Connect with us

Hrvatska

NOVI CROBAROMETAR: HDZ i dalje vodeći. SDP na 11,5 posto potpore

Objavljeno

-

Dnevnik Nove TV donosi tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar za kolovoz 2023. Ne samo po temperaturama, za nama je i po aktualnostima uzavrelih mjesec dana – od HEP-a i prodaje plina, izvanredne sjednice Sabora, oluja i poplava, cijena, turističke sezone. Istraživanje je provedeno od 1. do 20. kolovoza na uzorku od 989 punoljetnih građana.

HDZ je i dalje vodeći s 27,9 posto potpore sigurnih i vjerojatnih birača. Iako je podrška HDZ-u ovaj mjesec niža, u odnosu na prošli mjesec, nije statistički značajna, međutim, ovoga ljeta HDZ ipak nije plovio na onom proljetnom valu rejtinga iznad 30 posto. SDP je na 11,5 posto potpore. Malo se ovaj mjesec odvojio od Možemo, koji je na 10,4 posto, piše Dnevnik.hr.

Most je četvrti s 8,7 posto. Vodećih pet stranaka završava Domovinski pokret sa 6,5 posto.

IDS-u ide potpora 2,8 posto, HSU ima 2,1, HSS 1,7.

Socijaldemokrati Hrvatske broje 1,6, Odlučnost i pravednost također 1,6, a HNS 1,1 posto.

Sve ostale stranke zajedno imaju oko 7 posto potpore, dok je gotovo 17 posto neodlučnih birača.

Optimizam među građanima pada drugi mjesec za redom

Optimizam među građanima pada drugi mjesec zaredom. 74 posto građana smatra da zemlja ide u lošem smjeru, 17 posto njih taj smjer smatra dobrim. Kod 9 posto ispitanih nema ni euforije, ni razočaranja.

Podrška radu Vlade najniža u posljednjih godinu dana

I optimizam i podrška radu Vlade najniži su u posljednjih godinu dana. 70 posto ispitanika ne odobrava rad premijera Andreja Plenkovića i ostalih članova. Udio građana koji njihov rad podržavaju također je u padu drugi mjesec zaredom, i iznosi 23 posto. 7 posto ispitanih nema baš jasan stav kako bi ih ocijenili.

Podrška radu predsjednika viša nego prošli mjesec

Podrška radu predsjednika Zorana Milanovića nešto je viša nego prethodnog mjeseca – 37 posto. Što se tiče onih koji na rad predsjednika ne gledaju blagonaklono, otprilike su na istoj razini. Njih je 55 posto. Ni pohvale ni pokude predsjednik dobija od 8 posto ispitanih, piše Dnevnik.hr.

Tko je među političarima popularan, a tko baš i ne?

Predsjednik Republike Zoran Milanović i dalje je vodeći prema pozitivnom dojmu, slijede ga Tomislav TomaševićBožo Petrov i Ivan Penava. Međutim, u prvih pet ovoga mjeseca nema premijera Plenkovića. Njega je pretekla Karolina Vidović Krišto.

Na onoj drugoj ljestvici, prema negativnom dojmu – premijer se zadržao na drugom mjestu. Iza Milorada Pupovca. Slijedi ga Gordan Jandroković, pa Peđa Grbin i Hrvoje Zekanović.

Građani predsjednika, Vladu i Sabor ocijenili – dvojkom

Građani su se izjasnili i kako ocjenjuju rad hrvatskih institucija. Najbolje je prošao predsjednik s 2,49, Vlada je ocijenjena s ocjenom 2,15, a Sabor s 1,93.

Prema rezultatima istraživanja, da su danas izbori, izlaznost glasača bila bi manja u odnosu na prošli mjesec – 63 posto ih kaže da bi izašlo, a 31 posto ne bi. Dvoumi se njih 6 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. kolovoza na 989 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

 

Hrvatska

ONLINE PRIJAVA, ZAHTJEVI… / Nove digitalne usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uveo je dvije nove digitalne usluge te se nezaposleni i drugi tražitelji posla od utorka mogu prijaviti u evidenciju zavoda online, a mogu podnijeti i online zahtjev za novčanu naknadu, priopćio je HZZ u srijedu.

Za prijavu je potreban token banke, e-osobna iskaznica ili vjerodajnica Fine.

Prijava u evidenciju nezaposlenih i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu i dalje se mogu obaviti i osobnim dolaskom prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta ili preporučeno poštom.

Detaljnije informacije dostupne su na: https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ i https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ostvarivanje-prava-na-novcanu-naknadu-izaprimanje-zahtjeva/.

Prijava u evidenciju zavoda i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu putem e-maila bit će moguća zaključno do danas, 6. prosinca.

Sastavni dio prve prijave je i registracija na portalu Burza rada koja uključuje i verifikaciju e-mail adrese.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ponovno kruže lažne SMS poruke, ako ste ih dobili pripazite

Objavljeno

-

By

“Internetski prevaranti vrlo su inovativni u korištenju novih tehnologija. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta stoga naučite što prije prepoznati prijevaru”, upozorila je karlovačka policija nakon još jedne prevare putem SMS poruka.

Policijska uprava karlovačka izvijestila je kako su zaprimili kaznenu prijava 43-godišnjakinje.

“Na mobitel je putem lažne SMS poruke zaprimila obavijest da njezin paket ne može biti isporučen zbog nedostatka podataka te je u prilogu SMS-a zaprimila i internet poveznicu, a čijim otvaranjem je preusmjerena na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unijela je podatke sa svoje bankovne kartice te je ubrzo s njenog računa izvršena uplata na nepoznati račun”, naveli su.

Dodali su i da provode daljnje kriminalističko istraživanje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NEMOJTE GA PITI! / U čaju pronađen sastojak vrlo opasan za jetru i pluća!

Objavljeno

-

By

Karen Laårk Boshoff/Unsplash/ilustracija

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.

U pitanju je čaj od mente iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem metvice, nabavljenom u Srbiji. U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi.

HAPIH

Kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti jako toksični za ljude, EPO, neovisna tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke kako bi se obranile od štetnika i biljojeda, a identificirani su u oko 6000 botaničkih vrsta.

Ovi spojevi mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog gutanja biljaka s ovim spojevima datiraju još od 1920-ih.

Najveći su rizici za velike konzumente čajeva, biljnih infuzija i meda, ali i stočna hrana može biti kontaminirana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospjeti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili peludi, u slučaju meda.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeni kronični učinak PA-ova uključuje štetno djelovanje na jetru, ali i na pluća.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu