Connect with us

Hrvatska

NOVI CROBAROMETAR: HDZ u blagom porastu – podrška visokih 30 posto birača. SDP je na 10,7 posto

Objavljeno

-

Dnevnik.hr

Dnevnik Nove TV donosi tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar za srpanj 2023. Uz stalno prisutnu inflaciju, srpanj su obilježili štrajk u pravosuđu, afera plin, kao i turistička sezona. Istraživanje je provedeno od 1. do 20. srpnja na uzorku od 977 punoljetnih građana.

Prema rezultatima istraživanja, da su danas izbori, izlaznost glasača bila bi velika – oko 70 %. Njih 25 % ostalo bi kod kuće, a svega 5% ne zna, piše Dnevnik.hr.

Rejtinzi stranaka

Andrej Plenković mirne duše može na ljetovanje u vilu Kostabela – HDZ trenutna događanja u zemlji, kao i spomenuta afera nisu ni okrznula, čak su i blago rasli te imaju visokih i stabilnih gotovo 30 %.

U SDP-u se pak mogu hvatati za glavu, teško da im pomažu skupi savjeti konzultanta Alexa Brauna. I dalje padaju, i samo za dlaku su zadržali titulu druge stranke pred platformom Možemo, koja pak raste – SDP je na 10,7 % podrške, Možemo na 10,6 %.

U blagom je padu i politički iznimno aktivan Most, kojeg podržava 8% ispitanica i ispitanika, dok Domovinski pokret stagnira na oko 7,1 %. Zanimljivo, pada i broj neodlučnih koji bi izašli na izbore, no s 15,4 % podrške i dalje su druga politička opcija u državi.

Prag ne prelaze HSU i HSS koji su na oko 2 i pol posto, dok su IDS, HNS i Suverenisti na 1,7 %, 1,6 % te 1,4 % – svi ostali su na jedan posto podrške, ili čak i manje.

Raste pesimizam u društvu

U društvu raste pesimizam – čak 74 % ispitanih vjeruje da država ide u pogrešnom smjeru, 19 % misli suprotno, 7 % nema stav. To je ozbiljan pad u odnosu na prošli mjesec, i javlja se u mjesecu kada smo obično zadovoljni jer je ljeto, jer se sezona zahuktava, jer kreću godišnji odmori.

Podrška radu Vlade

U istom omjeru pada i podrška radu Vlade, ne odobrava ga 66 % ispitanih, odobrava 27 %, a ostalih 7 % nema stav.

Tko je među političarima popularan, a tko baš i ne?

Zoran Milanović je zadržao prvu poziciju po pozitivnom dojmu, a slijede ga Božo Petrov, Tomislav Tomašević, Ivan Penava te Andrej Plenković.

Plenković se doduše pojavljuje i na top listi političara po negativnom dojmu. Na drugoj ljestvici, onoj negativnog trenda, na prvom mjestu je Milorad Pupovac, slijedi Andrej Plenković, a na trećem mjestu je Peđa Grbin, koji je nepopularniji i od Gordana Jandrokovića, odnosno Hrvoja Zekanovića.

Konačno, ovaj mjesec niti jedan političar nema pozitivan neto omjer dojma, pitanje je samo koliko je tko “u minusu” – po tom pitanju najbolje stoji Božo Petrov, slijede Ivan Penava i Tomislav Tomašević, a zanimljivo je da isti neto omjer pozitivnog i negativnog dojma dijele Zoran Milanović i Karolina Vidović Krišto.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. srpnja na 997 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

 

Hrvatska

ONLINE PRIJAVA, ZAHTJEVI… / Nove digitalne usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uveo je dvije nove digitalne usluge te se nezaposleni i drugi tražitelji posla od utorka mogu prijaviti u evidenciju zavoda online, a mogu podnijeti i online zahtjev za novčanu naknadu, priopćio je HZZ u srijedu.

Za prijavu je potreban token banke, e-osobna iskaznica ili vjerodajnica Fine.

Prijava u evidenciju nezaposlenih i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu i dalje se mogu obaviti i osobnim dolaskom prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta ili preporučeno poštom.

Detaljnije informacije dostupne su na: https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ i https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ostvarivanje-prava-na-novcanu-naknadu-izaprimanje-zahtjeva/.

Prijava u evidenciju zavoda i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu putem e-maila bit će moguća zaključno do danas, 6. prosinca.

Sastavni dio prve prijave je i registracija na portalu Burza rada koja uključuje i verifikaciju e-mail adrese.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ponovno kruže lažne SMS poruke, ako ste ih dobili pripazite

Objavljeno

-

By

“Internetski prevaranti vrlo su inovativni u korištenju novih tehnologija. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta stoga naučite što prije prepoznati prijevaru”, upozorila je karlovačka policija nakon još jedne prevare putem SMS poruka.

Policijska uprava karlovačka izvijestila je kako su zaprimili kaznenu prijava 43-godišnjakinje.

“Na mobitel je putem lažne SMS poruke zaprimila obavijest da njezin paket ne može biti isporučen zbog nedostatka podataka te je u prilogu SMS-a zaprimila i internet poveznicu, a čijim otvaranjem je preusmjerena na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unijela je podatke sa svoje bankovne kartice te je ubrzo s njenog računa izvršena uplata na nepoznati račun”, naveli su.

Dodali su i da provode daljnje kriminalističko istraživanje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NEMOJTE GA PITI! / U čaju pronađen sastojak vrlo opasan za jetru i pluća!

Objavljeno

-

By

Karen Laårk Boshoff/Unsplash/ilustracija

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.

U pitanju je čaj od mente iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem metvice, nabavljenom u Srbiji. U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi.

HAPIH

Kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti jako toksični za ljude, EPO, neovisna tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke kako bi se obranile od štetnika i biljojeda, a identificirani su u oko 6000 botaničkih vrsta.

Ovi spojevi mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog gutanja biljaka s ovim spojevima datiraju još od 1920-ih.

Najveći su rizici za velike konzumente čajeva, biljnih infuzija i meda, ali i stočna hrana može biti kontaminirana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospjeti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili peludi, u slučaju meda.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeni kronični učinak PA-ova uključuje štetno djelovanje na jetru, ali i na pluća.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu