkovitost podrazumijeva primjenu modernih sustava i proizvoda, koji smanjuju potrebu za energijom, odnosno čine da energija koju trošimo bude racionalno i optimalno iskorištena.

Programi koji najviše promoviraju energetsku učinkovitost su oni koji se provode u industriji, prometu i zgradarstvu, ujedno i najvećim sektorima potrošnje.

U Fondu kažu kako je građanima prva asocijacija na tu temu toplinska izolacija, troslojni prozori i fotonaponski kolektori, a razlog tome vide u desetogodišnjoj provedbi njihova programa koji je građane educirao o temi.

Za državu je, kažu, osobito važna dimenzija energetske obnove poticanje lokalne gospodarske aktivnosti jer program obuhvaća manje izvođače, certifikatore, projektante i niz drugih usluga povezanih s građevinom.

“Možemo računati i na veliki dio obrta koji se time bave, tako da bi se i obrtništvo trebalo vratiti na svoje stare puteve”, rekla je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Istaknula je da jedna milijarda eura uložena u energetsku obnovu kroz deset godina i za vrijeme izgradnje povećava broj zaposlenih u Hrvatskoj za 30.

Ništa manje važna je i mogućnost dosezanja okolišnih ciljeva, odnosno ciljeva smanjenja potrošnje energije iz neobnovljivih izvora te povećanja energetske učinkovitosti.

U Fondu kažu kako je kućanstvima obično prvi motiv za obnovu mogućnost financiranja, a zatim i postizanje konkretnih financijskih ušteda, koje će u kontekstu porasta cijena energenata biti sve važnije.

Promjenom zakonodavnog okvira, građani osim toplinske izolacije i nove, troslojne stolarije, počeli su u kuće ugrađivati i sustave za korištenje obnovljivih izvora energije.

Fond je  samo u protekle tri godine isplatio sredstva za preko 3000 fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama, dok je veliki broj ugovora još u provedbi.

“Poticanje obnovljivih izvora energije potaknut će građane da uzmu energiju u svoje ruke, gotovo pa doslovno te da doista proizvode koliko je dovoljno za njihove potrebe. I ne samo to – ako se fotonaponima pridoda i elektrifikacija voznog parka, neovisnost o fluktuaciji cijena na tržištu energenata će biti još i veća”, poručuju iz Fonda.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pogledajte koliko su iznosile temperature preko noći, Senj bio najtopliji

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Hrvatska se nalazi pod udarom toplinskog vala čiji vrhunac se očekuje danas i sutra. Najviše temperature će tijekom dana rasti do 38 stupnjeva, a temperature zraka su bile visoke i tijekom protekle noći.

U Senju je tek jutros u pet sati temperatura pala ispod 28 stupnjeva, da bi uskoro ponovno počela rasti. U Rijeci je do jutra pala na oko 26 stupnjeva, a slično je bilo u Hvaru, Dubrovniku, Crikvenici i na Rabu.

U Splitu, Zadru, Šibeniku i Pločama je najniža temperatura bila oko 25 stupnjeva.

U Kininu je jučer automatska postaja DHMZ-a mjerila 37 stupnjeva, a kratkotrajno olakšanje je stiglo noćas kad je temperatura pala na 21 stupanj.

U Osijeku se temperatura nakon ponoći kretala između 24 i 21 stupanj, dok je u Zagrebu postupno padala do 23 stupnja.

Danas i sutra do 38 stupnjeva

Danas će prevladavati sunčano i vrlo vruće. Poslijepodne u unutrašnjosti, ponajprije na sjeverozapadu, uz jači razvoj oblaka samo rijetko je moguć poneki pljusak. Vjetar većinom slab, na istoku do umjeren jugoistočni, a na Jadranu južni i jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 33 i 38 °C, a iste temperature očekuju se i sutra.

Sutra su u unutrašnjosti, u drugom dijelu dana, uz umjeren i jak razvoj oblaka mogući pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u Istri te na sjeverozapadu zemlje gdje mogu biti izraženi.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvati za godišnji odmor sve češće biraju ove destinacije…

Objavljeno

-

By

pexels

Hrvati se za odmor sve češće odlučuju izvan granica Hrvatske. Kao najdraže destinacije ističu se Španjolska, Grčka, Turska i Egipat.

Sve više hrvatskih građana putuje na odmor izvan granica svoje domovine. Dnevnik Nove TV istražio je koje su njihove najdraže destinacije, što ih najviše privlači u inozemstvu, a što u Hrvatskoj.

Žele doživjeti nešto novo

“U Španjolsku idemo, u Cordobu. Imamo tamo rodbinu pa idemo kod njih ove godine“, rekla je Mirela.

“Putujemo u Malagu u Španjolsku odnosno gradić ispod Malage. Prošle godine smo s djecom krenuli, bili smo na Cipru, pa smo ove godine odlučili nešto drugo istražiti“, rekla je Vanja iz Čakovca.

Strane destinacije istražuju i drugi Hrvati. Oni koji putuju preko turističkih agencija najčešće biraju mediteranske zemlje.

“Kod nas ponajviše ide odmor u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, Španjolskoj – predio Costa Brave, a i Tunis je također tražena destinacija“, rekla je Ana Magdić, voditeljica prodaje turističke agencije.

Iz turističke agencije napominju da su se cijene ljetovanja na Jadranu ujednačile s onima na Mediteranu, ali i da to nije jedini razlog za odmor u inozemstvu.

“Drugi razlog je, naravno, doživjeti nešto novo. Jer kad odete negdje u neku stranu zemlju, osim uživanja u odmoru i hotelu, tu je i istraživanje prirodnih ljepota, neki povijesni lokalitet…“, rekla je Magdić.

Hrvati iz inozemstva uvijek biraju – Hrvatsku

Gdje ljetovati, čini se, nije upitno za Hrvate koji žive u inozemstvu.

“Kada je godišnji u pitanju, radi familije biram Hrvatsku jer je to naša domovina“, rekao je Toni iz Irske.

“Zašto bih birao neku stranu destinaciju pored naše lijepe Hrvatske?“, upitao je Pero iz Njemačke.

A evo koje destinacije vole domaći gosti.

“Najviše biraju destinacije poput Vira, Crikvenice, Opatije, Splita, zapravo svih destinacija koje su u vrhu posjećenosti hrvatskog turizma. Zato što očito te destinacije imaju najbolji spektar ponude i sadržaja koji naši gosti, domaći, traže“, rekao je Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Mijenjaju se i navike. Hrvati preferiraju obiteljski smještaj u odnosu na hotele, a na odmoru sve više vremena troše na rekreaciju i boravak na otvorenom.

“Ja bih rekao da je tu i određena ljubav prema domovini pa se onda mnogi od njih odluče za boravak u vlastitoj zemlji. I naše brojke potvrđuju da imamo i s domaćeg tržišta rast u dolascima od četiri posto, u noćenjima od jedan posto“, rekao je Staničić.

A to je jako dobra vijest jer ipak su Hrvati, uz Nijemce, za domaći turizam najvažniji gosti.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Meteorologinja DHMZ-a otkrila do kada će trajati toplinski val

Objavljeno

-

By

Meteorologinja DHMZ-a Danijela Vlašić razgovarala je s našim Bornom Šmerom o toplinskom valu i koliko dugo možemo očekivati da će trajati.

“Ova toplina će potrajati. Zasigurno još deset dana. Prema dugoročnim prognozama cijelo ljeto nas očekuju slične temperature zraka”, kazala je Vlašić.

Temepratura zraka danas je u većini Hrvatske prelazila 35 Celzijevih stupnjeva, a noćne se nisu spuštale ispod 20, a u nekim mjestima nisu išle ispod 25 stupnjeva.

“Vlaga je visoka. Ona temperatura zraka koja bi ljeti bila najugodnija je da su minimalne noćne između 17 i 19 Celzijevih stupnjeva, maks dnevne između 27 i 29 kako je to nekada, u prosjeku, i bilo.”

Ljeto se pretvorilo u jedan veliki toplinski val

“Toplinski valovi jesu karakteristika klime Mediterana i oni su se i prije pojavljivali, ali prije su bili jednom u pet ili deset godina, a sada tijekom ljeta imamo nekoliko puta toplinske valove, pa se cijelo ljeto pretvori u jedan dugi toplinski val, s konstatnim upozorenjima – od žutog do crvenog, kada svi aktivno patimo. Tako je već zadnjih deset godina. Nažalost, čini se da će tako i ostati za naših života.”

To je sada nova klima u kojoj živimo, tvrdi Vlašić.

Vlašić je spomenula kako su u srijedu u 21 sat na plaži u Rijeci bila 32 Celzijeva stupnja, što se prije rijetko kada događalo.

“To je zbog tog toplog zraka koji je nad nama nemilosrdno – i na višim i na nižim nadmorskim visinama. Osvježenje je teško potražiti čak i u Gorskom kotaru gdje je također temperatura zraka visoka jer se radi o zračnoj masi koja je nad našim područjem”, poručuje Vlašić i dodaje kako ta zračna masa stiže iz Afrike, zajedno sa saharskom prašinom, odnosno pijeskom.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu