Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SADIONICA i PINEL PROTIV FEMICIDA / Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola četvrtu godinu u projektu “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Objavljeno

-

Nasilje nad ženama je najrašireniji oblik kršenja ljudskih prava, a femicid, kao njegov najekstremniji oblik je zločin kojeg je najlakše predvidjeti – u pravilu mu prethodi dugotrajno, često prijavljivano, zlostavljanje žrtve. Sprečavanje nasilja nad ženama i djevojčicama treba biti jasna i nedvosmislena društvena vrijednost koja će se poštovati i usađivati u sustav vrijednosti svakog građanina Hrvatske.

Stoga se u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar, kroz učeničku volontersko-aktivističku grupu SADIONICA već četvrtu godinu provodi projekt obilježavanja međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, s ciljem podizanja svijest o potrebi nulte tolerancije nasilja nad ženama i djevojčicama, te zagovaranja solidarnost i podrške žrtvama nasilja.

Ovogodišnja kampanja se provodi pod nazivom “SADIONICA govori o femicidu” i kroz niz odgojnih aktivnosti nastoji ukazati na problem femicida i ono što kao pojedinci možemo učiniti da se on spriječi. U ponedjeljak, 27. studenog, u sklopu kampanje provedena je simbolična akcija “Crvene cipele”, kao zajednički projekt SADIONICE i školske umjetničko-humanitarne radionice PINEL.

Akcija je inspirirana umjetničkom instalacijom meksičke konceptualne umjetnice Eline Chauvet, koja ju je prvi put postavila u meksičkom gradu Juarezu, a od tada je bila replicirana preko 80 puta u raznim dijelovima svijeta. Elina Chauvet je izrazila podršku projektu Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole i na svojim će društvenim mrežama objaviti vizualne materijale vezane uz aktivnost “Crvene cipele”.

Koncept “Crvenih cipela” podrazumijeva prikupljanje doniranih cipela u lokalnoj zajednici, bojanje u crveno, te ponovno doniranje upotrebljivih cipela. Crvene cipele se postavljaju u javni prostor i svaki par praznih cipela predstavlja jednu ženu žrtvu femicida u određenom vremenskom razdoblju. Crvena boja simbolizira prolivenu krv, ali i nadu u budućnost bez nasilja.

Učenici SADIONICE i PINELA, s voditeljicama profesoricama Ljubicom Predovan i Katjom Vladičić, su prikupili i obojali 13 pari cipela, koje simboliziraju 13 žena žrtava femicida u Hrvatskoj u 2022. godini. Cipele su postavili na školsko stubište, te su odali počast žrtvama polaganjem bijelih ruža, koje su rad učenica PINELA. Svi sudionici akcije su nosili bijelu vrpcu, kojom su na simboličan način još jednom potvrdili svoju posvećenost podupiranju ideje nenasilja među spolovima.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAHVALA ZA ŠKOLSKU GODINU / Zadarski maturanti Jurja Barakovića na misi u svetištu sv. Šime

Objavljeno

-

By

foto: Zadarska nadbiskupija

Maturanti Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra sudjelovali su u petak, 24. svibnja, na misnom slavlju u svetištu sv. Šime u Zadru, kako bi izrazili zahvalnost za proteklu školsku godinu i svoje četverogodišnje školovanje, zajedno sa svojim profesorima i ravnateljicom škole. Misno slavlje u crkvi sv. Šime predvodio je dr. sc. don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime.

Već tradicionalno na kraju nastavnog dijela školske godine kada započinje priprema za maturu, zadarski maturanti predvođeni svojim vjeroučiteljem Slobodanom Šarićem dolaze proslaviti misu zahvalnicu u svetište sv. Šime. Više od 150 učenika došlo je proslaviti misu i zahvaliti na svemu primljenom u protekle četiri godine.

Don Damir je pozdravio učenike i zaželio im sretan nastavak školovanja koje je potrebno za duhovnu i tjelesnu izgradnju svake osobe. Potakao ih je da „traže primjere koje će nasljedovati, jer samo pravi primjeri pomažu da naš pogled ostane bistar i da se radost nikada ne izgubi iz našeg srca“.

U propovijedi je don Damir naglasio kako relikvija sv. Šime i danas poručuje da je svetost poziv za sve i da nas ona obvezuje. Pred maturante je stavio lik bl. Karla Acutisa, mladog sveca čije tijelo počiva u talijanskom Asizu. „Život bl. Karla, uskoro svetoga jer je priznato čudo ozdravljenja djevojčice Valerije, budi nas iz letargije i uspavanosti, ali nas tjera i iz vlastitih opterećenosti. Svetac, mladić, naš suvremenik poručuje nam da je biti svet in. Svetost ne znači biti kamen ili plastičan, već znači biti dobar i plemenit prema svima koji nas okružuju. Bog nas nikada neće iznevjeriti“, poručio je don Damir zadarskim maturantima.

Damir Šehić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Hilti Roadshow na Višnjiku!

Objavljeno

-

By

Još otkako su braća Eugen i Martin Hilti osnovali kompaniju 1941.g. u Lihtenštajnu, Hilti se zalaže za inovacije i izravne odnose s kupcima. Oko 34.000 zaposlenika diljem svijeta, u više od 120 zemalja, pridonose tome da rad naših kupaca bude produktivniji, sigurniji i održiviji. To činimo pomoću naše ponude proizvoda, softvera i usluga.
S otprilike 280.000 kontakata s klijentima svaki dan, mnoge ideje dolaze izravno od naših kupaca. Ako postoji izazov za koji Hilti nema rješenje, ono će biti razvijeno. Zbog toga svake godine ulažemo oko 7% prodaje u istraživanje i razvoj. Od razvoja proizvoda do proizvodnje, logistike, prodaje i usluga, pokrivamo cijeli lanac dodane vrijednosti.

Kako bismo kupcima u Hrvatskoj demonstrirali sve inovacije koje Hilti nudi, organiziramo Hilti Roadshow na 4 lokacije tijekom svibnja. Nakon Osijeka, Varaždina i Pule, ovogodišnju turneju završavamo u Zadru. Družit ćemo se u utorak 28. svibnja od 09:00 do 17:00 sati na parkingu pored ŠC Višnjik (prilaz sa strane Ulice Slavka Perovića). Više informacija možete pronaći ovdje.

Što možete očekivati? Stručno Hilti osoblje demonstrirat će posjetiteljima brojne alate i pripadajuću opremu, kao i softvere i usluge koje nudimo. Ovo je savršena prilika da isprobate razne Hilti proizvode na jednom mjestu, a nudimo i posebne promotivne ponude za naše posjetitelje.

Posjetite nas i uvjerite se zašto je Hilti najbolji partner za produktivnost, sigurnost i održivost!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA A1 JURIO 233 KM/H – Zadarska prometna policija za vikend kaznila trojicu prebrzih vozača

Objavljeno

-

By

U petak poslijepodne oko 14 sati,  na dionici Benkovac-Pirovac,  presretač je zaustavio automobil, kojim je upravljao 40-godišnji hrvatski državljanin, kod kojeg je nedozvoljena brzina bila 233 kilometara na sat, dok su prijepodne u 10,30 sati  kod Pristega zaustavlli 44-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je upravljao nedozvoljenom brzinom od 232 kilometara na sat.  Obojica vozača su kažnjena novčanom kaznom od 660 eura.

Treći automobil zaustavljen je u subotu navečer u 19,25 sati na dionici Pristeg -Benkovac, kojim je s 220 kilometara na sat vozio 36-godišnji hrvatski državljanin. Vozač je kažnjen s novčanom kaznom od 660 eura te  u je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od mjesec dana.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu