Connect with us

magazin

Ako u kući imate ovu novčanicu odmah idite kod numizmatičara: Za nju možete dobiti desetke tisuća eura

Objavljeno

-

Screenshot RTS

Čuvajući stari novac nećete mu pretjerano povećati vrijednost, ali to nije uvijek slučaj. Jedan od izuzetaka svakako je novčanica od 100 dinara iz 1884. godine. Za nju danas možete dobiti i nekoliko desetaka tisuća eura.

Novcem se plaća određena cijena i on ima svoju cijenu, osobito kad izađe iz otpjecaja. Ako ima neku tiskarsku grešku ili grešku u kovanju, to mu višestruko podiže vrijednost i postaje zanimljiv kolekcionarima.

Kada i koliko će ovogodišnje kovanice biti interesantne numizmatičarima, teško je predvidjeti.

„Ne možemo očekivati da one postignu neku izuzetnu numizmatičku vrijednost. Kako vrijeme prolazi one će biti nešto vrijednije nego danas, ali sigurno se od njih nećemo obogatiti. Ima nekih novčića koji su stari po 100 godina koji ni danas nisu dobili na nekoj drastičnoj vrijednosti, a ima jednostavno novčića starih po 20 godina koji su jako popularni. Primjer, sav kovani novac s likom Nikole Tesle je popularan, bez obzira na tiražu“, objašnjava numizmatičar, Željko Jelić za RTS.

Za kolekcionare je popularan i novac kovan ili otisnut u maloj nakladi koji je bio u optjecaju, a stupanj očuvanosti je jedan od faktora koji mu određuju cijenu. Za kulturne institucije neki primjerci ipak nemaju cijenu.

Međutim, ono što ima i veliku numizmatičku vrijedost je novčanica iz 1884. godine koja je bila u opticaju do Prvog svjetskog rata. Tada je u prometu ostalo njih 70, a sudbina većine nije poznata.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

“SAVRŠENI DANI” / Ovog petka u Kino Zoni novi film Wima Wendersa i početak manifestacije „Mjesec našeg filma“

Objavljeno

-

By

Mjesec svibanj u više od 70 kina diljem zemlje donosi drugo izdanje manifestacije „Mjesec našeg filma“ Hrvatskog audiovizualnog centra kojom se u fokus stavlja domaća kinematografija i slave postignuća od samih začetaka do danas. Ovogodišnjom manifestacijom obilježava se 70 godina filmskih festivala u Hrvatskoj prikazivanjem biranih 70 filmskih ostvarenja koja su obilježila festivale diljem zemlje.

Kino Zona se i ove godine uključuje u manifestaciju s osam izabranih filmova, a prvi su već ovog petka na programu kad imate priliku pogledati nagrađivane dokumentarce, kratkometražni ”Anine pjesme” Vlatke Vorkapić te dugometražni ”Dečko kojem se žurilo” Biljane Čakić-Veselič. Nakon seta domaćih dokumentaraca očekuje vas i najnoviji film znamenitog njemačkog redatelja Wima Wendersa, njegov posljednji stvaralački trijumf ”Savršeni dani” koji mu je uz posebno priznanje u Cannesu donio i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma!

Film ”Anine pjesme” kazuje priču o dvjema prijateljicama, pučkoj pjesnikinji Ani Šebalj i Mandici. Naglasak filma je na njihovom svakodnevnom životu ispunjenom djetinjom radošću.

Drugi film popodneva, ”Dečko kojem se žurilo”, osobna je priča redateljice Biljane Čakić-Veselič o potrazi za vlastitim bratom nestalim tijekom velikosrpske agresije 1991. godine. Tragična autoričina pripovijest svojevrsni je nastavak na obiteljsku tragediju iz Drugog svjetskog rata u kojem je autoričin djed ubijen, a njena baka je cijeloga života čekala da se on vrati.

Film ”Dečko kojem se žurilo” premijerno je prikazan 2001., a uz brojne pohvale na Danima hrvatskog filma je zaslužio i Grand prix, nagradu žirija za najbolju redateljicu te nagradu Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film. Od 20h na rasporedu kinoteke je pak jedan od ponajboljih filmova prošle, godine, Wendersovi ”Savršeni dani”!

Radnja filma “Savršeni dani” prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju. Pored njegove savršeno strukturirane radne svakodnevice on uživa u slušanju glazbe i čitanju knjiga. Također voli drveće koje redovito fotografira. Međutim, nekoliko neočekivanih susreta polagano će započeti razotkrivati njegovu prošlost…

Wendersov najnoviji film duboko je dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje. Glavna tema filma bavi se pojedincem koji je svoju životnu sreću (ili bolje rečeno podnošljivu egzistenciju) pronašao u malim stvarima. Jednostavnije rečeno, Hirayama je čovjek koji je usred razvijenog Tokija ostao u analognom dobu. Međutim, ono što se posebno ističe u ovom izrazito humanističkom djelu, a što također krasi i većinu Wendersove filmografije, njegova je velika ljubav prema glavnom liku kojeg je stvorio u ”Savršenim danima”. Njega ovdje tumači iskusni japanski glumac Koji Yakushokoji koji je za svoju suptilnu, ali krajnje humanu glumačku izvedbu nagrađen priznanjem za najboljeg glumca na prošlogodišnjem festivalu u Cannesu.

”Anine pjesme” i ”Dečko kojem se žurilo” su na rasporedu u petak, 03. svibnja s početkom od 18, odnosno 18:30h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače i ulaz na njihove projekcije je besplatan! ”Savršene dane” gledamo od 20h, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Projekcije iz manifestacije ‘Mjesec našeg filma’ se održavaju u suradnji s HAVC-om.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar 

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 2. svibnja 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.05.2024.
LJUBAV: Neki će malo pobrkati stvarnost i maštu, ali će ih događaji brzo uvjeriti što je istina. Ipak će biti zadovoljni.
KARIJERA: Otvaraju se mogućnosti razvoja u višim ili alternativnim znanjima. Morat ćete dobro razlučiti što vam leži.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sagledajte stvari u cjelini.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.05.2024.
LJUBAV: Pred vama je skladan i ispunjavajući ljubavni dan kad će vam okolnosti ići na ruku, a vi ćete prema njima biti otvoreni.
KARIJERA: Uspjet ćete postići dogovor u vama važnim poslovnim temama, tako da ćete na kraju radnog dana biti zadovoljni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opustite se.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.05.2024.
LJUBAV: Oni hrabriji i iskreniji među vama priznat će si da ništa nije onako kako bi treblao biti i već to će biti korak prema naprijed.
KARIJERA: Bit ćete uspješni u svođenju računa i malim inventurama. Također ćete se posavjetovati s drugima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta. Jedite voće.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.05.2024.
LJUBAV: Moguće je da ćete danas svojim ponašanjem i nastupom uznemiravati osobe suprotnog spola.
KARIJERA: U poslovnim dogovorima budite suzdržani, jer svako vaše odskakanje van pravila igre može biti korak nazad.
ZDRAVLJE&SAVJET: Taktizirajte.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.05.2024.
LJUBAV: Potrebno je probaviti sve nedosljednosti i gluposti koje vam se serviraju. Odvojite pšenicu od kukolja. Odnosi se i na vas.
KARIJERA: Posvećenost višim ciljevima bit će vam danas prva ideja u glavi kad se o poslu radi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Lijepo je biti plemenit.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.05.2024.
LJUBAV: Izgledan je dobar provod u većem društvu, bilo da u isto povedete voljenu osobu, bilo da ste sami.
KARIJERA: Uspoređivat ćete svoje zasluge u poslu sa zaslugama drugih, a to nije zahvalno zato jer nismo svi isti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite objektivni.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.05.2024.
LJUBAV: Zanemarit ćete pitanja znatiželjnika i okrenuti se onom što vi volite. Bit ćete u pravu, a partner će vas podržati.
KARIJERA: Predvidjeli ste ovakav razvoj događaja, pa sad samo slijedite ono što ste već mnogo puta provrtili u glavi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite dosljedni sebi.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.05.2024.
LJUBAV: Smioni potezi obje strane dovest će vas na jednu razinu više u vašoj vezi. Bit će to događaji za prepričavanje.
KARIJERA: Usudit ćete se zbijati šale s najozbiljnijim poslovnim temama, no bit će to dobar potez za smanjenje pritiska.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.05.2024.
LJUBAV: Ponašat ćete se neprimjereno situaciji i to će odbiti svaku osobu do koje vam je stalo. Kontrolirajte se.
KARIJERA: Fokusirani na neke svoje ideje, potpuno ćete zaboraviti na zahtjeve svojih nadređenih.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nađite ravnotežu kroz mir.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.05.2024.
LJUBAV: Kako dan bude odmicao, vi ćete sve više otklanjati ljubavne brige i posvećivati se nečem korisnijem.
KARIJERA: Opet ćete pokazati da su vam važne sitnice, ali o vrsti posla ovisi koliko su zapravo važne.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razmislite o svojim ciljevima.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.05.2024.
LJUBAV: Danas nećete imati dobar vjetar u leđa kad se o ljubavi radi. Najbolje je da se primirite i pričekate.
KARIJERA: Neki će uređivati svoj dom i kroz tu aktivnost ispraznit će svu frustraciju koju nakupljaju na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne maštajte previše.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 02.05.2024.
LJUBAV: Moguće su peripetije na zajedničkom putovanju koje će izmamiti nepovoljne reakcije. Budite suzdržani.
KARIJERA: Oslobodite se imperativa da se nešto mora pod svaku cijenu. Pokušajte raditi opuštenije, pa će sve biti bolje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Strpljenje je vrlina.

 
Nastavi čitati

magazin

ULAZNICE U PRODAJI / Svibanjski program u HNK Zadar počinje hvaljenom predstavom “Tata”

Objavljeno

-

By

Program HNK Zadar u svibnju počinje s hvaljenom predstavom TATA u petak, 3.svibnja u 20 sati. Režiju potpisuje Zoran Mužić, a uživat ćete u izvedbama sjajne  glumačke ekipe koju čine Ivica Pucar, Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber, Lucija Alfier i Mimi Zadarski.

Urnebesna tragikomedija jednog oca u vremenu koje dolazi nastala je integracijom različitih dijelova iz autorovog opusa fokusirajući se na lik oca kao središnjeg motiva.

Otkrijte zanimljiv spoj elemenata iz predstava Bljesak zlatnog zuba, Legenda o Svetom Muhli, Ničiji sin i Hrvatska Lolita. Kroz intrigantni pristup, TATA istražuje razloge za ukidanje tradicionalne figure oca u suvremenom društvu. Što je prethodilo tom činu? Kako očevi oblikuju svoje nasljednike i koje posljedice toga imamo

Cijena ulaznice iznosi 10 eura. Ulaznice su dostupne na blagajni HNK Zadar i online na https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/tata-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-640252/event.html.

https://www.hnk-zadar.hr/hr/raspored/mjesecni-program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu