Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) DANI FRANCUSKOG JEZIKA I KULTURE NA SVEUČILIŠTU U ZADRU / Tajne velikih majstora: iz nekoliko fotografija Pariza moguće je saznati o kakvom se gradu radi

Objavljeno

-

Dani francuskog jezika i kulture koje tradicionalno organizira Prokultura – opservatorij kulturnih politika iz Splita, ove godine održavaju se u tri grada, Splitu, Omišu i Zadru. U suradnji s Odjelom za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru, sinoć je u Svečanoj dvorani organizirano predavanje o ulozi opservatorija kulturnih politika u lokalnome razvoju dr. sc. Nansi Ivanišević te je otvorena izložba fotografija „Pariz u objektivu Ive Pervana“.

Inicijativa o obilježavanju 30. godišnjice ove manifestacije u Zadru došla je spontano kroz susrete protagonista frankofonske scene u Splitu i Zadru, kako bi se ova dva grada povezala i predstavila jedan drugome. U okviru Dana tako će u Kući jezika i kulture Peristil u Splitu danas biti prikazan skeč kazališne grupe Francofolie Sveučilišta u Zadru „Jean Tardieu – Eugene Ionesco“.

– Drago nam je što tim programom izlazimo iz okvira sveučilišta i grada, kao i što imamo priliku ugostiti doktoricu Ivanišević, nekadašnju ministricu znanosti i obrazovanja te naravno gospodina Pervana, čije su fotografije najbolji ambasadori naše zemlje u svijetu. Objavio je 35 knjiga, sudjelovao radovima u preko 100, priredio brojne izložbe a plakati s njegovom radovima dva puta osvojili prestižnu Red Dot nagradu, predstavila je goste pročelnica Odjela za francuske i frankofonske studije izv. prof. dr. sc. Barbara Vodanović.

Ivanišević je podsjetila kako je sve krenulo prije 30 godina organizacijom prve Večeri šansone, na kojoj je nastupio Vice Vukov, a kasnije su ugostili brojne francuske šansonjere, Terezu Kesoviju, Arsena Dedića, Ibricu Jusića, Gibonnija, Tedija Spalata… U svom izlaganju iznijela je svoja razmišljanja o kulturnim politikama (baštinom i umjetnošću), koje su u suradnji s politikama obrazovanja i turizma dugoročni su preduvjet očuvanja identiteta, demokracije, poštivanja različitosti, gospodarskog razvoja i međunarodne afirmacije Hrvatske.

Sama izložba koja je ovom prilikom postavljena nastala je za jednog zajedničkog boravka u Parizu, a kao glavni cilj Pervan je postavio da gledatelj već na osnovu nekoliko fotografija steče dojam o kakvom se gradu radi.

– Prezentacija nekog grada fotografijom nosi veliku odgovornost, kako bi onima koji nikada nisu bili u njemu, niti se razumiju u fotografiju, pogodile u dušu. Veseli me svaki dolazak u Zadar je i ovo grad fotografije, ne samo hrvatske nego svjetske. Fotografija je nakon velikog tehnološkog napretka u zadnjih petnaestak godina postala najmoćnije sredstvo komunikacije na planetu, nakon što su to vjekovima bili slikovno pismo i pismo. Nažalost, na ovim prostorima se to često ne shvaća, rekao je Pervan.

Uz profesore i studente Odjela za francuske i frankofonske studije otvaranju izložbe nazočili su prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Anita Pavić-Pintarić te zadarski arhitekt i Vitez reda umjetnosti i književnosti francuskog Ministarstva kulture Nikola Bašić. Program Dana francuskog jezika u Splitu i Omišu nastavljaju se događanjima u Splitu i Omišu predavanjima, predstavama, koncertima i edukativnom projekcijom filma.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Više od 420 tisuća eura sportu i tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Program javnih potreba u sportu za koje se sredstva osiguravaju iz Proračuna Zadarske županije, a to  su: Poticanje i promicanje športa, športske aktivnosti djece i mladeži, športska priprema, domaća i međunarodna natjecanje, te opća i posebna zdravstvena zaštita, djelatnost Športske zajednice Zadarske županije, djelatnost županijskog saveza školskog športa, športske rekreativne aktivnosti građana, športske aktivnosti djece s teškoćama u razvoju, te parašportaša i gluhih športaša, subvencije programa, Vratimo šport u škole i ostali programi u športu.

Prijedlog programa utvrđen je obradom pristiglih prijava po javnom Pozivu za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu.

Kako je pojasnio resorni pročelnik Ivan Šimunić, sveukupno se na Poziv za predlaganje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 115 pravnih osoba sa 150 programa. Nakon provedenog postupka potpunosti i pravovremenosti, administrativnu provjeru ispunilo je 132 programa/projekata, odnosno 105 pravnih osoba, od čega 88 udruga za natjecanje, 9 udruga iz područja športske rekreacije i 8 udruga iz područja športa osoba s invaliditetom. Povjerenstvo za ocjenjivanje, bodovanje i vrednovanje programa iz javnog Poziva za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije pozitivno je ocijenilo 132 programa.

Ukupna sredstva za financiranje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu iznose 351.746,00 eura.

Sveukupno se na Poziv za predlaganje programa  javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 6 udruga s ukupno 6 programa. Nakon provedenog postupka provjere potpunosti i pravovremenosti prijava formalne uvjete je ispunilo svih 6 udruga sa ukupno 6 programa. Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa javnih potreba u tehničkoj kulturi pozitivno je ocijenilo 5 programa.

Ukupna sredstva za financiranje Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu iznose 69.237,24 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Donesen Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije za razdoblje 2024.-2026. godine. Riječ je o planskom dokumentu koji se donosi za trogodišnje razdoblje u skladu s Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti, a kojim se utvrđuje provedba politike za poboljšanje energetske učinkovitosti u jedinici područne (regionalne) samouprave.

Akcijski plan sadržava prikaz i ocjenu stanja te potrebe u neposrednoj potrošnji energije, dugoročne ciljeve, uključujući okvirni cilj ušteda energije, mjere i pokazatelje za poboljšanje energetske učinkovitosti, nositelje aktivnosti i rokove provedbe, mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti u skladu sa Strategijom energetskog razvitka i drugim strateškim dokumentima Vlade Republike Hrvatske, izračun planiranih ušteda energije u skladu s Pravilnikom za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije, način praćenja izvršenja plana i izvještavanja te način financiranja Plana.

Sukladno planu ukupna planirana ulaganja su gotovo 6 milijuna eura.

Na 16. sjednici Županijske skupštine vijećnici su, uz ostalo, usvojili i odluku o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije, izmjenu i dopunu statuta Doma zdravlja Zadarske županije i dopunu djelatnosti Medicinske škole Ante Kuzmanića te su dali suglasnost zdravstvenoj ustanovi Ljekarne Zadar za adaptaciju i uređenje poslovnice u Preku.

Prisegnuo je i novi vijećnik, Toni Herenda (SDP) koji je zamijenio dosadašnjeg vijećnika Juru Zubčića.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTVRĐENI LAUREATI ŽUPANIJSKIH PRIZNANJA / Fra Andriji Bilokapiću i Nives Kozulić nagrada za životno djelo

Objavljeno

-

By

Na 16. sjednici Županijske skupštine potvrđeni su laureati županijskih nagrada koje je predložio Odbor za dodjelu javnih priznanja.

Nagradu Zadarske županije za životno djelo dobili su posthumno Nives Kozulić, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije i bivša predsjednica Društva arhitekata Zadra te fra Andrija Bilokapić, dugogodišnji provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. 

Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini dobili su:

1. Udruga pomoraca “Sv. Nikola” Vrsi (promicanje pomorske tradicije, humanitarni rad),

2. Državni arhiv u Zadru (znanost i kultura),

3. Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar (šport),

4. Mateo Škara (šport),

5. Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola Zadar (obrazovanje, kultura i šport),

6. Yacht Club Biograd (ostala područja društvenog života-promocija nautičkog turizma, jedriličarstava i svih aktivnosti vezano za more),

7. Ante Mihić (promicanje vrijednosti Domovinskog rata i podizanje svijesti o važnosti očuvanja kulturno-povijesnog identiteta Dugog otoka),

8. Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” Zadar (kultura),

9. Rukometni klub Zadar 2013 (šport),

10. Humanitarna udruga “Antonio Jurjević” (humanitarni rad).

Za dodjelu Nagrade Zadarske županije za životno djelo zaprimljeno je pet prijedloga, dok je za dodjelu Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini zaprimljeno ukupno 30 prijedloga za 26 kandidata.

Javna priznanja uručit će se u travnju na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana županije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu