Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Generalni vikar Zadarske nadbiskupije, mons. Ante Sorić, u Salzburgu predvodio misu na Stepinčevo

Objavljeno

-

Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca, u nedjelju, 11. veljače, svečanim misnim slavljem koje je u crkvi sv. Andrije u Salzburgu predvodio mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Koncelebrirali su mons. Roland Rasser, generalni vikar nadbiskupije Salzburg, fra Vjekoslav Lazić, upravitelj Hrvatske katoličke misije u Linzu i predstavnik svih dušobrižnika za Hrvate u Austriji, fra Zlatko Špehar, župnik u Salzburgu, p. Aleksa Palavrić i vlč. Ivan Čirko. Mons. Sorić boravio je u Salzburgu na poziv fra Zlatka Špehara, dugogodišnjeg župnika koji okuplja veliku zajednicu Hrvata u Austriji.

„Bog je uvijek u povijesti Izabranog naroda davao proroke, vođe i mudrace koji su u najpotrebnijim vremenima znali na ispravan način voditi Božji narod prema istini.  U prošlosti hrvatskog naroda, među brojnim velikanima, Bog je hrvatskom narodu dao ljudsku veličinu u osobi svećenika, biskupa i kardinala Alojzija Stepinca“, istaknuo je mons. Sorić, podsjetivši da je kardinal Stepinac sa samo 36 godina upravljao s najznačajnijom hrvatskom biskupijom u najtežem razdoblju hrvatske povijesti tijekom 20. stoljeća.

Naglasivši da je Stepinac svoju zrelost kao osobe i pastira izgrađivao cijeli život, prije svega molitvom, mons. Sorić je podsjetio na Stepinčeve riječi: „Samo gledaj prema nebu i ne boj se“. Istaknuo je kako je upravo Salzburg grad s uređenom arhitekturom i mnogim zvonicima koji pokazuju prema nebu – to je slika, metafora Crkve koja vjernike vodi prema vječnosti, odnosno, upravlja pogled ljudi prema Nebu. „Crkva u Europi ne može živjeti samo od arhitekture iz prošlosti, nego od živih članova koji će svojim životom pokazivati prema nebu, kako i visoki zvonici uzvišeno pokazuju prema vječnosti. To je bila i Stepinčeva misija: da cijelim svojim i trpljenjem ukaže na vječnost. Kao što je nekad Stepinac molio članove Crkve da ostanu vjerni katoličkoj zajednici, on to svojim duhom i baštinom svojih riječi čini i danas“, poručio je don Ante.

Među idealima bl. Alojzija bili su ljubav prema Bogu i Katoličkoj Crkvi, iznad svega. „To je ujedno i najveći crimen koji mu njegovi tužitelji nisu mogli oprostiti. Stepinac je ostao vjeran do kraja starom zavjetu hrvatskog naroda da će biti vjeran Petrovoj stolici. Zbog vjernosti Katoličkoj Crkvi i Petrovom nasljedniku,  kardinal Stepinac bio je trn u oku svojih progonitelja. Stepinac je odlučno odbio svaku ideju ‘narodne Crkve’ u tadašnjoj Jugoslaviji i tu je odlučnost platio i svojim životom. Mogao je uživati povlastice komunističkog materijalizma, ali zbog svojih principa i odanosti Bogu i Katoličkoj Crkvi, odabrao je put trpljenja za svoju Crkvu i Boga“, poručio je mons. Sorić, citirajući misli Stepinca u poticaju na vjernost Crkvi. Ohrabrio je vjernike da se sjete svoje odgovornosti i suodgovornosti prema Božjoj zajednici koju je do smrti ljubio bl. Alojzije, rekavši da je Stepinac bio „očinski strog, prije svega prema samome sebi, nikada i u ničemu ne odustajući od ljubavi prema Katoličkoj Crkvi“.

„Pripadnost Katoličkoj Crkvi u našoj svakodnevici očituje se u sakramentima koje Crkva dijeli vlašću koju ima od Gospodina. Jedan od tih sakramenata je ispovijed. Sakramenti su darovi, a poklon kad se dobije, ne stavlja se na stranu, nego se odmah otvara, njemu se čovjek raduje“, rekao je mons. Sorić.

„Tisuće stranica dokumenata, propovijedi, pisama, čak i lažnih sudskih izjava, svjedoče da je Stepinac bio pravi pastir Crkve u Hrvata. On je autentično svojim životom, svojom odlučnošću i skromnošću bio primjer kako se upravlja povjerenom zajednicom naroda“, poručio je mons. Sorić, zaključivši riječima bl. Alojzija: „Kad vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači“.

Misno slavlje počelo je velikom procesijom u kojoj je sudjelovalo više od 50 članova kulturno-umjetničkih društava Hrvata Savezne države Salzbrug. Uz domaći KUD ‘Vilim Cecelja’, u misi su sudjelovali članovi kulturno-umjetničkih društava Hrvata iz dijelova Savezne države Salzburg – Pongau i Pinzgau.

Na početku mise, vikar Rasser, u ime župe sv. Andrije i nadbiskupije Salzburg, rekao je da unatoč tome što se misa slavi na različitim jezicima, svi smo dio iste zajednice Kristovih vjernika.

Prije završnog blagoslova, vjernicima se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić. U ime svih diplomatskih predstavnika Hrvata u Austriji čestitao je župljanima blagdan bl. Alojzija. Veleposlanik je istaknuo veliki uspjeh za sve Hrvate u Austriji, uvođenje hrvatskog jezika u škole u Štajerskoj. Hrvatski jezik je prvi put u jednoj od saveznih država, Steiermarku, postao izborni predmet u školama. Glunčić je izrazio nadu da će se isto dogoditi i u školama u drugim pokrajinama u Austriji.

Vjernicima se obratio i fra Vjekoslav Lazić, upravitelj Hrvatske katoličke misije u Linzu. Istaknuo je potrebu njegovanja hrvatskog jezika u obitelji, vjernost i podršku hrvatskim katoličkim župama i hrvatskim dušobrižnicima te je spomenuo održavanje uspomene na Bleiburg, rekavši da u tome Hrvatska župa u Salzburgu, kao zajednica pokojnog vlč. Vilima Cecelje, mora imati posebnu ulogu.

Na kraju mise, svi su izmolili molitva zagovora bl. Alojziju za hrvatski narod ispred  slike bl. Alojzija Stepinca pred oltarom.

Pjevanje na misi predvodio je zbor i tamburaški sastav Kulturno-umjetničkog društva ‘Mihovljan’ iz Mihovljana u hrvatskom Međimurju, predvođen Predragom Kočilom te voditeljicom zbora Julijanom Kočila. Nakon mise, druženje se nastavilo u prostoriji župne dvorane gdje je glazbeni program animirao KUD ‘Mihovljan’.

Ines Grbić

Foto: Hrvatska župa Salzburg

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) U KNEŽEVOJ PREDSTAVLJEN PROJEKT “MAPA” – Jačanje statusa Parka Conero (IT), Silbe i Silbanskih grebena te Foce Trigna (IT)

Objavljeno

-

By

Početna konferencija projekta „MAPA – Marine Adriatic PArks” održana je 28. svibnja u Kneževoj palači u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, koja je ujedno i vodeći partner na projektu.

Na konferenciji je prisutnima predstavljen projekt usmjeren na jačanje statusa zaštićenih dijelova Programskog područja na tri lokacije – područje Parka Conero (IT), Silbe i Silbanskih grebena te Foce Trigna (IT),  koje će zajedno nositi naziv Marine Adriatic PArks (MAPA).

Ravnatelj AGRRA-e Ivica Pintur poželio je sudionicima uspješan rad uz uvjerenje da ćemo u srpnju 2026. godine svjedočiti izvrsnim rezultatima, kako na području našeg priobalja, tako i onog sa suprotne talijanske strane. Prisutnima se u ime Zajedničkog tajništva Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska obratio i Lovro Jurišić.

Cilj projekta je podizanje svijesti ciljnih skupina o važnosti održivog morskog ekosustava, kroz procjenu biološke raznolikosti te implementaciju Zajedničke strategije i Akcijskog plana o kapitalizaciji zaštićenih područja.

Projektne aktivnosti predstavila je voditeljica projekta Ivana Mamić iz AGRRA-e. Aktivnosti izgradnje kapaciteta i podizanja svijesti biti će provedene kroz zajedničke radionice i treninge kojima će se potaknuti aktivno građanstvo i učiniti ih ambasadorima MAPA-e. Uspostaviti će se Lokalna vijeća suradnje (LCC) putem kojih će se promicati očuvanje biološke raznolikosti te će se organizirati pilot akcija opremanja ciljnih skupina kroz promidžbu ribolovnog turizma kao gospodarske aktivnosti koja ima minimalan negativan utjecaj na okoliš. Projektni će partneri uspostaviti zajedničku interaktivnu MAPA platformu, kako bi procijenili status morskih staništa i vrsta te uključili lokalne zajednice u provođenje aktivnosti nadzora.

Osim same Konferencije, u Bastionu će se 29. svibnja održati  „Blue Caffee”, gdje će studenti zajedno s projektnim partnerima, naučiti više o specifičnostima pilot lokacija: Silba, Parco Conero, Foce Trigno i zaštićenom morskom području.

Uz AGRRA-u, kao vodećeg partnera,  projektni partneri su Regionalna Agencija za zaštitu okoliša – ARPA Molise (IT), Društvo istraživača mora – 20000 milja (HR), Veleučilište Marche (IT) i Regionalni park Conero (IT).

Projekt je financiran iz Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska 2021.-2027., Tematsko područje: Zeleno i otporno zajedničko okruženje. Proračun projekta iznosi 1.402.920,00, od čega je Iznos EU sufinanciranja: 1.122.336,00 €.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu