Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

AGLOMERACIJA – BIOGRAD, PAŠMAN, TKON / Projekt stoljeća košta milijardu kuna ili 133 milijuna eura!

Objavljeno

-

Aglomeracija za područje bivše općine Biograd pod nazivom “Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograda na Moru, Pašman i Tkon”, provodi se kroz tri EU projekta. Kopneni obuhvaća Grad Biograd na Moru i općine Pakoštane i Sveti Filip i Jakov, a dok otočni obuhvaća dva EU projekta na području otoka Pašman, odnosno općine Tkon i Pašman.

– Aglomeracija za područje bivše općine Biograd, odnosno EU projekt Biogradska rivijera košta milijardu kuna (133 milijuna eura). Kopneni dio je u vrijednosti od oko 670 milijuna kuna (89 milijuna eura), a otočki oko 330 milijuna kuna (44 milijuna eura), objavio je Marin Colić, direktor Komunalac d.o.o. Biograd, nositelja projekta.

Projekt stoljeća trebao bi riješiti problem vodoopskrbe i problem otpadnih voda, odnosno kanalizacije.

– Projekt je prvenstveno u službi naših žitelja u bivšoj općini Biograd, u priobalju i zaobalju te na otoku Pašmanu, navodi Colić.

U sustave odvodnje i vodoopskrbe sredstava putem fondova CEB, EIB, EU i Projekt Jadran te nacionalnih komponenta posljednjih godina je uloženo preko 370 milijuna kuna ili oko 50 milijuna eura.

– Potpisan je Ugovor za projekt Kosa istok – zapad Biograd na Moru. Iznos ugovora je 5.299.967,69 eura bez PDV-a ili 40 milijuna kuna. Projekt obuhvaća rekonstrukciju vodovodne mreže u duljini od 5.238,9 metara, kanalizacijsku mrežu u duljini od 9.708,0 metara, obznanio je Colić.

Grade se kanalizacijski tlačni cjevovod u duljini od 262,0 metara i kanalizacijska crpna stanica CS Torovi.

– Projektom je predviđeno 570 komada kućnih priključaka na kanalizacijsku mrežu i 346 priključaka na vodoopskrbnu mrežu. Projekt ide u izvođenje po prijavi gradilišta i gradit će se tijekom sezone bez prekida radova, objavio je Pešić.

CB Torovi za 18.694 korisnika

U tijeku je projekt CS “Torovi” s odlaznim vodoopskrbnim cjevovodom prema zoni zanatskih djelatnosti, te izmještanje dijela cjevovoda VS “Straža” – Pakoštane.

– Vrijednost projekta je 770.302.73 eura ili oko 5,8 milijuna kuna. Hrvatske vode financiraju s iznosom od 80%, a naručitelj s 20%, objašnjava Krune Pešić, tehnički direktor Komunalca.

Dosad je izvedeno 1.857 metara vodoopsrkbnog cjevovoda te crpna stanica “Torovi”. Izvođač radova je tvrtka Golemi u vlasništvu Vinka Golema iz Vrane. Nadzor je Aniva-inženjering d.o.o., Zadar.

Radovi na projektu su u završnoj fazi, i do kraja lipnja 2023. CS “Torovi” će biti puštena u probni rad. Nakon odrađenog probnog rada zatražiti će se tehnički pregled radi izdavanja uporabne dozvole. Dokumentacija za tehnički pregled je pripremljena, detaljan je Pešić.

Osim navedenog smanjit će se vodni gubitci, hidraulički poboljšati sustav, proširiti vodoopskrbni sustav do novih korisnika. Očitovat će se prvenstveno u vodoopskrbi koja se sad individualno riješavala iz podzemnih cisterni, gusterni s kišnicom.

Nema više čekanja, odgoda i nedostatka financija

– Procjenjuje se da će se unapređenjem hidrauličkog rada sustava omogućiti poboljšana usluga za 4.635 žitelja, odnosno za 18.694 korisnika ukoliko se uz mještane pribroje i drugi korisnici, poručio je Colić.

Radi se o jednom izuzetno značajnom projektu, civilizacijskom standardu kojim će znatno unaprijediti kvalitetu života ovdašnjih žitelja.

– Nema više čekanja, odgoda ni nedostatka financija. Žitelji koji još nemaju vodu iz vodovodne slavine mogu biti sigurni da je ispred nas period kada će građevinski strojevi biti po cijelim područjem pod ingerencijom biogradskog Komunalca, na kopnenom dijelu i na otoku Pašmanu, zaključio je Marin Colić.

Izvor: Zadarski tjednik

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva od milijun eura za 20 radnih mjesta!

Objavljeno

-

By

Danas, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren”, napominju iz Općine”.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Ogranak iz Tomislavgrada gostuje u Zadru 

Objavljeno

-

By

U utorak 27. veljače u Ogranku Matice hrvatske u Zadru gostuje Ogranak iz Tomislavgrada. S početkom u 18:00 predstavit će se zbirka izabranih pjesama Mije Tokića: “Breme te tvoje nosi”.

Sudjeluju: Mate Kelava, predsjednik Ogranka u Tomislavgradu, prof. dr. Ivica Musić, dr. sc. Šimun Musa, prof. emeritus, Tomislav Majić, dipl. ing., Mate Kovačević, prof., te Mijo Tokić, prof, autor.

Kroz program će voditi: Mateja Rožanković Dilber.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Pjevački ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu