Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVI VJETROVI / 23. Festival europske kratke priče ove godine u Zagrebu i Zadru

Objavljeno

-

Zadar je, uz Zagreb, i ove godine domaćin najdugovječnijeg književnog festivala posvećenog kratkoj priči. Već dvadeset i tri godine Festival europske kratke priče dovodi najuzbudljivija književna imena iz Hrvatske, Europe, ali i cijeloga svijeta; organizira čitanja, tribine, razgovore i povezuje kratku priču s drugim umjetničkim izražajima, a sve to održava u opuštenoj atmosferi i ponekad u otkačenom ambijentu.

Tema je ovogodišnjeg izdanja Festivala Novi vjetrovi, a kroz tu krovnu temu i u razgovorima s piscima propitivat će se odnos modernosti i tradicije, istražiti odakle dolazi osjećaj da se svijet, unatoč tome što bi trebao napredovati, neprestano vraća u prošlost, na teme i izazove koji su se odavno smatrali zaključenima.

Najznačajniji domaći i europski kratkopričaši u Zadru nam se predstavljaju u petak 7. i subotu 8. lipnja.

💙 U Zadru – za svakog ponešto

Zadarski dio festivala će u petak 7. lipnja u 20 sati u Gradskom kazalištu lutaka otvoriti plesni nastup u izvedbi članica Zadarskog plesnog ansambla Korine Oltran i Mije Šare nadahnut filmom Female Human Animal, za koji je gošća FEKP-a Chloe Aridjis napisala scenarij, ali u njemu i glumila.

Nakon toga će s autoricom Chloe Aridjis, meksičko-američkom spisateljicom koja je u nas najpoznatija po romanu Knjiga oblaka (Profil, prevele Jagoda Splivalo-Rusan i Giga Gračan), razgovarati naša poznata kvizašica (te, ono što je manje poznato, anglistica i kroatistica) Morana Zibar

Večer u žestokom ritmu nastavlja književno čitanja, format po kojem je Festival europske kratke priče najprepoznatljivijii, u kojem nastupaju Hassan Blasim (njegovu knjigu priča Irački Krist objavila je u prijevodu Mihaele Veline nakladnička kuća Fraktura), Aleksandra FilipovićMladen Blažević te, u posebnom glazbeno-književnom nastupu, Želimir Periš i Roberto Vodanović Čopor.

💙 Subota – dan za književnost

Subotnji program počinje u 19 sati kad će pisac i vagabund Sven Popović predstaviti novu knjigu poznatog Senka Karuze Noć na zemlji. Karuza je bodul, stari morski vuk, ali i ono nama najvažnije – fantastičan kratkopričaš i čarobnjak riječi.

Večernje čitanje opet donosi međunarodnu reprezentaciju pisaca u sastavu Lidija DedušNuala O’ConnorSara Kopeczky Bajić i Héctor Abad Faciolince. Večer koju stvarno nije mudro propustiti!

Ono što FEKP izdvaja od mnoštva drugih domaćih i stranih književnih susreta jest neposredni kontakt publike i festivalskih gostiju. Bez obzira na to događao se u službenom dijelu programa ili u opuštenijoj atmosferi nakon što se ugase svjetla pozornice, druženje i razgovor s domaćim i stranim autorima nerijetko se pretvara u feštu koja potraje i do ranih jutarnjih sati.

Želite li uživati u vrhunskoj književnosti ili jednostavno biti dio jedinstvene neformalne priče Festivala europske kratke priče, svakako nam se pridružite na programima u Gradskom kazalištu lutaka u Zadru.

💙 Svi su programi besplatni.

23. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Goethe-Institutom, Tradukijem, Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, Literature Ireland te svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – GDK Gavella, Vintage Industrial Bar, Knjižara Fraktura, Filozofski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zadru i Kazalište lutaka Zadar.

Više saznajte na stranicama društvenih mreža festivala: na Facebooku i Instagramu te na službenoj web-stranici https://europeanshortstory.org/

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U Galeriju Dom na žalu u Preku uplovit će “Barka mala” Jakova Vučića

Objavljeno

-

By

“Barka mala” treća je ovoljetna izložba u POU Dom na žalu u Preku, a svoj “šareni pogled na svijet” slikama će predstaviti Jakov Vučić.

Arheolog po struci, Jakov Vučić od rane mladosti crta i slika, a javnosti se dosad predstavio na jednoj samostalnoj i jednoj skupnoj izložbi u Zadru.

Rođen je 1974. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Sveučilištu u Zadru završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i arheologije.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je arheologiju. Proteklih trideset godina živi u Zadru, zaposlen je u Arheološkom muzeju Zadar kao kustos srednjovjekovnih zbirki. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Zadar.

Prema mišljenju povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nike Dobrić, “Vedro šarenilo poteklo iz kista Jakova Vučića mami svačiji pogled barem na tren. A to je sve što je i potrebno – samo jedan trenutak pažnje – kako bi njegove platnene figure oživjele…”

Otvorenje izložbe “Barka mala” Jakova Vučića bit će u nedjelju, 14. srpnja u 20.30 sati, a u programu će nastupiti Ženska klapa Lavandiere iz Preka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VOLONTERSKA BURZA / Traže se volonteri za dm millennium jump 2024. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

I ove godine dm Millennium Jump ponovno okuplja ljubitelje skokova u more i pozitivne energije!

Osim što je sinonim za dobru zabavu, projekt ima i humanitarnu notu budući da je dio prikupljenih sredstava namijenjen školi plivanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Ako želiš pomoći u organizaciji, a pritom si vedrog duha i voliš raditi s ljudima, prijavi se za volontiranje!

Za volontere su osigurani majica, piće, ručak i pokloni. Bonus: prilika za upoznavanje novih ljudi i uživanje u jedinstvenom događaju.

Link s detaljima: https://vczd.org/burza-346-volonter_na_dm_millennium_jumpu_2024.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2CN9lX1LnHzj95McHdla2bLzYZhiU1KJYT2LP-ujQM4E_G5prNdtRWoXU_aem_mMPQCHGmfXedfQYF-Bqwpw

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje sunčanih elektrana

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin uručio je danas 33 ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana.  Na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2024. godinu pristiglo je 56 prijava. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 33 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.

Obračajući se nazočnima župan Longin reko je da je Zadarska županija vodeća  u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz  obnovljivih izvora u prvom redu vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

“Već sada proizvodimo više energije nego li je potrebno da budemo samodostatni. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini. Korištenje solarnih panela svakako smanjuje troškove električne energije i smanjuje ovisnost o javnom elektroenergetskom sustavu te pruža neovisnost kod poskupljenja energenata.  Također, smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi, što pomaže u zaštiti okoliša, a sunčane elektrane zahtijevaju minimalno održavanje i imaju dugi vijek trajanja. Nije zanemarivo i to da sunčane elektrane povećavaju vrijednost vaše nekretnine i mogu biti atraktivna značajka za potencijalne kupce. Kada sve to zbrojimo, vi koji ste odlučili ući u solarnu priču radite nešto dobro ne samo za sebe, već i za okoliš.”, rekao je župan Božidar Longin.

Zadarska županija će sufinancirati radove u iznosu od 40% ukupnih prihvatljivih troškova iz dostavljenih računa o izvršenim radovima, ne više od iznosa koje je Povjerenstvo odobrilo po dostavljenim ponudama i prijavi na Javni poziv, a maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu