Connect with us

Hrvatska

SUPERIZBORNA GODINA / Ljevica se ne može dogovoriti tko s kim neće, a ruke zadovoljno trlja – HDZ

Objavljeno

-

Iako i dalje ne znamo datum raspuštanja Sabora, a onda ni datum izbora, predizborne kombinacije odavno su počele. Sve je izglednije da ljevica neće uspjeti formirati ujedinjeni oporbeni front kako bi nakon osam godina svrgnuli HDZ s vlasti. Sve je teže pohvatiti tko s kim i zbog čega ne može. Jedini koji zadovoljno trlja ruke je – HDZ.

Dok se čeka start za izbornu utrku već se priča tko će s kim u koji tim. Kad već neće Možemo, za SDP je poželjena udavača i Centar.

“Ma razgovarali smo s SDP-om i drugim partnerima. Razgovori idu dobro, mislim da svi imamo visoki stupanj suglasnosti i da je glavna ideja oko koje se okupljamo da zamijenimo HDZ i uvedemo reda u Hrvatskoj”, kaže Ivica Puljak.

Navodno bi SDP u svojoj koaliciji rado vidio i Krešu Beljaka koji se dogovorio sa Socijaldemokratima. Oni pak od danas kreću sa svojom izbornom kampanjom. Žele koaliciju, ali bez Peđe Grbina na čelu.

“Jasno je da tog saveza ne bi moglo biti primjerice da mi stanemo iza Peđe Grbina kao predsjedničkog kandidata. Ne zbog neke uvrijeđenosti nego naprosto zbog činjice da čovjek koji nije uspio jednu veliku stranku držati na okupu kako će držati Hrvatsku i kako će upravljati Hrvatskom”, kaže Davorko Vidović.

Samo ujedinjena ljevica može pobijediti HDZ – ne slaže se s time Možemo koje bi radije “točkastu koaliciju” u pojedinim izbornim jedinicama, a SDP-u su uputili odlučno ne.

“Smatramo da bi to odbilo značajan dio naših birača da izađu na izbore. Nama se čini da mi kao nova politička, friška, mlada stranka imamo drugi profil birača u jednom velikom dijelu od starih stranaka koji zapravo i žele vidjeti novu energiju, nove ljude, nove prijedloge itd. i da ćemo njih na taj način izvući na izbore”, govori Ivana Kekin.

U SDP-u i dalje vjeruju da su jedini koji mogu formirati veliku koaliciju i dobiti HDZ na izborima.

“Naravno da se razgovora. Naravno da se vrti više kombinacija. Naravno da onome koji je najveći pristupaju svi. U konačnici i Možemo je rekao da žele točkastu koaliciju, da li će to SDP prihvatiti to ćemo još vidjeti. Ali nije baš sve tako kako HDZ pokušava prezentirati. Meni je fascinantno da stalno bavimo SDP-ovim koalicijama, a ne slušamo baš previše kako će HDZ pomiriti i Zekanovića i Pupovca i liberalne narodnjake”, kaže Mišel Jakšić iz SDP-a.

Iako je SDP-ov rejting u blagom rastu i dalje je duplo lošiji od HDZ-a. U vladajućoj se stranci pak naslađuju kompliciranim predizbornim kombinatorikama i odnosima ljevice.

“Imamo prosvjed radikalne, rigidne ljevice koji se raspao za 48 sati. Peđa Grbin je šutnuo Socijaldemokrate, dobio košaricu od Možemo, predsjednik SDP-a je prozvao Puljka, rekao da ne želi biti s Puljkom koji trgovački radi mandate vijećnicima, koji zapošljava stranačke prijatelje, stranačke kolege, koji radi s donatorima razno razne stvari. Ne znam je li to službeni stav SDP-a ili u SDP-u ljevica ne zna što radi desnica”, kaže HDZ-ovac Nikola Mažar.

Ni HDZ-u neće biti lako ako nakon izbora bude morao širiti svoju sadašnju koaliciju. No na ruku im definitivno ide nemogućnost dogovora na oporbenoj ljevici.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

E-REGISTAR “NE ZOVI!” / Ne želite da vam trgovci telefonski nude proizvode i usluge? Vrlo jednostavno ih možete spriječiti…

Objavljeno

-

By

Vjerojatno nema vlasnika mobilnog ili fiksnog telefona u Hrvatskoj kojeg barem jednom, pozivom ili porukom, nije kontaktirao neki trgovac ili agent u call-centru nudeći razne proizvode i usluge.

Lako je za pretpostaviti da većina primatelja takvih poziva ili poruka nije bila zainteresirana za ono što im je nuđeno, a vrlo vjerojatno i ljutita zbog neželjenih poziva.

Mnogi, pak, ne znaju da mogu, ako žele, relativno jednostavno spriječiti takve pozive i poruke.

Postoji e-Registar NE ZOVI

Naime, u članku 12.1. Zakona o zaštiti potrošača piše da je “zabranjeno upućivati pozive i/ili poruke putem telefona potrošačima koji su se upisali u registar potrošača koji ne žele primati pozive i/ili poruke u okviru promidžbe i/ili prodaje putem telefona”.

Slijedom toga, u Hrvatskoj već godinama postoji e-Registar “NE ZOVI” – besplatni javni registar telefonskih brojeva potrošača koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju telefonskim pozivima ili putem SMS i MMS poruka. Trgovci, pak, imaju zakonsku obvezu sve telefonske brojeve u tom registru izbrisati sa svojih pozivnih lista te ih ne smiju zvati niti slati poruke nudeći im proizvode ili usluge.

Naravno, ako netko želi da ga pojedini trgovci ipak kontaktiraju, može za njih zadržati posebne privole, ali ih može i opozvati u bilo kojem trenutku.

Kako se upisati u Registar?

Registar “NE ZOVI” javno je dostupan na stranicama HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti), a u njemu su vidljive samo tri informacije: je li pojedini broj upisan u registar, jesu li za taj broj povučene sve prethodno date privole te vremensku oznaku kada je broj upisan u registar. Ostale informacije vezane uz broj upisan u Registar “NE ZOVI” nisu javno dostupne.

Sam upis u Registar relativno je jednostavan. Obrazac zahtjeva za upis/ispis telefonskog broja koji je moguće preuzeti na stranici HAKOM-a treba popuniti (olovkom nakon ispisa ili elektronički) te ga dostaviti svome teleoperateru osobno u poslovnici ili e-mailom. Teleoperater potom ima rok od sedam dana da vaš broj upiše u Registar. Na ovoj poveznici možete provjeriti nalazi li se vaš broj u Registru nakon što ste zatražili upis.

Što ako trgovci nastave zvati?

Događa se, naravno, da i nakon toga neki trgovci zovu potrošače na brojeve koje su ovi upisali u Registar. Isprva to može biti zato jer trgovac nije još “skinuo” broj s liste pa ga valja upozoriti na to. A ako sepozivi trgovaca učestalo nastave, potrošač takve može prijaviti tržišnoj inspekciji Državnog inspektorata, koja je nadležna u tom slučaju.

Više detalja o e-Registru NE ZOVI možete pročitati OVDJE.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

POČELI UPISI U SREDNJE / Evo koje su najpopularnije, neke lani upisao samo jedan učenik…

Objavljeno

-

By

Pixabay

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je detaljne statističke podatke o upisu učenika u srednje škole.

Generacija srednjoškolaca u petak je završila svoje srednjoškolsko obrazovanje, a već su u ponedjeljak počeli upisi u srednje škole diljem zemlje. Očekivani broj novoupisanih u školskoj godini 2024/2025. veći je od 48 tisuća, a upis će se u potpunosti obavljati elektronički.

Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih u sklopu aplikacije Školski e-Rudnik objavljeni su statistički podaci o upisu učenika u srednje škole za prethodnu školsku godinu.

Od nešto više od 40 tisuća učenika u Hrvatskoj, 39.318 upisano je u srednju školu. Posjek po osnovnoj školi iznosio je 4,20.

Najviše djece upisalo se u strukovne škole, njih oko 70 posto, 27,4 posto učenika upisalo je gimnazijske programe, dok je umjetničke programe upisalo manje od 2 posto učenika.

Početku nastavne godine posebno se moglo veseliti 82 posto učenika koji su uspješno upisali svoj prvi izbor. Broj učenika s teškoćama u razvoju koji su upisali srednju školu iznosio je oko 3500, tj. oko 9 posto ukupnog broja učenika.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih/Screenshot

Gimnazijski sektor kao prvi odabir htjelo je upisati 54,3 posto učenika, dok je najnezanimljiviji sektor mladima bio Geološko-naftno-rudarsko-kemijski koji je prvi na svome popisu imalo nešto više od 13 i pol posto učenika.

Od ukupnog broja pristiglih prijava, najuspješniji su bili umjetnički programi koji su upisali gotovo 40 posto učenika koji su se prijavili. Prag od 20 posto upisanih po broju prijava prešli su i Šumarstvo, prerada i obrada drva, Turizam i ugostiteljstvo, Gimnazije te Promet i logistika.

Najneuspješniji su u tom pogledu bili učenici koji su se htjeli upisati u strukovni sektor Grafičke tehnologije i audio-vizualnog oblikovanja gdje je od ukupnog broja prijava upisano svega 14 posto.

Neke od sednjoškolskih, uglavnom strukovnih programa, prošle je godine upisao po jedan učenik.

Za program autolimara na srpskome jeziku prijavilo se osam učenika, a prihvaćen je jedan. Za program na istome jeziku za automehaničara prijavilo se 14 djece. Bačvarem je htjelo postati 13-ero djece, dok se u waldorfsku alternativnu srednju školu namjeravalo upisati osam učenika.

Što se tiče privlačnih sektora po županijama, ne uzimajući u obzir interes za upis u gimnazijske programe, u 11 županija učenici su najviše upisivali smjerove povezane uz strojarstvo, brodogradnju i metalurgiju.

Radi se o Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Bjelogorsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj te Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

U tri županije učenici su najviše zanimanja pokazali za ekonomsko-trgovačko-poslovni sektor i to u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji.

Elektrotehničare i buduće računalne stručnjake najviše su privukle Sisačko-moslavačka i Požeško-slavonska županija te Grad Zagreb.

Najviše turstičkih djelatnika i menagement stručnjaka dolazi iz Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske te Istarske županije.

Najveći postotak učenika koji su odabrali umjetnički sektor ima Primorsko-goranska županija čijih je nešto manje od četiri posto učenika upisalo neki od umjetničkih programa, piše Dnevnik.hr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Oprez, povlači se još jedan proizvod!

Objavljeno

-

By

unsplash

Opoziva se Z‘ dežele šunka sendvič od 500 grama s rokom upotrebe do 31. svibnja 2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata.

Riječ je o šunki slovenskog proizvođača Celjske mesnine d.o.o., lot broja 1413100, a veleprodaju ima zagrebački METRO Cash & Carry d.o.o.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu, a obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod, stoji u priopćenju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu