Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Na Sveučilištu predstavljena nova Ars Adriatica: Gradnja katedrale sv. Stošije, lik sv. Pelegrina, ophodni križ sv. Frane…

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas se održalo predstavljanje 13. broja časopisa Ars Adriatica. Časopis Odjela za povijest umjetnosti izlazi jednom godišnje, objavljujući recenzirane znanstvene i stručne članke iz područja povijesti i teorije umjetnosti. Indeksiran je u vodećim podatkovnim bazama poput Scopus i Web of Science, a krajem prošle godine uvršten je na talijansku listu znanstvenih časopisa koji se vrednuju za znanstveno napredovanje.

– Naš je interes biti još prisutniji u talijanskoj znanstvenoj zajednici i zbog toga nam je to veliko priznanje. Zahvaljujem svim suradnicima koji su donijeli nove ideje, onima koji su stalno uz nas, kao i upravi Sveučilišta i Uredu za izdavačku djelatnost, koji nam daju financijsku podršku kada sredstva Ministarstva nisu dostatna, ali i savjete kako bi Ars Adriatica bila napravljena prema standardima znanstvenog izdavaštva, rekla je u uvodnoj riječi glavna urednica doc. dr. sc. Meri Zornija.

Predstavljač časopisa izv. prof. dr. sc. Damir Tulić istaknuo je kako je riječ o, uz Radove Instituta za povijest umjetnosti, najboljem hrvatskom časopisu iz područja povijesti umjetnosti. Ovaj broj na gotovo 400 stranica donosi 21 članak, među kojima ima i vrijednih znanstvenih radova i prikaza knjiga. Lokalnoj javnosti bit će zanimljivo pročitati detalje o gradnji katedrale sv. Stošije i razlozima zašto se ona gradila i u 12. i u 13. stoljeću. Katedrala je najvećim dijelom podignuta u doba nadbiskupa Periandra, a produžena tek nakon njezine posvete 1285.

Nikola Jakšić pokazao je kako je Nerijev inicijal D kod zadarskih franjevaca u literaturi pogrešno interpretiran, jer nije prepoznato kako su na njemu istodobno prikazana dva povezana događaja iz Lukina evanđelja, Navještenje Zahariji i Rođenje Ivana Krstitelja. Pavuša Vežić autor je članka o Ugljanskom poliptihu franjevačkoga samostana Sv. Jeronima, važnoj umjetnini gotičkoga slikarstva u Dalmaciji. Na njemu je dvadeset i devet slika sa svetačkim likovima. Jedini svetac koji nije prepoznat, a predočen je u liku hodočasnika, otkriva Vežić, je sveti Pelegrin.

Ars Adriaticu zatvara crtica Ane Mišković o repatrijaciji ili povratku ukradenog gotičkog ophodnog križa iz samostana sv. Frane u domovinu.

– Naša Marijana Kovačević, jedna od pokretačica Ars Adriatice, prepoznala je na fotografijama ukradenog križa lik Elizabete Kotromanić i pripisala ga zlataru Franji iz Milana. Na temelju njezine objave ukradeno djelo u La Speziji prepoznao ga je profesor Donal Cooper te je on nakon niza pregovora ovog ljeta vraćen u Zadar, rekao je Tulić, zaključujući kako Odjel i Sveučilište mogu biti ponosno na ovakav časopis.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

UTVRDA FORTE / Za rekreativce i zadarske goste – u svibnju ne propustite “Noć tvrđava 2024.”

Objavljeno

-

By


Perivoj Vladimira Nazora / 10.05.2024. – 10.05.2024.

Zadar je grad svjetske baštine, a na UNESCO listi nalazi se upravo zbog fortifikacijske arhitekture koja je dio lokaliteta serijskog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.: Stato da Terra- zapadni Stato da Mar”. Obrambeni sustav Zadra sastoji se od gradskih zidina te utvrde Forte pred samim gradom. Utvrda Forte, izgrađena u drugoj polovini 16. st. za vrijeme Mletačke uprave, danas je među Zadranima uglavnom percipirana kao javni park – Perivoj Vladimira Nazora. 

Program Noći tvrđava u utvrdi Forte donijet će aktivnosti koje se inače održavaju u ovom parku: rekreativne sportske aktivnosti, ali će biti priređena i događanja kojima će se među Zadranima i njihovim gostima podignuti svijest o tome da se radi o utvrdi 16. stoljeća koja je izgrađena kao ključna točka obrane Zadra u vrijeme Mletačke republike. Ova renesansna utvrda vrhunski je primjer graditeljske baštine, ali i spomenik parkovne arhitekture, odnosno izniman primjer prirodne baštine. 

PROGRAM

8:30 – 10:00 Demonstracija treninga nordijskog hodanja i korektivne vježbe za građane, – aktivnost provodi Ivan Gobin iz Sportske zajednice Grada Zadra.

10:00 – 12:00 Edukativni program za djecu: Zelena dota 1. – aktivnost provodi Morana Bačić iz ustanove Natura Jadera.

10:00 – 12:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

15:00-17:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

17:00 – 18:00 Utrka „Fortius“ kroz utvrdu „Forte“. – aktivnost provodi Edi Stipić iz Atletskog kluba „Fortius“.

18:00 – 19:30 Razgled utvrde „Forte“ i Perivoja „Vladimir Nazor“ – aktivnost provode Mirna Petricioli iz tvrtke Nasadi i Zrinka Brkan Klarin iz Grada Zadra, UO za kulturu i šport.

20:00 – Koncert Oridano Gypsy Jazz Band

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? Evo koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Put Nina 89 – od 7 do 20

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Put Petrića 51c – od 7 do 21

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu