Connect with us

Sport

VIŠNJIK NEKAD I DANAS: Od vojarne, kamiona, haubica… do respektabilnog Športskog centra!

Objavljeno

-

Športski centar Višnjik rasprostire se na oko 204 tisuće metara četvornih, a omeđen je ulicama Domovinskoga rata, Splitskom, dr Slavka Perovića i Edvina Androvića.
U relativno dugom intervalu u vremenu onodobne Jugoslavije u tom je prostoru bivša Jugoslavenska narodna armija (JNA) imala jednu od svojih vojarni, a i taj prostor kao cjelina, te neposredna okolina izgledahu sasma drugačije u odnosu na današnji izgled.

Mnogi se Zadranin još sjeća da je prometnica (danas: Ulica Domovinskoga rata) koja je u smjeru istok – zapad povezivala (i tadašnji) Put Stanova s današnjom Ulicom Nikole Tesle (nekad Put Plovanije) bila makadamska, da je promet motornih vozila njome bio veoma rijedak, pješački nešto gušći. S južne strane te ulice bijahu Građevinsko poduzeće Jadran, pa Elektromehanika-Sklad, Zadrankina prodavaonica Građa, te skladište Plodina.

Glavni ulaz u vojarnu bijaše upravo u toj ulici i prolaznici su mogli lako uočiti vječito namrgođene vojnike u stražarskoj kućici.

Današnja Splitska ulica nije postojala u dužini koju ima danas, a ulica Edvina Androvića nije ni postojala, kao ni Ulica dr Slavka Perovića.

Na zračnoj snimci iz 1967. godine uočava se kako u jednom segmentu prostora pod nadzorom JNA postoje određene građevine od kojih su tamo i danas, ali u drugim funkcijama, zgrada u kojoj je Dječji vrtić i zgrada u kojoj su trenutačno osnovna i srednja privatna škola, te neki sveučilišni sadržaji. Druge građevine su u početku izgradnje Dvorane Krešimira Ćosića porušene osim tzv. menze. Uočavaju se još i haubice, te različita vozila parkirana u prostoru današnjega teniskoga i bazenskoga kompleksa, kao i dijelom otvorenih terena.

Godine 1975. JNA je dovršila izgradnju, a godinu poslije isključivo za svoje potrebe otvorila današnje veliko nogometno igralište s atletskom stazom i drugim sadržajima za atletiku, zatim građevinu u kojoj su bili trim-kabinet, dvorana za borilačke sportove, te dvorana za odbojku i košarku (danas gimnastička). U sklopu toga podkompleksa bijahu i dva otvorena terena za tenis, dva za mali nogomet, te za odbojku i košarku. ŠC Višnjik i Grad Zadar u određenom su trenutku obavili cjelovitu rekonstrukciju svih otvorenih terena, pri čemu su dva teniska prenamijenjena za mali nogomet.

Uglavnom, od negdašnje vojarne s puno kamiona i drugih vozila, te haubica i slično prostor je, na veliko zadovoljstvo svih građana, preobražen u suvremeni sportski centar čije je podizanje potaknulo i značajnu preobrazbu neposredne okoline, trasiranje i oblikovanje novih prometnica i slično.

Ilustracija u tekstu je fotomontaža – ŠC Višnjik snimljen iz zraka „umetnut“ je u staru zračnu snimku iz 1967.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

SPORT U PRIRODI / Proljetni kros u park-šumi Musapstan označio početak nove atletske sezone na otvorenom

Objavljeno

-

By

Povodom Dana Zadarske županije, u park-šumi Musapstan održan je Proljetni kros na kojem je sudjelovalo šezdesetak atletičara iz AK Biograd, HAK Sv. Ante Poličnik, AK Alojzije Stepinac, AK Olympionik Zadar te gosti iz AK Dubrovnik.

Uz prekrasno sunčano vrijeme i podršku roditelja i trenera, djeca su uživala u prirodi pokazujući svoje trkačke sposobnosti stečene svakodnevnim radom u klubovima. Proljetni kros okupio je talentirane sportaše svih dobnih skupina čija su nadmetanja oduševila publiku energijom i izdržljivošću.

Ovaj kros je također dio projekta Ministarstva turizma i sporta “Od malih do mladih” u kojem sudjeluju i klubovi Zadarske županije.

Zahvaljujući Sportskoj zajednici grada Zadra i predsjednici Snježani Jurinić te Sportskoj zajednici Zadarske županije, atletski klubovi su dobili neophodnu opremu poput prepona, startnih blokova, vijača, kapica za označavanje prostora, koordinacijskih ljestvi i ostalih rekvizita koji će poboljšati rad s mlađim uzrastima.

‘Ovaj kros označava početak atletske sezone na otvorenom za djecu i odrasle. Zahvaljujem svima koji podržavaju i pomažu atletiku i sport u cjelini. Nadamo se da će ova inicijativa donijeti još bolje rezultate u budućnosti. Proljetni kros je bio prilika za nezaboravne trenutke i potvrdu atletskog talenta među mladim sportašima Zadarske županije, ali i dragim gostima iz Dubrovnika. Čestitke svim natjecateljima na hrabrosti i upornosti na stazi’, izjavio je u ime organizatora predsjednik Atletskog saveza Zadarske županije, Slobodan Miolović.

 
Nastavi čitati

Sport

PK JADERA: 13 medalja sa XXI Međunarodnog mitinga “Sarajevu s ljubavlju, 2024.”

Objavljeno

-

By

06./07.04.2024. u Sarajevu na Olimpijskom bazenu Otoka, održan je XXI Međunarodni plivački miting “Sarajevu s ljubavlju” Na ovom renomiranom natjecanju koje se tradicionalno organizira povodom, Dana Grada Sarajeva, nastupilo je preko 400 plivačica i plivača iz 30-tak klubova koji su došli iz Nizozemske, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof. boje PK Jadere su branili: Dora Babić, Luka Čulina, Andrija Kačanić, Stipe Kasun i Mate Molnar. Na ovom dvodnevnom natjecanju u jakoj konkurenciji ekipa je doplivala do 13 medalja (3xzlato, 8xsrebro, 2xbronca).

Mate Molnar (2008) je na ovom natjecanju doplivao do 4 medalje. Zlatnu medalju je osvojio u jutarnjim dijelu programa u disciplini 400m slobodno (4:27.26), te se plasirao u popodnevno finale gdje je popravio svoj osobni rekord i s vremenom 4:23.43 doplivao do srebrne medalje. U disciplini 1500m slobodno (17:38.15) je osvojio srebrnu medalju, dok je u finalu discipline 50m prsno (34.34) doplivao do brončane medalje.

Dora Babić (2008) je doplivala do cijele palete medalja. U jutarnjem dijelu programa se u disciplini 400m mješovito (6:49.22) izborila za brončanu medalju i popodnevno finale gdje je popravila svoj osobni rekord i s vremenom 6:39.87 doplivala do zlatne medalje, dok je srebrnu medalju osvojila u disciplini 800m slobodno s vremenom 11:56.60.

Andrija Kačanić (2007) je tokom natjecanja doplivao do 3 srebne medalje. U  disciplini 200m slobodno je doplivao do 2 medalje, tako je u jutarnjem dijelu cilj dotakao za 2:02.61 i izborio se za popodnevno finale gdje je s vremenom 2:02.14 osvojio još jedno srebro i isplivao osobni rekord. Još jedno srebro je osvojio u disciplini 100m leđno (1:03.80).

Stipe Kasun (2006) je osvojio 3 medalje; u disciplini 100m prsno (1:18.80 ) je u jutarnjem dijelu osvojio srebro, dok je u popodnevnom finalu do cilja stigao za 1:15.64 i osvojio zlatnu medalju, a do još jednog srebra stigao je u finalu discipline 50m prsno (33.46).

Na natjecanju je nastupio i Luka Čulina (2006) koji je zbog zdravstvenih problema plivao samo 50m slobodno gdje se s vremenom 27.37 plasirao na 10.mjesto.

Andrija Kačanić i Mate Molnar su na ovom natjecanju potvrdili norme za nastup na Berlin Swim Open koji će se održati 18.-21.4.2024. gdje će nastupati pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof.

 
Nastavi čitati

Sport

(FOTO) ZADAR NIGHT RUN / Vikend u Zadru u znaku noćnog trčanja. Ovo su pobjednici…

Objavljeno

-

By

Iza nas je Rentlio Zadar Night Run 2024, dvodnevna  međunarodna humanitarna utrka koja se održava već 9 godina po ulicama grada Zadra.

Ovogodišnje izdanje započelo je u petak sa utrkama za najmlađe. Maraska Mali Zadar Night Run okupio je oko 300 mališana od 3 do 14 godina starosti koji su trčali središnjom gradskom ulicom – Kalelargom. Vrhunska sportska zabava za mališane bila je uvertira za centralni događaj koji je započeo u subotu u 20:30h – Rentlio Zadar Night Run.

Uz spektakularnu atmosferu, svjetlosne efekte, glazbu i vatrene topove prvi je startao noćni polu maraton. Utrka na 21.097 km na kojoj je startalo 250 trkača! Trčalo se od Foše prema bulevaru zatim Puntamici pa prema poluotoku. Trkači su protrčali i uz Pozdrav suncu i Morske orgulje te na kraju opet utrčali u cilj uz Kopnena vrata.

Pobjednici zadarskog noćnog polu maratona su:

1.       Katarzyna CHOJNACKA (Janczak Team)

2.       Maja URBAN (AK Maksimir)

3.       Marijana KATIĆ (AK Fortius)

1.       Filip JANCZAK (Janczak Team)

2.       Špaleta ANTE

3.       Dragan ROMIĆ (MK Festina Lente)

U 21:00h su krenule i ostale utrke i to na 2.5, 5 i 10km a trčali su se krugovi dužine 2.5km (1, 2 ili 4 kruga). Na ovim utrkama je nastupilo oko 750 trkača a pobjednici su:

10km

1.       Anita Kramar

2.       Katarina Kokan

3.       Bruna Janček

1.       Željko Birkić (Ašk”Rogovo”Sveti Filipjakov)

2.       Jakub PAWILOJC (FitnessRoad Run Club Poland)

3.       Juraj Voloder

5km

4.       Emina ĆEHAJIĆ GRADINOVIĆ

5.       Ana MARASOVIĆ (Adidas Runners Zagreb)

6.       Dora KOVAČIĆ

4.       Kolega Deni

5.       Vid Begonja

6.       Dario Posavec

2.5km

1.       Martina ČULINA

2.       Marchela VUKOVIĆ

3.       Vanja PETROVIĆ (AK Alojzije Stepinac Zadar)

1.       Marko BLAIĆ (Ak Alojzije Stepinac)

2.       Juraj BILAVER (Ak Alojzije Stepinac)

3.       Boško RUŠINIĆ (ASK Zadar)

„Utrka je prošla savršeno! Od petka sa dječjim utrkama na Maraska Malom Zadar Night Run-u pa do sinoć održanim „velikim“ utrkama. Zahvaljujemo se svim građanima grada Zadra na strpljenju u prometu. Uz vrhunsku pomoć pripadnika MUP-a, ceste su bile sigurne i čiste za naše trkače. Na utrkama smo imali trkače iz 27 zemalja Europe i svijeta te smo odličnom organizacijom svima pokazali kako Zadar može biti dobar domaćin i pružiti jako puno sadržaja na prekrasnim lokacijama. U organizaciji je sudjelovalo preko 120 volontera te im se od srca zahvaljujemo na pomoći i predanosti! Zahvaljujemo se svim sponzorima i partnerima te gradu Zadru na potpori! Veselimo se već sljedećem izdanju u 2025. godini kada slavimo i 10 godišnjicu koju želimo proslaviti najjačom manifestacijom do sada!“, rekao nam je voditelj organizacije utrke, Jure Šango.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu