Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U ŠPICI SEZONE U ZADARSKI TIC DOLAZILO I DO 600 TURISTA / Informatori odgovarali turistima mogu li autobusom do Kornata ili brodom do Plitvica

Objavljeno

-

„Može li se autobusom do Dugog otoka? A do Kornata? Može li se brodom do Nacionalnog parka Plitvice? Koja je ovo rijeka (za zadarski kanal)? Je li ovo (pokazujući na Ugljan) – Italija?”

Ovo je samo dio pitanja na koja su tijekom ljeta, uvijek sa smiješkom, odgovarale djelatnice Turističkog informativnog centra u Zadru, a smiješnih i zanimljivih situacija bilo je i drugim gradskim turističkim uredima, kao i u luci Gaženica pri iskrcaju gostiju s kruzera. No takve su situacije rijetke, a odgovori su nekad koncizni i kratki, a katkad bivaju dugi i po desetak minuta, ovisno o raspoloženju gostiju.

Taj prvi susret je jako bitan i često bude presudan u stvaranju dojma kojeg turisti dobiju u našem gradu, kaže nam voditeljica zadarskog TIC-a Ivana Kolega, koju smo zajedno s kolegicom Lucijom Grubić zatekli kako „kasnim pticama” u posezoni daju informacije o atrakcijama koje mogu najlakše obići u jednom poslijepodnevu.

Otkada je preselio u prostor palače Cedulin, TIC je epicentar turističkog informiranja u gradu, bilo da se radi o turistima ili iznajmljivačima. Ove godine su informatorice u srpnju pružile informacije preko 12 tisuća, a u kolovozu skoro 17 tisuća turista.

– To znači da smo ovdje svakog dana u srpnju imali oko 400, a u kolovozu 500 do 600 gostiju, bez virtualnog dijela u kojemu odgovaramo na poruke, mailove, telefonske pozive ili analiziramo podatke. Bili smo otvoreni svaki dan od 8 do 22 sata, a u onim najintenzivnijim satima radilo je po pet informatorica sa znanjem do pet svjetskih jezika, kaže Kolega.

Osim na pitanja poput onih s početka teksta, najčešće daju osnovne informacije ili pružaju pomoć ako se gosti izgube, ili ako su izgubili dokumente ili prtljagu. Dio posla obavlja se na terenu, pa tako studentice obično dočekuju goste s kruzera u Gaženici.

– Uz plan grada, kojeg će gotovo svaki turist uzeti, dijelimo i brošure kako bismo ih potaknuli na obilazak UNESCO-ve baštine ili degustiranje domaćih specijaliteta. Gastronomska i UNESCO brošura ove su godine novost u ponudi, rado se listaju i uzimaju. Također, u TIC-u su izloženi i suveniri iz gradskih muzeja kako bi stranci dobili ideju za originalni suvenir koji će ih u njihovim domovima podsjećati na boravak u Zadru. Od letaka i plakata tu je i onaj o odijevanju u gradskom središtu, kojim se goste poziva da izvan plaža ne hodaju u kupaćim kostimima ili bez odjeće, dodaje Kolega.

Osim na fizičkoj lokaciji na adresi Jurja Barakovića 5 na pola puta između Mosta i Narodnog trga, vrlo važna je i virtualna pozicija na platformi Google Maps pod nazivom „Tourist Information Zadar – Zadar City Tourist Board”. Dosad je svoj osvrt ostavilo gotovo pet stotina korisnika uz visoku ocjenu 4,5, a samo tijekom srpnja i kolovoza ove godine ostvareno je dva milijuna impresija i 100 000 klikova na lokaciju, što je čini jednom od najposjećenijih Google Maps pozicija u Zadru. Pritom je ostvareno 10.000 neposrednih interakcija s gostima, bilo telefonskih poziva ili pisanih upita gostiju putem direktnih poruka.

„Punom parom” su radili i ostali turistički uredi na području grada Zadra. U Diklu je tijekom srpnja i kolovoza informacije potražilo 900 gostiju i iznajmljivača, u Petrčanima oko 800, Molatu 700, a interesa je bilo čak i u manjim otočnim sredinama, Malom Ižu, Istu, Olibu…

– Čestitam svim djelatnicama u TIC-u koje su iznijele veliki obim posla u ovoj sezoni. To nije nešto što se može „odraditi” bez punog angažmana. Svakom gostu potrebno je posvetiti po nekoliko minuta, a evo i u posezoni posao se nastavlja s velikim brojem turista koji nam i dalje dolaze. Zahvalio bih na strpljenju i iznajmljivačima, koji su često u situaciji da moraju sačekati da gosti dobiju punu informaciju i tek onda dobiti ono po što su došli, kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKI PRVAK U PARATAEKWONDOU / Gradonačelnik Dukić primio Matea Škaru

Objavljeno

-

By

Matea Škaru, svjetskog prvaka u taekwondou, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Grada Zadra, a od nekidan i europskog prvaka primio je gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicama, pročelnicom za kulturu i sport Dinom Bušić i njenom zamjenicom Snježanom Jurinić.

Mateo je došao u pratnji majke i trenera iz Taekwondo kluba Donat, Đinom Bajlo i Miljenkom Lisicom. 

Ovo je još jedan uspjeh u nizu i Matea, ali i Taekwondo kluba osoba s invaliditetom Donat te njegovih trenera pod čijim je vodstvom ostvario svoje brojne sportske uspjehe.

Gradonačelnik Dukić čestitao mu je na rezultatima i zaželio uspješan nastavak sportske karijere, te obećao podršku Grada Zadra u osiguravanju uvjeta i za taekwondo i za sve ostale sportove.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA GODINA – SVE PO STAROM / Mate Lukić (HSP): “SDP i nezavisni mijenjaju stavove i raspoloženja kao godišnja doba. Malo su za graditi, malo za rušiti”

Objavljeno

-

By

foto: Facebook

Gradski vijećnik HSP-a, Mate Lukić, objavio je novi osvrt na aktualnu političku situaciju u Zadru.

Lukićev tekst pod naslovom “Nova godina, opet sve isto”, u cijelosti prenosimo:

“Ponovna blokada grada ili rušenje proračuna?

Jedna oporbena stranka je opsjednuta i dalje grafitima pa traže uklanjanje njima spornih murala od Tornada, spomen ploče Imotskog viteza Rajka Loze.

Drugi nezavisni su malo za betoniranje, malo za zelenilo.

Na sastanku sa Turcima iz Dogus grupe jedino sam ja bio protiv gradnje kompleksa novih stanova na Marasci, istine radi AM i HDZ nisu bili na sastanku. Ali SDP i Nezavisni su bili žustro za. Eto sad su protiv. Oni su nešto kao godišnja doba, mijenjaju stavove i raspoloženja. Malo su za graditi malo za rušiti.

Sazna sam iz portala danas točnije da su pomaci vidljivi oko bitnog mi amandmana, točnije 057 koji kaže Grad unajmio teren od HEP-a na Sinjoretovu gdje će se graditi vrtić i igralište.

Zanimljivo da su projekt kočili pojedini građani Sinjoretova i bojkotirali prvu lokaciju gradnje. OK i njih razumijem imaju svoje razloge. Puno toga još fali po periferiji, od dječjih igrališta, škola i vrtića.

Zajedno možemo puno više korisnoga napraviti. Ovim blokadama idemo korak naprijed pa dva natrag.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“ŽUTA TOČKA” / Počinje treći ciklus natječaja za udruge u Republici Hrvatskoj! Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Cilj natječaja je odabrati neprofitne organizacije koje žele jačati svoje filantropske i fundraising aktivnosti te uspješnije upravljati svojim organizacijama.

U novi ciklus natječaja mogu se prijaviti i organizacije koje su sudjelovale i ranijih godina, uz uvjet da nisu osvojile novčanu nagradu na završnom predstavljanju donatorima. Za prijavu na natječaj organizacije moraju poslati video u trajanju od 90 sekundi u kojem predstavljaju svoju misiju potencijalnim donatorima (građanima i tvrtkama).

Kroz natječaj u organizaciji Zaklade Žuta točka, a u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova,  Zakladom Konrad Adenauer i Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, birat će se neprofitne organizacije koje žele jačati svoje filantropske i fundraising aktivnosti te uspješnije upravljati svojim organizacijama.

Akademija „Žuta točka“ do sada je okupila 38 neprofitnih organizacija iz čitave Hrvatske, koje su, uz priliku za osvajanje sredstava za konkretnu kampanju, dobile besplatnu edukaciju kroz šest modula te mentorsku podršku u izradi prijedloga za doniranje i fundraising plana za prezentaciju za donatore. Na završnim događanjima – fundraising pitch-evima 2022. i 2023 godine dodijeljene su financijske podrške najboljim organizacijama za provedbu fundraising aktivnosti koje su osigurale tvrtke – partneri, sponzori i donatori Zaklade Žuta točka.

Dobitnici  podrške za fundraising aktivnosti u 2022. godini bile su udruge LISINA AVANTURA MATULJI I DEBRA HRVATSKA, a u 2023. godini udruge PUŽ i KRIJESNICA.

NATJEČAJ – pravila, uvjeti i kriteriji odabira  

Predviđeno trajanje natječaja je do 20. prosinca 2023. Prijaviti se mogu neprofitne organizacije koje su registrirane i djeluju na području Hrvatske najmanje dvije godine. Određeno razdoblje trajanja organizacije je polazna točka za planiranje fundraising aktivnosti koje su u odnosu s prepoznatljivošću organizacije u javnosti i razini socijalnog kapitala, kojeg je organizacija stvorila ili za koji postoji potencijal.

U novi ciklus natječaja mogu se prijaviti i organizacije koje su prošle godine sudjelovale, uz uvjet da nisu osvojile financijsku podršku na završnom predstavljanju donatorima.

Za prijavu na natječaj organizacije moraju poslati video u trajanju od 90 sekundi u kojem predstavljaju svoju misiju potencijalnim donatorima (građanima i tvrtkama).

Video uradci se šalju na hrvatskom jeziku i ne smiju biti duži od 90 sekundi. Moraju biti autentični, originalni, kreativni i kvalitetni te dostupni u obliku poveznice na YouTube ili sličnim servisima za dijeljenje sadržaja.  Mogu biti snimani i mobitelom.

Video bi trebao dati odgovor na neka od sljedećih pitanja:

Zašto organizacija postoji i po čemu je prepoznatljiva?

Koji je san organizacije, čemu teži i kako mijenja svijet na bolje?

Koje su vrijednosti organizacije i kako ih demonstrira kroz svoje aktivnosti, komunikaciju i odnose?

Navedena pitanja služe kao putokaz, a u videu nije potrebno doslovno odgovarati na navedena pitanja niti će se video ocjenjivati po količini sadržaja, već po kvaliteti poruke i kreativnosti sadržaja.

Svoj video uradak možete prijaviti putem obrasca: NATJEČAJ.

Organizacija koja se prijavljuje daje dopuštenje Zakladi Žuta točka da javno objavi videa na svojim komunikacijskim kanalima. Video ne smije sadržavati neprimjerene, uvredljive ni diskriminirajuće sadržaje.

Stručni žiri će po završetku natječaja odabrati najviše 21 organizaciju (s područja svake županije i Grada Zagreba) koje će osvojiti besplatno sudjelovanje na trećem ciklusu Akademije Žuta točka, koja će se održati tijekom prvog kvartala 2024. godine. Žiri se sastoji od predstavnika Zaklade Žuta točka, Hrvatske zajednice županija, Zaklade Konrad Adenauer i Udruge gradova.

Kriteriji za odabir videa su jasnoća vizije i misije organizacije, kvaliteta komunikacijske poruke, kreativnost i originalnost videa te usmjerenost na ciljanu publiku (donatore – građane i tvrtke) i snaga društvenog utjecaja organizacije u lokalnoj zajednici ili potencijal za isti. Najbolja videa bit će odabrana prema ukupnom broju dobivenih bodova u skladu s navedenim kriterijima.

Nagrađene organizacije bit će objavljene na službenoj internetskoj stranici i FB profilu Zaklade Žuta točka, a pobjednici obaviješteni putem e-maila. Dobitnike planiramo objaviti u siječnju 2024 godine.

Edukacija je planirana kroz 6 modula i održat će se on-line u prvom kvartalu 2024. uz završni susret uživo svih sudionika edukacije. Sudjelovanje za dobitnike natječaja je besplatno i svaki sudionik će dobiti potvrdu o završenoj edukaciji.

Dodatna vrijednost edukacije je mogućnost dobivanja financijskih i drugih vrsta podrški za najbolje donacijske kampanje koje će sudionici natječaja pripremiti i predstaviti na završnom susretu, koji je planiran uživo u proljeće 2024. godine.

Ne propustite priliku dobiti edukacije koje vam mogu pomoći u uspješnijem upravljanju vašim organizacijama, proširiti mrežu vaših kontakata i dobiti vrijednu financijsku podršku za vaš rad!

O Zakladi Žuta točka

Zaklada Žuta točka, osnovana je sa svrhom izgradnje filantropske i fundraising kulture u Hrvatskoj kroz međusektorsku suradnju civilnog, javnog i poslovnog sektora te aktivnu ulogu građana-donatora. Cilj Zaklade poticanje neprofitnih organizacija na pokretanje filantropskih i fundraising aktivnosti kako bi postale financijski održive, povećale svoj društveni utjecaj i socijalni kapital, poboljšale svoju komunikaciju u javnosti, postigle veću razinu transparentnosti u financijskom upravljanju te imale visoku razinu etičkih standarda u prikupljanju donacija od građana i tvrtki.

Kontakt: info@zuta-tocka.hr

Mladenka Majerić 091 125 0512 Maja Glavaš Vodopija 098 9827 390

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu