Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SVEČANA VEČERNJA UOČI SV. KRŠEVANA / Nadbiskup Zgrablić: “Bog nas poučava kako da ga molimo i slavimo, da bi, otkrivajući njega, postali bolji”

Objavljeno

-

Svečanu Večernju na uočnicu blagdana sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra, u četvrtak, 23. studenog, u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

„Molimo da nam zagovor i primjer sv. Krševana bude pomoć da nikad ne podlegnemo nikakvim laskavim ponudama ovoga svijeta koje nas udaljuju od ljubavi Božje“, potaknuo je mons. Zgrablić, podsjetivši da je sv. Krševan, rimski plemić iz 3./4. st., odbio ponuđeni visoki carski položaj u zamjenu za odricanje od Krista.

„Budući da se nije htio odreći Krista, umro je mučeničkom smrću. Zbog odlučne vjere, bezuvjetnog predanja i prianjanja uz Krista, vjerujući u njegovo zajedništvo s Bogom, štovanje sv. Krševana proširilo se po cijelom svijetu. Važnost njegovog štovanja najbolje pokazuje spomen njegovog imena uz sv. Stošiju i druge ranokršćanske mučenike u Rimskom kanonu mise, koji se niz stoljeća molio u svakoj misi“, istaknuo je nadbiskup.

Na putu utjecanja zagovoru sv. Krševana „krijepi nas i prati molitva Crkve, molitva psalama“, rekao je predvoditelj slavlja.

U Himnu posvećenom sv. Krševanu pjeva se o njegovim vrlinama: „Krševan hrabro izdrža sve patnje i krv je za to prolio, sad vječna dobra uživa. Sve čari svijeta zamamnog, sve prijevare zavodljive i rane ljute nadvlada, pun vjere on je odbio“.

Na svečanoj Večernjoj pjevani su Psalmi te je nadbiskup govorio o značenju psalama čiji je sadržaj razlog naše radosti i nade. „U psalmima slavimo Boga na način kako nas je sâm Bog poučio, jer psalmi su nadahnuti Božjim duhom. U psalmima molimo Boga sâmim Božjim riječima“, naglasio je nadbiskup, podsjetivši na misao sv. Augustina: „Bog nas ne poučava kako da ga molimo, slavimo i hvalimo, da bi on od toga nešto imao, nego da mi, otkrivajući njega, postajemo bolji“.

„Mi se možemo mijenjati i postajati bolji time da Boga sve dublje upoznajemo i njemu se približavamo. Što budemo više Boga poznavali, više ga možemo ljubiti, jer ćemo uvijek iznova proživljavati kako je vječna ljubav njegova. Bog nam iz ljubavi ništa ne uskraćuje, nego nam i svoga Sina za nas predaje. U kušnjama i trpljenju Bog nam je osigurao pobjedu u Kristu, onome koji nas uzljubi“, poručio je nadbiskup. Tada vjernici s psalmistom mogu zahvalno klicati što je Bog postao naš Spasitelj, s Marijom ‘Veliča duša moja Gospodina, što pogleda na neznatnost službenice svoje’ i s drugima dijeliti radost Božje ljubavi, rekao je nadbiskup.

„Otkrivajući Božje lice i njegov plan s nama, moleći psalme, više ćemo shvaćati naš smisao života. Moleći psalme, ulazit ćemo sve više u Božju dubinu i po milosti koju po molitvi primamo, u nama će se ostvarivati otajstvo Božjeg spasenja. Psalmi su molitveno srce Svetog Pisma. U njima pijemo božanski život na čistom izvoru.

U psalmima riječ Božja postaje naša molitva i kao takva, pred Bogom je zasigurno uslišana. Psalmi su molitva, a u isto vrijeme i trajna, naša istinska škola molitve. Onaj koji moli psalme uči se ispravno moliti, tj. s Bogom živjeti i s Bogom komunicirati. Prepuštajući se u mislima Bogu nadahnutim psalmima, osluškujemo Duha Svetoga koji je njihov nadahnitelj i autor. Ispunjavamo se Duhom Božjim, čijom je snagom sv. Krševan ušao u vječnu radost s Bogom“, poručio je nadbiskup Zgrablić, zaključivši: „Utječemo se sv. Krševanu kako bismo i mi na putu vjere bezuvjetno slijedili Krista, sve do vječne blizine sa sv. Krševanom i svima koji su Krista slijedili na putu života“.

I. G.

Foto: I. Grbić

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

Objavljeno

-

By

Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu za područje društvenih znanosti.

Odluku je donijelo Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjtnosti na svojoj redovitoj sjednici održanoj 27. ožujka 2024. godine, a Nagrada je dodijeljena na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.  

Prof. dr. sc. dr. h. c. stekao je zvanje diplomiranog arheologa i profesora povijesti1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na istom fakultetu je doktorirao 1997. godine. Danas je redoviti profesor u trajnom izboru na Odjelu za arheologiju. 

Svoju studiju U potrazi za Višeslavovom krstionicom napisao je metodološki znanstveno, jasno i koncizno bez uljepšavanja realnosti. Krsni zdenac simbol je hrvatskoga duhovnoga, kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Više od 170 godina predmetom je znanstvenih rasprava, prijepora i kontroverza. Legitimna stručna rasprava u svezi s tim vrhunskim ranosrednjovjekovnim spomenikom zacijelo će dobiti novi zamah jer je simbol kršćnske vjere u Hrvata. Sa sintagmom Višeslavova krstionica vjernici i ini odrastali su generacijama i uspostavili su s njome emotivan kontakt, koji je danas, nakon više od 80 godina otkako je dopremljena u Hrvatsku, još prisniji. Rasprava Ante Uglešića o “Višeslavovu” krsnom zdencu velik je doprinos njegovu upoznavanju i bit će zasigurno poticaj za daljnja istraživanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZGRADI POLIKLINIKE ZADAR / U četvrtak s radom počinje Farmakološka ambulanta. Donosimo sve detalje

Objavljeno

-

By

U četvrtak 02.05.2024. godine s radom počinje Farmakološka ambulantai to u sobi 335, na 3. katu u zgradi Poliklinike Opće bolnice Zadar, priopćeno je iz Opće bolnice.

U ambulanti će raditi Juraj Ban Jović, dr.med., specijalist kliničke farmakologije s toksikologijom.

Farmakološka će ambulanta raditi utorkom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Pregledavat će se 8 pacijenata po danu, a što se termina tiče dva se odnose na e-naručivanje, dva su prioritetna i četiri termina su dostupna za naručivanje preko Jedinice za centralno naručivanje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarska nadbiskupija predstavila novi logotip – evo što predstavlja…

Objavljeno

-

By

Zadarska nadbiskupija kao institucija, za svoj prepoznatljivi vizualni znak, korespondenciju i predstavljanje u javnosti, dobila je novi logo uz koji uvijek stoji i natpis ‘Zadarska nadbiskupija’, s mogućim različitim varijantama, stoji u priopćenju iz Nadbiskupije.

Novi logo sastoji se od dva povezana dijela: kruga oblikovanog od zvijezde i križa te zadarske katedrale sv. Stošije. Prvi dio loga sadrži formu kruga koji je jedan od najstarijih i najraznovrsnijih simbola u kulturi i umjetnosti. U likovnoj umjetnosti, simbolika kruga je sveprisutna i označuje nepromjenjivost, jedinstvo i beskonačnost. Kršćanska zajednica, Crkva, često koristi oblik kruga u različitim varijantama, simbolizirajući jedinstvo vjernika i cjelovitost tijela Kristova.

Oblik kruga u novom logu postignut je pomoću zvijezde koja ide prema križu, time simbolizirajući život Isusa Krista u njegova dva najvažnija trenutka: otajstvo utjelovljenja i rođenja i otajstvo muke, smrti i uskrsnuća. Zvijezda koja je posebno važna u Svetom pismu sa svojih deset krakova predstavlja i svakog čovjeka (usp. Mt 25, 1-13, Prispodoba o deset djevica). Uz pomoć zvijezde čovjek može pronaći novorođenoga Boga u jaslicama (usp. Mt 2, 1-12) koji ga preko križa dovodi do uskrsnuća, oslikavajući tako istinu da “misterij čovjeka postaje doista jasan jedino u misteriju utjelovljene Riječi” (GS 22).

U duhovnoj simbolici zvijezde i križa krije se još jedno značenje, a to je život sv. Stošije koja je svojim životom na znakovit način povezala otajstva rođenja, muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Prema pobožnoj legendi, sv. Stošija rođena je na Uskrs, što joj i samo ime na grčkom jeziku označava (grč. ἀνάστασις – uskrsnuće), a svoju vjeru u Krista zapečatila je smrću na Božić 304. godine.

Drugi dio loga čini suvremeno minimalistički prikaz pročelja katedrale sv. Stošije i njezinog dominantnog zvonika koji kao Spasiteljev prst pokazuje nebo, s vidljivim anđelom na vrhu. Zajednica vjernika okuplja se u crkvi nastavljajući pashalno otajstvo Isusa Krista. Katedrala, majka svih crkava (lat. ecclesia mater), vidljivi je znak jedinstva vjernika Zadarske nadbiskupije. U njoj se, kao i u drugim crkvama Nadbiskupije, sakramentom euharistijskog kruha posadašnjuje i ozbiljuje jedinstvo vjernika koji tvore jedno tijelo u Kristu, čime se vrši djelo našeg Otkupitelja (usp. LG 3).

Novi primarni logo Zadarske nadbiskupije je jednostavan i jezgrovit. Zahvaljujući tim obilježjima, uz svoj inovativni koncept, otvara široki spektar primjene i interpretacije. Logotip, kao i drugi elementi dizajna, moraju učiniti komunikaciju lako razumljivom i pamtljivom. Jednostavni dizajn upotrebnom linija, minimalizama i ravnoteže omogućili su ravnomjerno raspoređivanje sadržaja i stvaranje estetski ugodne kompozicije. Novi logo Zadarske nadbiskupije osmislili su Paško Ivanović, grafičar i web dizajner i don Mario Karadakić, vicekancelar Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu