Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

29. RUJNA: Sveučilište u Zadru poziva na Europsku noć istraživača 

Objavljeno

-

Zadnji petak u rujnu rezervirajte za Europsku noć istraživača koja će se istodobno održati u 26 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku!

Za one koji još ne znaju, organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Reconnect science with the blue society – Blue-connect, koji za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

Kao i prošle godine, istraživači su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, predavanja, eksperimente, izložbe, kvizove i igre.

Kako izgleda postati istraživač na jedan dan, moći ćete saznati na popularnim gradskim lokacijama u pet mediteranskih gradova.

Evo najave za Zadar:

Sveučilište u Zadru – obnovljena zgrada stare Tehničke škole, Sveučilište u Zadru – Pomorski simulator, Riva ispred Sveučilišta u Zadru, Trg pet bunara, Trg Petra Zoranića, Poljana Šime Budinića, Pomorska škola Zadar, Kazalište lutaka Zadar

Zadnjeg petka u rujnu zadarski poluotok postaje učionica i laboratorij na otvorenom. Znanstvenici Sveučilišta u Zadru, zajedno sa svojim kolegama iz brojnih zadarskih škola i vrtića, pripremili su raznolik program povodom ovogodišnje Europske noći istraživača: puno zanimljivih eksperimenata, igara, radionica, kvizova, natjecanja i brojnih drugih aktivnosti, njih preko 60.

Djeca, mladi, ali i odrasli, svoje će istraživanje započeti u obnovljenoj Tehničkoj školi. Tamo će moći mjeriti, snimati, digitalizirati i raditi sve drugo što znanstvenici rade. Moći će istraživati plemenite periske i jezične frazeme, a pri izlasku iz zgrade imat će priliku zastati i pogledati zvijezde i planete. Laganom šetnjom uz bedem, stići će do sljedeće postaje svog istraživačkog puta. Na Trgu Pet bunara i Trgu Petra Zoranića čekat će ih mnoštvo znanstvenih i glazbenih iznenađenja, koja će trebati detaljnije analizirati. Ako se nakon toga odluče krenuti dalje prema Poljani Šime Budinića, iznenadit će ih zabavna igra u znanstvenom parku; a ako krenu prema moru, moći će napraviti đir brodom u Pomorskom simulatoru. U Pomorskoj će školi naučiti nešto o zaštiti mora i morskog ekosustava, u Kazalištu lutaka će pogledati predstavu, a ispred Sveučilišta na Rivi će ih dočekati podmornica kojom će istraživati dubine Jadranskoga mora. Zadarski muzeji će također otvoriti svoja vrata tijekom ove noći pa će posjetitelji imati priliku istraživati blaga koja se u njima čuvaju.

Pozivamo sve znatiželjne istraživače – male i velike, mlade i one malo starije – da s nama 29. rujna zakorače u nevjerojatan svijet znanosti.

Ovo je samo mali dio onoga što Vas čeka u petak, 29. rujna, a detaljan program pronađite na mrežnoj stranici: https://jaistrazujem.hr/program/

 

ZADAR / ŽUPANIJA

VIŠNJIK/ Obavijest o zatvaranju prometnice 

Objavljeno

-

By

Privremeno se zatvara Ulica Slavka Perovića dana 05. svibnja 2024. godine u vremenu od 06:00 do 22:00 sati zbog održavanja automobilističkog natjecanja „Nagrada grada Zadra” 2024., koje će se održati u tom vremenskom periodu na sjevernom parkiralištu ŠC Višnjik u organizaciji Auto karting kluba „Zadar” i  automobilističkog kluba „RTZ”.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VIR / U prometnoj nesreći teško ozlijeđen 24-godišnji vozač quada

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. svibnja oko 18,30 sati, na Viru se dogodila prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena.

Prometna nesreća se dogodila na poljskom putu na predjelu Crvene stijene kada  je 24-godišnjak upravljajući četverociklom (quad) zagrebačkih registracijskih oznaka, iz neutvrđenih razloga izgubio nadzor nad upravljačem te vozilom sletio niz liticu u more.

Na mjesto događaja su upućene sve žurne službe, nakon čega je 24-godišnjak prevezen na pružanje liječničke pomoći u OB Zadar, gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede.

Na mjestu događaja je policija provela očevid te je o svemu upoznato nadležno državno odvjetništvu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ROVANJSKA / Poginuo 37-godišnji ronilac

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. svibnja u 17.40 sati policija je zaprimila dojavu u svezi nestanka 37-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je tijekom popodneva ronio u moru kod mjestu Rovanjska.

U potragu za roniocem odmah se uključila policija te druge žurne službe.

Tijelo ronioca pronađeno je oko 20 sati u moru na udaljenosti oko 20 metara od obale, na dubini oko 2,6 metara, koje su potom policijski službenici – ronioci, Interventne jedinice policije Policijske uprave zadarske, izvukli iz mora.

Tijelo stradalog ronioca pregledao je mrtvozornik koji je utvrdio kako na tijelu nema vidljivih tragova nasilja, a tijekom današnjeg dana obavit će se obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu