Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SINERGIJA OPĆINE I JAKE ANDABAKA / Luksuzni turistički resort i marina pretvaraju Filipjakov u svjetsku destinaciju

Objavljeno

-

foto: Velimir Brkić

Jako Andabaka gradi marinu sa 127 vezova, a na mjestu TN Croatia i hotela Alba radi na novom, luksuznom turističkom resortu

Tvrtka Marina Sunčani resort d.o.o. iz Zagreba u vlasništvu poznatog hrvatskog poduzetnika Jake Andabaka kao koncesionara i investitora u središte Dalmacije u Sveti Filip i Jakovu, samo 25 km od Zadra, zračne i pomorske luke, svega 2,5 sata vožnje od Zagreba, dovodi prvi luksuzni turistički rasort, modernu turističku ponudu najviše svjetske kategorije.

– Jako Andabaka radi nautičku marinu sa 127 vezova, dok na mjestu Turističkog naselja Croatia i hotela Alba radi na novom, luksuznom turističkom resortu Molum Hotel & Residences koji će na samoj obali ovog pitoreskog naselja biti novo luksuzno mjesto za odmor, mjesto koje spaja najbolje od Mediterana, kazao je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sveti Filip i Jakov.

Poduzetništvo, nulta točka prioriteta

Općina Sv. Filip i Jakov ima 650 stalno zaposlenih općinskih žitelja koji plaćaju porez i prirez na 4.500 stanovnika, od toga 1.300 umirovljenika.

– U sliedećem periodu nulta točka prioriteta je poduzetništvo, u svim oblicima. Sve to poput izgradnje marine i turističkog kompleksa kao i izgradnje poslovne zone, poduzetničko-proizvodnog inkubatora, luke s benzinskom postajom u Sv. Petru, doma za starije i nemoćne osobe, i drugih krucijalnih projekta nam je potrebno da bi došli do brojke od sadašnjih 650 do 1.500 stalnih radnih mjesta s plaćama dostojnim čovjeka. Bez toga nećemo moći zadržati sadašnju razinu solidarnosti kad su u pitanju subvencije Općine prema novorođenoj djeci, vrtiću, školi, studentima, mladima, umirovljenicima, socijali, kulturi, športu, vatrogastvu i civilnoj zaštiti, nabrojio je Pelicarić.

image

Sve za idealni odmor cijele obitelji

Zahvaljujući Andabaku, hrvatskom kralju turizma koji je prije dvije i pol godine svjetskoj korporaciji Eagle Hills Zagreb Real Estate, za 101 milijun eura (760 milijuna kuna) prodao 70 posto dionica Sunce hotela pod brendom Bluesun Hotels & Resorts s 11 hotela, turistička ponuda Sv. Filip i Jakova, Zadarske županije i Lijepe Naše bit će bogatija za resort kategorije 5 zvjezdica.

– U luksuznom turističkom resortu ispreplitat će se sve što je potrebno za idealan odmor cijele obitelji, od wellnessa i SPA zone, fitness centra, restorana, barova, sadržaja za djecu pa sve do nove marine u neposrednoj blizini, objašnjava Pelicarić.

Ovakav koncept mješovite namjene i servisnih apartmana te luksuznih vila u Hrvatskoj ima Falkenstainer u Punta Skala resortu u Petrčanima, a u regiji poznati projekt Porto Montenegro u Tivtu u Crnoj Gori.

– Andabak će u nautičku marinu uložiti 10 milijuna eura, a po sistemu ključ u ruke po svakoj smještajnoj jedinici oko 250.000 eura, navodi Pelicarić.

Ulaganje je zaista veliko, naročito u post vrijeme korona krize, rata u Ukrajini i na Bliskom istoku te inflacije.

image

Nova radna mjesta

– Štoviše, ovim projektima najvjerojatnije već do glavne turističke sezone 2024. dobit ćemo mnogo toga pozitivnog i cijelo mjesto i cijela Općina će sasvim “živnuti”, uvjerljiv je Pelicarić.

Molum resort čini hotel, šest objekata sa 60 luksuznih rezidencija, ispred kojih se nalazi uređena plaža, nekoliko velikih bazena, dječji bazen te igralište, a u idućoj fazi ide i izgradnja sedam superluksuznih vila. Projekt za hotel i apartmane potpisuje samoborski ured Urbane ideje, a izgradnju vila Maria Francesca Piscitelli Gotovina. Građevinske radove izvodi Radnik iz Križevaca.

– Još jedan plus ovoga projekta jest i otvaranje novih radnih mjesta koja će u cilju životnog i svetog cilja depopulacije upravo mladim ljudima omogućiti zapošljavanje, osnivanje obitelji i ostanak u svom mjestu, u priobalnom i zaobalnom dijelu Općine, poručio je Pelicarić.

image

Na prodaji 60 apartmana i 7 vila

Osim marine, svih 60-ak apartmana i sedam vila s bazenom ide u prodaju dok će ostati upravljanje cijelog resorta. Ideja cijelog projekta je povezati dobru investiciju s bezbrižnim užitkom pa se tako već sada 60 spomenutih rezidencija nalazi na tržištu za prodaju, po modelu servisiranih rezidencija,

– U centru Jadrana unatoč velikom potencijalu nema takve ponude, i ovo može otvoriti vrata i za neke nove investitore i brendove što će omogućiti produženje turističke sezone i stvaranje dodatne vrijednosti, poručio je Jako Andabaka, koji u Sv. Filip i Jakov dovodi jedinstvenu, svjetsku turističku infrastrukturu.

U bivšem TN Croatia nalaze apartmani veličine od 35 do 56 m2, svaki za 3 do 6 osoba. Hotel Alba se obnavlja i rekonstruira s 3 na 5 luksuznih zvijezdica sa 60 smještajnih jedinica, 29 luksuznih soba i luksuznih 31 apartman. Svaka vila s bazenom imat će podrum s garažom i ostavom, dok će u prizemlju pored natkrivene terase biti i dnevni boravak, a na katu spavaće sobe te hidromasažni bazeni s “vodopadima”.

– Izgradnjom marine namjera mi je unaprijediti turistički proizvod u Svetom Filip i Jakovu. Ne radi se o velikoj marini, ali ona će zasigurno s luksuznim turističkim resortom značajno unaprijediti ponudu Općine i Zadarske županije, reći će Jako Andabak.

Koncesija marine na 29 godina

Nakon što su dobili koncesiju tvrtka Marina Sunčani resort d.o.o., odnosno Jako Andabak za nautičku marinu ima koncesiju na 29 godina, a rok izvođenja radova je 18 mjeseci. Prva faza radova obuhvaća nautički dio luke otvorene za javni promet u funkciji prihvata jahti i brodica u tranzitu, te operativni dio luke u funkciji obavljanja lučkih djelatnosti priveza i odveza brodova u javnom pomorskom prijevozu te ukrcaj i iskrcaj putnika. Pružanje usluga upotrebe veza ovim putem omogućit će 127 priveznih mjesta na nautičkom dijelu lučkog područja luke, reći će Pelicarić.

Druga faza obuhvaća izgradnju operativnog dijela luke u linijskom obalnom pomorskom prijevozu ili povremenom obalnom pomorskom prijevozu te novoplanirani lučki bazen u funkciji komunalnog dijela luke za stalne vezove. Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi 99.790,12 kuna godišnje, odnosno 13.230,15 eura, odnosno 2 kune ili 0, 265 eura po metru četvornom zauzetog prostora.

Izvor: Zadarski tjednik

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva od milijun eura za 20 radnih mjesta!

Objavljeno

-

By

Danas, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren”, napominju iz Općine”.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Ogranak iz Tomislavgrada gostuje u Zadru 

Objavljeno

-

By

U utorak 27. veljače u Ogranku Matice hrvatske u Zadru gostuje Ogranak iz Tomislavgrada. S početkom u 18:00 predstavit će se zbirka izabranih pjesama Mije Tokića: “Breme te tvoje nosi”.

Sudjeluju: Mate Kelava, predsjednik Ogranka u Tomislavgradu, prof. dr. Ivica Musić, dr. sc. Šimun Musa, prof. emeritus, Tomislav Majić, dipl. ing., Mate Kovačević, prof., te Mijo Tokić, prof, autor.

Kroz program će voditi: Mateja Rožanković Dilber.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Pjevački ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu