Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA MREŽA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE: Povećan broj timova u općinama Poličnik i Vir te u palijativnoj skrbi

Objavljeno

-

Na traženje Ministarstva zdravstva županijska skupština je dala pozitivno mišljenje na Prijedlog odluke o donošenju Mreže javne zdravstvene službe. Odluka o donošenju Mreže javne zdravstvene službe odnosi se na broj potrebnih timova u djelatnostima opće/obiteljske medicine, zdravstvenoj zaštiti predškolske djece, dentalnoj medicini, patronažnoj zdravstvenoj djelatnosti, zdravstvenoj zaštiti žena, mreži medicinsko-biokemijskih timova u djelatnosti laboratorijske dijagnostike, mreža timova u djelatnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti, mreži specijalističko – konzilijarne  i dijagnostičke zdravstvene djelatnosti, mreža fizikalne terapije u kući. 

Prijedlogom odluke u djelatnosti opće/obiteljske medicine na razini primarne zdravstvene zaštite broj timova  ostaje isti – 101 tim. Zadarska županija utvrdila je potrebu za smanjivanjem odnosno povećanjem broja timova u djelatnosti opće (obiteljske) medicine po općinama i gradovima te se povećava broj timova na područjima Općine Poličnik i Općine Vir za jedan tim, odnosno smanjuje se broj timova u Općini Gračac i Gradu Pagu za jedan tim.

U djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite (polivalentne) na razini primarne zdravstvene zaštite povećava se za jedan tim broj potrebnih timova za Općinu Poličnik odnosno umanjuje za jedan tim broj potrebnih timova za Grad Benkovac. Ukupan broj timova u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite  ostaje isti (90 timova).

Također se Prijedlogom odluke o donošenju Mreže javne zdravstvene službe povećao broj medicinskih sestara u djelatnosti zdravstvene njege u kući bolesnika, za Grad Zadar s 22 na 25 medicinskih sestara.

Povećan je broj timova u djelatnosti javnog zdravstva (ukupno pet timova) te u djelatnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja i prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti (tri tima).

U djelatnosti preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata  utvrđeno je osam timova u Zavodu za javno zdravstvo te tri tima za potrebe obavljanja aktivnosti gerontologije.

Nadalje, Mreža koordinatora za palijativnu skrb na primarnoj razini zdravstvene zaštite uvećana je za 3 mobilna palijativna tima te se broj koordinatora za palijativnu skrb povećava za jedan. Sukladno potrebama za fizikalnom terapijom u kući, broj fizijatara u Mreži fizikalne terapije u kući bolesnika povećan je na 20 fizioterapeuta.

U logopedskoj djelatnosti i u psihološkoj djelatnosti utvrđeno je četvero potrebnih logopeda odnosno četvero potrebnih psihologa. U Mreži timova u djelatnosti psihijatrije za Zadarsku županiju utvrđen je jedan mobilni tim, dvije mobilne ljekarne i dvije mobilne ambulante.

Prijedlogom odluke o donošenju Mreže javne zdravstvene službe utvrđeno je ukupno 10 palijativnih postelja sukladno potrebama za osiguravanje bolje dostupnosti palijativne skrbi odnosno početkom rada stacionara za palijativnu skrb Doma zdravlja Zadarske županije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu