Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA OBAVIJEST ZA STANOVNIKE OBROVCA / Zavod za javno zdravstvo objavio upute za čišćenje i dezinfekciju površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom

Objavljeno

-

U nastavku donosimo upute HZJZ vezanu uz posljedice poplave u Obrovcu:

U provedbi mjera u slučaju epidemije ili elementarnih nesreća (poplave) čl. 57  Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN br.79/07,113/08 i 43/09), Zavod za javno zdravtsvo Zadar, Služba za epidemiologiju,  objavljuje slijedeće upute za postupanje:

Kako bi se spriječila epidemija zaraznih bolesti na poplavljenim područjima nakon što se voda povuče potrebno je poduzeti slijedeće mjere:

• Potrebno je provesti temeljito čišćenje stambenih poplavljenih prostorija, nakon povlačenja vode. Mehanički očistiti zidove i podove, ukloniti mulj i zemlju.

• Za vrijeme čišćenja obavezno koristiti zaštitna sredstva – rukavice,vodonepropusnu obuću i slično.

• U slučaju ozljede javiti se svom liječniku radi cijepljenja protiv tetanusa i potrebne primjene antibiotika.

• Pregledati hladnjake , ostave , ormare. Sva hrana što je bila u kontaktu s vodom mora se baciti. Ako hladnjak ili zamrzivač nije bio u funkciji sve što je bilo unutra mora se baciti.

• Otvoriti sva vrata i prozore da se prostor što više izrači.

• Odmaknuti sav namještaj i osloboditi kutove prostorije , namještaj koji se može odignuti , odignuti od poda.

• Odjeću , posteljinu , tekstil dobro oprati i osušiti . Pospremiti na suho mjesto.

• Sav namještaj iznijeti izvan kuće , izložiti na sunce.

• Tapecirani namještaj , tepihe, madrace, ako se ne mogu temeljito osušiti bolje baciti nego riskirati pojavu bolesti.

• Pojačati mjere osobne higijene , češćim pranjem ruku sapunom uz korištenje tekuće vode iz javnog vodoopskrbnog sustava ili prokuhane vode uz korištenje dezinfekcijskih sredstva dostupnih u ljekarni

• Unutarnje zidove nakon povlačenja vode premazati algicidima.

• Po mogućnosti očistiti septičke jame radi sprječavanja izljevanja, a ako je došlo do izljevanja provesti sanaciju tla klornim vapnom

• Uklanjanje uginulih životinja u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama.

PRIPREMA PROSTORA ZA DEZINFEKCIJU

1. Surađivati s izvođačima mjera (pogledati dodatak)

2.  Kuhinjske elemente i ostali namještaj isprazniti (od posuđa i namirnica), odmaknuti od zida, prekriti namirnice i posuđe, posude za prehranu kućnih ljubimaca kao i njihova boravišta (krletka, akvarij, košara).

4. Hladnjak i štednjak isključiti iz izvora struje i odmaknuti od zida

5. Obaviti sve kuhinjske poslove (kuhanje, pranje posuđa) da se ne ometaju djelatnici prilikom izvođenja dezinfekcije.

5. Djeca, starije i bolesne osobe, astmatičari, alergične osobe, bolesni od epilepsije te kućni ljubimci moraju napustiti prostor najmanje 1h sat tijekom i nakon izvođenja mjera.

6. Preporuča se da površine u kuhinji i radne površine budu čiste od masnoće, ostataka hrane ili prašine (usisavanje i čišćenje prije dezinsekcije)

7. Izprazniti kante za otpatke

8. Pokriti elektronske uređaje (računala), izvršiti svakodnevno čišćenje (metenje, usisavanje, brisanje vlažnom krpom) i to prije postupka dezinfekcije.

9. Dezinfekcija se vrši preparatom na bazi klora koji može izbijeliti tkaninu i korozivno djelovati na metale , stoga takve predmete maknuti ili prekriti.

DODATAK:

Popis DDD tvrtki koje  sudjeluju u provođenju mjera dezinfekcije poplavljenih javnih objekata – prioritetne skupine, (vrtići, škole, bolnice, domovi za stare i nemoćne, zdravstvene ustanove) i objekata fizičkih osoba.

Za područje Grada Obrovca:

 1. Ciklon d.o.o., kontakt osoba:  Jasminka Plenković 098 264 572

Za ostalo područje Županije:

 1. Dezinsekcija d.o.o. Rijeka: kontakt osoba: Tihomir Grgat 098 474 092
 2. Dezinsekcija Puntamika j.d.o.o., kontak osoba: Danijela Goleš 099 238 32 28
 3. Pecto d.o.o.,  kontakt osoba: Ante Žilić 099 495 21 92
 4. Veterinarska ambulanta Bokanjac, kontakt osoba:  Lokin Antonio 091 511 5092

Prije stavljanja na korištenje javnih objekata u funkciju preporuča se zatražiti od stručnih službi  Zavoda za javno zdravstvo Zadar (služba za zdravstvenu ekologiju) napraviti kontrolu kvalitete zraka u istim prostorima. Kontakt broj: 300-856; 300-857.

U slučaju potrebnih dodatnih informacija molimo vas kontaktirati Službu za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar na broj mobitela: 098 332 765.

Postupak čišćenja i dezinfekcije površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom

 • Zidovi, podovi i brojne druge površine u kućanstvu mogu se čistiti sapunom i vodom te dezinficirati otopinom varikine (1 šalica varikine, cca 2 do 2.5 dcl na 20 litara vode). Unutarnje zidove nakon čišćenja i dezinfekcije varikinom, premažite algicidnim sredstvom (može se kupiti u prodavaonicama boja i lakova).

Važno je napomenuti:
– nikada ne miješati varikinu s amonijakom, kiselinama ili drugim sredstvom za čišćenje   jer se njihovim miješanjem stvaraju otrovne pare opasne po zdravlje,

– uvijek strogo slijediti upute proizvođača o upotrebi sredstva,

– čuvati sredstvo izvan dohvata djece,

– prije upotrebe varikinu razrijediti s vodom, pri čemu omjer varikine i vode ovisi o tome što će se čistitii dezinficirati (pridržavati se upute proizvođača),
– otvoriti prozore i vrata kako bi ulazio svježi zrak, tako se sprječava nakupljanje iritirajućih para u prostoru, te omogućava brže sušenje prostorija. 

 • Osobito obratite pažnju da temeljito dezinficirate površine koje dolaze u dodir s hranom poput kuhinjskih površina, ormara, polica, hladnjaka. 
 • Valja temeljito dezinficirati površine na kojima se igraju mala djeca. Nemojte dozvolite djeci da se igraju na poplavljenim površinama, često im perite ruke (uvijek prije jela) i ne dopustite djeci da se igraju igračkama koje su onečišćene poplavnim vodama, a nisu dezinficirane. Igračke možete također dezinficirati otopinom varikine (otopinu jedne šalice varikine, cca 2 do 2.5 dcl u 20 litara vode). 
 • Svu odjeću i posteljinu operite u vrućoj vodi s deterdžentom ili u kemijskoj čistionici. 
 • Madrace i tapecirani namještaj, koji se ne može prati vrućom vodom ni kemijskim čišćenjem, prozračite na suncu i temeljito pošpricajte dezinfekcijskim sredstvom. 
 • Sagove očistite parom pod tlakom. 
 • Ako su sagovi, madraci i tapecirani namještaj natopljeni poplavnim vodama, bacite ih na otpad. 
 • Ako se kanalizacija digla i poplavila prostorije, koristite gumene čizme i rukavice pri čišćenju kao i zaštitne maske (FFP2).
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Oblaci, jugo i kiša i tijekom vikenda. Evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo, mjestimice i pretežno oblačno. Ponegdje kiša, uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj te na Jadranu, najprije sjevernom, a navečer i južnom. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla. Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu slaba i umjerena, na sjeveru na udare mjestimice jaka i olujna bura, od sredine dana na srednjem i južnom jugo u jačanju. Najviša dnevna temperatura od 11 do 16, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 16 i 21 °C.

U petak promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, češćim u drugom dijelu dana. Povremeno kiša, a na jugu su mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar uglavnom slab, u Lici, na istoku te na krajnjem sjeveru ponegdje umjeren jugoistočni. Na Jadranu umjereno, mjestimice na srednjem i južnom dijelu i jako jugo, a u noći i ujutro na sjevernom bura. Najniža jutarnja temperatura između 4 i 9, na Jadranu od 10 do 15 °C. Najviša dnevna većinom između 12 i 17 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ponegdje s kišom, češćom na Jadranu i krajevima uz njega, a uglavnom su na jugu mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. U unutrašnjosti u nedjelju sunčanije te većinom bez oborine. Vjetar na kopnu slab, u nedjelju uglavnom umjeren jugozapadni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, povremeno i olujno, a u subotu prolazno i južni te jugozapadni vjetar. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, i dalje iznadprosječno toplo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GODIŠNJICA SMRTI OCA DOMOVINE / Jamnicki: “Sada, više no ikada trebaju nam političari takvog kova”

Objavljeno

-

By

Povodom 128. godišnjice smrti dr. Ante Starčevića, članovi HSP AS položili su vijenac i zapalili svijeće  ispred biste Ante Starčevića u Zadru.

“Ovom prilikom s ponosom se prisjećamo njegovog lika i djela čiju je širinu i kompleksnost političkog, znanstvenog i književnog djelovanja nemoguće u kratkim crtama prikazati. Po svojim moralnim načelima bio je jedinstvena pojava u politici svojega doba. Zalagao se za socijalno pravednu, demokratsku i pravnu državu. Sada, više no ikada trebaju nam političari takvog kova. Neka nam nit vodilja u našem političkom djelovanju budu etička i moralna načela našeg Oca Domovine” – rekla nam je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SNIMA SE AMERIČKA TV SERIJA / Traže se statisti iz Zadra i okolice. Casting je u petak, a ovo je sve što trebate znati…

Objavljeno

-

By

Za potrebe snimanja američke TV serije tijekom travnja u Zadru, traže se statisti iz Zadra i okolice:

➡️osobe u dobi od 18 do 65 godina, tamnije boje kose i puti

➡️osobe različitih etničkih skupina

➡️majke s djecom tamnije boje kose

Audicije će se održati na adresi Put Murvice 3a (Centar za kreativne industrije) u:

⏰petak 01.03.2024. od 11.00 do 18.00 sati
⏰subotu 02.03.2024. od 10.00 do 15.00 sati

Prijaviti se možete i putem ovog linka:
https://www.ef-clients.net/castings/application/add/

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu