Connect with us

Hrvatska

Vodič kroz nove sojeve koronavirusa: Koji su simptomi, gdje se testirati, što s maskama?

Objavljeno

-

Svijetom cirkuliraju tri nova soja koronavirusa koja imaju znatne promjene na šiljastom proteinu, što im omogućava da izbjegavaju imunitet stečen preboljenjem i cijepljenjem. Zbog toga se od ljeta posvuda u svijetu pa i u Hrvatskoj bilježi porast oboljelih od bolesti covid-19. Međutim, situacija još uvijek nije zabrinjavajuća.

“Imamo stabilnu epidemiološku situaciju. Od početka kolovoza nešto je narastao broj novootkrivenih slučajeva, ali još uvijek nije zabrinjavajuće. Broj hospitaliziranih donekle raste, a znamo da to posljedično prati i nešto povećan broj smrti. Pomno pratimo što se u Europi i svijetu događa, zasad ne uvodimo nikakve nove mjere, a ako se situacija pogorša, spremni smo reagirati”, kazao je u petak Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Kako su stručnjaci i u jeku pandemije najavljivali, koronavirus sada cirkulira među nama kao i brojni ostali virusi. Među aktualnim identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante, prenosi Večernji list.

Simptomi

Simptomi koronavirusa sada su grlobolja, kašalj, curenje iz nosa i malaksalost te bolovi u mišićima i povišena temperatura.

Kliničke slike u većini su slučajeva blage i teško je na temelju njih razlučiti o kojoj se respiratornoj bolesti radi.

Testiranje

Brzi antigenski testovi trebali bi detektirati i najnovije varijante koronavirusa, jedino što je njihova osjetljivost nešto manja od PCR-a te se u slučaju simptoma preporučuje testiranje ponoviti nakon 48 sati ili napraviti PCR.

Ako su BAT-ovi za samotestiranje inačice onih koji se nalaze na zajedničkoj listi EU, i njihova je pouzdanost provjerena u validacijskim studijama i podložni su redovitim testiranjima.

Liječenje

Liječenje je za većinu simptomatsko, kao i kod ostalih respiratornih bolesti. Također je uputno ostati kod kuće nekoliko dana.

Cijepljenje

Cijepljenje protiv covida-19 počelo je prošlog tjedna i preporučuje se osobama od 65 godina naviše, korisnicima i zaposlenicima domova za starije i nemoćne, kroničnim bolesnicima, uključujući djecu, posebice onima s bolestima srca i pluća te s kroničnim bolestima metabolizma, jetre, bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunosnog sustava (uključujući HIV), trudnicama te zdravstvenim radnicima i osoblju u jedinicama intenzivne skrbi i na odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima i hitnim bolničkim prijamima.

Većini se preporučuje cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom varijantnog cjepiva XBB.1.5, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili su preboljeli covid-19 te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva cijepljeni. Ako je osoba cijepljena ili preboljela covid-19, jesenska doza preporučuje se najmanje šest mjeseci nakon zadnje primljene doze ili nakon preboljenja. Od početka studenog mogu se cijepiti i svi ostali.

Maske

Korištenje medicinskih maski ili maski za lice preporučuje se osoblju, posjetiteljima i pacijentima zdravstvenih ustanova i svima u domovima za starije i bolesne koji nemaju zdravstvene kontraindikacije za nošenje maski, kada se nalaze u zatvorenom prostoru s više ljudi u kojem nije moguće održavati fizički razmak veći od metar i pol. Svaka ustanova može i obvezati određene kategorije na nošenje maske.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

S tržišta se povlači Donat Mg zbog promjena organoleptičkih svojstava

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

S tržišta se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna voda Donat Mg, 1L koju proizvodi slovenski Atlantic Droga Kolinska, zbog promjena organoleptičkih svojstava okusa i mirisa, izvijestio je u petak Državni inspektorat RH.

Riječ je o mineralnoj vodi Donat Mg, 1 L, s oznakom 14. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 14. 11. 2024.) i Donat Mg, 1 L, s oznakom 15. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 15. 11. 2024.,). Distributer je zagrebački Atlantic trade.

Proizvođač ističe da proizvod nije štetan za zdravlje,  ali su preventivno odlučili povući cijelu seriju proizvoda s tržišta.

Potrošači koji su kupili proizvod mogu ga vratiti na prodajno mjesto, gdje će dobiti povrat novca ili dogovoriti zamjenu proizvoda, navodi se u priopćenju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Najveća prosječna hrvatska plaća je u Zagrebu, a evo gdje je najmanja

Objavljeno

-

By

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, za po 17,1 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 12,3 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je da je najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1 380 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1043 eura, prenosi Novi list.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za 18,5 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 13,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. bila je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1982 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1383 eura.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

LJETNO RAČUNANJE VREMENA / Evo kad se pomiču kazaljke na satu…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem ožujka. U noći sa subote, 30. ožujka, na nedjelju, 31. ožujka, kazaljka će se pomaknuti s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro. To znači da navečer ostaje svijetla dulje.

Za pomicanje kazaljke sata zaslužan je novozelandski entomolog George Vernon Hudson.

Naime, on je na temelju svojih istraživanja o prilagodbi životu u različitim uvjetima došao do zaključka kako čovjeku više odgovara život danju nego noću, piše Fenix Magazin.

Zbog toga je 1895. godine predložio da se kazaljke na satu pomaknu dva sata unaprijed kako bi se tijekom ljeta iskoristilo više danjeg svjetla nego u popodnevnim satima.

Praksu pomicanja sata uveli Nijemci

Prvi put su praksu pomicanja sata uveli Nijemci 1916. godine, a zatim su im se pridružile Velika Britanija i SAD.

Hrvatska je započela s ljetnim računanjem vremena 1983. Trenutačno većina zemalja u Europi i gotovo cijela Sjeverna Amerika pomiču kazaljke na satu dva puta godišnje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu