Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZOF / Večeras u Providurovoj vokalni kvintet PJEV sa svjetski priznatim umjetnicima – orguljašem Kitom Downesom i saksofonistom Haydenom Chisholmom

Objavljeno

-

U četvrtak, 7. rujna, izvedbeni dio 5. Zadar Organ Festivala otvoren je u crkvi sv. Donata. Sjajan tim umjetnika uspio je transformirati cijeli prostor kako bi postao pozornica za jednu od najljepših legendi s korijenima u keltskoj i nordijskoj mitologiji. Pripovijedanje renomirane zadarske umjetnice Sanje Grgine donijelo je priču o Kópakonan, ženi tuljanu s Farskih otoka, dok je za glazbeni dio bila zadužena orguljašica i organizatorica festivala, Tea Kulaš, u suradnji s violončelisticom Joasiom Cieślak. Međutim, osim na violončelu, ta je glazbenica svirala na haldorofonu, inovativnom električnom instrumentu nalik na violončelo, koji je dobio ime po svom izumitelju, Islanđaninu Halldóru Úlfarssonu. Istovremeno, orguljašica je svirala u prostoru koji originalno nema orgulje, dakle na digitalnom koncertnom instrumentu nizozemske radionice Mixtuur, što ovaj festival svojim konceptom zasigurno izdvaja od svih orguljaških festivala u Hrvatskoj i puno šire. Cjelokupni je doživljaj bio upotpunjen zvukovima zadarskih Morskih orgulja i veoma interesantnim projekcijskim mapiranjem koje je priredio filmski autor, glazbenik i multimedijalni umjetnik Hristos Tolis, inače i redatelj ove predstave. Osvjetljenje dizajnirano od strane Alexandrosa Politakisa pomoglo je nevjerojatnoj preobrazbi prostora izvedbe, kako crkve sv. Donata, tako i Magazina soli u Pagu, 9. rujna. Obje predstave bile su jedinstvene budući da je Sanja Grgina poznatu legendu prilagodila prostoru izvedbe i ispričala jednom iz perspektive povijesti Zadra, a drugi put Paga. Bio je to zaista fantastičan, nesvakidašnji spoj koji na najbolji način opisuje interdisciplinarnost ovog međunarodnog festivala.

Već danas, 11. rujna u 19:30 sati, Zadar Organ Festival se seli u atrij novoobnovljene Providurove palače čiji će akustični prostor ugostiti koncert u tradicijskom ruhu. Radi se o vokalnom kvintetu Pjev čijirepertoar čine tradicijski napjevi šireg „balkanskog“ područja. Snažni ženski glasovi tog vokalnog ansambla privukli su pozornost svjetski poznatog britanskog glazbenika, orguljaša Kita Downesa, dobitnika BBC nagrade koji je i nominiran za glazbenu nagradu Mercury. Njegovo izvrsno muziciranje prepoznao i ECM Records koji ga je angažirao za solističke programe. S Pjevom i Downesom nastupa i saksofonist Hayden Chisholm,Novozelanđanin čiji „glazbeni otisak“ sadrži cijelu paletu neobičnih zvukova i instrumenata: mikrotonalnog ugađanja alt saksofona, indijske shruti kutije, analognog sintesajzera i grlenog pjevanja koje se smatra jednom od najtežih pjevačkih tehnika jer pjevač istovremeno mora proizvoditi više od jednog tona. Ovaj neobični sastav sjajnih pjevačica i glazbenika pružit će publici atmosferu sa svog novog, hvaljenog nosača zvuka Medna rosokoji spaja i interpolira neobične zvukove orgulja i saksofona s bogatom vokalnom tradicijom „Balkanskog poluotoka“.

Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost novčane donacije. Program 5. Zadar Organ Festivala je ostvaren uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Turističke zajednice grada Zadra, te uz pomoć sponzora i donatora. Više o umjetnicima i programu možete pronaći na službenoj stranici festivala www.zadarorganfestival.com.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

VIŠNJIK/ Obavijest o zatvaranju prometnice 

Objavljeno

-

By

Privremeno se zatvara Ulica Slavka Perovića dana 05. svibnja 2024. godine u vremenu od 06:00 do 22:00 sati zbog održavanja automobilističkog natjecanja „Nagrada grada Zadra” 2024., koje će se održati u tom vremenskom periodu na sjevernom parkiralištu ŠC Višnjik u organizaciji Auto karting kluba „Zadar” i  automobilističkog kluba „RTZ”.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VIR / U prometnoj nesreći teško ozlijeđen 24-godišnji vozač quada

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. svibnja oko 18,30 sati, na Viru se dogodila prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena.

Prometna nesreća se dogodila na poljskom putu na predjelu Crvene stijene kada  je 24-godišnjak upravljajući četverociklom (quad) zagrebačkih registracijskih oznaka, iz neutvrđenih razloga izgubio nadzor nad upravljačem te vozilom sletio niz liticu u more.

Na mjesto događaja su upućene sve žurne službe, nakon čega je 24-godišnjak prevezen na pružanje liječničke pomoći u OB Zadar, gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede.

Na mjestu događaja je policija provela očevid te je o svemu upoznato nadležno državno odvjetništvu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ROVANJSKA / Poginuo 37-godišnji ronilac

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. svibnja u 17.40 sati policija je zaprimila dojavu u svezi nestanka 37-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je tijekom popodneva ronio u moru kod mjestu Rovanjska.

U potragu za roniocem odmah se uključila policija te druge žurne službe.

Tijelo ronioca pronađeno je oko 20 sati u moru na udaljenosti oko 20 metara od obale, na dubini oko 2,6 metara, koje su potom policijski službenici – ronioci, Interventne jedinice policije Policijske uprave zadarske, izvukli iz mora.

Tijelo stradalog ronioca pregledao je mrtvozornik koji je utvrdio kako na tijelu nema vidljivih tragova nasilja, a tijekom današnjeg dana obavit će se obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu