Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Nadin se sjeća svoje žrtve u Domovinskom ratu

Objavljeno

-

foto: HRT

Dan nakon strašnog zločina u Škabrnji agresor je 1991. počinio zločine i u samo nekoliko kilometara udaljenom Nadinu. 

Nadin ima tek 600-700 stanovnika. Paravojne srpske postrojbe su na današnji dan prije 32 godine ubile njih čak 14. Malo mjesto u zadarskom zaleđu danas se s posebnim pijetetom sjeća kao i svake godine prisjeća svih onih koji su nastradali. Cijelu jesen, sve do tog kobnog 19. studenog Nadin se herojski branio. Neprijatelji su triput pokušavali žestokim napadima probiti liniju obrane, ali Nadinjani i branitelji su to uvijek odbijali. Uvijek ističu kako Nadin nikad nije pao na vojni način, rekao je reporter HTV-a Ante Kolanović.

Nekad spaljen, Nadin je danas slika nečeg drugog.

– Mjesto je radišnih ljudi, vrhunskih ekoloških vina i maslinovog ulja. Živi novi život, ali ne zaboravlja, zaključio je.   

– Neprijatelj je konstantno pokušavao i prije toga, on je često pokušavao probiti crtu obrane Nadina. Poglavito 2.10.1991. godine, ali su mu naneseni tada gubici i u ljudstvu i tehnici, tako da je on ovdje zapamtio. Smatram da je 19. studenog bila jedna reakcija na sve te neuspjehe, odnosno na jedan hrabri otpor domaćih domicilnih stanovnika branitelja Nadina i pripadnika koji su sudjelovali toga dana u obrani Nadina, rekao je Milan Bašić, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske. 

– Danas smo upravo s takvim mislima s Nadinom i žrtvama koje su se ovdje dogodile i ne smijemo dopustiti da se to zaboravi. Kako zbog same istine o Domovinskom ratu, tako i zbog svih ovih mlađih generacija koje dolaze, koje su se rodile možda i nakon rata, koje danas uživaju blagodati slobodne države Hrvatske. Moraju biti svjesni toga da je to sve nastalo i utkano duboko u korijene naše države, istaknuo je Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Paravojne srpske postrojbe i pripadnici JNA ubili su 14-ero civila, a ostale protjerali. Poginula su petorica branitelja, tri osobe su nestale. Malo mjesto danas se sjeća svoje žrtve u Domovinskom ratu.

Samo dan nakon neviđenog pokolja u Škabrnji, agresori su upali u Nadin i ubili 14 civila. Protjerali su preživjele mještane, a selo zapalili i opljačkali.

Nadinski branitelj Željko Vrsaljko prisjetio se svih događaja te rekao je kako je tog dana bilo jako teško.

– Teška je bila sama spoznaja kad smo shvatili da je Škabrnja pala, koja je nama bila jedina veza sa Zadrom. Tada smo bili svjesni da smo ostali u obruču mi i jedan određeni dio civila koje smo morali izvući i probiti se kroz taj obruč. Nekako je sve dobro po nas tada završilo. Nismo bili profesionalni vojnici, učili smo se u ratu, rekao je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Više od 420 tisuća eura sportu i tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Program javnih potreba u sportu za koje se sredstva osiguravaju iz Proračuna Zadarske županije, a to  su: Poticanje i promicanje športa, športske aktivnosti djece i mladeži, športska priprema, domaća i međunarodna natjecanje, te opća i posebna zdravstvena zaštita, djelatnost Športske zajednice Zadarske županije, djelatnost županijskog saveza školskog športa, športske rekreativne aktivnosti građana, športske aktivnosti djece s teškoćama u razvoju, te parašportaša i gluhih športaša, subvencije programa, Vratimo šport u škole i ostali programi u športu.

Prijedlog programa utvrđen je obradom pristiglih prijava po javnom Pozivu za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu.

Kako je pojasnio resorni pročelnik Ivan Šimunić, sveukupno se na Poziv za predlaganje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 115 pravnih osoba sa 150 programa. Nakon provedenog postupka potpunosti i pravovremenosti, administrativnu provjeru ispunilo je 132 programa/projekata, odnosno 105 pravnih osoba, od čega 88 udruga za natjecanje, 9 udruga iz područja športske rekreacije i 8 udruga iz područja športa osoba s invaliditetom. Povjerenstvo za ocjenjivanje, bodovanje i vrednovanje programa iz javnog Poziva za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije pozitivno je ocijenilo 132 programa.

Ukupna sredstva za financiranje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu iznose 351.746,00 eura.

Sveukupno se na Poziv za predlaganje programa  javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 6 udruga s ukupno 6 programa. Nakon provedenog postupka provjere potpunosti i pravovremenosti prijava formalne uvjete je ispunilo svih 6 udruga sa ukupno 6 programa. Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa javnih potreba u tehničkoj kulturi pozitivno je ocijenilo 5 programa.

Ukupna sredstva za financiranje Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu iznose 69.237,24 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Donesen Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije za razdoblje 2024.-2026. godine. Riječ je o planskom dokumentu koji se donosi za trogodišnje razdoblje u skladu s Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti, a kojim se utvrđuje provedba politike za poboljšanje energetske učinkovitosti u jedinici područne (regionalne) samouprave.

Akcijski plan sadržava prikaz i ocjenu stanja te potrebe u neposrednoj potrošnji energije, dugoročne ciljeve, uključujući okvirni cilj ušteda energije, mjere i pokazatelje za poboljšanje energetske učinkovitosti, nositelje aktivnosti i rokove provedbe, mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti u skladu sa Strategijom energetskog razvitka i drugim strateškim dokumentima Vlade Republike Hrvatske, izračun planiranih ušteda energije u skladu s Pravilnikom za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije, način praćenja izvršenja plana i izvještavanja te način financiranja Plana.

Sukladno planu ukupna planirana ulaganja su gotovo 6 milijuna eura.

Na 16. sjednici Županijske skupštine vijećnici su, uz ostalo, usvojili i odluku o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije, izmjenu i dopunu statuta Doma zdravlja Zadarske županije i dopunu djelatnosti Medicinske škole Ante Kuzmanića te su dali suglasnost zdravstvenoj ustanovi Ljekarne Zadar za adaptaciju i uređenje poslovnice u Preku.

Prisegnuo je i novi vijećnik, Toni Herenda (SDP) koji je zamijenio dosadašnjeg vijećnika Juru Zubčića.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTVRĐENI LAUREATI ŽUPANIJSKIH PRIZNANJA / Fra Andriji Bilokapiću i Nives Kozulić nagrada za životno djelo

Objavljeno

-

By

Na 16. sjednici Županijske skupštine potvrđeni su laureati županijskih nagrada koje je predložio Odbor za dodjelu javnih priznanja.

Nagradu Zadarske županije za životno djelo dobili su posthumno Nives Kozulić, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije i bivša predsjednica Društva arhitekata Zadra te fra Andrija Bilokapić, dugogodišnji provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. 

Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini dobili su:

1. Udruga pomoraca “Sv. Nikola” Vrsi (promicanje pomorske tradicije, humanitarni rad),

2. Državni arhiv u Zadru (znanost i kultura),

3. Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar (šport),

4. Mateo Škara (šport),

5. Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola Zadar (obrazovanje, kultura i šport),

6. Yacht Club Biograd (ostala područja društvenog života-promocija nautičkog turizma, jedriličarstava i svih aktivnosti vezano za more),

7. Ante Mihić (promicanje vrijednosti Domovinskog rata i podizanje svijesti o važnosti očuvanja kulturno-povijesnog identiteta Dugog otoka),

8. Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” Zadar (kultura),

9. Rukometni klub Zadar 2013 (šport),

10. Humanitarna udruga “Antonio Jurjević” (humanitarni rad).

Za dodjelu Nagrade Zadarske županije za životno djelo zaprimljeno je pet prijedloga, dok je za dodjelu Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini zaprimljeno ukupno 30 prijedloga za 26 kandidata.

Javna priznanja uručit će se u travnju na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana županije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu