Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“AFRIKA” NA FRANCUSKOM JEZIKU Sedma knjiga Tomislava Marijana Bilosnića u Rumunjskoj

Objavljeno

-

U Rumunjskoj je početkom lipnja 2023. godine iz tiska izišla sedma knjiga Tomislava Marijana Bilosnića tiskana u ovoj zemlji.

Riječ je o zbirci pjesama „Afrika“ objavljenoj na francuskom i engleskom jeziku, u izdanju Biblioteke Universalis međunarodnog višejezičnog časopisa „Orizont Literar Contemporan“, koji je i izdavač svih dosadašnjih Bilosnićevih izdanja u Rumunjskoj. Pjesme na francuski jezik prevela je ugledna francuska pjesnikinja i urednica mnogih svjetski antologija Noëlle Arnoult, dok prijevod na engleski jezik potpisuje poznati hrvatski, u više navrata nagrađivani, prevoditelj i esejista Roman Karlović.

Bilosnićeva zbirka „Afrika“, koja je izvorno objavljena 2011. godine u Zadru, do sad je prevedena na engleski, španjolski, albanski i  rumunjski jezik, pa je ovo njezino šesto uzastopno izdanje, s tim da je rumunjsko izdanje, kod istog izdavača, tiskano 2017. godine na rumunjskom jeziku. Pogovor francuskom izdanju pjesama, naslovljen „Tigar u Bukureštu“ napisao je urednik izdanja, poznati rumunjski književnik i urednik Daniel Dragomirescu. Uz biografiju autora i njegovu fotografiju, knjiga je ilustrirana likovnim prilozima iz afričke umjetnosti.

Uz svjetske prijevode, Bilosnićeva zbirka „Afrika doživjela je i domaću i svjetsku književnu recepciju, tako što je vrlo pozitivno prikazana na mnogim stranama svijeta od više poznatih kritičara. Dovoljno je spomenuti samo eseje španjolsko-peruanskog pjesnika i akademika Alfreda Péreza Alencarta, kao i portorikanskog kritičara i pjesnika, sveučilišnog njujorškog profesora Davida Cortesa Cabana, te kritike hrvatskih znanstvenika i kritičara kao što su dr. sc. Davor Šalat, izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, doc. dr. sc. Tin Lemac, dr. sc. Igor Šipić i drugi. Za napomenuti je kako je zbirka „Afrika“ u Bosni i Hercegovini nagrađena s dvije ugledne književne nagrade – Nagradom „Fra Martin Nedić“ (Tolisa) i Nagradom  „Vlado Puljić“ (Mostar).

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SJAJNE VIJESTI IZ MOSTARA: Zeleno svjetlo za dva nova projekta Opće bolnice Zadar

Objavljeno

-

By

Zadarska bolnica primila je ovaj tjedan pozitivne vijesti iz Mostara. Ondje je održan sastanak Nadzornog odbora Programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021.-2027., na čiji je poziv prijavljeno 217 projekata. Zeleno svjetlo dobila su 34, među kojima dva zadarska!

Na osi „4.5 Ensuring equal access to health care and fostering resilience of health systems, including primary care, and promoting the transition from institutional to family and community based care“ odobreno je ukupno šest projekata, od kojih su Općoj bolnici Zadar, kao jedinoj bolnici s područja Republike Hrvatske, odobrena dva – projekt DIGIHEALTH i projekt PATODIGITAL. Time smo iznova potvrdili svoju uspješnost u pripremi i provedbi kako nacionalnih tako i prekograničnih projekata, objavljeno je iz OB Zadar:

“U projektu DIGIHEALTH (Digital solutions for health service resilience and accesability) naša je ustanova nositelj projekta, dok su partneri Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru, Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar i Sveučilište u Mostaru. Plan je kroz projekt nabaviti dodatnu opremu (monitore) za praćenje svakog pacijenata na Jedinici intenzivnog liječenja, kao i povezati niz uređaja, tehnologija i sustava u jednoj platformi. Na JIL-u se planira instaliranje centralne stanice za praćenje stanja svih pacijenata. Prikupljat će se tako podaci o stanju svakog pacijenta, a medicinskom osoblju će se omogućiti uvid u vitalne parametre. Smanjit će se fizički obilazak pacijenata iniciran isključivo u svrhu nadzora podataka s uređaja za monitoring. Također, novi sustav omogućit će proširenje usluge i to instalaciju opcije sustava ranog upozoravanja. OB Zadar bi ovim projektnim prijedlogom unaprijedila i liječenje karcinoma uvođenjem metode krioablacije te bi nabavila za to pripadajuću opremu. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 1.819.696,90 eura uz stopu sufinanciranja 85% bespovratnim sredstvima te 15 % iz vlastitih sredstava.

U projektu PATODIGITAL (Telepathology as a joint method for improving quality of diagnosis of digestive tract diseases in the targeted regions of Croatia, Bosnia-Herzegovina and Montenegro) nositelj je Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica „Blažo Orlandić” Bar, dok su partneri na projektu Opća bolnica Zadar i Sveučilište u Mostaru.  Cilj projekta je unaprjeđenje načina rada digitalizacijom Odjela patologije te unaprjeđenje znanja zdravstvenih djelatnika u prekograničnom području kao i pružanje boljih zdravstvenih usluga. Uspostavljena zajednička platforma omogućit će razmjenu znanja zdravstvenih djelatnika s ciljem davanja što konkretnije dijagnoze pacijentima. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 2.057.703,00 eura uz stopu sufinanciranja 85% bespovratnim sredstvima te 15 % iz vlastitih sredstava.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADOVOLJSTVO U ZADARSKOM HSP-u: Sinjoretovo napokon dobiva igralište i vrtić! Radovi su započeli jutros!

Objavljeno

-

By

“Nakon godinu i pol počela je realizacija našega zahtjeva s kraja 2022. godine, kojim smo uvjetovali podržavanje proračuna”, stoji u novoj objavi zadarskog HSP-a.

“Istine radi, napor i trud Robertina Dujele i komunalnog odjela je bio i više nego velik.

Teško je bilo ugoditi svima lokacijom, a još teže ishodovati sve dozvole.

Sinjoretovo dobiva napokon dugoočekivano igralište skupa sa vrtićem. Radovi su započeli jutros”, dodaje se.

“Neki će reći presporo to sve ide. Zaboravljaju da se ovaj dio grada na mapi označavao kao Gaženica do 2018. godine!

Sad se treba posvetiti manjim komunalnim zahvatima, ljekarni kao i preseljenju Sirovine iz ovog naselja.

Također idući naš zahtjev će biti asfaltiranje ceste koja iznad dva naselja povezuje Ploču i Sinjoretovo sa SN. Kao i postavljanje nadzornih kamera u tom dijelu radi učestalog odlaganja otpada”, zaključak je iz zadarskog HSP-a.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Hrvatska volontira: Pridružite se jednoj od najbrojnijih volonterskih kampanja u Hrvatskoj

Objavljeno

-

By

Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri diljem Hrvatske, od 22. do 25. svibnja organiziraju nacionalnu kampanju “Hrvatska volontira”. Tim povodom iz HCRV-a pozivaju sve organizatore volontiranja da se pridruže jednoj od najbrojnijih volonterskih kampanja u Hrvatskoj.

Cilj ovogodišnje kampanje je podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja u stvaranju i razvoju različitih europskih vrijednosti.

“Pozivamo organizatore volontiranja da se uključe u ovogodišnju kampanju i organiziraju volonterske aktivnosti koje pokazuju kako volontiranje generira europske vrijednosti poput ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava, ljudskih prava i solidarnosti.

Molimo organizatore da svoje volonterske aktivnosti koje se održavaju u razdoblju od 22. do 25. svibnja, ali i one koje će biti organizirane tjedan dana prije i poslije navedenih datuma, prijave putem online platforme Volonteka, najkasnije do 17. svibnja. Unesene aktivnosti bit će objedinjene i dostupne svim građanima kako bi se što lakše mogli uključiti u razne volonterske aktivnosti koje ih zanimaju, poručila je Marta Hauser iz Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.

Opće je poznata činjenica o brojnim dobrobitima volontiranja za pojedince, ali i društvo u cjelini.

O društvenom utjecaju volontiranja u posljednjih se nekoliko godina sve više razgovara i upotrebljavaju se različiti alati za mjerenje utjecaja volontiranja, no vidljivost rezultata, kao i praktičnih primjera volonterskih programa i volonterskog angažmana koji ostvaruju značajan društveni utjecaj, još uvijek nije dovoljno istaknuta. Stoga ovogodišnjom kampanjom „Hrvatska volontira” želimo podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana za doprinos vrijednostima Europske unije te pokazati kako volontiranje, kao horizontalna intervencija u društvu, utječe na stvaranje i razvoj različitih vrijednosti EU-a, poručili su iz Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.

Volontiranje često dovodi do povećanja svijesti društva o određenim pitanjima i izazovima, a volonteri postaju ambasadori pozitivnih promjena širenjem informacija i educiranjem drugih članova svoje zajednice, zbog čega iz HCRV-a očekuju veliki broj prijava za ovogodišnju kampanju.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. godine organizira kampanju „Hrvatska volontira”, koja se održava na nacionalnoj razini svake godine. U kampanju se uključuje veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki, koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promiču volontiranje.

Kampanja „Hrvatska volontira” do sada je okupila 42 325 volonterki i volontera, koji su kroz 2 857 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske društvu poklonili 202 304 volonterskih sati.

Za sve dodatne upite, organizatori volontiranja mogu se obratiti putem mail adrese hcrv@hcrv.hr.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu