Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZA MIRNE SNOVE U NOVOJ GODINI / Erste banka donirala Bolnici sredstva za kupnju uređaja za dijagnosticiranje poremećaja spavanja

Objavljeno

-

Erste banka nastavlja sada već dobro uhodanu praksu. Godinama pruža nesebičnu financijsku podršku Općoj bolnici Zadar, pa ni sada, na koncu 2023. nije bilo iznimke, priopćeno je iz OB.

“Našoj je zdravstvenoj ustanovi donirala 26.500,00 eura u svrhu kupnje NOX A1s – bolničkog uređaja za polisomnografiju. Ovaj će bolnički sustav svoje mjesto pronaći na Odjelu za pulmologiju.

Primopredaji donacije danas su nazočili predstavnici Erste banke, Krešimir Marinović, direktor Komercijalnog centra Zadar i Miljenko Strika, zamjenik direktora Komercijalnog centra Zadar te dr.med.Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar.

Novi uređaj za bolničku polisomnografiju našim će liječnicima koristiti za otkrivanje i dijagnosticiranje bilo kakvih poremećaja spavanja, kao što su primjerice hrkanje i epizode prestanka disanja. Važno je naglasiti kako je NOX A1s, kao razvijenije rješenje, sposoban izvoditi testiranje i dijagnosticiranje kod pacijenata različite dobi.

Polisomnografija je jedna od najtočnijih dijagnostičkih metoda za probleme spavanja koja podrazumijeva neinvazivno snimanje pacijenta. Monitorira se njegovo spavanje, disanje i kretanje kako bi liječnik dobio detaljan uvid u problem spavanja. Najčešće se, tijekom noći, mjeri moždana aktivnost, pokreti očiju, tonus mišića, disanje, rad srca i saturacija kisika. Pretraga je u potpunosti bezbolna. Pacijent je priključen na senzore, no kako su kabeli minimizirani i prilagodljivi, on nije vezan za krevet.

Opća bolnica Zadar zahvaljuje Erste banci na još jednoj donaciji i kontinuiranoj podršci koju pruža projektima koji su od velike važnosti za lokalnu zajednicu”, stoji u objavi iz Opće bolnice Zadar.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Još dva dana kiše. Od petka sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas u unutrašnjosti pretežno oblačno s kišom, moguće lokalno izraženim pljuskovima s grmljavinom. Poslijepodne ponegdje sunčana razdoblja. Na Jadranu barem djelomice sunčano, mjestimice kiša, lokalno pljuskovi i grmljavina, također izraženiji, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno jugo i jugozapadnjak, na srednjem dijelu i sjeverozapadnjak, a na sjeveru bura. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 18 i 23, na Jadranu od 23 do 28 °C.

U četvrtak promjenljivo, u unutrašnjosti ponegdje i pretežno oblačno. Povremeno kiša, mjestimice i grmljavina, lokalno moguće izraženiji pljuskovi, osobito na Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu sjeverozapadnjak, ponegdje prolazno jak, te jugozapadnjak, a na sjeveru i bura. Najniža jutarnja temperatura između 10 i 15, na Jadranu 15 i 20 °C. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21, na Jadranu 22 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U četvrtak promjenljivo, ponegdje na kopnu i pretežno oblačno. Povremeno kiša, mjestimice i pljuskovi s grmljavinom, a na moru može biti neverina. Od petka većinom sunčano, u unutrašnjosti ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar na kopnu u četvrtak slab do umjeren sjeverni, u petak sjeverozapadni, uglavnom na istoku, a u subotu jugozapadni. Na Jadranu u četvrtak slaba i umjerena bura, okrenut će na sjeverozapadnjak. U petak i subotu od sredine dana slab i umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka na moru bez veće promjene, na kopnu od petka postupno toplije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ČISTOĆA I ZADARSKI AZIL ZA DRAGE NJUŠKICE / U tijeku prikupljanje otpadnog tekstila za potrebe štićenika azila. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Čistoća d.o.o., u suradnji sa Zadarskim azilom, organizira prikupljanje otpadnog tekstila za potrebe štićenika Azila. U nastavku donosimo njihovu objavu:

“Ukoliko imate deke, plahte, tapetiće, ručnike, krpe koje vama više ne trebaju, odvojite ih za one kojima su itekako potrebni, pomozite im i razveselite ih. Njuškice će vam biti zahvalne!

U razdoblju od 14. do 30. lipnja 2024. samo za njih u reciklažnom dvorištu u Gaženici bit će postavljen spremnik u koji možete donijeti i odložiti navedene, potrebne stvari.

Pomozimo im zajedno da im u njihovom privremenom domu bude ugodno i udobno, zadovoljstvo će biti obostrano.

I unaprijed veliko vau-vau hvala!”

„Kako odrastate, otkrit ćete da imate dvije ruke: jednu da pomognete sebi, a drugu da pomognete drugima.“  Audrey Hepburn

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽELIŠ BOLJI ZADAR? Vrijeme je da se čuje tvoj glas! Dođi i podijeli svoje ideje na događanju za mlade…

Objavljeno

-

By

Započela je provedba projekta pod nazivom ZD-154-ML koji će omogućiti da se glas mladih koji žive ili borave u Zadru čuje u procesu donošenja odluka i oblikovanja politika za mlade. Grad Zadar želi razviti Program za mlade Grada Zadra koji će biti usmjeren ka poboljšanju kvalitete života mladih te adresiranju potreba i interesa mladih.

 Osim što će se tijekom projekta ispitivati potrebe mladih, on je izvrsna prilika za učenje i razvijanje vještina jer će mladi moći sudjelovati u kreativnim i inovativnim radionicama, seminaru o zagovaranju i studijskom posjetu u gradove koji kvalitetno uključuju mlade u procese donošenja odluka i sustavno provode politike za mlade.

 Ako si mlada osoba i zanima te kako se možeš uključiti i pridonijeti izradi Programa za mlade, ili samo želiš upoznati vršnjake i naučiti nešto novo, ispuni prijavnicu i sudjeluj na početnoj konferenciji projekta.

 Početna konferencija projekta ZD-154-ML održat će se 20. lipnja 2024. godine s početkom u 11:00 sati na Odjelu za mlade Gradske knjižnice Zadar, na adresi Stjepana Radića 11b, Zadar.

 Sudjelovanje možeš potvrditi ispunjavanjem prijavnice: https://forms.gle/ZMB4z6YPj2fy5U7d6

 Program početne konferencije:

11:00   Uvodni pozdrav gradonačelnika

11:15   Predstavljanje aktivnosti projekta, Youthpass i Erasmus+ programa

11:45   Kviz: Aktivno građanstvo i sudjelovanje mladih u demokratskim procesima

12:30   Impuls mladih: područja Programa za mlade

12:45   Panel rasprava Program za mlade: Izazovi i prilike

13:30   Umrežavanje uz osvježenje

14:00   Youthpass: Grupna refleksija

14:30   Završetak

 Više informacija o projektu možete pronaći na www.udrugaprizma.hr/ZD-154-ML

 Projekt pod nazivom ZD-154-ML sufinancira Europska unija kroz program Erasmus+.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu