Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

Tradicija-u-casici-5_1600_1067

Image 43 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

E-SHAPE / VJEŽBANJE, OPORAVAK, MRŠAVLJENJE… Aparati budućnosti stigli u Zadar – revolucija u fitness svijetu

Objavljeno

-

By

Zadrani, kao jedni od prvih u Hrvatskoj, od nedavno imaju mogućnost isprobati novu generaciju aparata koji predstavljaju revoluciju u fitness svijetu i budućnost. Prava znanost je korištena u kreiranju strojeva koji koriste plinove niskih temperature za iscjeljivanje, dugovječnost i očuvanje ljudskog tijela.

E-shape centar u zadarskoj Veslačkoj ulici dom je sprava koje nam pomažu kako u vježbanju, tako Ii u zacjeljivanju ozljeda i drugom. U 30 minuta vježbanja, pomoću najsuvremenije tehnike, odradit ćemo kardio trening. Strojevi će za to vrijeme pomoću svojih funkcija, koje uključuju infra crveno svijetlo, Cryotherapy, kolagen lampe, aroma terapiju, otpor na duboki vacuum, odraditi tretman za kožu koji kao rezultat ima zategnutu i elastičnu kožu, smanjenje obujma i celulita, detoksikaciju organizma te bolju fizičku kondiciju.

Svi ovi strojevi posjeduju jedinstvenu CRYONICK tehnologiju (terapija hladnim zrakom) koja ima iznimne benefite kod rehabilitacije kod ozljeda, upala, pri ublažavanju boli te kod oporavka mišića. Dizajn, komfor i opremljenost strojeva omogućuju da vježbanje bude ugodno i udobno i nadasve korisno za Vaše zdravlje, izgled i opće fizičko i mentalno stanje.

Koncept e -shape centra objedinjuje vježbanje, oporavak, mršavljenje i opuštanje na jednom mjestu. Pomoću vrhunske tehnologije za vrlo kratko vrijeme postižu se odlični rezultati u vidu poboljšanja kondicije, gubitka obujma, celulita te zategnute i glatke kože. Pomoću revolucionarnih strojeva može se sagorjeti oko 1000 kcal za svega 30 minuta.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

FUN DINING / U nedjelju na terasi Picnica kuha zagrebački Sopal tim i chefica Katarina Vrenc

Objavljeno

-

By

Ove nedjelje, 26. svibnja 2024., u 18 sati, na terasi Picnica u Zadru, održati posebno gostovanje zagrebačkog Fun dining koncepta – Sopal. Ovo je prvi put da će Sopal tim, na čelu s renomiranom cheficom Katarinom Vrenc, kuhati u Zadru.

Sopal je na zagrebačkoj gastro sceni prisutan tri godine I prepoznat je kao hot spot za večernja druženja. Njihov meni, idealan za dijeljenje, zajedno s izvrsnom i drugačijom kartom vina, doprinio je njihovoj popularnosti. Osim dobre hrane i pića, sa Sopalom je sigurno, da će doći i vesela i inovativna energija koju predvodi chefica Katarina Vrenc.

Katarina Vrenc, dobitnica prestižne nagrade Mladi talent godine za 2023., donosi svoj jedinstveni kulinarski stil koji je stekla radom u Esplanadinom Zinfandelu i Plavom Podrumu, jedinom hrvatskom restoranu koji je uvršten na listu najboljih 100 restorana na svijetu. Katarina kuha temperamentno i žestoko, ali istovremeno sofisticirano i komunikativno. Njena jela variraju od iznimno intenzivnih, preko kompleksnih i elegantnih, do pametno provokativnih i zaista odličnih.

Sopal tim će u Picnicu predstaviti svoja dva potpisna jela, a dagnje su svakako njihov fenomen. Hrana će se pripremati na živoj vatri u vrtu Picnica, što će dodatno doprinijeti autentičnom doživljaju. U ponudi će biti i zanimljiva prirodna i organska vina koja će pratiti jela.

Ponuda hrane:

Sopal

  • Danje – dashi – foccacia: 12€
  • Biftek – tuna – motar: 12€

Picnic

Janjetina – biži – smokva – komorač – njoki: 14€

Brancin – krumpir – kelj – crvena leća: 18€

Preporuke vina:

Vina Cota Pero J’Dero

Ghira Tortura

Domaine Bibich Bilo

Bura Mrgudić Plavac Mali Sivi

Količine hrane su ograničene, stoga je preporučljivo rezervirati stol unaprijed putem telefonskog broja 095 555 7191.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu