Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OKRUGLI STOL NA KONFERENCIJI SVEUČILIŠTA U ZADRU Vladanje u školi često je pokazatelj da djeci nedostaje empatije i socijalnih vještina

Objavljeno

-

U okviru Međunarodne znanstveno-stručne konferencija „Kakav odgoj želimo?“ na Sveučilištu u Zadru održan je okrugli stol na temu vladanja u školi, na kojemu su Nikolina Matovina-Hajduk, učiteljica razredne nastave u OŠ Pavleka Miškine Zagreb, Maja Mačinko, učiteljica savjetnica tehničke kulture i fizike u OŠ Ivana Cankara Zagreb, Maja Krišto, profesorica hrvatskog jezika u Obrtnoj tehničkoj školi Split i Mirela Sučević, pedagoginja u OŠ Kajzerica razradili temu koju su znanstvenici Odjela za pedagogiju Sveučilišta u Zadru procijenili važnom za sve koji rade u školskom sustavu, za roditelje i učenike.

Problematika pod naslovom „Vladanje u školi – kojim odgojnim ciljevima težimo?“ znanstveni (institucijski) projekt kojeg su nositelji projekta odlučili realizirati u suradnji s učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima. Temeljni cilj istraživačke teme jest znanstveno-istraživačko razmatranje „vladanja u školi te uspoređivanje njegovog značenja s profilima djece i učenika koje pretpostavlja suvremena kompetencijska paradigma i suvremene odgojno-obrazovne vrijednosti u nacionalnom i međunarodnom kontekstu.

Nositelji projekta odlučili su da na okruglom stolu glavnu riječ nemaju oni znanstvenici i teoretičari,  nego iskusni praktičari iz hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava.

– Vladanje vežemo najčešće uz neprihvatljivo ponašanje. Ono s čim se susrećemo su plitki doživljaji odgoja. Nekada su odgoj i obrazovanje bili povezani, odličan učenik bio je uspješan i u vladanju, a danas smo svjedoci kako nerijetko djeca koja imaju dobre ocijene imaju neprihvatljivo ponašanja, odnosno smanjenu emocionalnu i socijalnu inteligenciju, istaknula je Matovina-Hajduk.

Uspješan rad, istaknuto je, uspješan je koliko je dobra suradnja s roditeljima.  Važno je da i roditelji prihvate pedagoške mjere i prihvate da zajedno s nastavnicima rade na odgoju djece.

– Godine iskustva pokazuju mi da pedagoške mjere često demotiviraju učenike, koji imaju problema s autoritetom, nasiljem, uništavanjem imovine. Ponekad bismo kao nastavnici trebali pokazati više empatije, približiti se svakom učeniku, rekla je Krišto.

 Mirela Sučević ukazala je na loš sustav ocjenjivanja odgoja, pri kojemu je svako dijete uzorno, a zbog skrivljenog ponašanja dobiva ocjenu loše ili dobro, koja bi zapravo trebala biti početna, a ocjena „uzorno“ morala bi se zaslužiti.

– Otkad sam u učionici prošlo je 13 reformi, nakon svake bih se pitala kuda ja idem s djecom. Škola treba biti topla sredina, u kojoj učenici žele boraviti. U odgoju često nedostaje suradnja s roditeljima koji ne čuju što govorimo. Za sve roditelje u svom razredu mogu reći da su divni ljudi, ali često nisu povezani sa svojim djecom, istaknula je Matovina Hajduk.

 Sučević je ukazala kako je sve više djece sklono depresiji i anksioznosti, za što su dijelom krive i moderne tehnologije.

– Smatram da se socijalne vještine uče samo u kontaktu. Imamo jako puno 5.0 odlikaša, ali ne i empatičnih osoba, moramo na tome raditi, zaključila je Sučević.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

“ŽELITE BITI DIO MOTIVIRANOG TIMA?” / Zadarska Čistoća traži radnike. Donosimo sve detalje…

Objavljeno

-

By

Ako želite biti dio motiviranog tima koji ostvaruje izvrsne rezultate, te svojim radom pridonijeti u daljnjem uspjehu organizacije, postanite član našeg tima.

ŠTO TRAŽIMO?

Radno mjesto: VOZAČ (m/ž)

Radno mjesto: TRANSPORTNI RADNIK (m/ž)

Radno mjesto: POMETAČ JAVNO PROMETNIH POVRŠINA (m/ž)

KOJI SU UVJETI?

VOZAČ (m/ž)

vozački ispit C kategorije

izobrazba vozača (KOD 95)

radno iskustvo nije bitno

TRANSPORTNI RADNIK (m/ž)

radno iskustvo nije bitno

POMETAČ JAVNO PROMETNIH POVRŠINA (m/ž)

radno iskustvo nije bitno

ŠTO NUDIMO?

radni odnos zasniva se na određeno vrijeme s punim radnim vremenom, te s mogućnošću sklapanja ugovora na neodređeno

vozač (beneficirani radni staž)

stimulativna i redovna primanja

plaćen putni trošak i topli obrok

božićnica/uskrsnica

jubilarne nagrade

dar za dijete

plaćen rad blagdanom i vikendom, te prekovremeni rad

 GDJE I KAKO SE PRIJAVITI:

Prijave se podnose preporučenom poštanskom pošiljkom ili osobno na adresu sjedišta Društva: Čistoća d.o.o., Stjepana Radića 33, 23000 Zadar ili u elektroničkom obliku na e-mail adresu: info@cistoca-zadar.hr, a sve s naznakom: „Prijava na natječaj za radno mjesto „VOZAČ TERETNOG VOZILA NOSIVOSTI JEDNAKE ILI VEĆE OD 7.5T “, „TRANSPORTNI RADNIK“ i „POMETAČ JAVNO PROMETNIH POVRŠINA“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TRAJE TOPLINSKI VAL! / Temperatura u petak ide do 40°C. Evo kad će osvježenje…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, prijepodne mjestimice do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji poslijepodne ponegdje prolazno i jak. Danju vruće uz najvišu temperaturu uglavnom između 32 i 36 °C, u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i malo višu.

U petak pretežno sunčano s povremenom umjerenom naoblakom, osobito na zapadu gdje su potkraj dana mogući pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 18 do 23, na Jadranu od 23 do 27 °C. Najviša dnevna od 35 do 40 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Za vikend na kopnu i na sjevernom Jadranu povećana je vjerojatnost za pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar u petak većinom slab jugozapadni, za vikend umjeren sjeverni i sjeveroistočni, duž obale sjeverozapadni. U petak najtoplije uz dnevnu temperaturu od 35 do 40 °C, za vikend dnevna temperatura niža.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Eksplodirala mina? Kod Obrovca stradali češki turisti, dijete poginulo

Objavljeno

-

Jučer oko 18 sati na području Obrovca iz sada neutvrđenog razloga došlo je do eksplozije u kojoj je poginulo dijete, priopćila je Policijska uprava zadarska.

Dvije ženske osobe kolima hitne medicinske pomoći prevezene su u Opću bolnicu Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći.

Policijski službenici osiguravaju mjesto događaja, a nakon što se ispune svi sigurnosni uvjeti, pristupit će se provođenju očevida. Iz policije su za Index rekli da trenutno ne mogu dati više informacija o događaju.

Prema neslužbenim informacijama, budući da je eksplozija bila na otvorenom prostoru, postoji mogućnost da se radi o zaostalom minskom sredstvu.

Više informacija očekuje se tijekom jutra.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu