Connect with us

Sport

STOLNOTENISKI EKSPERT NA VIŠNJIKU / Milan Štencl: “Trnovit je put do uspjeha!”

Objavljeno

-

Na nedavnom Memorijalu Tome Amižića, velikom stolnoteniskom natjecanju za mlađe kategorije igračica i igrača održanom u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, jedan od gostiju bio je i Milan Štencl.
– Uvijek rado dođem na ovaj događaj u ovoj čudesnoj dvorani kao što i rado na bilo koji način ljeti pomažem igračima i struci u STK-u Donat – govori Milan Štencl.

U stolnoteniskomu svijetu njegovo se ime i prezime izgovara s respektom. Riječ je o čovjeku koji je dobar dio svoga života posvetio stolnom tenisu i kao igrač i kao trener. Uz to, dio svojega života proveo je i u – Zadru!
– Istina. Rođen sam 1940., a godine 1945. moj je otac kao inženjer dobio premještaj u Zadar. Grad je bio porušen i on je jedno vrijeme kao jedini inženjer u gradu djelovao na obnovi industrijskih i drugih postrojenja. Živjeli smo u Zadru do 1951., tako da sam išao i u pučku školu u Zadru, a bio i ministrant u Župi sv. Šime.

Iako se tad i u Zadru igrao stolni tenis, Milan se prvi put s tom igrom susreo u Zagrebu.
– U Zadru sam naučio plivati i išao na plivanje, na Kolovare, a u Zagrebu nastavio plivati. Uz to, u Radničkom domu u Zagrebu počeo sam igrati stolni tenis koji je tada bio prisutan na nizu lokacija i bilo je dosta klubova. Igrao sam sve do 1970.

Upravo te godine Milan Štencl kao izobraženi stručnjak, zaposlen u Industromontaži, dobio je posao u Nizozemskoj. Bio je šef gradilišta.
– I tamo sam igrao koliko je bilo moguće. Poslije pet godina htjeli su me prebaciti u tadašnji obrovački Jadral, što sam energično otklonio i otišao u Luksemburg. Radio sam i još pomalo igrao i kad sam bio prvi na nekom turniru pozvali su me u klub i počeo sam biti i trener.

šc-višnjik-memorijal-barba-tomo-amižić-stolni-tenis-milan-stencl-foto-nenad-opačić

U svojoj trenerskoj karijeri Milan je Štencl radio s mnoštvom djevojčica i dječaka, s mladim igračima i zvali su ga u pravilu oni koji su se željeli izidignuti iznad prosjeka. Trenersko zvanje u kojemu se etablirao kao vrhunski stručnjak, ekspert, omogućilo mu je da bude izbornik čak šest reprezentacija – luksemburške, nizozemske, belgijske, talijanske, francuske i triput hrvatske!
– Nekad su me potajno zvali „gonič robova“, a jednom zgodom francuski su igrači zabrinuto pitali vodstvo saveza hoću li doista uvesti tri treninga dnevno, ha, ha, ha…

Lako je to sve shvatiti, jer…
– Nitko preko noći nije postao netko i nešto. Na primjer, radna etika i odgovornost igrača iz Azije omogućuju da svaki od njih, doslovce svaki, trenira servis najmanje jedan sat. U Europi nije tako. Često bi mi igrači došli nakon 15 minuta i rekli da im je do dosta. U Europi su mladi rano potpali pod poguban utjecaj potrošačkoga društva i tu imamo jedan od problema.

Stolni tenis eksplozivna je igra i igra takve naravi da iziskuje nadasve brzo promišljanje situacije, brzo i precizno odlučivanje…
– Sve se odigrava veoma brzo i stolni tenis je izrazita mentalna igra, dakako uz dobru fizičku pripremljenost. Trnovit je put do dobrih postignuća, ali onda se čovjek uvijek iznova motivira za ono što ga čeka.

Jedan od najboljih svjetskih igrača u povijesti bijaše i Jean-Michael Saive, Belgijac, čiji je trener bio i Milan Štencl.
– Došao je kod mene kad kadet. Izvrsno je napredovao i postajao sve bolji i bolji. Radilo se puno, to je to.

Gospodin Milan odmara se u Povljani na Pagu.
– Je, godinama i godinama. Obitelj živi u Luksemburgu, ljeti smo ovdje. Gospođa i sin će natrag zrakoplovom, a ja ću do Luksemburga skoknuti automobilom, ha, ha, ha…

Na kraju i poruka zadarskim stolnotenisačima:
– Istrajte! Davor Karlović u Donatu radi sve što može, kao i kad je bio igrač za stolom. Tad je bio sav unutra, potpuno predan igri. Volio bih da taj klub dobije veću potporu i da bude što bolji!

 

Sport

POLIČNIK / U subotu jedinstveni sportski događaj koji spaja atletiku i biciklizam

Objavljeno

-

By

Jedinstveni sportski događaj koji spaja atletiku i biciklizam ove će se godine održati u Poličniku u subotu 9. prosinca 2023. godine.

Atletski klub Sveti Ante Poličnik je organizator i domaćin 26. Atletske utrke Poličnik te 26. Memorijalne biciklističke utrka Zoran Bilosnić.

Start i cilj obiju utrka je na velikom nogometnom igralištu Grabi Poličnik. Atletska utrka na 10 kilometara ujedno je i Prvenstvo Zadarske županije u cestovnom trčanju podijeljeno u 14 kategorija, po sedam u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Glavnoj utrci prethodit će dječje utrke predškolaca te učenika osnovnih škola koje započinju u 11:30 sati. Za 12:20 sati predviđen je start biciklističke utrke na 10 km, a deset minuta kasnije kreće i glavna atletska utrka.

Organizator se pobrinuo i za nagrade pa će tako svi natjecatelji dobiti medalje za sudjelovanje kao uspomenu na ovaj sportski događaj, dok će troje prvoplasiranih u glavnoj utrci dobiti pehare te po troje najboljih u kategoriji odličja. Pehari su namijenjeni i za troje prvoplasiranih u biciklističkoj utrci.

Prijaviti se možete na miolovic@gmail.com ili 098/133 7036 (Slobodan Miolović).

 
Nastavi čitati

Sport

Nove medalje članova Udruge HVIDR-a Zadar sa državnog prvenstva u Poreču

Objavljeno

-

By

U Poreču su od 1. do 3. prosinca održane Sportsko rekreativne igre državne razine hrvatskog paraolimpijskog odbora i državno natjecanje u šahu.

20 sportaša Udruge HVIDR-a Zadar sudjelovalo je na državnim natjecanjima u četiri discipline: viseća kugla, šah, elektronski pikado i boćanje.

Kao i uvijek, sportaši su Udrugu predstavili u najboljem svjetlu, a medalje su osvojile sljedeće ekipe:

Ekipa pikada ( Berislav Maričić, Saša Grdović, Davor Magaš, Renato Dunat i Miraš Babović ) osvojila je uvjerljivo 1. mjesto u ekipnom poretku sa 5937 bodova ( Drugoplasirana ekipa imala je 328 bodova manje ).

Ekipa boćara osvojila je 1. mjesto u parovima ( Ante Šarić i Joso Šimičević ) i 3. mjesto u trojkama ( Dušan Gavran, Branko Gospić, Nikola Marić i Davor Bevanda ).

 
Nastavi čitati

Sport

PK JADERA: Antonio Dobrić donio broncu sa jednog od najjačih mitinga za mlađe kategorije!

Objavljeno

-

By

02.12.2023. na 25m bazenu u Sisku održan je 18. Sisak mali – Memorijal Miriana Vasilj. Na ovom izuzetno jakom natjecanju za mlađe kategorije u konkurenciji  603 natjecatelja iz 21 kluba pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof. i asistentice Natalie Renée Vittori boje PK Jadere branilo je 12 članova.

Najbolje rezutlate je ostvario Antonio Dobrić (2011) koji je u disciplini 50m slobodno s vremenom 30.57 doplivao do brončane medalje. Među 10 najbržih se plasirao u disciplinama 100m mješovito (1:19.94) i 50m prsno (39.96) gdje je s osobnim rekordima doplivao do 8.mjesta.

U ženskoj konkurenciji najbolji plasman je ostvarila Loreta Vuković (2015) koja je u disciplini 50m leptir doplivala do 4.mjesta s vremenom 45.48.

Svim ostalim članovima iz Kluba čestitaju na isplivanim osobnim rekordima.

Ekipa koja je nastupila na natjecanju: Gabriel Bušić, Antonio Dobrić, Karlo Maričić, Klara Maruna, Noa Miočić, Leona Rakvin, Erika Sommer Bem,  Jelena Šimunac, Jakov Vučenović, Vito Vukoša, Lorena Vuković, Loreta Vuković.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu