Connect with us

Svijet

Grudnjaci, košulje, tajice, majice… Toksične kemikalije nađene u više brendova

Objavljeno

-

Sve više brendova sportskih grudnjaka i sportske odjeće u svom sastavu ima visoke razine kemijskog spoja BPA koji se koristi u izradi nekih vrsta plastike, a može uzrokovati astmu, kardiovaskularne bolesti ili pretilost, upozorio je u srijedu američki Centar za zdravlje okoliša (CEH).

Nakon što su još u listopadu upozorili kupce o prisutnosti ovog spoja u sportskoj odjeći, CEH u srijedu navodi da je poslao pravne napomene još osam brendova čije tajice, kratke hlače i sportski grudnjaci i majice sadrže BPA u količinama, pokazala su testiranja, čak 40 puta višima od sigurnih. Razine se temelje na standardima postavljenima u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, gdje su na snazi jedni od najstrožih zakona za zaštitu zdravlja od kemikalija u čitavom SAD-u, prenosi CNN.

Prema kalifornijskom zakonu, maksimalna dopuštena razina BPA kojoj se smije izložiti koža iznosi 3 mikrograma dnevno.

Većina izlaganja BPA proučavala se u kontekstu unosa u organizam, a apsorpcija kroz kožu nije se proučavala kroz podatke dobiveme upijanjem s odjeće. BPA se iz organizma eliminira u nekoliko dana, iako neki stručnjaci vjeruju da kontinuirano izlaganje iz više izvora može predstavljati razlog za zabrinutost.

Ana Soto, profesorica imunologije na odjelu za medicinu Sveučilišta Tufts, kaže da je zajednica ustanovila opasnosti koje BPA predstavlja i kroz unos u organizam i kroz dermalnu apsorpciju.

Američko kemijsko vijeće, grupa za trgovinu u toj industriji, kaže da je BPA “najviše testirana kemikalija koja se danas koristi, a njena sigurnost dokazana je kroz 50 godina.”

U priopćenju objavljenom u veljači, ovo vijeće je napisalo da je 2018. američka FDA (Food and Drug Administration) objavila rezultate “najveće studije ikad provedene koja se bavila potencijalnim posljedicama izlaganja BPA-u na zdravlje. Ova studija, uz mnoge druge, potvrdila je da je BPA vrlo sigurna na niskim razinama kojima su potrošači izloženi.”

CEH, koji je proveo testiranja, ima sjedište u Kaliforniji, a osnovan je 1996. kao neprofitna udruga za potrošače. Dosad je ova skupina upozoravala na prisutnost kemikalija u namještaju, tepisima i podovima, ali i olova i kadmija u nakitu za djecu. Oni sveučilištima, tvrtkama i bolnicama daju savjete o potencijalnim opasnostima od kemikalija u proizvodima.

Novotestirani brendovi uključuju tajice iz Athlete, Championa, Kohl’sa, Nikea i Patagonie, sportske grudnjake iz tvrtke Sweaty Betty, sportske majice iz Fableticsa i kratke hlače iz Adidasa, Championa i Nikea.

Glasnogovornik za Athletu u srijedu je izjavio da je “Athleta ulaže velike napore da svoje proizvode učini sigurnima po svim primjenjivim standardima. Vjerujemo da tvrdnje iz CEH-a nisu utemeljene i stojimo iza svojih procedura i praksi.”

Izloženost BPA u odraslih osoba povezuje se sa srčanim bolestima, dijabetesom, tumorima, pretilošću i erektilnom disfunkcijom

CEH je ranije upozorio potrošače da sportski grudnjaci brendova Athleta, PINK, Asics, The North Face, Brooks, All in Motion, Nike i FILA, koji su testirani na BPA tijekom šestomjesečnog perioda, pokazuju da bi odjeća mogla potrošače izložiti 22 puta većoj razini BPA od one koje kalifornijski standardi određuju sigurnom.

Grupa je također testirala kratke hlače brendova The North Face, Brooks, Mizuno, Athleta, New Balance i Reebok, a rezultati su bili slični.

CEH je poslao pravne napomene tim tvrtkama prošle godine i dao im rok od 60 dana u kojem moraju, u suradnji s centrom, ispraviti svoje procedure. U suprotnom će CEH podnijeti pritužbu kalifornijskom sudu u kojoj će to od njih zahtijevati. Grupa je rekla da je nakon toga započela pravne postupke protiv kompanija u veljači.

“Želimo da svi brendovi reformuliraju svoje proizvode i iz njih uklone sve bisfenole, uključujući BPA. U međuvremenu, preporučamo da ograničite vrijeme koje provodite odjeveni u sportsku odjeću tako što ćete se presvući odmah nakon vježbanja,” savjetuje CEH.

BPA se može pronaći u mnogim proizvodima koje koristimo svakodnevno, od boca za vodu i hrane u limenkama do igračaka i podova. Izloženost BPA u odraslih osoba povezuje se sa srčanim bolestima, dijabetesom, tumorima, pretilošću i erektilnom disfunkcijom.

Preuranjena smrt također se povezuje s izlaganjem BPA-u, otkrila je studija provedena 2020. godine, a nedavno je otkriveno da se ova kemikalija povezuje i s razvojem astme u djevojčica školske dobi.

“Studije su pokazale da BPA može ući do krvotoka kroz kožu u samo nekoliko sekundi ili minuta preko, na primjer, printanog računa koji držite u rukama. Sportske grudnjake i majice nosimo satima i u njima se znojimo. Zabrinjava što smo pronašli tako visoke razine BPA u odjeći,” kaže Kaya Allan Sugerman, direktorica CEH-ovog programa za ilegalne toksične prijetnje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Biden ima koronu

Objavljeno

-

By

Predsjednik SAD-a Joe Biden pozitivan je na koronavirus, potvrdila je Bijela kuća nakon što je Biden nazočio događaju u Las Vegasu na kojem je trebao govoriti.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre objavila je pozitivan test za 81-godišnjeg Bidena nakon što je predsjednik UnidosUS-a, latinoameričke organizacije za građanska prava, rekao da Biden neće moći govoriti na zakazanom događaju u Las Vegasu zbog dijagnoze.

Bijela kuća tvrdi kako Biden ima blaže respiratorne smetnje te da se iz Las Vegasa vraća u Delaware, gdje će biti stavljen u samoizolaciju. “Cijepljen je i stimuliran te ima blage simptome, rekala je Jean-Pierre.

Američki predsjednik je primio i prvu dozu lijeka Paxlovida, kazao je Bidenov liječnik.

 
Nastavi čitati

Svijet

NIJE SAMO HRVATSKA / Dijelove Europe zahvatio je “povijesni toplinski val”

Objavljeno

-

By

Copernicus

Nije samo Hrvatska zahvaćena neobično dugim toplinskim valom.

Cijeli Balkan i dijelovi Istočne Europe su pod toplinskim valom od početka srpnja, a predviđa se da će vrućina potrajati još oko dva tjedna, piše meteorološki servis Severe Weather Europe.

“Ovo je povijesni toplinski val s temperaturama koje dnevno prelaze prag od 40°C. Najintenzivniji je na Balkanskom poluotoku i istočnoj Europi. Mora u mediteranskoj regiji također postaju vruća, mjestimice dosežući 30°C

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature će tijekom srpnja ostati znatno iznad prosjeka diljem južne i istočne Europe. Za Balkanski poluotok prognoziraju se za ovaj tjedan rekordne vrijednosti”, piše SWE.

Temperature su dosegle više od 30 stupnjeva u mnogim područjima, a više od 40°C zabilježeno je u Rumunjskoj, Srbiji, Albaniji, Bugarskoj, Bosni, Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj posljednjih dana.

Najviša minimalna temperatura ikad zabilježena u Srbiji

U Srbiji su, piše SWE, zabilježene povijesne vrućine. Meteorološka stanica u Vršcu (sjeveroistočna Srbija) zabilježila je minimalne temperature od 30.6°C u subotu i 31.2°C u nedjelju, što je najviša minimalna temperatura ikad zabilježena u Srbiji.

Glavni grad Srbije, Beograd, izvijestio je o minimalnoj temperaturi od 27.3°C u subotu i 27.5°C u nedjelju. Te su vrijednosti također vrlo blizu rekordnih, prenosi Index.

Visoke noćne temperature zabilježene su i u zemljama u okruženju, poput Hrvatske, BiH, Rumunjske i Sjeverne Makedonije. Grčka je također primijetila da minimalna temperatura nije padala ispod 30°C na nekim postajama tijekom vikenda.

Severe Weather Europe

Toplinski val će trajati još 7-10 dana

“Srpanj je poznat kao najtopliji mjesec ljeta, no temperature će ovih dana i narednih 7-10 dana biti znatno više od prosjeka. Dnevni prosjek u mnogim regijama bit će oko 10 stupnjeva viši od prosjeka”, najavljuje SWE.

Dodaju da je za ovakvu situaciju odgovorna toplinska kupola.

 
Nastavi čitati

Svijet

Velika prognoza: Rijedak događaj započeo iznad južnog pola, razvijaju se neobično jake anomalije

Objavljeno

-

By

Pixabay

Na južnoj hemisferi trenutačno je zimska sezona, a dinamični vremenski obrasci potaknut će snažno zagrijavanje u stratosferi iznad Južnog pola. Ovi su događaji rijetki na južnoj hemisferi, ali snažni i poznato je da imaju učinak na cijeli svijet.

Ovi događaji stratosferskog zagrijavanja sadrže mnogo energije i mogu utjecati na cijelu hemisferu. Imali smo nekoliko slučajeva gdje se to dogodilo na sjevernoj hemisferi, utječući na zimske vremenske uzorke, piše Severe Weather.

Na južnoj hemisferi ova zimska stratosferska zagrijavanja nisu tako česta, uz samo nekoliko njih u prošlim desetljećima.

Polarno kruženje vrtloga

Pokretačka snaga ovih događaja je polarni vrtlog (polar vortex). Jednostavno rečeno, to je samo naziv koji opisuje široku zimsku cirkulaciju nad sjevernom (i južnom) hemisferom.

Polarni vrtlog proteže se visoko u atmosferu. Najniža razina naziva se troposfera, gdje se događaju svi vremenski događaji. Ali iznad toga, imamo stratosferu, dublji i suši sloj u kojem se nalazi ozonski omotač.

Općenito, polarni vrtlog se ponaša kao vrlo veliki ciklon, pokrivajući cijeli sjeverni pol do srednjih geografskih širina. Povezan je kroz sve atmosferske razine, od temelja, ali može imati različite oblike na različitim nadmorskim visinama.

Proces je potpuno isti na južnoj hemisferi. No na južnoj hemisferi ima mnogo manje terena, pa ima manje poremećaja stratosferskog polarnog vrtloga.

Polarni vrtlog u stratosferi

Polarni vrtlog nije samo jedna zimska oluja ili hladnoća koja se kreće sa srednjeg zapada na sjeveroistok Sjedinjenih Država. To je moćna cirkulacija velikih razmjera i može imati dubok utjecaj na naše svakodnevno vrijeme.

Polarni vrtlog uglavnom dijelimo na snažan/stabilan polarni vrtlog koji obično znači jaku polarnu cirkulaciju i mlazno strujanje, te slabi/poremećeni polarni vrtlog koji stvara slab uzorak mlazne struje. Takve događaje nazivamo “Iznenadno zagrijavanje stratosfere”, kao što ime sugerira, brz porast temperature u stratosferi.

Zagrijavanje stratosfere

Snaga polarnog vrtloga obično se mjeri snagom vjetrova unutar i oko njega. To se radi mjerenjem zonalnih (krećući se od zapada prema istoku) brzina vjetra oko polarnog kruga (60° zemljopisne širine).

NASA je promatrala stratosfersko zagrijavanje 5. siječnja ove godine, kada su se vjetrovi oko polarnog kruga okrenuli. Val stratosferskog zagrijavanja prešao je cijeli Sjeverni pol u stratosferi, učinkovito cijepajući hladnu jezgru polarnog vrtloga na dva dijela.

Jedan dio prekinutog polarnog vrtloga prešao je iznad Sjeverne Amerike, a jedan iznad Europe. U tom trenutku to nije imalo izravan utjecaj na zimsko vrijeme na površini, budući da se nalazi na 30 km nadmorske visine.

Snažne pozitivne vrijednosti viđene su u stratosferi početkom siječnja, povezane s visokim tlakom tijekom zagrijavanja stratosfere. Događaj i njegov utjecaj polako su se smanjivali tijekom vremena, dosegnuvši niže razine sredinom i krajem siječnja.

Zagrijavanje stratosfere južnog pola

Južna hemisfera ima suprotna vremenska doba od sjeverne hemisfere. Dakle, dok idemo prema kasnom ljetu, još uvijek je zima na južnoj hemisferi, što znači da ima aktivnu cirkulaciju polarnog vrtloga.

Gledajući prognozu vjetra i temperature za ovu razinu stratosfere, može se vidjeti kako se vjetrovi smanjuju kako je polarni vrtlog pod pritiskom. Također, može se vidjeti snažan vrhunac temperatura kako se zagrijavanje stratosfere razvija do svoje maksimalne anomalije.

Uz visoki tlak dolaze i dva vala zagrijavanja u stratosferi. Anomalije pokazuju kako neuobičajeno visoke temperature u stratosferi ometaju polarni vrtlog i cirkulaciju nad južnom hemisferom.

Globalni doseg

Ako živite na sjevernoj hemisferi, zašto bi vas bilo briga za događaj stratosferskog zagrijavanja iznad Južnog pola? Zbog globalne cirkulacije zraka između hemisfera mnogo je više protoka i dinamike na zimskoj hemisferi, dok je ljetna hemisfera općenito mirnija.

To se naziva “Brewer-Dobsonova cirkulacija” i povezuje cirkulaciju iz obje hemisfere više u atmosferi. Ovo u osnovi pokazuje da su i sjeverna i južna stratosfera povezane.

Sve u svemu, ova je studija otkrila i pozitivne i negativne poremećaje u termosferskom omjeru kisik/dušik i ukupnom sadržaju elektrona u Sjedinjenim Državama i Europi. Ovi čimbenici igraju ulogu u geomagnetskoj aktivnosti Zemljine atmosfere, a promjene su bile dovoljno jake da se mogu otkriti i izmjeriti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu