Connect with us

Hrvatska

Na snagu stupa ograničenje rada nedjeljom. Tko je ugrožen?

Objavljeno

-

foto: Pixabay

S prvim danom srpnja na snagu stupaju nove odredbe Zakona o trgovini. Prema njemu, trgovine bi nedjeljom, u pravilu, trebale biti zatvorene, a trgovci će moći izabrati 16 nedjelja kada će njihova vrata ipak biti otvorena.

I dok se ove godine zakonom propisanih 16 radnih nedjelja raspoređuje na šest mjeseci do kraja godine, što znači da će trgovci morati odabrati 16 od 27 mogućih nedjelja koje žele raditi – svake sljedeće godine ta ista brojka od samo 16 radnih nedjelja bit će raspoređena tijekom cijele godine.

Većina trgovina već je napravila rasporede, pa su se tako one u turističkim područjima uglavnom odlučile za radne nedjelje u ljetnoj sezoni, dok je na kontinentu fokus na početku školske godine te predblagdanskim nedjeljama krajem godine. Zakon predviđa i iznimke, poput benzinskih postaja, zračnih i trajektnih luka, muzeja, štandova na tržnicama, dok je za kioske radno vrijeme ograničeno od 7 do 13 sati.

U trgovini suvenira i navijačkih rekvizita u središtu Zadra, turistički su mjeseci najvažniji u cijeloj godini. Vlasnica Martina Magaš za HRT kaže da ove godine neće biti problema, ali je već sada zabrinjava iduća godina. “Ako gledamo s tim da mi želimo produžiti sezonu onda mi je malo nelogično smanjenje tih radnih nedjelja. Jednostavno mi se ne podudara jedno s drugim. Kako ćemo biti zatvoreni nedjeljom dok je grad pun turista?”, pita.

Kako je u prosincu uvijek velika potrošnja, dio radnih nedjelja treba ‘sačuvati’ za advent. Trgovci izvan turističkih mjesta, pretežito će se usmjeriti upravo na predblagdanske nedjelje, vrijeme sezonskih sniženja i početak školske godine.

U sindikatu kažu da su većina zaposlenih u trgovini žene te im je slobodna nedjelja dugoočekivano – veliko olakšanje. Dovoljno je prostora i za one koji žele raditi nedjeljom zbog veće plaće. “U dobitku su radnici. I poslodavci, a i građani koji će samo planirati svoju kupovinu. Svakako oni radnici koji budu izabrali raditi nedjeljom, radit će ovih 16 nedjelja koje će svaki poslodavac moći izabrati. Prema tome ako imaju želju, moći će se javiti poslodavcu, tako da će oni drugi koji ne žele raditi biti slobodni”, rekla je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.

Ograničavanjem rada nedjeljom djelomično se rješava problem nedostatka radnika. No, dosadašnji promet nedjeljom dio poslodavaca teško će nadoknaditi. “Pozivanje na primjere s neradnim nedjeljama u zemljama poput Njemačke ili Austrije, padaju u vodu kada se, kao primjer, uzmu zemlje poput Italije, gdje nema zabrane rada nedjeljom”, istaknuo je za HRT Slobodan Školnik.

“Mislim da će to dosta pogoditi prvenstveno domaću trgovinu, male trgovce, male lance, koji inače žive u nekim područjima van utjecaja velikih organiziranih lanaca – da u one dane kada su mogli ostvarivati dobar prihod – sad ne ostvaruju”, kaže ovaj stručnjak za maloprodaju.

Neke će poslodavce, zaključio je Školnik, neradna nedjelja žestoko pogoditi te će vjerojatno zaštitu tražiti na Ustavnom sudu kako bi zaštitili ravnopravnost sudionika na tržištu, ali i zaposlenih u različitim djelatnostima.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. Građanin

    27. lipnja 2023. at 7:31

    Nediljom triba zabraniti svaki rad. I triba zabraniti seljačinama da svaki dan dolaze u grad na kavu i kupovinu i rade gužve na cestama.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pazite na zdravlje: Noći će biti tropske, danju će temperature rasti preko 35

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Donosimo vremensku prognozu meteorologinje Tee Blažević.

Pretežno vedro je u većem dijelu zemlje, sunca je u izobilju posvuda, samo na istoku zemlje ima lokalno nestabilnosti. I u nastavku ponedjeljka lokalno u unutrašnjosti može biti pljuskova, češće u istočnim predjelima. Temperature će rasti do visokih 31,32 stupnjeva. Noć će biti topla, na dijelovima obale temperature se neće spuštati ispod 20 stupnjeva, što je prema definiciji tropska noć.

Utorak će diljem zemlje biti većinom stabilan, vrlo topao i vruć.

I srijeda diljem zemlje donosi obilje sunca i visoke temperature.

U nastavku tjedna većinom stabilno, vruće pa i vrlo vruće vrijeme. Temperature će lokalno krajem tjedna, osobito na kontinentu, prelaziti visokih 35.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

STIŽE TOPLINSKI VAL! / Slovenski meteorolog objavio detaljnu prognozu: “Živa se penje do 40°C”

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec, autor na portalu severe-weather.eu, objavio je detaljnu vremensku prognozu za naredni perod.

Napomenuo je da je prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. počeo hladnim i vlažnim vremenom u većem dijelu Europe, dok je jugoistočna Europa imala više ljetne uvjete. Korošec prognozira da će se vremenski obrazac promijeniti, donoseći toplinske valove u južnu, središnju i istočnu Europu, prenosi tportal.

Očekuje se da će temperature porasti do srednjih i visokih 30-ih stupnjeva diljem mnogih zemalja, a potencijalno i do 40 Celzijevih stupnjeva prvi put ovog ljeta u sjevernijim predjelima. Najveće temperaturne anomalije predviđaju se za središnju Europu i Balkanski poluotok. Ovaj toplinski val proširit će se Europom sredinom tjedna, dok će se visok pritisak pomaknuti prema istoku tijekom vikenda, povećavajući šanse za teške vremenske uvjete u zapadnoj Europi.

Ovog mjeseca vremenski uvjeti u Europi bili su uglavnom ispod prosjeka zbog stalnih kiša i vremenskih sustava, uključujući poplave u Njemačkoj. Iznimka je bio južni Balkan i jugoistočna Europa, gdje su ekstremno visoke temperature zahvatile Grčku i Tursku. Prva polovica lipnja 2024. bila je ispodprosječna, što se tiče temperatura, diljem većeg dijela kontinenta, ali uvjeti će se poboljšati u drugoj polovici mjeseca s prognozom stabilnijeg i toplijeg vremena.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

U Hrvatskoj boravi više od 360 tisuća turista, trećina njih u Istri

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Nakon u turizmu povijesno najuspješnijih prvih 5 mjeseci u godini, u prvom dijelu lipnja gostiju je manje nego lani. Glavni su razlozi promjenjivo vrijeme i raspored školskih praznika u Njemačkoj odakle nam dolazi najviše gostiju. Ipak, u Hrvatskoj boravi više od 360 tisuća turista, trećina njih u Istri.

U Istri boravi oko 120 tisuća turista, no Nijemaca je 30-ak posto manje nego lani. Na to samo dijelom utječe nogometno prvenstvo u Njemačkoj, a glavni je razlog raspored školskih praznika u toj zemlji koji su vezani uz blagdane Duhova i Tijelova pa su ove godine oni u svibnju, a ne u lipnju.

“Kalendar je takav; ako nema praznika, ako se još ide u školu, ostaju nam samo eventi, to je uglavnom bitno samo za hotelski biznis”, rekla je Manuela Kraljević, direktorica marketinga Arena Hospitality grupe za HRT.

“U lipnju radi vremena koje je promjenjivo, osjetili smo malo ‘gore – dolje’, ali mi u Puli imamo rezervirane koncerte i evente tako da smo mi dobro prošli. Ali sad kad smo u euru, malo smo izgubili kompetenciju i moramo davati više za isti novac”, kazao je Deniz Zembo, vlasnik obiteljskog hotela.

Vrijeme koje ne vuče na kupanje utječe, čini se, na veću potrošnju pa se ugostitelji, barem zasad, ne žale.

“Iskreno, mi nismo dizali cijene, samo sitno, a nešto smo i kalali, tako da s obzirom na lokaciju, više – manje se svi oduševe da za normalnu cijenu mogu dobiti i odličnu kvalitetu”, otkrio je ugostitelj Gianluca Draguzet.

“Nije skupo, uživamo, ozračje je super, divno vas ugoste”, rekla je Mitka iz Slovenije.

Održavanje kvalitete u svim segmentima jedini je ispravan put, suglasni su u branši. A manji broj gostiju u lipnju ionako ne može poremetiti cijelu sezonu.

“Taj sedmi i osmi mjesec su ipak glavni mjeseci i tu jedan dan kad je loš jako se osjeti, a u predsezoni ne toliko, kazala je Sanja Cinkopan, direktorica TZ-a Pula.

Slobodnih mjesta za glavnu sezonu i dalje ima. Osobito u privatnom smještaju u kojem je, i to na razini cijele Hrvatske, broj kreveta porastao za još 30 tisuća!

Razlozi slabije popunjenosti

U istarskim kućama za odmor nema turista kao lani u isto vrijeme, no Lorena John, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre opravdava to s više razloga, među kojima je i Europsko prvenstvo u nogometu u Njemačkoj zbog kojega su mnogi odlučili ostati u svojim kućama.

“Drugi faktor mogle bi biti vremenske neprilike u Bavarskoj, odakle dolazi najveći broj gostiju. Još jedan od razloga koji mnogima nije poznat, jer u našim medijima nije izašlo puno informacija o tome, je što je jedan od tri velika tour operatora iz Njemačke doživio bankrot, a dosta naših agencija radilo je s tom agencijom”, rekla je.

Kao razloge navela je i veliki broj kuća za odmor, kao i recesiju.

“Gosti sigurno gledaju omjer cijene i kvalitete i biraju možda one objekte koji su financijski, nazovimo ih isplatljivi.”

Nije se složila da smo najskuplji u odnosu na zemlje u okruženju. Smatra da su što se tiče smještaja i kvalitete usluge ondje cijene puno više.

Na pitanje ima li rezervacija za glavnu sezonu, rekla je da je njezina kuća za odmor do kraja popunjena u glavnoj sezoni, a čuje da je tako i za druge goste. Očekuje zadovoljavajuću sezonu, iako možda ne kao lanjsku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu