Connect with us

Hrvatska

Stručnjakinja: Kvadrati u Hrvatskoj generalno ne mogu biti jeftiniji

Objavljeno

-

Stručnjakinja za nekretnine Vedrana Likan bila je gošća Newsnighta.

“Ništa vezano za nekretnine u Hrvatskoj nije linearno i jednostavno, naročito ako govorimo o razvoju tako velikih poduhvata. Moj komentar na Mali Manhattan je svakako taj da Zagreb zaslužuje projekte tih veličina i sadržaja. Nalazimo se u tržišnom trenutku kad nam nedostaje novih kvadrata i na stambenom i komercijalnom prostoru. Da u bilo koji segment nekretnina zagrabimo imali bi raspoloživost manju od 5 posto”, rekla je stručnjakinja za nekretnine Vedrana Likan.

Stručnjakinja navodi da prema urbanističkim pravilima, da se spomenuti projekt nalazi u gabaritima.

“Jedna od zgrada u tom projektu je najveća zgrada u Hrvatskoj. Ti projekti dugo, dugo miruju, tako da će i oni morati proći svoju prilagodbu. Uskoro će biti deseta obljetnica da smo u EU-u. Već sad smo zabilježili porast interesa stranih investitora, ali i osnaživanje domaćih. Samim ulaskom u eurozonu još smo dodatno privukli međunarodne investitore. Schengen i euro su donijeli dodatnu sigurnost”, rekla je pa je dodala: “Prije 5 ili 10 godina mogli smo govoriti o stranim investitorima, a sad je snaga u domaćima. Investitor neće doći radi malih projekata, ulazak međunarodnog kapitala podrazumijeva da je to netko tko već ima taj tip projekata. Dominantan građevinski sektor su domaće kompanije, ulazak stranih investitora može donijeti dobrobit i dovesti do novih kvadrata i ključeva”.

Likan navodi da su Hrvati preuzeli preuzeli trendove na bankarskom tržištu.

“I kod nas kao i u svijetu su paralelno krenule rasti kamatne stope. Kod nas je dominantan slobodni kapital, gotovina proizlazi iz turizma i domaćih kompanija.
Sav slobodan kapital koji nije mogao pronaći put legitimiteta na bankarski račun pronašao je put u stambenim kvadratima. Završila je era jeftinih kvadrata u Hrvatskoj. Kvadrati u Hrvatskoj generalno ne mogu biti jeftiniji, ne možemo računati na cijene unazad 5 ili 10 godina”.

Likan kaže da je naše tržišto jako sazrijelo, a kupci nekretnina su danas puno educiraniji.

“Vjerujem da divlja gradnja nema svoj prolaz kod kupaca. Vjerujem da će već do kraja ove godine doći do novog balansa po pitanju cijena. Naše baze za izračun su poprilično niske. Treba gledati novogradnju i kvalitetu, ali ne treba zanemariti starogradnju. Stanovanje u starogradnji ima svoj šarm. Svaki kvalitetan stan vrlo brzo nađe svopg kupca”, rekla je pa je dodala: “Nove mlade obitelji se na tržištu bore s investitorom. Ljudi koji sad kupuju stan će u njemu vrlo vjerojatno ostati 4 ili 5 godina. Nekrentine u Hrvatskoj će uvijek imati vrijednost.

Za kraj zaključuje: “Svaki treći ključ u Hrvatskoj kupljen od strane stranca. Iznad 40 posto ključeva u Istri je u rukama stranaca.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pazite na zdravlje: Noći će biti tropske, danju će temperature rasti preko 35

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Donosimo vremensku prognozu meteorologinje Tee Blažević.

Pretežno vedro je u većem dijelu zemlje, sunca je u izobilju posvuda, samo na istoku zemlje ima lokalno nestabilnosti. I u nastavku ponedjeljka lokalno u unutrašnjosti može biti pljuskova, češće u istočnim predjelima. Temperature će rasti do visokih 31,32 stupnjeva. Noć će biti topla, na dijelovima obale temperature se neće spuštati ispod 20 stupnjeva, što je prema definiciji tropska noć.

Utorak će diljem zemlje biti većinom stabilan, vrlo topao i vruć.

I srijeda diljem zemlje donosi obilje sunca i visoke temperature.

U nastavku tjedna većinom stabilno, vruće pa i vrlo vruće vrijeme. Temperature će lokalno krajem tjedna, osobito na kontinentu, prelaziti visokih 35.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

STIŽE TOPLINSKI VAL! / Slovenski meteorolog objavio detaljnu prognozu: “Živa se penje do 40°C”

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec, autor na portalu severe-weather.eu, objavio je detaljnu vremensku prognozu za naredni perod.

Napomenuo je da je prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. počeo hladnim i vlažnim vremenom u većem dijelu Europe, dok je jugoistočna Europa imala više ljetne uvjete. Korošec prognozira da će se vremenski obrazac promijeniti, donoseći toplinske valove u južnu, središnju i istočnu Europu, prenosi tportal.

Očekuje se da će temperature porasti do srednjih i visokih 30-ih stupnjeva diljem mnogih zemalja, a potencijalno i do 40 Celzijevih stupnjeva prvi put ovog ljeta u sjevernijim predjelima. Najveće temperaturne anomalije predviđaju se za središnju Europu i Balkanski poluotok. Ovaj toplinski val proširit će se Europom sredinom tjedna, dok će se visok pritisak pomaknuti prema istoku tijekom vikenda, povećavajući šanse za teške vremenske uvjete u zapadnoj Europi.

Ovog mjeseca vremenski uvjeti u Europi bili su uglavnom ispod prosjeka zbog stalnih kiša i vremenskih sustava, uključujući poplave u Njemačkoj. Iznimka je bio južni Balkan i jugoistočna Europa, gdje su ekstremno visoke temperature zahvatile Grčku i Tursku. Prva polovica lipnja 2024. bila je ispodprosječna, što se tiče temperatura, diljem većeg dijela kontinenta, ali uvjeti će se poboljšati u drugoj polovici mjeseca s prognozom stabilnijeg i toplijeg vremena.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

U Hrvatskoj boravi više od 360 tisuća turista, trećina njih u Istri

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Nakon u turizmu povijesno najuspješnijih prvih 5 mjeseci u godini, u prvom dijelu lipnja gostiju je manje nego lani. Glavni su razlozi promjenjivo vrijeme i raspored školskih praznika u Njemačkoj odakle nam dolazi najviše gostiju. Ipak, u Hrvatskoj boravi više od 360 tisuća turista, trećina njih u Istri.

U Istri boravi oko 120 tisuća turista, no Nijemaca je 30-ak posto manje nego lani. Na to samo dijelom utječe nogometno prvenstvo u Njemačkoj, a glavni je razlog raspored školskih praznika u toj zemlji koji su vezani uz blagdane Duhova i Tijelova pa su ove godine oni u svibnju, a ne u lipnju.

“Kalendar je takav; ako nema praznika, ako se još ide u školu, ostaju nam samo eventi, to je uglavnom bitno samo za hotelski biznis”, rekla je Manuela Kraljević, direktorica marketinga Arena Hospitality grupe za HRT.

“U lipnju radi vremena koje je promjenjivo, osjetili smo malo ‘gore – dolje’, ali mi u Puli imamo rezervirane koncerte i evente tako da smo mi dobro prošli. Ali sad kad smo u euru, malo smo izgubili kompetenciju i moramo davati više za isti novac”, kazao je Deniz Zembo, vlasnik obiteljskog hotela.

Vrijeme koje ne vuče na kupanje utječe, čini se, na veću potrošnju pa se ugostitelji, barem zasad, ne žale.

“Iskreno, mi nismo dizali cijene, samo sitno, a nešto smo i kalali, tako da s obzirom na lokaciju, više – manje se svi oduševe da za normalnu cijenu mogu dobiti i odličnu kvalitetu”, otkrio je ugostitelj Gianluca Draguzet.

“Nije skupo, uživamo, ozračje je super, divno vas ugoste”, rekla je Mitka iz Slovenije.

Održavanje kvalitete u svim segmentima jedini je ispravan put, suglasni su u branši. A manji broj gostiju u lipnju ionako ne može poremetiti cijelu sezonu.

“Taj sedmi i osmi mjesec su ipak glavni mjeseci i tu jedan dan kad je loš jako se osjeti, a u predsezoni ne toliko, kazala je Sanja Cinkopan, direktorica TZ-a Pula.

Slobodnih mjesta za glavnu sezonu i dalje ima. Osobito u privatnom smještaju u kojem je, i to na razini cijele Hrvatske, broj kreveta porastao za još 30 tisuća!

Razlozi slabije popunjenosti

U istarskim kućama za odmor nema turista kao lani u isto vrijeme, no Lorena John, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre opravdava to s više razloga, među kojima je i Europsko prvenstvo u nogometu u Njemačkoj zbog kojega su mnogi odlučili ostati u svojim kućama.

“Drugi faktor mogle bi biti vremenske neprilike u Bavarskoj, odakle dolazi najveći broj gostiju. Još jedan od razloga koji mnogima nije poznat, jer u našim medijima nije izašlo puno informacija o tome, je što je jedan od tri velika tour operatora iz Njemačke doživio bankrot, a dosta naših agencija radilo je s tom agencijom”, rekla je.

Kao razloge navela je i veliki broj kuća za odmor, kao i recesiju.

“Gosti sigurno gledaju omjer cijene i kvalitete i biraju možda one objekte koji su financijski, nazovimo ih isplatljivi.”

Nije se složila da smo najskuplji u odnosu na zemlje u okruženju. Smatra da su što se tiče smještaja i kvalitete usluge ondje cijene puno više.

Na pitanje ima li rezervacija za glavnu sezonu, rekla je da je njezina kuća za odmor do kraja popunjena u glavnoj sezoni, a čuje da je tako i za druge goste. Očekuje zadovoljavajuću sezonu, iako možda ne kao lanjsku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu