Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZAGREBU PREMINUO PROF. IVE LIVLJANIĆ / Nadbiskup Zgrablić: “U diplomatsku baštinu suverene Hrvatske trajno je ugrađen njegov veliki doprinos”

Objavljeno

-

Foto: Zadarska nadbiskupija

Povodom smrti prof. Ive Livljanića, prvog veleposlanika RH pri Svetoj Stolici rodom s otoka Pašmana iz Zadarske nadbiskupije, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić uputio je izraze sućuti obitelji Livljanić, naslovljene na Katarinu i Domagoja Livljanića, djecu prof. Ive Livljanića.

Prenosimo ih u cijelosti:

I otrt će svaku suzu s očiju,
te smrti više neće biti,
ni tuge, ni jauka,
ni boli više neće biti
(Otk, 21, 4)

Poštovani Katarina i Domagoj Livljanić, poštovana obitelj Livljanić,

S osjećajem ljudskog suosjećanja za zemaljskim gubitkom bliske osobe, Vašeg roditelja, ali u duhu kršćanske vjere u uskrsnuće i život vječni koju je Vaš poštovani otac za svoga života posvjedočio i vjerno živio, primio sam vijest o smrti gospodina Ive Livljanića, istaknutog hrvatskog intelektualca i zauzetog vjernika laika koji je po svom profesionalnom poslanju i djelovanju ostavio vrijedni trag u Zadarskoj nadbiskupiji i u Crkvi u Hrvatskoj.

Svojim cjelokupnim društvenim angažmanom, diplomatskim i humanističkim djelovanjem, samozatajnim i poniznim nastupom u ophođenju s ljudima, gospodin Livljanić pronio je svijetom časno i na ponos žitelja Zadarske nadbiskupije, ime Grada Zadra i ljubljene domovine Hrvatske za koju je u teško vrijeme progona hrvatskih domoljuba, kao uznik bio spreman i trpjeti.

Kao prvi veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, u vremenu uspostave demokratske hrvatske države, u diplomatsku baštinu suverene Hrvatske trajno je ugrađen veliki doprinos poduzetne i angažirane diplomatske aktivnosti gospodina Livljanića koji je dužnost Veleposlanika RH zauzeto i požrtvovno obavljao od 1992. do 1998. godine – dakle, u vremenu ratne agresije na Hrvatsku, kad je hrvatski narod trpio velika materijalna i duhovna stradanja, a Hrvatska se stvarala i branila u domovini i svijetu.

Na toj, pozornici svijeta, u središtu drevne i iskusne Vatikanske diplomacije koju je i gospodin Livljanić opisao „najboljom diplomatskom školom“, Vaš je otac svojim vrsnim profesionalizmom, ali i zanosom, u kojem je duhu, prema vlastitim riječima, smatrao da treba obavljati povjerene zadaće, opravdao povjerenje Hrvatske države u obavljanju te odgovorne i časne službe.

Gospodin Ive Livljanić, čovjek blage naravi i snažne ljubavi prema vrijednostima obitelji, vjere i domovine, prema Hrvatskoj i Katoličkoj Crkvi, u trajni domovinski i crkveni spomen ostavio je dragocjena svjedočanstva o svojim osobnim susretima s papom Ivanom Pavlom II., u kojima je taj sveti Papa darovao našu zemlju i narod dragocjenim riječima i konkretnim činima ljubavi, pažnje, pratnje i osobne blizine, potvrđujući koliko je Ivan Pavao II. volio Hrvatsku; a poznajući povijesne okolnosti razvoja europskog kontinenta, izložio je i svoj papinski autoritet u odluci da Sveta Stolica bude odvažna i hrabra predvodnica u međunarodnom priznanju suverenosti Republike Hrvatske.

Poštovani Katarina i Domagoj, Vama i cijeloj obitelji Livljanić, u osobno ime i u ime zadarskog svećenstva, izričem sućut i kršćansku, molitvenu blizinu s vjerom u Uskrsloga Gospodina Isusa Krista kojemu je i Vaš otac vjerovao, svjedočeći da je Krist jedini Put, Istina i Život koji nam je pripravio mjesto u domu našeg nebeskog Oca.    

Neka Uskrsli Gospodin daruje vječni pokoj plemenitoj duši Vašega oca, a Vama udijeli utjehu i mir, u sigurnosti ponovnog susreta u Vječnosti. Božji blagoslov Vama i Vašoj obitelji, u želji da Vas prate svetopisamske riječi uskrsle vjere i života koji ne umire, a daruje nam ih sâm Bog po svojoj Riječi:

Nitko od nas sebi ne živi, nitko sebi ne umire. Doista, ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo. Živimo li, dakle, ili umiremo – Gospodinovi smo. Ta Krist zato umrije i oživje da Gospodar bude i mrtvima i živima (Rim 14. 7-9).

Doista, ako vjerujemo da Isus umrije i uskrsnu, onda će Bog i one koji usnuše u Isusu, privesti zajedno s njime (1 Sol 4,14).

S izrazima poštovanja,

Mons. Milan Zgrablić,

zadarski nadbiskup     

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PETAK, SVEUČILIŠTE: Koncert ansambala Glazbene škole Blagoje Bersa

Objavljeno

-

By

Koncert ansambala Glazbene škole Blagoje Bersa održat će se u petak, 8. prosinca u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 20 sati!

Koncert je dio ciklusa Bersa koji je zamišljen kao prilika da se profesori i učenici Škole predstave široj zadarskoj publici i budu inspiracija za nove projekte i suradnje. Glazba Blagoja Berse, čiji se opus sastoji od opera, orkestralnih, komornih, glasovirskih i vokalnih skladbi te crkvene i filmske glazbe, smatra se jednom od najvećih vrijednosti hrvatske umjetničke glazbe prve polovice 20. stoljeća. Zadar se ponosi činjenicom da je upravo tu Bersa postavio svoje umjetničke temelje i proveo dobar dio svoje mladosti.

Nastupit će ansambl Mali violinisti koje vodi Katarina NovakZbor Bersići s voditeljicom Marjanom DuševićOrkestar gitara pod vodstvom Josipa MarcelićaMješoviti zbor s Nadom Smoljan i Puhački orkestar pod vodstvom Dražena Habuša. Ulaz je slobodan.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZLOŽBA U ZADRU / Školarci i djeca vrtićke dobi crtaju “EU projekt u mojoj sredini”

Objavljeno

-

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu završnog događanja projekta ZADRA NOVA ZA VAS organizira likovni natječaj na temu “EU projekt u mojoj sredini “.

Natječaj će se provoditi u 4 kategorije:

  • likovni radovi učenika od I. do IV. razreda srednje škole

Po 25 najbolje ocijenjenih radova iz svake kategorije bit će postavljeno na izložbi 15. prosinca 2023. godine od 10 sati u Atriju Providurove palače u Zadru.

Kako sudjelovati?

Za mrežnim stranicama Agencije ZADRA NOVA objavljene su i upute za izradu likovnih radova. Pa tako svaki sudionik ili sudionica sudjeluje s najviše jednim likovnim radom. Za likovne radove dozvoljene su sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja. Maksimalna dimenzija pojedinačnog rada je do 30,5×42 cm.

Zadana je i tema rada – “EU projekt u mojoj sredini” s naglaskom na likovnu prezentaciju projekata financiranih sredstvima Europske unije.

Rad mora biti originalan, tj. radovi koji su precrtani ili kopija ne mogu sudjelovati na izložbi.

Prilikom dostave radova, svaki rad na poleđini mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime sudionika ili sudionice, razred, naziv i adresu škole ili naziv odgojno obrazovne skupine i dječjeg vrtića, ime mentora, kontakt broj i adresu e-pošte mentora.

Poziv za sudjelovanje upućen je dječjim vrtićima te osnovnim i srednjim školama s područja Zadarske županije. Potom škole i dječji vrtići odabrane radove dostavljaju Agenciji ZADRA NOVA. Jedan dječji vrtić po matičnom/područnom odjeljenju/objektu može dostaviti najviše 5 radova, jedna osnovna škola po matičnom/područnom odjeljenju/objektu može dostaviti najviše 5 radova iz kategorije likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole i najviše 5 radova u kategoriji likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole, dok jedna srednja škola može dostaviti najviše 5 radova.

Radovi se mogu slati preporučenom poštom ili dostaviti osobno na adresu Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Put Murvice 14 (2. kat), 23000 Zadar. Radovi se zaprimaju zaključno s 12. prosinca 2023. godine.

Zahvalnice za trud

S obzirom na dob sudionika, uz svaki rad škola ili dječji vrtić prilikom slanja obavezno prilaže i Izjavu o suglasnosti roditelja/ skrbnika. Obrazac izjave obavljen je na mrežnim stranicama Agencije ZADRA NOVA te je dostavljen školama i dječjim vrtićima.

Agencija ZADRA NOVA imenovat će ocjenjivački odbor koji će ocijeniti pristigle radove sukladno tri kriterija: Ostvarenost teme ”EU projekt u mojoj sredini”; Složenost i originalnost kompozicije, estetska kvaliteta rada, tonsko i kolorističko izražavanje; te Vladanje likovnom tehnikom u kojoj je rad izrađen.  Ocjenjivački odbor će odabrati do 25 najboljih radova iz svake pojedine kategorije koji će biti izloženi na izložbi u Providurovoj palači 15. prosinca 2023. godine. Najkasnije do 14. prosinca 2023. godine mentori će biti obaviješteni o najbolje ocijenjenim radovima koji će sudjelovati na izložbi.

Svu djeca i mentori koji budu sudjelovali u likovnom natječaj dobit će zahvalnice i prigodne poklone za iskazani trud i rad.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DONACIJA SUPERNOVE ZADAR: Opća bolnica dobila novi mobilni intubacijski fiberobronhoskop za Odjel anesteziologije

Objavljeno

-

By

Već tradicionalno, uoči božićnih blagdana, Supernova Zadar donirala je vrijednu medicinsku opremu Općoj bolnici Zadar.

Na Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu tako stiže mobilni intubacijski fiberobronhoskop MAF-DM2, vrijedan 17.000,00 eura.

Donaciju je ravnatelju bolnice, Željku Čulini, dr.med., te zamjeniku ravnatelja, Ediju Karucu, dr.med., uručila voditeljica trgovačkog centra Supernova Zadar, Iva Fisher.

Donirani uređaj idealan je za fleksibilnu intubaciju i nudi proširene mogućnosti gledanja i snimanja u praktičnom samostalnom dizajnu. Riječ je o inovativnom rješenju za hitne situacije koje zahtijevaju intubaciju dušnika. Uređaj se ističe svojom jedinstvenošću i opremljenošću terapeutskim kanalom za usisavanje ili dodatni unos kisika s tankim promjerom, čineći ga idealnim za prijenosnu intubaciju i postavljanje cijevi s dva lumena. Dodatno, posjeduje samostalan dizajn s 3,5-inčnim monitorom za promatranje, snimanje fotografija i videozapisa, pružajući liječnicima dragocjenu pomoć u procjeni i analizi stanja pacijenata.

„Radi se o modernom aparatu koji će se koristiti pri operativnim zahvatima u torakalnoj kirurgiji i kao takav je stigao na pravu adresu. Naime, u našoj se ustanovi, u usporedbi s ostalim Općim bolnicama, godišnje izvede značajno veći broj operativnih zahvata u prsnom košu, a sada će kvaliteta rada biti još bolja. Novi će uređaj značajno olakšati izvođenje procedura, povećat će se preciznost, a umanjiti moguće komplikacije.“, kazao je Edi Karuc, dr.med., zamjenik ravnatelja OB Zadar.

Zahvaljujući svojim specifikacijama, uređaj je, osim za odrasle, pogodan za korištenje pri operativnim i drugim zahvatima i kod malih pacijenata, primjerice kod pregleda bronhalnog stabla ili kod težih bolesti pluća.

Opća bolnica Zadar zahvaljuje Trgovačkom centru Supernova Zadar koji godinama prati potrebe naše ustanove te svojim donacijama pridonosi poboljšanju zdravstvene skrbi za lokalnu zajednicu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu