Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“ČISTOĆA” ZADAR: O biorazgradivom otpadu i rasporedu pražnjenja smeđih spremnika

Objavljeno

-

Početkom 2014. godine Čistoća d.o.o. započela je s provedbom projekta odvojenog sakupljanja biorazgradivog otpada od ostalog miješanog komunalnog otpada iz domaćinstava na području MO Novi Bokanjac, MO Bokanjac, MO Crno, MO Dračevac, MO Ploča, MO Diklo i MO Stanovi. Svi korisnici na navedenim područjima, uz postojeće zelene posude, dobili su smeđe posude za odlaganje biorazgradivog otpada volumena 80 litara. S vremenom, na području cijelog grada u blizini stambenih zgrada, uz spremnike za odlaganje miješanog komunalnog otpada te spremnike s narančastim poklopcem za reciklabilni otpad, postavljene su smeđe posude za odlaganje biorazgradivog otpada volumena 240 litara. Na otocima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru podijeljeni su komposteri. Takav način prikupljanja u skladu je sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

Biorazgradivi otpad odnosi se na organske materijale koje mikroorganizmi poput bakterija, gljivica i drugih živih organizama mogu prirodno razgraditi u jednostavnije tvari. Ovaj proces razgradnje rezultira stvaranjem komposta, koji je dodatak tlu bogat hranjivim tvarima koji se može koristiti za obogaćivanje poljoprivrednog zemljišta i vrtova.

Primjeri biorazgradivog otpada uključuju:

    – kuhinjski otpad: ostaci hrane, kore od voća i povrća, talog od kave, vrećice čaja, ljuske od jaja itd

    – vrtni otpad: lišće, pokošena trava, grane, cvijeće i drugi biljni materijali

    – proizvodi od papira: novine, karton, papirnate vrećice i neobrađeno drvo

    – tekstil: prirodna vlakna poput pamuka, vune i svile

    – organsko pakiranje: biorazgradivi materijali za pakiranje izrađeni od biljnih izvora poput kukuruznog škroba ili šećerne trske

   – biorazgradiva plastika: određene vrste plastike koje su dizajnirane da se brže razgrade u prirodnim uvjetima.

Pravilno gospodarenje biorazgradivim otpadom važno je iz nekoliko razloga:

Smanjeno korištenje na odlagalištima: biorazgradivi otpad čini značajan dio otpada na odlagalištima. Kad se ti materijali razgrade na odlagalištima, proizvode metan, snažan staklenički plin. Preusmjeravanjem biorazgradivog otpada s odlagališta možemo smanjiti emisije metana.

Obogaćivanje tla: kompostiranjem biorazgradivog otpada stvara se kompost bogat hranjivim tvarima, koji može poboljšati kvalitetu tla, zadržavanje vode i rast biljaka.

Očuvanje resursa: Recikliranje organskih materijala natrag u tlo smanjuje potrebu za kemijskim gnojivima i pomaže u zatvaranju kruga hranjivih tvari.

Smanjenje otpada: pravilno odlaganje i kompostiranje biorazgradivog otpada može pomoći u smanjenju ukupne količine otpada na odlagalištima.

Utjecaj na okoliš: smanjenje otpada na odlagalištima i emisija metana pomaže u ublažavanju negativnih utjecaja na okoliš povezanih s odlaganjem otpada.

Kako bi se učinkovito upravljalo biorazgradivim otpadom, mnoge zajednice potiču kompostiranje kod kuće ili osiguravaju prikupljanje organskih materijala uz rub ceste. Biorazgradivi otpad je vrijedna sirovina za proizvodnju komposta što je i najprihvatljiviji način zbrinjavanja organskog otpada.

Kompostiranjem biootpada količina kućnog otpada može se smanjiti za 1/3!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

By

 2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Objavljeno

-

By

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Požar u stanu na Pagu

Objavljeno

-

By

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu