magazin
Ne možete prestati jesti kad ste pod stresom? Stručnjaci otkrili zašto
Jedenje pod stresom često je potaknuto nekim nezdravim silama koje bismo željeli maknuti iz svojeg života, a može dovesti do srama i žaljenja.
Znanstvenici su jasni oko toga da stres može uzrokovati promjene u mnogim fiziološkim funkcijama, od spavanja do krvnog tlaka i rizika od srčanog udara.
Ako ste ikada doživjeli debljanje koje je možda bilo povezano sa stresom, znanost je upravo došla do mogućeg novog objašnjenja zašto se debljamo zbog stresa, prenosi The Healthy.
Prijašnja istraživanja pomogla su rasvijetliti kako nagli porast hormona stresa poput kortizola može uzrokovati da tijelo skladišti masnoću umjesto da je koristi za energiju. Sada su istraživači otkrili da stres također može promijeniti okus hrane, što može dovesti do prejedanja.
Za studiju, tim kliničke psihologije u Kini pretpostavio je da stres može promijeniti nečiju percepciju okusa i smanjiti nagradu koju dobiva od hrane, potencijalno uzrokujući da jedu više kako bi postigli istu razinu zadovoljstva.
Objavljeno u izdanju časopisa Physiology & Behavior za travanj 2024., njihova studija okupila je 76 sudionika između 18 i 35 godina. Svaki je sudionik ispunio ljestvicu od 10 stavki kako bi procijenio razinu percipiranog stresa. Zatim su grupirani u kategorije niskog ili visokog stresa za testiranje okusa.
Nakon kratkog razdoblja posta, pozvani su na mjesto testiranja kako bi kušali dvije namirnice. Tijekom testa ocjenjivali su okus hrane, kako su se osjećali i na kraju zašto su prestali jesti.
Obje su skupine dobile preveliku količinu slatke juhe od banane ili juhe od kukuruza kako bi pružile i slatke i slane osjećaje. Dobili su upute da jedu koliko žele dok ne osjete sitost. Zamoljeni su da ocijene okus nakon što su ga držali u ustima i ocijenili ga na ljestvici zadovoljstva. Također su ocjenjivali miris hrane i njušili je zatvorenih usta kako bi spriječili da miris utječe na njihovu želju za hranom.
Istraživači su otkrili da pojedinci koji su bili pod velikim stresom nisu toliko uživali u okusu hrane kao oni s niskom razinom stresa.
Iako nije bilo značajne razlike u konzumiranoj količini između skupina u ispitivanom okruženju, to je pokazalo da normalna porcija hrane možda neće zadovoljiti nekoga tko je pod velikim stresom. To bi ih moglo navesti da nastave nesvjesno tražiti zadovoljstvo u hrani.
Istraživači su zamijetili da je dio privlačnosti hrane njezin okus, a kada to otupi, nagrada je smanjena. “Važan čimbenik u prestanku epizode jedenja i prevenciji prejedanja je hedonistički pad hrane”, objasnili su. U suštini, skloni smo prestati jesti kada nam hrana konačno više ne donosi zadovoljstvo.
Kako bi se dodatno istražili učinci visokih razina stresa, istraživači predlažu potrebu za dodatnim studijama uz korištenje hrane koju sudionici inače vole. Dok su obje skupine ocijenile odabranu hranu slično ukusnom, rezultati bi se mogli razlikovati za privlačniju hranu. Osim toga, svaka je grupa dobila ili slatku ili slanu hranu, tako da bi daljnjim testiranjem moglo istražiti utječe li vrsta hrane različito na razine zadovoljstva kod pojedinaca pod stresom i onih koji nisu pod stresom.
magazin
VEČERAS NA ADVENTU: Na Zoraniću Kuzma & Shaka Zulu; na Tržnici DJ Boris i DJ Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac
Prije više od tri desetljeća izašao je prvi album kultnog splitskog benda „Kuzma & Shaka Zulu”, a večeras u 21 sati nastupit će na Trgu Petra Zoranića na „Adventu u Zadru”. Iako Sašu Kuzmića i Galilea Tajča glazbeni kritičari opisuju kao rap-reggae-italo i disko izvođače, pokušavajući opisati prepoznatljivi zvuk splitskog dvojca te partijanersku ekipu, đireve i sitne splitske kriminalce kao junake i ambijent njihovih pjesama, za prepoznavanje je dovoljno samo nabrojati neke od njihovih najvećih hitova koji su obilježili domaću estradu. „Jedna mala Iva”, „Ruke gore”, „Vozimo se, vozimo”, „U mojoj ulici”, „Prva liga”, „Puknuta ekipa”, pa do najnovije „Tutapatike”, već tri desetljeća na radost fanova svih generacija nude slatki ekstrovertirani eskapizam „Kuzme & Shaka Zulua”. Nižu se slike Splita iz osamdesetih i devedesetih prošlog stoljeća, bezbrižan život, ljeto u kvartu, toplina noći uz more ili sve ono što je potrebno da prohladnu prosinačku večer učini posebnom i toplijom.
„Bolje prolazimo u Zadru nego u Splitu”, kazao je jednom Kuzmić opisujući atmosferu na zadarskim nastupima od klupskih koncerata do lanjskog Meat Me festivala. Evo ih i na zadarskom Adventu u 21 sati. Ulaz je slobodan, a događaj organiziraju Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica.
Večerašnji program nudi još predstavu Sveti Nikola u 18 sati na Tržnici, dok u sklopu Božićnog gramofona, također na pijaci, od 20.30 sati nastupaju DJ Boris (Hedera) te pionir hrvatske house scene i DJ veteran Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac.
magazin
FOTOGALERIJA / Nastup Jure Brkljače na Adventu u Zadru
magazin
PJESMA KOJA SPAJA DVA GLAZBENA SVIJETA / Željko Samardžić & Duško Lokin donose novu pjesmu “Maestral”
Glazbena scena bogatija je za još jednu pjesmu, ovoga puta u jedinstvenoj interpretaciji dvojice prepoznatljivih vokala – Željka Samardžića i Duška Lokina. Njihova nova suradnja, pjesma Maestral, donosi toplinu mediteranskog duha, nostalgiju i duboku emociju koja ostaje već nakon prvog slušanja.
“Jako mi je drago da smo Željko i ja uspjeli snimiti pjesmu. Željko je isto kao i ja – zadarsko dite! On je mene dolazio slušati na koncertima dok je živio u Zadru”, prisjeća se Duško Lokin.
Autor glazbe i aranžmana je Blaž Andračić, dok tekst potpisuje Mario Raguž. Ovaj autorski tandem stvorio je skladbu koja prirodno spaja Samardžićevu karakterističnu vokalnu eleganciju s Lokinovim iskustvom i interpretativnom iskrenošću, stvarajući pjesmu koja odiše zrelošću, snagom i lirikom koja dira.
Kroz nježne slike maestrala, sunca, morskih vali i tramuntane, stvara se poetski dijalog između čovjeka i prirode koja postaje čuvar najdragocjenijeg osjećaja – ljubavi. “Tekst je poseban, a cijela pjesma je zapravo metafora”, kaže Duško.
Maestral je sniman u studiu La notte u Brdovcu, pod producentskom palicom Blaža Andračića, čiji prepoznatljiv glazbeni potpis daje pjesmi dodatnu dubinu i atmosferu mediteranske romanse.
“Zadar vam je poznat po najljepšem maestralu na svijetu. Nije vam svaki vjetar isti. Primjerice, kad su ljeti one paklene vrućine, u Zadru zna zapuhati maestral vrijeme vam se pretvori u jednu milinu”, objašnjava Lokin.
Snažna emocija, bezvremenski zvuk i spoj dvaju glasova koji nose cijeli regiju čine Maestral baladom koja će zasigurno pronaći svoj put do široke publike i postati nova glazbena uspomena za pamćenje.
Pjesmu možete poslušati ovdje.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…






