Connect with us

Tech

Pazite što radite: Zbog ovih stvari Whatsapp vam može blokirati račun

Objavljeno

-

Unsplash

WhatsApp vam, ako se ne držite pravila, može blokirati račun. Ovo su samo neke od stvari zbog kojih možete “zaraditi” zabranu korištenja Metine usluge.

Ako spadate među korisnike koji zlorabe WhatsApp, Meta će vam zabraniti korištenje usluge. Prije nego što se zabrinete oko toga kršite li neko pravilo, valja naglasiti da aplikacija odlučuje o zabrani prema vrlo specifičnom setu pravila. Drugim riječima, oni koji su zavrijedili blokadu radili su nekoliko vrlo specifičnih stvari, piše tportal.

Korištenje neslužbene verzije WhatsAppa

Iako možda mislite da je korištenje neslužbene verzije WhatsAppa bezopasno, ono može rezultirati obustavom vašeg računa. Neslužbene verzije WhatsAppa izradili su programeri trećih strana, a za neke od njih ste možda i čuli. Riječ je o programima GB WhatsApp, WhatsApp Plus, WhatsApp Go, WhatsApp Prime i OG WhatsApp.

WhatsApp ne odobrava niti podržava aplikacije trećih strana te navodi da će korisnički računi onih koji ih koriste biti zabranjeni zbog njihove upotrebe. Zašto to rade? Zato što neslužbene WhatsApp aplikacije nose veće sigurnosne rizike. Da biste izbjegli rizik od zabrane, WhatsApp kaže da biste trebali koristiti samo službene i provjerene verzije dostupne u Google Play Storeu i App Storeu.

Budući da zabrane uključuju stavljanje vašeg telefonskog broja na crnu listu, stvaranje novog računa s istim brojem neće funkcionirati.

Slanje prijetećeg i nezakonitog sadržaja

Ako dijelite ilegalni sadržaj na WhatsAppu, prijetite ljudima, širite poruke pune mržnje ili uvredljiv sadržaj, možete izgubiti pristup svom računu. Kao što je navedeno u uvjetima pružanja usluge, WhatsApp napominje da u aplikaciji ne možete slati “ilegalan, opscen, klevetnički, prijeteći, zastrašujući, uznemirujući, sadržaj pun mržnje ili rasno/etnički uvredljiv sadržaj”. Također nije dopušteno promicati nasilne zločine ili ugrožavanje i iskorištavanje djece.

Drugim riječima, dobro razmislite što dijelite na WhatsAppu.

Dosljedno prijavljivanje

Korisnici mogu ići dalje od blokade vašeg broja – mogu vas prijaviti. WhatsApp napominje da kada netko prijavi vaš račun, WhatsApp dobiva pristup zadnjih pet poruka koje može pregledati kako bi utvrdio je li prijava opravdana ili ne. Ako moderatori zaprime više izvješća o sličnom kršenju pravila, vaš će račun na WhatsAppu vjerojatno biti zabranjen. Ako smatrate da vas je netko neopravdano prijavio, uvijek možete tražiti reviziju zabrane direktnim kontaktiranjem Mete putem e-maila ili unutar aplikacije, no velike su šanse da će zabrana ostati, piše tportal.

Korištenje WhatsAppa za prijevare i zlonamjerni softver

WhatsApp ne dopušta slanje sadržaja koji šteti drugim korisnicima, što uključuje zlonamjerni softver i prijevare. WhatsApp u uvjetima korištenja naglašava da korisnici ne smiju ‘slati, pohranjivati ili prenositi viruse ili druge štetne računalne kodove putem usluge’. Ako vas uhvate u tome, zabranit će vam račun. Naglašavamo da također nije dozvoljeno prikupljanje podataka o korisnicima na nedopušten i neovlašten način – drugim riječima, phishing je ilegalan.

Dodavanje osoba u grupe bez dopuštenja

Ako pripadate grupama, uvijek trebate tražiti dopuštenje prije nego što dodajete nove članove. WhatsApp navodi da “prije dodavanja osoba u razgovor trebate dobiti njihovu dozvolu, a ako dodajete nekog u grupu i oni iz nje izađu, poštujte njihovu odluku”. Ako to ne učinite, vjerojatno ćete dobiti više prijava i na kraju potpunu zabranu WhatsAppa.

Automatiziranje aktivnosti na WhatsAppu

Premda WhatsApp možete koristiti koliko god želite, nije dopušteno koristiti automatizaciju poput one za masovno slanje poruka, automatsko slanje i automatske pozive. Također ne smijete koristiti automatizaciju za stvaranje računa ili grupa. WhatsApp koristi umjetnu inteligenciju da bi prepoznao ovakvo ponašanje, što znači da možete dobiti zabranu čak i ako niste prijavljeni.

Širenje lažnih vijesti

Uvjeti pružanja usluge WhatsApp također zabranjuju sadržaj koji uključuje ‘objavljivanje neistina, lažnog predstavljanja ili obmanjujućih izjava’. Ako pokušavate stvoriti ovakvu vrstu sadržaja, WhatsApp će vam vrlo vjerojatno suspendirati račun, piše Makeuseof.

WhatsApp također preporučuje provjeru činjenica prije prosljeđivanja poruka. Ako stalno drugima dijelite lažne objave, vjerojatno ćete im to dosaditi i dobit ćete prijavu. Štoviše, Meta je upravo zbog učestalosti ovog problema uvela ograničenja prosljeđivanja – aplikacija također označava višestruko proslijeđene poruke kako bi korisnici znali da dolaze iz drugog izvora.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Tajni kod stiže na WhatsApp: Evo što to znači za korisnike

Objavljeno

-

By

Pexels

Ova opcija već je dostupna nekim korisnicima, dok će globalno biti dostupna tijekom sljedećih mjeseci.

WhatsApp je danas postao nezaobilazan komunikacijski alat za dopisivanje i razgovore s prijateljima i rodbinom, ali i komunikaciju u brojnim grupama. Kako bi ti razgovori ostali privatni, korisnici mogu zaključati aplikaciju kako bi joj se moglo pristupiti samo upisivanjem PIN-a telefona ili korištenjem biometrije.

No dio korisnika svoj PIN ponekad dijeli s partnerima, djecom/roditeljima ili nekim drugim osobama od povjerenja tako da i oni mogu pristupiti WhatsAppu i, ako žele, saznati s kim se vlasnici telefona dopisuju, kao i sve o čemu pišu. Meta je već predstavila neke opcije s kojima želi dodatno zaštititi svoje korisnike pa su tako ranije ove godine predstavili tzv. zaključane razgovore. Takvi razgovori nestaju s glavnog ekrana na kojem se nalazi popis osoba s kojima se korisnici dopisuju i premještaju se u poseban folder zaključanih razgovora, prenosi zimo.

Razgovori se mogu zaključati na dva načina. Ako se malo duže drži prst na poruci te je, u opcijama koje se tada prikažu, potrebno odabrati zaključane razgovore, odnosno klikom na detalje o kontaktu ili grupi s kojom komunicirate i unutar tih ponuđenih opcija potrebno je odabrati onu za zaključavanje razgovora. Iako je korisna, ta opcija ipak nije savršena i ne pruža potpunu zaštitu privatnosti za korisnike čiji PIN znaju i druge osobe. Naime, kako je za pristup takvim zaključanim razgovorima potrebno koristili biometriju ili PIN, tako će osobe koje znaju vaš PIN moći pristupiti tim razgovorima.

Također, iako se datoteka zaključanih razgovora ne nalazi odmah na naslovnici, dovoljno je samo povući prstom prema dole i ona će se pojaviti u vrhu tako da će sve osobe koje znaju PIN direktno s ekrana na kojem su glavne poruke moći pristupiti toj datoteci i razgovorima u njoj. WhatsApp je zato predstavio novu opciju koja omogućuje još veću zaštitu razgovora tako da im mogu pristupiti samo i isključivo vlasnici telefona.

Opcija je već dostupna nekim korisnicima, dok će svima na WhatsAppu biti dostupna tijekom sljedećih mjeseci. Putem nove opcije moći će se zaključati razgovori, no korisnici će za takve razgovore moći odrediti poseban tajni kod. To neće trebati biti samo brojke, već i znakovi pa čak i smajlići. Takvi razgovori neće biti vidljivi niti među postojećim zaključanim razgovorima, već će im se pristupiti tako da se tajni kod upiše direktno u pretraživačku traku.

Zahvaljujući ovoj opciji, korisnici će razgovore za koje ne žele da im netko pristupi pa čak niti osobe koje su im najbliže i znaju njihov PIN, moći zadržati samo za sebe, u potpunoj tajnosti.

 
Nastavi čitati

Tech

(FOTO) UMJETNA INTELIGENCIJA I NJEN UTJECAJ NA TRŽIŠTE RADA / Okupila se stručna zajednica: “Nikad jača zadarska IT scena”

Objavljeno

-

By

U restoranu Morita tražila se stolica više. Prolaznici su znatiželjno zavirivali ne bi li otkrili razlog tolike gužve tik do Perivoja Gospe od zdravlja.

“Što se događa?”- upitao je jedan od slučajnih prolaznika.

Pa okupila se zadarska IT zajednica na drugom meet up-u ove godine! Krenuli su ljetos najavljujući snažno polijetanje, i nakon ovoga sinoć, možemo komotno reći da su poletjeli.

Poznata lica zadarskog IT-a došla su čuti razmišljanja svojih kolega vezano za goruću temu umjetne inteligencije i njenog utjecaja na tržište rada. Chat GPT unio je dozu zabrinutosti u IT sektor, ali napravio je to svojedobno i Google pa nas evo i dalje tu i radimo uz njegovu pomoć.

“Pozdrav svima i drago nam je vidjeti vas u ovolikom broju gdje zajedno gradimo zajednicu” – ovim riječima ekipu je pozdravio organizator Ive Botunac, predsjednik ZadarConnect-a.

Naime, događaj organizirao je ZadarConnect u suradnji s CroAI – Hrvatskom udrugom za umjetnu inteligenciju.

Iza inicijative ZadarConnect stoji udruga Zadar Developers Hub koja je odlučno krenula u jačanje lokalne IT zajednice kroz organizaciju ovog i sličnih događaja u budućnosti. Podršku im je pružila CroAI – Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju koja nastoji pozicionirati Hrvatsku kao zemlju jedinstvenih prilika za razvoj čovjekocentrične umjetne inteligencije kroz kulturu dijaloga između poduzetnika i donositelja odluka na nacionalnoj i europskoj razini.

Tema sinoćnjeg meet up-a bila je Kako će AI utjecati na tržište rada?, a svoja viđenja situacije dali su Danijel Fatović (OTP banka d.d.), Pankracije Barać (Rentlio), Ante Panjkota (Sveučilište u Zadru) i Toni Beverin (Cognism). Panel je moderirala Martina Silov iz CroAI, izvršna direktorica udruge CroAI, koja je naglasila kako neovisno o tome što radimo, AI utječe na nas.

Imali smo tako priliku čuti da nevezano radi li se o IT firmi, korporaciji ili znanstvenoj ustanovi, razmišljanja i problemi su slični. No, ono što je svima zajedničko jest da smatraju da straha za stručnjake na tržištu nema.

“Mi imamo level2 zaposlenike i kao takvi uvijek će biti potrebni bez obzira na nove alate za koje očekujemo da će ih samo dodatno osnažiti” – naglasio je Fatović iz OTP banke.

Nekoliko pitanja bilo je upućeno profesoru Panjkoti i načinu na koji Sveučilište priprema studente za buduće poslodavce. Trebaju li poznavati i koristiti alate AI-a ili ne? – “Da, želimo da poznaju alate, ali da razmišljaju svojom glavom koristeći ih, a ne slijepo ih slijedeći”.

S druge strane par pitanja je bilo usmjereno prema Pankraciju, Toniju i Danijelu, a odnosila su se na prepoznavanje molbi za zaposlenje napravljenih pomoću ChatGPT-a. “Teško je prepoznati molbu kreiranu ChatGPT-jem”- iskren je Barać- “ali to je tek jedan od koraka u procesu u kojem je najvažnije znanje i iskustvo kandidata.”

Zaključak svih panelista je bio isti – poznavanje i korištenje alata da, svakako, ali s mjerom. Ljudski faktor u svakom od spomenutih slučajeva je ipak nezamjenjiv.

Dok GPT modeli poput ChatGPT-a imaju sposobnost generiranja koda i tekstova koji sliče ljudskom pisanju, važno je razumjeti njihove ograničenja u odnosu na ljudske programere. GPT modeli mogu generirati kod koji je sintaktički ispravan i u nekim slučajevima funkcionalan, no ne posjeduju duboko razumijevanje logike i principa koji stoje iza tog koda. To znači da iako mogu asistirati u procesu kodiranja, oni ne mogu samostalno razumjeti niti izvršiti kod na način kako to čini ljudski programer.

Ljudski programeri ne samo da pišu i otklanjaju greške u kodu, već imaju sposobnost kritičkog razmišljanja, analize problema i razvoja inovativnih rješenja. Oni razumiju kontekst i svrhu koda koji pišu, što je ključno za razvoj kompleksnih softverskih rješenja. Osim toga, programeri su sposobni za kreativno mišljenje i inovacije, što je područje u kojem trenutni jezični modeli poput GPT-a još uvijek zaostaju.

Iako su GPT i slični jezični modeli postigli značajan napredak u generiranju koherentnog i relevantnog sadržaja, postoji jasna razlika između generiranja koda i razumijevanja programerskih principa koji stoje iza njega. Stoga, iako su ovi alati vrijedni asistenti u procesu programiranja, ne mogu zamijeniti ljudske programere koji donose dubinsko razumijevanje, kritičko mišljenje i kreativnost u procesu razvoja softvera.

Ako bi trebali izvući neki zaključak, onda bi rekli da za sada straha nema, treba tek vidjeti što nam budućnost nosi i daljnji razvoj alata umjetne inteligencije…

Kako bilo, nakon ovoga sinoć jasno je da za zadarsku IT scenu nema zime.

 
Nastavi čitati

Tech

Isključite ovaj mali kućni aparat preko noći i račun za struju će se prepoloviti

Objavljeno

-

By

Unsplash/Alex Gagareen

Kad je riječ o plaćanju računa, onaj za struju uvijek je najveći i najzabrinjavajući, a mnogi tvrde da ih uvijek iznenadi cifra koju vide na računu. No, mnogi isto tako tvrde da ako imate enormnu potrošnju, možete ostvariti i velike uštede struje. Na razne načine.

Kada razmišljate o stvarima koje troše puno električne energije u vašem domaćinstvu, vjerojatno vam ne pada na pamet ruter za povezivanje na internet. Ali ako ga ostavite uključenog cijeli dan, trošit će znatno više električne energije, piše Krstarica.

Stoga bi trebali obratiti pažnju na energetsku efikasnost rutera pre nego što ga kupite i pobrinite se da ima najmanju moguću potrošnju energije kada je uključen i u stand-by modu, prenosi City Magazine.

Njemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se ruter ne može isključiti jer koristi i telefonsku liniju. Ako je to slučaj, savjet je da nabavite ruter koji ima mogućnost barem isključivanja Wi-Fi-ja kada nije u upotrebi.

Ruter za internet ne troši više struje od frižidera ili drugih uređaja, ali opet bi bilo poželjno isključiti ga kada nije u upotrebi.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu