Connect with us

Hrvatska

SVE SKUPLJE USLUGE / Jedna banka uskoro diže naknade. Evo koja je…

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Lani je najavljeno da ove godine klijente poslovnih banaka u Hrvatskoj čekaju povećanja naknada koje ove naplaćuju za korištenje svojih usluga.

“Svaka banka ima svoju poslovnu politiku i svaka banka određuje naknade prema svojoj poslovnoj politici. Tu nema nikakvog ujednačavanja nego zaista svatko za sebe te naknade određuje prema svojim poslovnim politikama”, kazala je potkraj prosinca direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko za HRT.

Niz naknada banke su povećale prošle godine, nakon uvođenja eura. Ove godine prva je naknade za građane odlučila podići Erste banka – od 1. veljače. I to, kako su nam rekli u toj banci, nakon što dvije godine nije bilo promjena iznosa tih naknada.

Erste: Neke povećavamo, neke smanjujemo

“U skladu s trenutačnim tržišnim uvjetima i okolnostima od 1. veljače ove godine dio svojih naknada u poslovanju s građanima povećava, dok neke smanjuje. O svim detaljima klijente je obavijestila u studenom prošle godine. Tako se od 1. veljače povećava naknada za vođenje tekućeg i žiroračuna s 1,59 eura na 2 eura, te naknada za korištenje računa od strane opunomoćenika s 0,27 eura na 0,40 eura (po svakom opunomoćeniku mjesečno). Važno je napomenuti da se naplata naknade izvršava samo kada je po računu ostvaren promet, odnosno kada su izvršene uplate, podizanje ili prijenos novčanih sredstava”, kazali su u Erste banci.

Tomu dodaju da se naknada za korištenje usluge online bankarstva George (internetsko i mobilno bankarstvo) u banci ne naplaćuje. Također, kažu, neće se mijenjati ni naknada za vođenje računa umirovljenika, a podsjećaju da ne naplaćuju naknadu za vođenje računa za mlade osobe do 25 godina. Naknadu za vođenje osnovnog računa Erste banka smanjuje s 3,98 na 3 eura.

Skuplji transferi putem Georgea i KEKS Paya

Također, kažu dalje, povećana je naknada za nacionalne i prekogranične kreditne transfere u eurima te uplate gotovog novca u poslovnici u korist građana i pravnih osoba izvan Erste banke. Nova naknada iznosit će 1,5 posto, minimalno 1,60, a maksimalno 16 eura, umjesto dosadašnjih 1,5 posto, minimalno 1,33, a maksimalno 13,27 eura.

“Uz navedeno, nacionalni kreditni transferi u eurima unutar Erste banke putem Georgea i KEKS Pay usluge od 1. veljače iznosit će 0,20 eura, umjesto 0,17, dok će naknada za nacionalne i prekogranične naloge na račune klijenata izvan Erste banke preko Georgea i KEKS Pay usluge iznositi 0,35 eura, umjesto 0,30 eura. Povećava se i naknada za reklamacije u međunarodnom platnom prometu u stranoj valuti, s 13,27 eura plus trošak ino banke na 20 eura plus trošak inobanke. Ista naknada naplaćivat će se i za reklamacije u prekograničnom i nacionalnom platnom prometu u stranoj valuti te za potvrdu inozemne banke primatelja plaćanja o izvršenju kreditnog transfera, zatražena na zahtjev platitelja. Naknada za izdavanje raznih potvrda i ovjera vezanih uz poslovanje klijenata u Erste banci smanjuje se s 6,64 eura na 4 eura”, odgovorili su nam iz te banke.

“Ponekad su korekcije visine naknada nužne”

Objasnili su i razloge zbog kojih su odlučili povećati iznos nekih naknada za građane.

“Erste banka je svjesna činjenice da svako povećanje naknada izaziva određeni interes klijenata i javnosti te, prilikom donošenja odluka o promjenama u tom segmentu, vodi računa o tome da se one temelje na povećanju troškova poslovanja, unaprjeđenju proizvoda i usluga, kao i objektivnim tržišnim okolnostima. Nažalost, ponekad su korekcije visine naknada nužne, a banka pritom nastoji primijeniti balansirani pristup koji ujedno uvažava potrebe i interes svojih klijenata”, rekli su nam u Erste banci.

Zaba, PBZ i OTP zasad ne planiraju povećanja

I druge smo veće banke upitali planiraju li, poput Erste banke, povećanje naknada za građane. U Zagrebačkoj banci kažu da od 1. siječnja ove godine nisu povećavali bankarske naknade za građane, kao ni tijekom prošle godine.

“U slučaju bilo kakvih promjena u politici naknada ili drugim aspektima našeg poslovanja, pravovremeno ćemo obavijestiti naše klijente”, rekli su nam u Zabi.

U Privrednoj banci Zagreb kažu da nisu povećavali naknade u poslovanju s građanima u protekle dvije godine niti su trenutačno u tijeku promjena naknada. I tamo kažu da će o svim izmjenama naknada klijente obavještavati unaprijed na ugovoreni način.

U OTP Banci kažu da visinu naknada kontinuirano revidiraju vodeći računa o visokoj razini konkurentnosti svoje ponude te troškovima poslovanja. Napominju da će u slučaju bilo kakvih eventualnih promjena na vrijeme obavijestiti svoje korisnike.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Turisti na ljetovanju nisu pretjerano oprezni. Traumatolog otkriva kakve ozljede najčešće zarade

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Ortoped i traumatolog, primarijus Milan Milošević gostovao je kod naše Sandre Križanec u emisiji Novi dan gdje su razgovarali o pripremi sportaša ususret Olimpijskim igrama koje se od 27. srpnja održavaju u Parizu.

“Sportaši su posebna kategorija posebice kada su u pitanju Olimpijske igre. Trebaju slušati svoje tijelo, a istovremeno moraju ganjati olimpijske norme. Mišićno-zglobni sustav se ne može opterećivati unedogled tako da je drenažni proces vrlo, vrlo bitan kako ne bi došlo do sindroma preopterećenja.

Najčešće ozljede i period oporavka

Najčešće su upravo takve ozljede uz neke, u velikoj većini slučajeva lakših ozljeda, istegnuća i sličnog”, otkriva Milošević i dodaje:

“Što se tiče vremena oporavka mekih tkiva, on traje od dva do četiri tjedna kad govorimo o lakšim ozljedama. Nakon oporavka sportaši kreću s otprilike 50 posto uobičajenog preopterećenja.

Ako se radi o prijelomu, primjerice kostiju stopala koje su najviše na udaru, treba računati na period od šest do osam tjedana oporavka. S tim da se tu radi o aktivnoj rehabilitaciji tijekom koje se radi na jačanju muskulature, povećanju opsega pokreta i slično. Od težih ozljeda, osim prijeloma vrlo je poznato i oštećenje prednjeg križnog ligamenta koljena. Nakon rekonstrukcije takvog ligamenta, sportaši izvan pogona znaju biti i do osam mjeseci”, kazao je ortoped.

Nedisciplinirani sportaši

Na pitanje ima li nediscipliniranih sportaša, Miloševih kroz smijeh odgovara da ih uvijek ima: “Nebrojeni broj talenata je prošao pokraj nas koji nije imao disciplinu, radnu naviku, a mogli su imati lijepu rezultatsku budućnost. Mi u našoj ustanovi konstantno potičemo suradnju liječničke službe s trenerskim timom i s kondicijskim timom. Natjecanja su sve brojnija i intenzivnija, tako da bez liječničke službe to danas ne ide ako se računa na ozbiljnije rezultate.”

I dalje postoji profesionalnih sportaša koji ignoriraju to da liječnik neophodan u timu: “To je danas u manjini. Tijelo je najbolji pokazatelj i vrlo brzo pokaže do kud može ići i postoji cijeli niz specijalizacija koje su uključene u sportsku priču.”

Ključ – dijagnostika

“Kvalitetna i brza dijagnoza je ključna; koristimo ultrazvuk kostiju i mišića koji je brz i efikasan. Dinamički prikazuje što se točno događa s tetivom i ligamentom. Tu je i rendgen i magnetna rezonanca. Uz njihovu pomoć može se brzo djelovati, bilo konzervativno ili operativno.”

Komentirajući mentalna ograničenja sportaša koja su, kako kaže, sve značajnija, primarijus kaže kako je “mentalni sklop kod sportaša bitno drugačiji i njihova očekivanja su veća. To im može poslužiti i kao motivacija za “brže, više, jače.” Mislim da nema većeg opterećenja od velikog natjecanja kao što su Olimpijske igre. Svaki liječnik je na određeni način i psiholog, to morate biti jer to utječe na čitavi proces liječenja.”

Sezona sanacija ozljeda turista

Što se tiče nepripremljenih turista koji odlaze primjerice japankama u planine i druge prezahtjevne terene s obzirom na opremljenost, Milošević govori kako je najčešća ozljeda distorzija i prijelomi gležnja i ručnog zgloba: “Neke teže ozljede su primjerice ozljede kralježnice uslijed pada i to sve zahtijeva hitnu ortopedsku skrb. Poučak je dobro se pripremiti što se tiče ruta.”

Tko to plaća?

“Kad su turisti u pitanju, radi se o minimalnom iznosu. Kada bi ljudi bili svjesniji koliko bi ih ta avantura mogla koštati, vjerojatno bi drugačije pristupali. Da je to trošak za porezne obveznike – apsolutno, a bit će i veći.”

Komentirajući recept za sportski uspjeh uoči OI-a, primarijus podsjeća: “Red, rad i disciplina su tri zlatna pravila, a uz njih bitno je redovito se konzultirati s liječnicima. Uvijek je dobro biti u prirodnim gabaritima koje tijelo može podnijeti”, zaključuje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Grobno mjesto u Hrvatskoj ne može se prodati, nego samo ustupiti. Evo kolike su cijene “ustupanja”

Objavljeno

-

By

Nedavno smo pisali o tome da u mnogim gradovima u Hrvatskoj, naročito onim velikima, nedostaje grobnih mjesta. Grobna mjesta postala su tražene nekretnine i neki su spremni platiti ih ne pitajući za cijenu.

Mnogi korisnici grobnih mjesta, znajući kakva je potražnja, ponekad traže vrtoglave iznose da ih prodaju. Točnije – da ih ustupe na korištenje.

Grobna mjesta u pravilu se nalaze na zemljištima koja su u vlasništu jedinica lokalne smaouprave pa se ne smiju prodavati, nego samo ugovorom ovjerenim kod javnog bilježnika ustupiti drugoj osobi na korištenje. Fizičke osobe mogu samo biti korisnici grobnih mjesta te vlasnici tzv. nadgrobnog uređaja koji čine nadgrobna ploča i spomenik te ograda groba.

“Na groblju više živih nego mrtvih”

Vedrana iz Zagreba ispričala nam je slučaj svoga oca kojeg nije htjela izlagati publicitetu pa mu nije spomenula ime niti rekla odakle je. On se prije nekoliko godina vratio iz Njemačke, gdje je desetljećima radio, u svoje rodno selo pored jednog manjeg grada u središnjoj Hrvatskoj.

“Imao je ušteđenog novca. Kuću je već ranije sagradio i prvo što je želio učiniti nakon povratka bilo je da sebi i mami osigura grobnicu kako mi, njihova djeca, ne bi morali brinuti o tome. No ispostavilo se da na mjesnom groblju nema više nijedno grobno mjesto za kupiti jer su ih ljudi već sva pokupovali. I to sve živi ljudi, poput mojih roditelja. Više od polovice groblja zauzimale su prazne grobnice. Tamo je na groblju, da tako kažem, bilo više živih nego mrtvih. Uklesali su imena, stavili svoje slike na nadgrobne ploče i čekali da umru”, kazala nam je.

Kada se može ustupiti grobno mjesto?

Komunalno poduzeće iz obližnjeg grada, koje održava i brine o tom seoskom groblju, nije moglo izaći u susret njenim roditeljima. Mogli su im jedino jamčiti, što i moraju po zakonu, da će im kad umru osigurati ukopno mjesto.

“Otac je nudio nekima da otkupi njihova grobna mjesta, ali nitko nije htio. Svi su puno uložili da si urede grobna mjesta. Na kraju je u tom obližnjem gradu uspio naći grobnicu. Kupio ju je od nekih ljudi za 2.000 eura. Mislim da je previše dao. To zapravo nije bila prava kupovina, kao kad se kupuje stan ili kuća, nego ugovor o ustupanju”, ispričala nam je Vedrana.

U pravilnicima koji su za sva groblja u Hrvatskoj uglavnom isti, stoji da korisnik može ustupiti korištenje grobnog mjesta ako na jednom od groblja na području grada ili općine ima drugi grob na korištenju, ako više korisnika (sukorisnika) ima pravo korištenja grobnog mjesta koje se ustupa ili ako korisnik nema prijavljeno prebivalište na području tog grada ili općine.

Cijene grobnih mjesta u Zagrebu

U Zagrebu, prema važećem cjeniku tržišnih usluga Gradskih groblja, cijena grobnog mjesta najviša je na glavnom i najvećem groblju, Mirogoju. Tamo su najskuplja grobna mjesta u I. zoni odnosno u Velikoj arkadi ili kapeli – 12.276 eura s uključenim PDV-om, a najjeftinija su u VI. zoni – 1.866 eura. Grobno mjesto za ugradbu kazete košta 613 eura, a mjesto u kolumbarijskoj niši 920 eura. Dodjela grobnog mjesta prije nastale potrebe za ukopom košta 1.244 eura.

Na zagrebačkom groblju Miroševac grobna mjesta, ovisno o zoni u kojoj se nalaze, koštaju od 1.244 do 2.488 eura, dok se na trećem velikom zagrebačkom groblju, Markovom polju, cijene grobnih mjesta kreću od 331 do 1.244 eura.

Najskuplja grobnica u oglasima – 80.000 eura

Na najvećim domaćim online oglasnicima ukupno se nudi nekoliko stotina grobnih mjesta i grobnica diljem Hrvatske. Najskuplje smo našli na Njuškalu, a prodaje se na Boninovu, gradskom groblju u Dubrovniku, za 80.000 eura.

Nekoliko grobnica na atraktivnim mjestima zagrebačkog Mirogoja prodaje se po cijenama od 50.000 do 75.000 eura. U Rijeci, na gradskim grobljima Kozala i Trsat, nudi se nekoliko grobnica po cijenama od otprilike 30.000 eura.

U ponudi na internetskim oglasnicima najviše je grobnih mjesta u rasponu cijena od 5.000 do 15.000 eura. Većinom se prodaju u Zagrebu (Mirogoj ili Miroševac), Rijeci, na splitskom Lovrincu, u Varaždinu i Samoboru. U Osijeku su većinom jeftinija, između 1.000 i 3.000 eura (iako i tamo ima nekoliko grobnica skupljih od 10.000 eura), dok se u manjim mjestima grobna mjesta nude, zapravo ustupaju i po 300, 400 ili 500 eura.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Kruži nova prijevara, a meta su roditelji: Ne odgovarajte na ovu poruku

Objavljeno

-

By

Na ovu poruku nikad ne odgovarajte, ostat ćete bez novca.

Ovih dana brojni roditelji uznemirili su se zbog SMS-ova koje su primili na svoj mobitel.

U poruci koji su primili neki čitatelji Dnevnika.hr piše: “Bok mama, ovo je moj novi broj telefona možeš li ga spremiti i poslati mi poruku putem whatsappa” a na kraju je dodan taj novi broj mobitela.

U drugom SMS-u piše: “Bok mama moj mobitel je strgan evo ti moj novi broj možeš mi poslati poruku na WhatsApp”, nakon čega je napisan taj novi broj.

Riječ je o lažnim SMS-ovima te je u pitanju još jedna prijevara putem mobilnih uređaja. U nastavku komunikacije prevaranti pokušavaju od roditelja izvući novac, a već su zabilježeni slučajevi kad su roditelji uplaćivali sredstva misleći da tako pomažu svom djetetu.

Policija savjetuje građane da budu oprezni u komunikaciji preko poruka i društvenih mreža kako ne bi postali žrtvom prijevare.

“Nikada nemojte ustupati svoje osobne podatke, kao ni informacije o bankovnim računima, broj PIN-a, lozinku, CVC brojeve za online bankarstvo osobama koje vam nisu poznate”, poručuje policija.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu