Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Nadin se sjeća svoje žrtve u Domovinskom ratu

Objavljeno

-

foto: HRT

Dan nakon strašnog zločina u Škabrnji agresor je 1991. počinio zločine i u samo nekoliko kilometara udaljenom Nadinu. 

Nadin ima tek 600-700 stanovnika. Paravojne srpske postrojbe su na današnji dan prije 32 godine ubile njih čak 14. Malo mjesto u zadarskom zaleđu danas se s posebnim pijetetom sjeća kao i svake godine prisjeća svih onih koji su nastradali. Cijelu jesen, sve do tog kobnog 19. studenog Nadin se herojski branio. Neprijatelji su triput pokušavali žestokim napadima probiti liniju obrane, ali Nadinjani i branitelji su to uvijek odbijali. Uvijek ističu kako Nadin nikad nije pao na vojni način, rekao je reporter HTV-a Ante Kolanović.

Nekad spaljen, Nadin je danas slika nečeg drugog.

– Mjesto je radišnih ljudi, vrhunskih ekoloških vina i maslinovog ulja. Živi novi život, ali ne zaboravlja, zaključio je.   

– Neprijatelj je konstantno pokušavao i prije toga, on je često pokušavao probiti crtu obrane Nadina. Poglavito 2.10.1991. godine, ali su mu naneseni tada gubici i u ljudstvu i tehnici, tako da je on ovdje zapamtio. Smatram da je 19. studenog bila jedna reakcija na sve te neuspjehe, odnosno na jedan hrabri otpor domaćih domicilnih stanovnika branitelja Nadina i pripadnika koji su sudjelovali toga dana u obrani Nadina, rekao je Milan Bašić, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske. 

– Danas smo upravo s takvim mislima s Nadinom i žrtvama koje su se ovdje dogodile i ne smijemo dopustiti da se to zaboravi. Kako zbog same istine o Domovinskom ratu, tako i zbog svih ovih mlađih generacija koje dolaze, koje su se rodile možda i nakon rata, koje danas uživaju blagodati slobodne države Hrvatske. Moraju biti svjesni toga da je to sve nastalo i utkano duboko u korijene naše države, istaknuo je Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Paravojne srpske postrojbe i pripadnici JNA ubili su 14-ero civila, a ostale protjerali. Poginula su petorica branitelja, tri osobe su nestale. Malo mjesto danas se sjeća svoje žrtve u Domovinskom ratu.

Samo dan nakon neviđenog pokolja u Škabrnji, agresori su upali u Nadin i ubili 14 civila. Protjerali su preživjele mještane, a selo zapalili i opljačkali.

Nadinski branitelj Željko Vrsaljko prisjetio se svih događaja te rekao je kako je tog dana bilo jako teško.

– Teška je bila sama spoznaja kad smo shvatili da je Škabrnja pala, koja je nama bila jedina veza sa Zadrom. Tada smo bili svjesni da smo ostali u obruču mi i jedan određeni dio civila koje smo morali izvući i probiti se kroz taj obruč. Nekako je sve dobro po nas tada završilo. Nismo bili profesionalni vojnici, učili smo se u ratu, rekao je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

GLOBALNI MARŠ PRIJATELJSTVA / Lions klub poziva u ponedjeljak na Narodni trg. Dolazi i Oli Walker, svjetski putnik i ambasador prijateljstva

Objavljeno

-

By

Poseban događaj najavljen je za ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u 10:00 sati na Narodnom trgu u Zadru. 

Domaćin ovog važnog okupljanja je Regija jug Lions klubova Hrvatske, a događaj će uveličati dolazak Olija Walkera, svjetskog putnika i ambasadora prijateljstva u Zadar.

Oliver Walker, koji svoje putovanje oko svijeta provodi pod pokroviteljstvom Lions Distrikta 129 Slovenija u Zadru će predati poslanicu prijateljstva guvernerke Brede Pečovnik, predsjednici Regije jug, gđi. Tatjani Vukman. Ova simbolična gesta označava jačanje veza i prijateljstva između gradova i zajednica. Osim što promiče prijateljstvo, Oliverova inicijativa uključuje i humanitarnu komponentu. Prodaja majica “Oli Walker Around the World for Friendship”, u suradnji s Lions klubom Konjice, prikupljaju se donacije za stipendiranje mladih talentiranih glasbenika.

Oliverov globalni marš prijateljstva započeo je 5. travnja iz rodnih Slovenskih Konjica i uključuje promicanje prijateljskih odnosa među gradovima kao što su Biograd na Moru, Slovenske Konjice, Žalec, Radlje ob Dravi i Moravske Toplice. Njegov put kulminirat će u Biogradu na Moru, gdje će doći u utorak 30. travnja u 10:30 sati, gdje če ga na gradskoj pijaci dočekat predstavnici grada Biograda na Moru. Oliver če se pridružiti tradicionalnom Slovenskom vikendu  u Biogradu na kojem će u četvrtak 2.5. u 19.00 sati na Biogradskoj rivi – Ribarska luka pozdravit sudionike slovenskog vikenda i predstavit put prijateljstva uz pratnju gradske glasbe iz Slovenskih Konjic i Biograda na Moru. 5.5.2024 nastaviti put prema jugu i dalje oko svijeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU NOVA PROMJENA VREMENA / Uživajte u suncu i visokim temperaturama, od sredine tjedna opća kiša

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano i toplo, uglavnom ponegdje u unutrašnjosti i vrlo toplo. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, toplo i vrlo toplo. U srijedu uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu