Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Znanstvenici iz Zadra i Italije u misiji smanjenja upotrebe bakra u poljoprivredi

Objavljeno

-

Bakar je jedan od sedam osnovnih mikroelemenata važnih za rast i razvoj biljke, težko je zamjenjiv pripravak u sustavima konvencionalnog i integriranog upravljanja bolestima koje se pojavljuju na poljoprivrednim kulturama. Djelotvoran je na više od 50 različitih bolesti u vinogradarstvu, voćarstvu, vrtlarstvu, ratarskim usjevima. Njegova uporaba je nezamjenjiva u organskom uzgoju, gdje se ne mogu primijeniti druge sintetske kemijske tvari. Negativne posljedice njegove primjene osobito dugogodišnje je nakupljanje u tlu i štetno djelovanje na život tla.

Kako bi se izbjegla pretjerana upotreba ovog elementa, nekoliko talijanskih poljoprivrednih i znanstvenih konzorcija, društvo za proizvodnju poljoprivrednih preparata Symbiagro SRL, udruženje poljoprivredno-prehrambenih zadruga iz Valencije, Sveučilište Modene i Reggio Emilije Unimore, Sveučilište Ferrara i Sveučilište u Zadru provodi projekt „Microfightersa“ (LIFE21-ENV-IT-LIFE MICROFIGHTER). Isti djeluje u sklopu operativnog programa LIFE 2021. – 2027. s provedbom je započeo 1. kolovoza 2022. te će trajati do 31. siječnja 2026. Iz grupe je projekata transfera tehnologija, osobito novih i u ovom slučaju financiranih od EU kao izuzetno inovativnih jer doprinosi zelenim politikama.

Svrha projekta je na istraživačkim poljoprivrednim površinama utvrditi učinkovitost novog proizvoda i prakse koja će zamijeniti procijenjene količine bakra i time doprinijeti smanjenju njegovog otiska u okolišu. Projekt traži rješenja za uzročnike biljnih bolesti (peronospora, bakterijska pjegavost, rak masline i paunovo oko) koje se pojavljuju na vinovoj lozi, rajčici i maslini. Osnovni cilj projekta je pokazati učinkovitost novog prirodnog i ekološki održivog Zeo-Biopesticida, sastavljenog od talijanskih prirodnih K-chabazit zeolita i specifičnog mBCA (Pseudomonas sp. DLS65) kao zamjene proizvodima na osnovi bakra za suzbijanje najopasnijih bolesti vinove loze, rajčice i masline u Italiji, Hrvatskoj i Španjolskoj.

Projekt predviđa kroz 42 mjeseca provedbe, konkretno dvije vegetacije provesti ocjene biološke učinkovitosti i mjerenje smanjenje upotrebe bakra u masliniku na lokalitetu Škabrnja i vinovoj lozi na lokalitetu Sveučilišno dobro Baštica.

S ciljem prezentiranja preliminarnih rezultata svi projektni partneri okupili su se na redovitom sastanku 7. rujna, 2023. kako bi raspravili o rezultatima i iskustvima nakon provedbe prve godine istraživanja. Sastanak je održan na Sveučilištu u Zadru, prema planu organiziran je posjet Sveučilišnom dobru u Baštici, zatim je nakon pozdravnih govora voditelja projekta i domaćina održano niz predavanja u dvorani „Diadora“ u novom studentskom domu. Teme predavanja bile su o provedbi i prikupljenim rezultatima iz poljskih pokusa, okolišnim analizama osobito klime i tla, postojanosti pripravka na listu i održivosti pripravka kroz vrijeme, te tehničkim, diseminacijskim i organizacijskim aktivnostima koje partneri provode ili trebaju provesti.

Rezultate na maslini o učinkovitosti inovativnog rješenja u suzbijanju plamenjače na vinovoj lozi i paunovog oka na maslini prezentirali su na polju i dvorani Izv.prof.dr.sc. Tomislav Kos, Magdalena Baričević mag.ing.agr., Ana Gašparović Pinto mag.ing.agr. i Suzana Šimunac kao podrška administrativnoj provedbi projekta. Preliminarni zaključci upućuju da u sustavu integriranog upravljanja kad je moguće intervenirati i kemijskim sredstvima uslijed visokog pritiska bolesti u nasadima vinove loze i maslina novi inovativni pripravak može u godinama s jakim pritiskom bolesti zamijeniti punu dozu bakra.

Kroz provedbu projekta LIFE Microfighter nastojat će se smanjiti unos bakra na poljoprivredne površine s prosječnih 4 kg/ha godišnje na prosječno 2 kg/ha godišnje bez utjecaja na prinose i kvalitetu proizvoda. Potpuna zamjena bakra s novim Zeo-Biopesticidom također će biti testirana i ocijenjena, u perspektivi zabrane agrokemikalija na osnovi bakra.

Svi stručnjaci koji su sudjelovali na sastanku u Zadru, s ponosom očekuju prezentiranje rezultata nakon prve godine provedbe i analize, na drugim skupovima, osobito stručnim s velikim očekivanjima potvrde kvalitete inovativnog rješenja i u drugoj godini provedbe.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU VELIKA PROMJENA VREMENA / U subotu pljuskovi i jaka bura, temperatura pada ispod 30°C!

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano, vruće i ne posve stabilno. Uz lokalno jak razvoj oblaka u unutrašnjosti su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, pod Velebitom i jaka, poslijepodne će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 °C, u Dalmaciji mjestimice malo viša.

U subotu u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, ali u njenoj unutrašnjosti uz umjeren i jak razvoj oblaka ponegdje može biti pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, drugdje duž obale sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu između 24 i 28. Najviša dnevna uglavnom od 24 do 29, na Jadranu između 31 na sjeveru do 36 na jugu.

IZGLEDI VREMENA:

Na kopnu u subotu i ponedjeljak promjenljivo i nestabilno s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji ponegdje mogu biti jače izraženi. U nedjelju djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu u subotu i nedjelju djelomice ili pretežno sunčano, u subotu na sjevernom dijelu mjestimice uz mogućnost kiše i pljuskova. U ponedjeljak promjenljivo mjestimice pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Na kopnu od subote niža temperatura zraka, a na Jadranu i dalje vruće.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Na Vitrenjaku započeo prvi tečaj jedrenja za studente 

Objavljeno

-

By

U sportskoj lučici Vitrenjak danas je, u suradnji Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru i Jedriličarskog kluba Uskok, započeo početni tečaj škole jedrenja za studente. Uskokovi natjecatelji iz malih klasa pokazat će studentima početnicima osnovne tajne jedrenja, a u klupskim prostorijama svakog će dana dobivati teorijska znanja o plovidbi, jedrilicama, čvorovima, vjetrovima, sigurnosti u plovidbi…

– Za dolazak na ovaj tečaj nije bilo potrebno nikakvo predznanje. U školi jedrenja studenti će naučiti kako dizati jedra, osnovne „manovre”, pravila u plovidbi, onoliko koliko se može dobiti u tjedan dana. Svaki dan imat će sat teoretske nastave, nakon toga dva i pol do tri sata u moru, a jednako je važno i druženje nakon jedrenja. Nakon tečaja dobit će diplome o završenom tečaju, a svakako i nezaboravno iskustvo koje će moći primijeniti u struci. Riječ je o zanimljivoj priči koju ćemo pokušati nastaviti razvijati kroz cijelu godinu, budući da jedan dio studenata nije mogao ostati jer ljeti nema smještaja u Zadru, rekao je uoči prve plovidbe Jakov Šokota iz JK Uskok.

Studenti će jedriti na četiri J-70 jedrilice, koje je za ovu priliku donirala biogradska čarter tvrtka. Duge su sedam metara i mogu primiti pet članova posade, odnosno instruktora i četvero studenata. Tečaj će pohađati 32 studenta, a već postoji i lista čekanja, otkriva zamjenik pročelnika Pomorskog odjela izv. prof. dr. sc. Mate Barić.

– Imamo i dosta interesa s drugih sveučilišta, studenata na Erasmusu i nadam se da ćemo uspjeti pružiti našim studentima iskustva koja nisu vezana samo za učenje i polaganje ispita, kaže Barić.

Jedan od onih koji će naučiti prve korake u jedrenju je student treće godine preddiplomskog studija nautike i tehnologije Marko Kinda.

– Želimo kao pomorci naučiti i ovu drugu, sportsku stranu priče, da vidimo kako se davno plovilo na jedra a ne na motore. Ovo nam je odlična prilika za nova poznanstva i druženje, kaže Marko.

Jedna od prvih lekcija kad su napokon krenuli s plovidbom bila je – čuvajte svoje sunčane naočale! Srećom, spretni instruktor brzo je skočio s plovila i vratio ih vlasnici, pa je plovidba mogla početi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U Općini Sv. Filip i Jakov u tijeku radovi na izgradnji vodovoda u vrijednosti 4,3 milijuna eura

Objavljeno

-

By

foto: Velimir Brkić/Zadarski list

U naseljima Viterinci i Tičevo, smještenima kraj Raštana Gornjih, odvijaju se radovi na izgradnji vodovodne mreže, investicije vrijedne 4,3 milijuna eura.

Radovi su dio šireg građevinskog projekta na vodoopskrbnom cjevovodu za mjesta Donje Raštane, Gornje Raštane i Sikovo u Općini Sv. Filip i Jakov a projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 48,2 milijardi kuna.

S novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja i dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov će biti priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metara vodovoda, s hidrostanicama ”Majčin brig 1” i ”Sikovo”, čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika što će znatno unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Komunalac Biograd, poduzeće odgovorno za komunalne usluge u Općini Sv. Filip i Jakov, glavni je izvođač radova na ovom projektu. Projekt uključuje izgradnju sustava vodoopskrbnog cjevovoda, čime će se osigurati kvalitetna opskrba vodom za sve kućanstva u naseljima Viterinci i Tičevo.

„Ovo je važan projekt za našu zajednicu. Osiguravanje pristupa čistoj vodi temelj je za daljnji razvoj“, ističu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Radovi su započeli krajem prošle godine, a planirano je da budu završeni do kraja tekuće godine. Iako su radovi donijeli određene neugodnosti poput povremenih prekida u prometu i bučnog okruženja, stanovnici su iskazali strpljenje, svjesni dugoročnih koristi koje će izgradnja donijeti.

Osim poboljšanja vodoopskrbe, projekt nosi sa sobom i potencijal za gospodarski rast. Stabilna opskrba vodom ključna je za razvoj poljoprivrede, što je tradicionalna djelatnost u ovom području. Očekuje se da će dostupnost vode potaknuti nove investicije i unaprijediti uvjete za rast lokalnog poduzetništva.

“Projekt izgradnje vodovoda rezultat je višegodišnjeg planiranja između lokalne uprave, Komunalca Biograd i stanovnika naselja. Ova suradnja ističe važnost zajedničkih napora u postizanju ciljeva za zajednicu”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Izvor: Zadarski list

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu