Connect with us

Hrvatska

Uvodi se novi sustav naplate na autocestama, poznato i koliko bi trebao koštati

Objavljeno

-

foto: VRH

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) su u utorak izvijestili da su za novi sustav naplate cestarine pristigle ponude 10 izvođača, a vrijednost tih ponuda kreće se u rasponu od 79,9 do 244,5 milijuna eura bez PDV-a.

Kako navode u priopćenju iz te državne tvrtke, početkom travnja raspisano je javno nadmetanje za izvođača “Elektroničkog sustava naplate cestarine“, a nadmetanje je bilo objavljeno u Europskom oglasniku javne nabave (Tenders Electronic Daily) i Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina (EOJN). Ponude za izvođača radova javno su otvorene danas u 13 sati u HAC-u, a do roka za predaju ponuda pristiglo je njih 10.

Ponuda tvrtke Tahaluf AL Emarat Technical Solutions iz Ujednih Arapskih Emirata (UAE) vrijedna je 135,96 milijuna eura bez PDV-a, španjolske tvrtke SICE 244,5 milijuna eura bez PDV-a, kineske tvrtke CTFO JETON TECHNOLOGY CO 89,99 milijuna eura bez PDV-a, zajednice ponuditelja King ICT i norveškog Q-FREE NORGE 187,9 milijuna eura bez PDV-a, zajednice ponuditelja Ericsson Nikola Tesla; GRENOBLOISE D’ELECTRONIQUE ET D’AUTOMATISMES (G.E.A.); TransCore, LP; Multicom d.o.o. 219,7 milijuna eura bez PDV-a, zajednice gospodarskih subjekata SkyToll i TollNet iz Slovačke 79,9 milijuna eura bez PDV-a, zajednice ponuditelja Kapsch TrafficCom iz Beča i Spinne Traffic iz Osijeka 89,7 milijuna eura bez PDV-a, tvrtke Končar-Digital 96,8 milijuna eura bez PDV-a, turske tvrtke Tetra HGS Elektronik Sistemleri 99,1 milijun eura bez PDV-a te zajednice ponuditelja S&T Iskratel i Tecsidel 113,3 milijuna eura bez PDV-a.

Nakon otvaranja ponuda, kako su naveli iz HAC-a, slijedi evaluacija pristiglih ponuda, odnosno njihov pregled, ocjena i usporedba, a potom i odluka o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude.

Iz HAC-a podsjećaju da procijenjena vrijednost nabave novog sustava naplate cestarine na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta, Bine Istre i Autoceste Zagreb-Macelj iznosi 100.000.000 eura bez PDV-a.Sredstava za uvođenje novog sustava naplate cestarine osigurana su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO).

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Većina Hrvata živi u vlastitoj nekretnini – znatno iznad prosjeka EU

Objavljeno

-

By

Pexels

Hrvatska je u skupini zemalja EU-a s najvećim udjelom građana koji žive u vlastitoj nekretnini, uz bok Rumunjskoj i Slovačkoj i Mađarskoj i znatno iznad europskog prosjeka, pokazuju podaci statističkog ureda za 2022. godinu.

Na razini EU-a 68 posto stanovništva živjelo je lani u vlastitom domu, a 32 posto u iznajmljenom stambenom prostoru, utvrdio je Eurostat.

Najviši je udio građana koji žive u vlastitoj nekretnini bilježila Rumunjska, čak 93 posto. Slijedi Slovačka s 92 posto.

Na trećem je mjestu Hrvatska s 91 posto građana koji su lani živjeli u vlastitoj nekretnini, a na četvrtom Mađarska s 90 posto.

Vlasnici su lani bili u većini u čak 26 zemalja EU-a, uz Austriju s gotovo ravnopravnim udjelom stanara i podstanara.

Samo u Njemačkoj podstanari su u većini, od 53,3 posto.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Poznato je kolike će božićnice dobiti radnici u trgovačkim lancima: Jedan je daleko najdarežljiviji

Objavljeno

-

By

Eurospin svoje zaposlenike ove godine daruje božićnicom koja je najveća u sektoru prodaje robe široke potrošnje u Hrvatskoj.

Poznati trgovački lanac iz Italije odlučio je svojim radnicima isplatiti božićnicu u iznosu od 500 eura, piše Danica.

Poznati talijanski diskonter koji prodaje samo svoje robne marke u Hrvatsku je stigao 2020. godine. Danas imaju 23 prodajna mjesta i oko 440 zaposlenih. Eurospin je izravna konkurencija njemačkom Lidlu i to je jako dobra vijest za potrošače, ali i zaposlenike koji rade u trgovini.

Najveći trgovački lanac Konzum svojim će radnicima isplatiti 226 eura božićnice. Lidl je objavio kako će njihova božićnica iznositi 335 eura, a Kauflandova je 322 eura.

Spar i Plodine još nisu objavili iznose kojima će svoje zaposlenike počastiti za nadolazeće božićne blagdane.

Prema dostupnim podacima, Spar je ranijih godina isplaćivao božićnice u iznosu od oko 250 eura, a lanjska božićnica u Plodinama iznosila je 333 eura.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Lidl povlači popularni adventski kalendar: Može biti opasan za zdravlje

Objavljeno

-

By

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu objavila je da je državni inspektorat opozvao proizvod “adventski kalendar 75g” zbog neoznačenog alergena kikirikija na proizvodu te ga je zbog toga trgovački lanac Lidil povukao iz maloprodaje.

Proizvođač “adventski kalendar 75g” koji nosi brojeva artikla 5512509 i 5512510, je KDC Pomorzanka iz Poljske.

S obzirom na to da na proizvodu nije označen alergen kikiriki, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača, dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja, objašnjava se.

I Lidl je na svojim stranicama obavijestio potrošače da se navedeni proizvod povlači iz upotrebe jer je proizvođač propustio na deklaraciji navesti alergen kikiriki, te dodaje da će kupcima novac vratiti i bez predočenja računa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu