Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(O)SUNČANI KROVOVI HRVATSKIH GRADOVA / Grad Zadar sudjelovao na panel raspravi u okviru predstavljanja priručnika za djelatnike gradskih uprava

Objavljeno

-

U organizaciji Udruge gradova, ZGRADOnačelnik.hr-a i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u srijedu 31. siječnja 2024. godine je u Kući Europe u Zagrebu, u prepunoj dvorani s oko 100 sudionika, predstavljen poseban priručnik za djelatnike gradskih uprava (O)sunčani krovovi hrvatskih gradova. U okviru događaja održana je i panel rasprava na temu Što smo napravili – Hrvatski gradovi zelene budućnosti, na kojoj je kao predstavnik Grada Zadra sudjelovao Darko Kasap, pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo. Pročelnik Kasap je upoznao prisutne s aktivnostima i projektima Grada Zadra na tom području, ali i izazovima te planovima za budućnost.

Javni sektor mora biti primjer ‘energetske revolucije‘ i pokazati kako se nešto može i mora napraviti i koji su benefiti toga. Kako bi procedura ugradnje sunčane elektrane na krov takvih objekata bila što jednostavnije objašnjena, platforma ZGRADOnačelnik.hr je u suradnji s Udrugom gradova i brojnim stručnim partnerima kreirala poseban PRIRUČNIK – (O)SUNČANI KROVOVI HRVATSKIH GRADOVA – priručnik za djelatnike gradskih uprava. Priručnik je nastao u koautorstvu s Regionalnim energetsko-klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) i u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Zakladom Konrad Adenauer. A nastao je višemjesečnim istraživanjem, pisanjem, redigiranjem, recenziranjem, ‘peglanjem’ stručne tematike kako bi svi djelatnici gradskih uprava, bilo da rade u upravnim odjelima za financije, graditeljstvo, gospodarstvo ili u odjelima za komunalne poslove te imovinu, dobili točnu, provjerenu i stručnu informaciju o načinima i modelima ugradnje sunčane elektrane na krov objekta u vlasništvu Grada.

Grad Zadar je i sam sudjelovao u izradi Priručnika u kojem su projekti  ”Energetska obnova zgrade Osnovne škole Smiljevac na adresi Ulica Ivana Lucića 47, Zadar’’ i  ‘’Korištenje solarnog sustava i prirodnog plina u jedinstvenom sustavu za pripremu PTV na ŠC Višnjik’’ navedeni kao primjeri dobre prakse.

 Na ovom događaju su se na jednome mjestu okupili svi stručni suradnici Priručnika te prezentacijama i raspravom podigli sadržaj ovog jedinstvenog Priručnika na višu razinu. Na predstavljanju su brojni stručnjaci govorili o prednostima, izazovima i rješenjima solarizacije krovova hrvatskih gradova.

Na predstavljanju su sudjelovali Mario Rajn, gradonačelnik Grada Križevaca i  Mislav Kirac, upravitelj energetske zadruge ZEZ Sunce, koji su predstavili uspješne projekte koje rade u Križevcima, Judita Cuculić Župa, viša ekonomska savjetnica, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, koja je govorila na temu Što gradovi mogu (trebaju) napraviti u dekarbonizaciji, zatim Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), koji je govorio o ugradnji sunčanih panela u praksi, a na panel raspravi o ulozi gradova u dekarbonizaciji uz pročelnika Kasapa raspravljali su i Damir Mandić, gradonačelnik Grada Karlovca, Julije Domac, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba i ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Jasmin Mekanović, voditelj projekata obnovljivih izvora energije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Srećko Tamburović, stariji istraživač, Odjel za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP).

 S obzirom na to da Hrvatska, kao i sve članice Europske unije, ima obvezu dekarbonizirati svoje zgrade, implementacija obnovljivih izvora energije ključan je korak ka tome, a gradovi s objektima u svojoj nadležnosti su vrlo bitni u postizanju EU ciljeva – klimatska neutralnost do 2050. godine odnosno smanjenje emisije CO2 za 55 % do 2035. godine.

Podaci pokazuju da zgrade troše više od 40 posto ukupne energije i proizvode 36 posto emisija CO2. Stoga je ključno dekarbonizirati zgrade. Zgrade javne namjene (bilo u državnom, regionalnom ili lokalnom vlasništvu i korištenju) jedna su od ključnih poluga za promjene.

 Grad Zadar je prepoznao značaj održivog razvoja i dekarbonizacije i svojim aktivnostima i projektima nastoji pridonijeti zajedničkom EU cilju – klimatski neutralni gradovi do 2050. godine.

Priručnik se može preuzeti na sljedećem linku: https://www.zgradonacelnik.hr/resources/files/zgradonacelnik.hr/documents/articles/upload/OSUNCAJMO/Eprirucnik_Osuncani_krovovi_hrvatskih_gradova

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROCESIJA 5. SVIBNJA / Jakov Zadranin prvi će puta kao blaženik proći ulicama svoga Zadra

Objavljeno

-

By

U nedjelju 5. svibnja, Jakov Zadranin (oko 1400. – 1496.), prvi će put kao blaženik proći ulicama svoga grada. Toga dana franjevci Bitetta doći će u Zadar s moćima blaženika, onim istima s kojima svake godine svečano čine tradicionalnu procesiju u svom gradu.

Poslije Svete mise, koju će u Crkvi Svetog Frane u 16 sati predvoditi nadbiskup Zgrablić, procesija će s moćima blaženika ići: trgom Svetog Frane, ulicom Zadarskog mira 1358., ulicom Božidara Petranovića, Bedemima zadarskih pobuna, ulicom obitelji Stratico, trgom Petra Zoranića, poljanom Šime Budinića, ulicom Elizabete Kotromanić, i Širokom ulicom, do Katedrale.

U procesiji će biti nošen i Zadarski procesijski križ koji je, nakon što je ukraden i gotovo 50 godina izbivao iz Zadra, iz Italije prošle godine vraćen franjevcima.

Križ je franjevcima darovala kraljica Elizabeta Kotromanić u prigodi potpisivanja Zadarskog mira, 18. veljače 1358. u sakristiji franjevačke crkve. Taj mir trajao je 50 godina, pa je križ u funkciji njegova obilježavanja svake godine u procesiji nošen zadarskim ulicama, sve dok 1409. Zadar nije opet potpao pod Veneciju, pa su Mlečani takvu procesiju zabranili. Blaženi Jakov u djetinjoj dobi zasigurno je više puta sudjelovao u toj procesiji.

Ovogodišnja procesija zaustavit će kratko, uz molitvenu stanku, na Bedemima zadarskih pobuna u blizini Crkve Sv. Marije u Luci, u kojoj je Jakov kršten.

U procesiji će biti nošeni i stari barjaci samostana Svetog Frane, a više udruga sudjelovat će u procesiji sa svojim barjacima, kao i članovi folklornih društava i pojedinci u narodnim nošnjama.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Debeljak u utorak bez vode

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o, dana 30.04.2024. godine (utorak) u vremenu od 08:00 h do 14:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Debeljak.                      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Debeljaku, Trg hrvatskih branitelja, kod kućnog broja 3.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Neka vas ne zavara sunčani početak tjedna – od srijede naoblaka, od četvrtka opća kiša. Potrajat će…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano i toplo, u nekim krajevima i vrlo toplo. Ponegdje umjerena naoblaka, uglavnom u unutrašnjosti. Vjetar slab i umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U utorak će prevladavati sunčano. Vjetar slab i umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu ujutro uz obalu mjestimice slaba do umjerena bura, sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak, a navečer će zapuhati jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15 °C, mjestimice u unutrašnjosti malo niža. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 22 i 27 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i na istoku ponegdje malo viša.

IZGLEDI VREMENA:

U utorak pretežno sunčano. U srijedu postupan porast naoblake, uglavnom u drugom dijelu dana mjestimična kiša i grmljavina, ponajprije u krajevima uz Jadran te na Jadranu. U četvrtak promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno kiša, ponegdje i grmljavina. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu u utorak sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, od srijede jugo, mjestimice jako, a u četvrtak prolazno jugozapadni vjetar. Od srijede malo manje toplo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu