Connect with us

magazin

Jedan predmet u kuhinji nikada niste oprali, a tu najčešće živi salmonela, upozoravaju stručnjaci

Objavljeno

-

Ove posudice se lako mogu kontaminirati tijekom kuhanja piletine, puretine ili druge kontaminirane hrane.

Kada čistimo kuhinju, nikad ne pomislimo na bočice sa začinima. Pazimo da uvijek temeljito operemo daske za rezanje, radnu površinu, sudoper, posuđe pa čak i kantu za smeće, a bočice sa začinima peremo rijetko ili nikada, prenosi City magazin.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da u SAD-u svake godine ima 1,35 milijuna infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u Journal of Food Protection, znanstvenici su okupili 317 odraslih osoba kako bi u kuhinjama različitih veličina pripremali identične pureće hamburgere. Neki su kuhali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Ispitanici nisu znali da će njihov kuhinjski prostor kasnije biti testiran na salmonelu. U mljevenu puretinu prethodno je ubrizgana kemikalija koja djeluje slično kao što bi djelovala salmonela kada kontaminira površinu ili prostor.

Nakon kuhanja iz kuhinja su uzeti uzorci za provjeru prisutnosti salmonele. Objekti s daleko najvećom učestalošću kontaminacije bili su upravo spremnici za začine.

Kontaminacija je otkrivena u gotovo polovici njih, odnosno njih 48. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 posto dozatora deterdženta, dok ostali artikli nisu bili uopće kontaminirani.

Dr. Donald Schaffner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi kada kuhaju u svojim domovima zaborave obrisati boce sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju, ovo je istraživanje pokazalo da svaka posuda sa začinima koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminirana, a toga bismo trebali biti svjesni prilikom kuhanja.

Simptomi salmonele:

– mučnina

– povraćanje

– proljev

– bol u trbuhu

– groznica

– povišena temperatura

– glavobolja

– krv u stolici

Na što treba posebno paziti:

– prljave ruke

– prljavi kuhinjski pribor

– prljavu randu površinu

Treba izbjegavati:

– nedovoljno termički obrađeno meso

– kolače sa sirovim jajima

– već kuhanu hranu koja dugo stoji izvan frižidera

– nekoliko puta podgrijavanu hranu

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

OD 25. KOLOVOZA DO 1. RUJNA / Drugo izdanje “Hitchcock nights” na više lokacija u Zadru. Donosimo detalje…

Objavljeno

-

By

Drugo izdanje „Hitchcock nights“, tjedna posvećenog jednom od najznačajnijih redatelja u povijesti filma održat će se od 25. kolovoza do 1. rujna na više atraktivnih zadarskih lokacija.

Zajednica udruga Centar nezavisne kulture (Kino Zona) u suradnji s Muzejom antičkog stakla u Zadru, Narodnim muzejom Zadar, Prirodoslovno grafičkom školom Zadar, Udrugom turističkih vodiča Zadra – „Donat“ i Turističkom zajednicom grada Zadra, uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova te sponzorstvo Maraske donosi bogati osmodnevni program. Osim u projekcijama izvrsnih filmova, publika će ove godine moći ponovno uživati u izložbi fotografija i plakata inspiriranih djelima Alfreda Hitchcocka, a tu je još i niz popratnih i ekskluzivnih sadržaja posvećenih fotografiji i filmu kojima će Zadrani odati počast ovom slavnom redatelju.

Manifestaciju otvara kultni film „Sjever sjeverozapad“ koji ove godine obilježava 65. godišnjicu izlaska. Sredinom tjedna prikazat će se psihološki triler „Spellbound“ nastao 1945., a čast filma zatvaranja pripala je „Nazovi M radi umorstva“, slavljeniku sedamdesetog rođendana.

Fotografski natječaj za najbolje fotografije inspirirane ovogodišnjim filmovima još je u tijeku. Najbolje fotografije bit će izložene u Narodnom muzeju, a njih bira žiri u sastavu Mare Milin, nagrađivana umjetnica svjetskog glasa, Nevena Štokić, viša kustosica Narodnog muzeja, Koraljka Alavanja, kustosica Narodnog muzeja, Mario Županović, povjesničar umjetnosti i nagrađivani fotograf te umjetnički savjetnik Kino Zone i Anamarija Ivković, ravnateljica Prirodoslovno grafičke škole.

Učenici srednje škole Prirodoslovno grafičke izložit će rekreacije filmskih plakata filmova Alfreda Hitchcocka nastalih u raznim tehnikama pod mentorstvom profesora.

S izuzetnim ponosom najavljujemo kako će povodom 60. godišnjica posjete sir Alfreda Hitchcocka Zadru biti izložen i njegov restaurirani autoportret. Naime, prilikom druženja i kratkog prijateljevanja slavni redatelj ostavio je kultnom zadarskom fotografu Zvonimiru Brkanu svoj poznati crtež koji objedinjuje autoportret i potpis.

Udruga turističkih vodiča grada Zadra „Donat“ provesti će zainteresirane građane i turiste gradom, ali na filmski način. Otkrit će se tako sve povijesne pojedinosti o filmskim lokalitetima grada Zadra, znamenitim osobama, anegdotama i dr. pružajući poseban doživljaj grada kroz oko kamere.

Održat će se promocija knjige „Predavanja o filmskom modernizmu“ filmologa, izvanrednog profesora Sveučilišta u Zagrebu, člana Vijeća Animafesta i glavnog urednika Hrvatskog filmskog ljetopisa, Nikice Gilića. Temeljena na autorovu radu u nastavi, ova knjiga tumači i približava čitatelju fenomen filmskog modernizma, neiscrpnu temu započetu prije više od jednog stoljeća.

Manifestaciju će objediniti petodnevna radionica suspensea koju vode mladi, iznimno kreativni redateljski duo Dino Julijus i Luka Hrgović, autori sjajnih kratkih filmova „Slice of life“ i „Splashback“. Polaznici će imati jedinstvenu prigodu pisanja razrade ideje za kratki film, pisanje scenarija, snimanja i montaže. Radovi će biti prikazani tijekom završne večeri. Radionica je besplatna za sve polaznike.

Detaljni raspored vas očekuje u narednim tjednima.

Vidimo se na „Hitchcock Nights“!

 
Nastavi čitati

magazin

Istraživanje: Žene su u riziku od ranije smrti ako nemaju dovoljno seksa

Objavljeno

-

By

Pexels

Nedavna studija iz SAD-a analizirala je zdravstvene podatke i seksualne živote 14.542 muškaraca i žena.

Studija je pokazala da su žene u dobi od 20 do 59 godina koje su imale seks manje od jednom tjedno imale 70 posto veći rizik od smrti unutar pet godina u usporedbi s onima koje su imale seks više od jednom tjedno.

Utvrđeno je da žene koje imaju manje spolnih odnosa imaju povišenu razinu proteina povezanog s upalom, što može uzrokovati oštećenje zdravih stanica, tkiva i organa.

Autori studije sa Sveučilišta Walden u Pennsylvaniji vjeruju da seks doprinosi dobrom zdravlju srca, “vjerojatno smanjenjem varijabilnosti otkucaja srca i povećanjem protoka krvi”.

Zaključili su da žene imaju koristi od seksa više od jednom tjedno ili otprilike četiri puta mjesečno, prenosi The Sun.

Sam čin se ranije povezivao s bezbrojnim zdravstvenim prednostima, uključujući bolji san, poboljšanu funkciju mozga i mlađi izgled.

Međutim, istraživači su brzo primijetili da iako seks može poboljšati zdravlje, također može biti da ljudi lošeg zdravlja imaju manje mogućnosti za seks.

Izvješća su pokazala da je oko 95 posto sudionika imalo seks više od 12 puta godišnje, a 38 posto to je činilo jednom tjedno ili više.

Zanimljivo, tim je također otkrio da su ljudi s depresijom koji su imali seks manje od jednom tjedno bili izloženi 197 posto riziku od rane smrti.

Dr. Srikanta Banerjee, jedan od autora studije, sugerirao je da je to zato što pojedinci s depresijom, ali s visokom seksualnom učestalošću ne osjećaju toliko štetne učinke depresije.

“Seks oslobađa endorfine koji mogu spriječiti teške zdravstvene posljedice”, rekao je.

Previše seksa je opasno

S druge strane, studija je također otkrila da su muškarci koji su imali puno seksa zapravo sebi činili više štete nego koristi.

“Uz visoku seksualnu učestalost”, napisali su istraživači, “muškarci su imali šest puta veću vjerojatnost da će doživjeti povećanu smrtnost nego žene”.

To je vrijedilo čak i kada su znanstvenici uklonili varijable poput zdravlja, ponašanja, zanimanja, prihoda i etničke pripadnosti.

Tijekom seksa tijelo otpušta adrenalin i kortizol u krvotok, što rezultira ubrzanim otkucajima srca i krvnim tlakom.

Stoga višestruki seks također povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, pokazala su neka istraživanja.

 
Nastavi čitati

magazin

Hrana koju sportaši jedu na Olimpijskim igrama: Jedno jelo se neće posluživati

Objavljeno

-

By

Pixabay

U prošlosti su neke zemlje domaćini OI koristile to za promicanje svojih kuhinja. Tako je nakon Seula 1988. godine svijet upoznao kimchi.

Pripremiti sve te ogromne količine hrane svakako je veliki izazov na OI.

Da ne govorimo o tome da natjecatelji dolaze iz cijelog svijeta, pa je važno poštovati sve moguće različitosti u kuhinji.

Riječ je o dugotrajnom poslu, a tome u prilog govori i procjena kako će se pripremati jela prema više od 500 različitih recepata. Naravno, uglavnom zdravo i hranjivo.

Vino, kimchi i meso

Nekada je sve ovo o čemu sada pričamo bilo potpuno nezamislivo. Moderne Olimpijske igre pokrenute su 1896. godine u Ateni, na kojima natjecatelji nisu previše pazili što jedu. U to vrijeme nije bilo ni olimpijskog sela, a natjecali su se amateri koji su svaki dan pili vino za snagu.

Osim toga, rado su jeli i kozje noge, vjerujući da će im to dati životinjsku snagu.

A danas? Danas se svakodnevno priprema 50.000 obroka, pri čemu se pazi na vegetarijanske obroke i održivost.

Procjenjuje se da će tijekom Olimpijskih igara u Parizu biti pripremljeno više od nevjerojatnih dva milijuna obroka, a sva hrana osim banana, kave i čokolade dolazi iz Francuske.

Zvuči nevjerojatno, ali jedno od poznatijih jela, pomfrit, neće biti posluženo – i to iz sigurnosnih razloga (priprema u dubokom ulju u fritezama). Naravno, i Francuzi žele što više predstaviti svoju kuhinju, pa će se u selu održavati radionice na kojima će polaznike naučiti kako pripremiti ukusan baguette i dobar kroasan. Sve u svemu – bit će veselo i nezaboravno, prenosi citymagazine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu