Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Odobreno 13 otočnih projekata. Za nove projekte osigurano 25,6 milijuna eura!

Objavljeno

-

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić dodijelio je predstavnicima županija, gradova i općina ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz nacionalnih sredstava, od čega se u Zadarskoj županiji financira 13 projekata vrijednih 784,5 tisuće eura.

Zadarska županija kroz javni poziv iz Programa razvoja otoka dobila je sredstva za sanaciju krovišta na zgradi područne škole u Povljani, a ugovor je preuzeo Ivan Šimunić, pročelnik za obrazovanje, kulturu i šport. Ostalih 12 projekata na području Zadarske županije osigurale su otočne jedinice lokalne samouprave i Grad Zadar za aktivnosti na otocima Ist i Iž.

Putem ovogodišnjeg Programa razvoja otoka podržat će se 70 projekata ukupnog iznosa 4,4 milijuna eura, što predstavlja najveći broj projekata i najveći iznos u državnom proračunu osiguran za ovu namjenu u zadnjih deset godina.

Novo programsko razdoblje korištenja EU fondova donosi velik iskorak kad su u pitanju sredstva namijenjena hrvatskim otocima. Naime, prvi su put iz EU fondova, putem Integriranog teritorijalnog programa, alocirana sredstva isključivo za rješavanje specifičnih izazova i razvoja naših otoka.

„Ispregovarali smo novi instrument ciljano za otoke, a istovremeno im ostaje mogućnost konkurirati za sve ostale natječaje kao i dosad. Ono na što sam posebno ponosan je što smo prvi implementirali pristup koji je omogućio otočanima da sami donose odluke o razvojnim prioritetima i projektima. Ponosan sam na sve županije, na „otočno partnerstvo“, njihov doprinos po kojem smo postali primjer pozitivne prakse na razini Europske unije. Otoci trebaju značajna ulaganja, ali i poseban senzibilitet koji mogu imati samo oni koji tamo žive“, kazao je ministar Erlić.

Novi financijski instrument za otoke ukupno je vrijedan 150 milijuna eura, od čega će za projekte iz Zadarske županije biti osigurano 25,6 milijuna eura.

Područja koja će se financirati uključuju revitalizaciju javno-društvene infrastrukture te objekata kulturne baštine i kulturno-turističkih lokacija, razvoj zelene i plave infrastrukture uz jačanje kapaciteta i spremnosti civilne zaštite i vatrogastva, energetsku učinkovitost i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u infrastrukturnim ulaganjima te izgradnju ili obnovu poslovne infrastrukture ili poslovnih zona i poduzetničkih potpornih institucija.

Program razvoja otoka – odobreni projekti iz Zadarske županije, ukupna vrijednost 784.500,00 eura:

Zadarska županija: Sanacija krovišta na zgradi Područne škole Povljana (39.500,00 eura)

Grad Zadar: Društveni dom Ist – izgradnja cisterne za vodu (40.000 eura)

Grad Zadar: Lukobran u luci Veli Iž (76.000,00 eura)

Grad Pag: Izgradnja sportskog igrališta u naselju Šimuni na otoku Pagu, 2. faza (68.000,00 eura)

Općina Kolan: Dječje igralište uz dječji vtić Kolan (72.000,00 eura)

Općina Povljana: Uređenje poučne staze Prutna – Liburnska cesta (58.000,00 eura)

Općina Pašman: Adaptacija dječjeg vrtića u Banju, 2. faza (62.000,00 eura)

Općina Tkon: Izgradnja i uređenje šetnice Kabel u Općini Tkon (64.000,00 eura)

Općina Preko: Uređenje i opremanje društvenog doma u Poljani (60.000,00 eura)

Općina Preko: Obnova i uređenje zgrade uljare u Sestrunju (56.500,00 eura)

Općina Kali: Izgradnja obalne šetnice u Kalima, dionica Mul – Kolegini, 2. faza (52.500,00 eura)

Općina Sali: Rekostrukcija i opremanje Hrvatske knjižnice i čitaonice Sali (68.000,00 eura)

Općina Sali: Sanacija pješačkih staza na otoku Zverincu (68.000,00 eura)

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT OD 960 TISUĆA EURA / Četvrta faza programa “Zaželi” u Sv. Filip i Jakovu: Fokus na povećanje socijalne uključenosti 

Objavljeno

-

By

Općina Sv. Filip i Jakov u tijeku je s četvrtom fazom programa “Zaželi”, čiji je cilj povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina kroz osiguranje dugotrajne skrbi, svakodnevne pomoći i podrške.

Nakon tri provedene faze, Općina je na početku projekta dobila pozitivnu obavijest o procjeni kvalitete četvrte faze programa “Zaželi” u ukupnom traženom iznosu od 960.000,00 eura, što uključuje otvaranje 20 novih radnih mjesta.

Četvrta faza programa »Zaželi« slijedi nakon tri uspješno provedene faze projekta. U prvoj je fazi projekta »Zaželi« Općina sv. Filip i Jakov tako dobila 121.833,22 eura i zaposlila četiri žene koje su pružale pomoć u kući za 16 korisnika. U drugoj je fazi projekta dobiveni iznos sredstava iznosio 60.667,60 eura i uključio zapošljavanje peta žena koje su pružale uslugu pomoći u kući za 30 korisnika. Posljednja provedena treća faza uključila je financiranje u iznosu od 57.999,88 eura, uključivši zapošljavanje devet žena koje su pružale uslugu pomoći u kući za 54 krajnja korisnika. Važnost ovog projekta za korisnike na ovom području dodatno je potvrđena odobrenjem njegove četvrte faze, a radi se na svojoj svojevrsnoj petoj fazi projekta.

“Za nas je dobivanje maksimalnog mogućeg iznosa financijskih sredstava i dodatno zapošljavanje 20 žena poticaj da dalje nastavimo raditi na programima zbrinjavanja starijih i nemoćnih. Kao što je već i poznato, u projektu smo izgradnje novog doma za starije i nemoćne i nadamo se kako će znanja koja sudionice projekta, tj. gerontodomaćice steknu kroz »Zaželi« biti dobra podloga za daljnje uključivanje u tržište rada, tj. rad s korisnicima budućeg doma”, pojašnjavaju iz Općine.

Ciljevi četvrte faze

Četvrta faza ima ciljeve s fokusom na povećanje socijalne uključenosti i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina, posebno starijih osoba i osoba s invaliditetom. S novih 20 radnih mjesta, cilj je pružiti njegu i pomoć za najmanje 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom.

“Nastojimo socijalnu uključivost starijih osoba te osoba s invaliditetom uvijek popratiti i mimo samog projekta. Ovo je već četvrta faza projekta „Zaželi” , no ovo je prvi put da provedba traje čak 36 mjeseci.  Predviđeno je zapošljavanje  20 osoba , trenutno  ih je 13, no u potrazi smo za još sedmero djelatnika, a oni brinu o 119 korisnika, koliko ih trenutno uključeno u ovaj koristan projekt. Ovim projektom, kojeg u potpunosti financira Europski socijalni fond “Plus” nastojimo odraditi što više posla te uključiti što veći broj ljudi na obostranu korist i zadovoljstvo”, rekao je Darko Mikas mag. oec.

Partneri u provedbi

Svi projekti provode se u partnerstvu s Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Partnerstvo osigurava stručnost i resurse potrebne za uspješnu provedbu programa i kontinuiranu podršku zajednici.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe u vrijednosti 7.444.233,26 eura

Objavljeno

-

By

Općina Sveti Filip i Jakov pokrenula je projekt izgradnje i opremanja Centra za starije i nemoćne osobe, čiji je cilj pružiti kvalitetne socijalne i zdravstvene usluge za starije stanovnike. Ovaj projekt, označen kao NPOO.C4.3.R3-I4.01.0001, financiran je s ukupno 7.444.233,26 eura, od čega je 5.342.778,76 eura bespovratnih sredstava.

Potreba za projektom

Kako piše u projektu, Zadarska županija, kao i ostatak Hrvatske, suočava se sa značajnim porastom udjela starijeg stanovništva. Prema najnovijoj analizi, udio postojećih smještajnih kapaciteta za starije osobe u županiji iznosi 2,60%, što je ispod hrvatskog prosjeka od 3,40% i znatno niže od prosjeka EU od 5%. Kako bi se odgovorilo na ove potrebe, Sv. Filip i Jakov odlučio je realizirati projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe a partner u projektu je Zadarska županija.

Opis projekta

Novoizgrađeni Centar za starije osobe, planiran za završetak u roku od 30 mjeseci, pružat će smještaj za 98 korisnika u 70 soba (42 jednokrevetne i 28 dvokrevetnih). Osim institucionalizirane skrbi, Centar će nuditi raznovrsne izvaninstitucionalne usluge za 218 korisnika, uključujući pomoć u kući, poludnevni ili cjelodnevni boravak, te skrb za starije osobe tijekom odsutnosti njegovatelja. Posebna pažnja bit će posvećena funkcionalno ovisnim korisnicima 3. i 4. stupnja, uključujući oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta su priprema i izrada projektno-tehničke dokumentacije, građenje građevine centra za starije osobe Sveti Filip i Jakov, opremanje građevine centra za starije osobe Sveti Filip i Jakov, informiranje i vidljivost te upravljanje projektom i administracija.

“Cilj projekta je unaprijediti usluge socijalne skrbi kroz izgradnju Centra za starije i nemoćne te povećanje opsega pružanja izvaninstitucionalnih usluga socijalne skrbi. Ovim projektom Općina Sveti Filip i Jakov i Zadarska županija će poboljšati kvalitetu života starijeg stanovništva i njihovih obitelji, omogućujući im dostojanstveno i uključivo starenje u vlastitoj zajednici”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Ovim projektom predviđa se gradnja građevine društvene namjene koja prema zahtjevnosti pripada u skupinu 2.b. građevine za koje se utvrđuju posebni uvjeti, a ne provodi se postupak donošenja rješenja o prihvatljivosti zahvata na okoliš. Planirana građevina ima prizemlje i dva kata te je pravilnog L- oblika. Uz pružanje usluga smještaja za starije i nemoćne osobe u sklopu projekta stvorit će se kapaciteti za pružanje izvaninstitucijskih usluga u obliku pružanja pomoći u kući, usluga poludnevnog ili cjelodnevnog boravka, skrbi za starije i nemoćne osobe prilikom odsutnosti njegovatelja te obuhvaća i usluge savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalna podrška. U sklopu Doma za starije i nemoćne osigurat će se prostori za liječnika obiteljske medicine čime se osigurava primarna zdravstvena zaštita.

Izvor: bnm portal

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Zbog redovitog servisa, bazen od subote zatvoren!

Objavljeno

-

By

FOTO: Nenad Opačić

Športski centar Višnjik obavještava sve korisnike i posjetitelje bazena o sljedećem:

Zbog redovitog godišnjeg održavanja i servisa bazenske infrastrukture, kao i drugih potrebnih radova, bazen će biti zatvoren od subote, 27. srpnja 2024.

Do tog termina, bazen će biti otvoren za sve korisnike prema redovnom rasporedu.

O datumu ponovnog otvaranja bazena i završetku remonta, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu