Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA: Pred nama sunčan i vruć tjedan. Za vikend velika promjena vremena

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Danas većinom sunčano, u unutrašnjosti prolazno s više oblaka, ujutro mjestimice i magla. Povremeno moguće malo kiše, a popodne i poneki kraći pljusak, uglavnom u gorju i Istri. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu ujutro umjerena bura, podno Velebita s jakim udarima, popodne sjeverozapadni, u Dalmaciji i jugozapadni vjetar. Najviša temperatura od 25 do 29, na obali i otocima između 29 i 33 °C.

U utorak djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a navečer su na zapadu i sjeverozapadu zemlje mogući pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, u gorju s jakim udarima. Na Jadranu južni i jugozapadni u okretanju na jugo. Najniža jutarnja temperatura od 14 do 18, na Jadranu od 19 do 24. Najviša dnevna od 28 do 31, na Jadranu od 30 do 33 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Na Jadranu pretežno sunčano, a u unutrašnjosti povremeno više oblaka. Neće biti posve stabilno, a kiša te pljuskovi s grmljavinom najizgledniji su potkraj utorka i u srijedu u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Poneki pljusak u srijedu se ne može isključiti ni u Dalmaciji. Vjetar na kopnu većinom slab, u utorak umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u četvrtak jugozapadni. Na Jadranu će povremeno puhati umjereno jugo i južni vjetar, u četvrtak mjestimice jaki, a na sjeveru u srijedu prolazno bura. Danju vrlo toplo i vruće te sparno.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OŠ VOŠTARNICA I UDRUGA ZA AUTIZAM: Postavljene komunikacijske ploče u Gradskoj knjižnici Zadar

Objavljeno

-

By

foto: GKZD

Suradnjom OŠ Voštarnica-Zadar, Udruge za autizam Zadar i Gradske knjižnice Zadar postavljene su komunikacijske ploče u Gradskoj knjižnici Zadar. Postavljanju su, 27. svibnja 2024. u Gradskoj knjižnici Zadar, nazočili ravnateljica Irena Dukić iz OŠ Voštarnica-Zadar, knjižničar Darko Blažević iz Gradske knjižnice Zadar, Ana Kardum, predsjednica i Doris Bailo, potpredsjednica Udruge za autizam Zadar.

U samoj izradi komunikacijskih ploča sudjelovale su učiteljice edukacijsko rehabilitacijskog profila iz OŠ Voštarnica-Zadar: Danijela Budimir Čirjak, Iva-Karla Kovačević, Enea Selimović i Marta Ćuruvija. Napravljene su 3 velike (format A0) i 7 manjih (format A3) komunikacijskih ploča (čiji je print organizirala Udruga za autizam Zadar) te letci kojima se objašnjava način na koji se koriste komunikacijske ploče.

 Komunikacijske ploče, jedan su od oblika potpomognute komunikacije te se koriste u svrhu unapređenja komunikacijskih vještina pojedinca za učinkovitu i  funkcionalnu komunikaciju. Služe da osobe koje ne razumiju jezik ili ne mogu komunicirati putem govora mogu pokazati na simbole i na taj način prenijeti poruku o tome što žele raditi, gdje žele ići ili pak komentirati događaje oko sebe i odgovoriti na pitanja. Simboli na komunikacijskim pločama poredani su sukladno pragmatičnim potrebama korisnika te su označeni različitim bojama radi lakšeg odabira teme o kojoj će se komunicirati. Dio simbola ponavlja se na svim postavljenim pločama, dok je drugi dio prilagođen pojedinim knjižničnim odjelima.

Potpomognutu komunikaciju koriste djeca i odrasli s poremećajem iz spektra autizma, ali i osobe s drugim teškoćama i stanjima koja mogu utjecati na komunikaciju putem govora zbog čega možemo zaključiti kako su postavljene komunikacijske ploče namijenjene generalno svim osobama s teškoćama u komunikaciji.

Postavljanjem ploča cilj je olakšati komunikaciju djelatnika i korisnika knjižnice, uz istovremeno prenošenje poruka inkluzivnosti za sve koji dolaze u Gradsku knjižnicu Zadar.        

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Društvo knjižničara Zadar u obilasku Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru

Objavljeno

-

By

Članovi Društva knjižničara Zadar posjetili su danas Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA). Posjetiteljima je na samom početku ukratko predstavljen novootvoreni kompleks bivše crkve i samostana sv. Nikole, a uvodno izlaganje o osnutku, misiji i aktivnostima koje provodi Centar održano je u Edukativno-prezentacijskom centru sv. Nikole.

Nakon uvodnog upoznavanja s misijom i aktivnostima koje se provode u Centru, članovi društva posjetili su konzervatorsko-restauratorske radionice za metal, organske materijale te keramiku. Djelatnice Odjela konzerviranja i restauriranja predstavile su procese i metode konzerviranja i restauriranja podvodne kulturne baštine te specifičnosti vezane za obradu građe pronađene u vodenom okruženju.

Slijedio je posjet knjižnici MCPA. Uz osnovne informacije o knjižnici, njenom osnutku i poslovanju, članovi Društva mogli su saznati više i o pojedinostima rada u specijalnoj knjižnici, prednostima i nedostacima rada u toj vrsti knjižnice, ali i o aktivnostima koje knjižnica provodi te ulozi knjižničara.

Za sam kraj, članovi Društva imali su priliku razgledati Edukativno-prezentacijski centar sv. Nikole u kojem su izloženi brojni arheološki predmeti.

„Rado smo se odazvali pozivu kolege knjižničara Luke Bratovića i posjetili Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru te Edukativno-prezentacijski centar Sv. Nikole. Prekrasno zdanje, obnovljeno fondovima Europske unije, koje je dodatno obogatilo kulturnu sliku i ponudu grada Zadra. Kao knjižničare, raduje nas da javne ustanove u kulturi kao što je ovaj Centar imaju potrebe za knjižnicom te uviđaju važnost dostupnosti relevantnih informacija koje stručnjak knjižničar može donijeti.“ – kazala je Matea Bakmaz, predsjednica Društva knjižničara Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U PRIJATELJSKOJ REGIJI U POLJSKOJ / Izaslanstvo Zadarske županije na 25. obljetnici osnutka Podkarpatskog vojvodstva

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin predvodio je izaslanstvo Zadarske županije koje je početkom tjedna na poziv maršala Wladyslawa Ortyla sudjelovalo na svečanoj sjednici Skupštine u Rzeszowu povodom 25. obljetnice osnutka Podkarpatskog vojvodstva, prijateljske regije iz Poljske.

Središnji dio proslave bila je svečana sjednica Skupštine Podkarpatskog  vojvodstva u Muzeju dvorca u Łańcutu kojoj su uz brojne uzvanike nazočili i predstavnici partnerskih regija, Prešovske regije iz Slovačke i Zadarske županije. Svečanost je započela svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio nadbiskup Adam Szal, metropolit Przemyśla. Potom je maršal Podkarpatskog vojvodstva Ortyl s predsjednikom regionalnog vijeća Jerzyjem Borczom i vijećnicima vojvodstva, položio cvijeće ispred spomen obilježja zrakoplovne nesreće u Smolensku u kojoj je poginulo 96 osoba iz poljskog političkog i vojnog vrha uključujući i poljskog predsjednika Lecha Kaczinskog. Počast je odalo i izaslanstvo Zadarske županije.

Župan Longin u svojem je obraćanju na svečanoj sjednici istaknuo kako je prijateljstvo regija započelo prije 13 godina i od tada do danas ono se razvija u dobrom smjeru, kojeg svakako možemo i dodatno unaprijediti, posebice kroz gospodarsku i kulturnu suradnju.

„Poljska i Hrvatska su zemlje koje se jako dobro razumiju i koje se suočavaju sa sličnim prilikama i izazovima. Naše države danas streme istom cilju – snažnoj, zajedničkoj i sigurnoj Europi! Vežu nas i emocije prema velikom Papi, Ivanu Pavlu Drugom, koji je bio jedan od najvećih zaštitnika mlade hrvatske države te je i danas omiljeni svetac za nas Hrvate, a ponosni smo da je 2003. godine posjetio sjedište naše županije, Zadar“, poručio je župan Longin.

Uz boravak na svečanoj sjednici, izaslanstvo Zadarske županije u kojem su, uz ostale, bili Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije tijekom svog boravka održalo je više radnih sastanaka. Na primanju kod maršala Władysława Ortyla razgovori su se odnosili na proširenje gospodarske suradnje dviju regija, posebice u području turizma.

“Za nas je ovo bio poseban dan kada smo svečanom sjednicom u dvorcu u Łańcutu proslavili 25. obljetnicu našeg vojvodstva. Drago mi je što ste s nama, hvala vam na pozdravnom govoru i toplim željama”, rekao je maršal Ortyl.

Župan Božidar Longin predstavio je planove za proširenje zračne luke u Zadru i mogućnosti suradnje sa zračnom lukom u Jasionki kod Rzeszówa.

“Moramo jačati našu suradnju, naše regije imaju mnogo toga zajedničkog u kulturnom smislu, imamo i dobru platformu za jačanje gospodarskih odnosa, a to su prvenstveno naše zračne luke koje su već nekoliko godina povezane izravnim letom. Poljaci vole dolaziti na hrvatsku obalu Jadrana, a o tome svjedoče i brojke po kojima su oni treći po broju noćenja i dolazaka u Zadarsku županiju”, naglasio je župan Longin.

U Jasionki, u podkarpatskom znanstveno-tehnološkom parku na radnim sastancima na temu gospodarske suradnje predstavnici Zadarske županije susreli su se s članicom regionalnog upravnog odbora, Małgorzatom Jarosińska-Jedynak. Razgovaralo se o detaljima suradnje u području turizma, poljoprivrede te ostalim sektorima od zajedničkog interesa.

Sastanku su nazočili predstavnici Regionalne razvojne agencije Rzeszów, Regionalnog ureda za zapošljavanje i Regionalne turističke organizacije. Tom je prigodom Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija potpisala sporazum o zajedničkoj prijavi na INTERREG projekt Lead EXPORT (Novi pristup oslobađanju izvoznih mogućnosti u lokalnom gospodarstvu) zajedno s vodećim partnerima iz Podkarpatskog vojvodstva. Projekt je fokusiran na prepoznavanje rješenja za poboljšanje izvoznih sposobnosti lokalnog poslovanja. Cilj projekta je, istaknuto je, okupiti partnere iz različitih regija EU-a kako bi razmijenili znanje, razvili najbolju praksu i implementirali učinkovita rješenja prilagođena regionalnim potrebama.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu